Yleinen politiikkajarna

Lunssila

Well-known member
Liittynyt
6.6.2008
Viestit
18217
Minkäköhänlainen on pesäpallo-ottelun vip-aitio?
 

Hartsa76

Well-known member
Liittynyt
23.2.2012
Viestit
7209
Orpo päätti sitten lähteä ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi ja samalla hetkellä Stubb taisi alkaa etsiä uutta työpaikkaa itselleen, koska tietää menettävänsä kokoomuksen puheenjohtajan paikan Orpolle.

Oppositiolle Orpon ilmoittautuminen kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi on huono uutinen siinä suhteessa, että mikäli Orpo todella voittaa Stubbin kuten juuri tällä hetkellä näyttää ja nousee kokoomuksen puheenjohtajaksi se tuo kokoomukselle paremman tuloksen seuraavissa eduskuntavaaleissa kuin mitä Stubbin johdolla kokoomus saisi.

Mitä taas tulee tuoreimpiin puolueiden kannatuslukuihin, niin Soini mahtaa olla tyytyväinen siihen, että hänen takiaispuolueeksi kutsuma vasemmistoliitto on noussut tasoihin persujen kanssa ja toisen hänen takiaispuolueeksi kutsuman vihreiden kannatus on noussut korkeammalle kuin koskaan aiemmin.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Pohdiskeltavaa...

Valtionyhtiöt vipurahastoon - Tyriikö hallitus?

Hallitus on rakentamassa Solidiumista uutta vipurahastoa, kirjoittaa Olli Ainola.

Valtiolla on määräysvaltaenemmistö Finnairissa, Fortumissa ja Nesteessä. Kuva on Nesteen Porvoon jalostamolta.

Valtiolla on määräysvaltaenemmistö Finnairissa, Fortumissa ja Nesteessä. Osakkeensa näissä yhtiöissä valtio on parkkeerannut valtioneuvoston kansliaan eli suoraan maan hallituksen vastuulle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on suunnitellut siirrättävänsä osakkeet pois kansliasta. Uusi omistaja olisi valtion omistusyhtiö Solidium. Hallitus on aikonut rakentaa Solidiumista entistä suuremman ja samalla aktiivista omistajapolitiikkaa harjoittavan holding-yhtiön.

Malli on apinoitu Ruotsista. Siellä on yksityisen rahan ja vallan linnakkeita kuten Industrivärden ja Investor. Jälkimmäinen esimerkiksi omistaa 17 prosenttia Wärtsilästä.

Täytyyhän meilläkin yksi tämmöinen linnake olla, vaikka se olisikin pelkkä veronmaksajien vipurahasto.

Solidiumin tase kasvaisi, minkä turvin se voisi ottaa miljarditolkulla velkaa ja kasvattaa riskiä. Hallituksen mielestä riskivelka on hienompaa velkaa kuin syömävelka työttömyyskorvauksia varten. Komissiolle velka on aina velkaa, vaikka sen voissa paistaisi.

Siirtoidean isä on valtioneuvoston kanslian byrokraatti, yritysjohtajana rikastunut osastopäällikkö Eero Heliövaara. Hän haluaisi päästä määräilemään isoista rahoista.

Näppärä kikka pikkuvirkamieheltä, mutta suuri riski veronmaksajille
.

lll

Finnair, Fortum ja Neste ovat valtion strategisia tarpeita hoitavia yrityksiä, minkä vuoksi valtiolla on niissä määräysvaltaenemmistö. Säännösten mukaan valtion omistusalaraja noissa firmoissa on tällä hetkellä 50,1 prosenttia. Tuon alemmas ei saa omistusta päästää, ellei hae erikseen lupaa eduskunnltaa.

Hallitus joutunee pyytämään luvan eduskunnalta siinäkin tapauksessa, että osakkeet siirretään Solidiumille. Samalla eduskunta ehkä purkaa määräysvaltaenemmistöehdon.

Heliövaara ainakin on aktiivisesti tätä ajanut. Hän teetti konsultilla vuosi sitten ajatustaan tukevan raportin. Konsultti kuuliaisesti tilaajaa toistaen selitti, että Finnairia, Fortumia ja Nestettä valtio voi syynätä 25 prosentin omistusosuudella eli jopa puolet osakkeista voi myydä.

Tämä on kukkua ainakin Nesteen osalta
.

lll

Määräysvaltaenemmistön omistamisessa on se hyvä puoli, että yksi osakas voi päättää tai päätättää yhtiössä melkein mitä tahtoo. Näin tapahtui esimerkiksi viime kesänä, kun maan hallitus käski, että Fortumin pitää sijoittaa varojaan Venäjän mieliksi Fennovoiman ydinvoimalaan.

Jos valtiolla ei olisi ollut määräysvaltaa, Fortumin hallitus ei olisi sijoittanut senttiäkään kilpailevaan ydinvoimalaan.

Heliövaara ja hänen konsulttinsa ovat kuitenkin osittain oikeassa. Suomen energiahuoltovarmuuden kannalta valtio ei tarvitse yli 50 prosentin määräysvaltaosuutta Fortumissa. Semmoista Teräsmiestä ei nimittäin ole, joka pystyisi rahtaamaan Fortumin voimalat ja kosket pois Suomesta. Uusi enemmistöomistaja voi toki estää investoimisen uuteen tuotantokapasiteettiin, mutta se onkin energia- tai ympäristöpolitiikkaa.

lll

Jos vihamielinen valtaaja ostaa yrityksen osake-enemmistön pörssistä, valtaaja voi tämän jälkeen täyttää yhtiön hallituksen avainpaikat. Seuraavaksi valtaaja voi järjestellä yhtiön liiketoiminnot niin, että ne tukevat valtaajan strategisia pyrkimyksiä.

Nesteessä arvokkainta on uusiutuvan energian osaaminen eli biopolttoaineet. Valtaaja pystyy halutessaan kopioimaan tuon osaamisen.

Tällaisia valtaajia on etenkin Aasiassa. Usein ne ovat valtionyhtiöitä tai valtioiden talutusnuorassa. Niiden liiketoimintamallit eivät aina ole samanlaisia kuin meillä lännessä. Jotkut on perustettu varta vasten teknologian varastamista varten.

Hallitus tekee tyhmästi, jos se luovuttaa valtion määräysvallan Nesteessä. Hyvästi biopolttoaineosaamisella rikastuminen.

lll

Sipilän hallituksella ei ehkä ole aktiivista tarvetta ryhtyä kaupittelemaan Fortumin tai Nesteen osakkeita. Vaikka mistä sen tietää vuoden kahden kuluttua.

Poliittisissa piireissä kiertävän sitkeän huhun mukaan valtio sen sijaan myy tiskin alta Finnairia. Tätä mietti jo Alexander Stubbin (kok) hallitus. Finnairiin pitää saada lisää omia pääomia. Finnairin nykyiset rahoitusrahkeet eivät kunnolla kestä valtavaa lentokoneiden hankintaohjelmaa. johon yhtiö on sitoutunut.

Väitteiden mukaan hallitus etsisi Finnairiin turvallisia kotimaisia ankkuriomistajia. Tämä on tyypillistä poliittista hölynpölyä, jolla poliitiiko voi ohikiitävän hetken huijata itseään. Kuka ostaja tosissaan lupaisi perillistensä puolesta, että nämä eivät myy osakkeita kun hinta on kohdillaan.

Finnair tarvitsee kuitenkin uutta kapitaalia. Uusilta omistajilta vaaditaan poikkeuksillista rohkeutta tai hurjaa riskinsietokykyä.

Harva nimittäin uskaltaa sijoittaa yhtiöön, jonka kannattavuus riippuu Vladimir Putinin hyvästä tahdosta eli siitä, että Venäjä antaa Finnairin jatkaa Aasian-lentojaan Siperian yli.

olli.ainola@iltalehti.fi
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Pullonavaaja ja korttipakka?? Eiks sulla oo enempää?
Keksin lailla Pöhkiksen hyvän tarinan liittyen korttipakkaan. Se menee näin ja sijoittuu sota-aikaan.


Tämä on vanha tarina. Kerran sota-aikana tapahtui näin.

Oli oltu pitkällä marssilla ja komppania oli tullut pieneen kaupunkiin. Seuraava päivä oli sunnuntai, ja vääpeli komensi pojat kirkkoon. Kun pappi luki rukouksen, niin ne, joilla oli rukouskirja, ottivat sen esiin

Mutta yhdellä sotilaalla ei ollut muuta kuin korttipakka, jonka hän levitti eteensä kirkon penkille. Vääpeli huomasi kortit ja sanoi: Sotamies! Kortit pois!

Kirkonmenojen jälkeen sotamies vangittiin ja vietiin kenttäoikeuteen. Sotatuomari kysyi: Perustelkaa tekonne, muuten rankaisen teitä kovemmin kuin ketään koskaan!

Sotamies vastasi: Herra Sotatuomari, olen ollut marssilla melkein koko viikon. Eikä minulla ole raamattua eikä rukouskirjaa, mutta toivon, että ymmärrätte vilpittömän selvitykseni.

Näin sanoen sotamies aloitti kertomuksensa:

Katsokaas, herra sotatuomari, kun näen ässän, muistan, että on vain yksi Jumala.

kakkosesta muistan, että raamatussa on kaksi osaa, Vanha ja Uusi Testamentti.

Kun näen kolmosen, ajattelen Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Kun näen nelosen, tulevat mieleeni neljä Evankelistaa, Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Kun näen viitosen, ajattelen viittä viisasta neitsyttä jotka laittoivat lamppunsa kuntoon. Yhteensä heitä oli kymmenen; viisi ymmärtäväistä jotka pelastuivat, viisi tyhmää, joilta ovi suljettiin.

Kun näen kuutosen, tulee mieleeni että kuutena päivänä Jumala loi taivaan ja maan.

Kun näen seiskan, muistan, että seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi.

Ja kun näen kahdeksikon, ajattelen niitä kahdeksaa oikeamielistä jotka Jumala pelasti vedenpaisumuksesta.

Ne olivat Nooa, hänen vaimonsa, heidän poikansa ja poikiensa vaimot.

Kun näen yhdeksikön, ajattelen spitaalisia, jotka Vapahtajamme puhdisti vaivoistaan. Yhdeksän kymmenestä ei edes kiittänyt häntä siitä.

Kun näen kympin, ajattelen kymmentä käskyä jotka Jumala antoi Moosekselle kivitaulussa.

Kun näen kuninkaan, ajattelen, että on vain yksi Taivasten Valtakunnan kuningas, Jumala kaikkivaltias.

Ja kun näen kuningattaren, ajattelen Neitsyt Maariaa, joka on Taivasten Valtakunnan kuningatar.

Sotilas on paholainen.

Kun lasken yhteen korttipakan pisteet, saan tulokseksi 364.

Niitä on vai yksi vähemmän kuin on päiviä vuodessa.

Kortteja on 52. Yhtä monta kuin on viikkoja vuodessa.

Maita on neljä, yhtä monta kuin on viikkoja kuukaudessa.

Kuvakortteja on yhteensä 12, yhtä monta kuin on kuukausia vuodessa.

Kussakin maassa on 13 korttia, yhtä monta kuin on viikkoja neljännesvuodessa.

Kuten huomaatte, herra sotatuomari, korttipakka on minulle raamattu, almanakka ja rukouskirja.

Hyvät kuulijat, tämä tarina on tosi!
 
Ylös