Näkökulma: Rädyn siirto on härskiä sote-sisäpiiritiedon hyväksikäyttöä
Laura Rädyn (kok) siirtyminen yksityisen palkkalistoille on härskiä sote-sisäpiiritiedon hyväksikäyttöä, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.
Me täällä kokoomuksessa ajattelemme sosiaali- ja terveysasioissa köyhän kansalaisen parasta.
Ikiklassikko sote-uudistus ja oman elämänsä Iisakinkirkko Olkiluoto kolmonen käyvät tällä hetkellä tiukkaa kilpailua siitä, kumpi valmistuu ennemmin, ja erityisesti kisataan siitä, tuleeko jommasta kummasta edes jotenkin toimiva kapine.
Epäselvää on vielä sekin, kumpi tulee veronmaksajille kalliimmaksi.
Sote-uudistusta onkin väännetty eri tavoilla ja eri nimillä jo kymmenkunta vuotta. Sitä sorvattiin edellisessäkin Alexander Stubbin (kok) hallituksessa, jossa asiasta vastaavana sosiaali- ja terveysministerinä toimi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok).
Kokoomukselle koko sote-uudistuksen tärkein asia on ollut valinnanvapauden lisääminen, eli suomeksi sanottuna yksityisten (kok) sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoajien bisnesmahdollisuuksien lisääminen. Tällaisia alan yrityksiä ovat muun muassa Mehiläinen ja Terveystalo, jotka ovat päässeet otsikoihin niin sanotusta verosuunnittelusta (kok) eli Suomeen maksettavien verojen minimoimisesta.
Viime kevään eduskuntavaaleissa ministeri Räty yritti päästä kansanedustajaksikin, mutta kansa oli toista mieltä. Kokoomus kuitenkin pestasi Rädyn hallitusneuvotteluihin. Räty edusti kokoomusta luonnollisesti neuvotteluryhmässä, jossa väännettiin sote-uudistuksesta, eli - tadaa! - valinnanvapaudesta ja yksityisten palveluntarjoajien asemasta.
lll
Räty (kok) palasi hallitusneuvottelujen jälkeen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi. Eli Suomen pääkaupungin ylimmäksi päättäjäksi sote-asioissa kuten - kerrataanpa vielä - palveluiden ostamisessa ulkopuolisilta palveluntarjoajilta (kok), esimerkiksi Mehiläiseltä ja Terveystalolta.
Helsingin omien laskelmien mukaan kaupunki on ostanut vuosina 2012-2014 Terveystalolta palveluita noin 3,5 miljoonalla eurolla. Noiden eurojen ylin vahtija on tuona aikana ollut - joko arvaatte? - apulaiskaupunginjohtaja Räty.
Työssään apulaiskaupunginjohtajana Rädyllä onkin ollut todellinen näköalapaikka siihen, miten sosiaali- ja terveyspalveluja hoidetaan, kilpailutetaan ja ostetaan ulkopuolisilta yksityisiltä toimijoilta.
Ja alleviivattakoon tässä, että yksityisiä toimijoita tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sitä ei kai kovinkaan kommunisti kiellä. Tai no varmasti joku vatipää sitäkin vastustaa.
Myöskään työpaikan vaihtamisessa ei ole mitään pahaa, ja totta kai poliitikkojen on pystyttävä siirtyä yksityisten tarjoamien leveämpien leipien ääreen. Kuten Rädyn nyt Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.
Mutta politiikassa asiat vanhan totuuden mukaisesti ovat sitä miltä ne näyttävät.
Ja kun kun mietitään hetki sitä, että yksityisiä sote-palveluntarjoajia sinnikkäästi puolustaneen kokoomuksen merkittävä sote-poliitikko lähtee juuri sillä hetkellä, kun kokoomus on saamassa tahtonsa läpi, eli sote-uudistuksen myötä yksityisille sote-palvelutarjoajille merkittävästi lisää bisnestä, juuri yksityisen sote-palveluntarjoajan kovapalkkaiseksi johtajaksi, niin kyllähän se näyttää sote-rumalta.
lll
Räty ilmoitti jättäytyvänsä saman tien pois apulaiskaupunginjohtajan tehtävistä, jotta ei syntyisi jääviysongelmia. Rädyn silmiksi ja korviksi Helsingin sote-politiikan sisäpiiriin jää kuitenkin hänen bestisystävänsä, kaupunginvaltuuston kokoomusryhmän puheenjohtaja, ex-kansanedustaja Lasse Männistö, joka on myös erikoistunut sotessa valinnanvapauden eli yksityisten palvelujen puolustamiseen.
Ja missäpä Männistö muuten nykyään onkaan siviilitöissä? Nyt uudestaan fanfaarit - tadattadaa! - yksityisiä terveyspalveluita tarjoavan Mehiläisen ulkoistuksista vastaavana johtajana.
Eli entinen kokoomuksen kansanedustaja Männistö myy Mehiläisen terveyspalveluita muun muassa Helsingille, jossa hän on edelleen merkittävässä asemassa oleva poliitikko.
Ja entinen kokoomuslainen ministeri myy Terveystalon terveyspalveluita muun muassa Helsingille, jossa hän on ollut asiasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja.
Kummassakin tapauksessa joku näsäviisaampi ja populistisempi kirjainten peräkkäin naputtelija voisi puhua härskistä sisäpiiritiedon hyväksikäytöstä.
Ja jos ja kun sote-uudistuksen valinnanvapaus toteutuu kokoomuksen haluamalla tavalla, kumpikin heistä tulee hyötymään taloudellisesti päätöksistä, joita ovat olleet itse - luonnollisesti demokratian nimissä - tekemässä.
Jossain läntisessä sivistysvaltiossa asia saattaisi herättää kysymyksiä ja ihmetystä, mutta Suomi onkin osa korruptoitunutta Itä-Eurooppaa.
lll
Ps. Ihan sellaisena pikkuisena anekdoottina vielä kysymys, että tiedättekö missä sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn entinen erityisavustaja nykyään työskentelee? Vielä kerran pakollinen tadattadaadaa: terveysalan palveluita tuottavassa yksityisessä yrityksessä.