Perustuslakiasiantuntijat: Historian suurin yksityistämishanke piilotettiin sote-valinnanvapauden kaapuun
Valtiosääntöoppineet eivät hallituksen sote-esityksestä sanojaan säästele: "Johtaisi 2019 keväällä palvelujen kriisiin", ”Politiikan teko on muuttunut lobbareiden ja viestintätoimistojen temmellyskentäksi".
Perustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen sote-hankkeen valinnanvapaudesta on tyly, perusteellinen ja yksimielinen.
Valiokunnassa kuultavina käyneet valtiosääntöoikeuden asiantuntijat pysyvät tiukassa linjassaan. Pitkän linjan perustuslakiasiantuntija, yleisen oikeustieteen professori Kaarlo Tuori pitää perustuslakivaliokunnan sote-kritiikkiä oikeana ja osuvana.
Tuorin mukaan Sipilän hallituksen suurin sote-tavoite on ollut julkisten perustason sotepalvelujen yksityistäminen.
– Yhtiöittämisvelvollisuuden kohdalla esitettiin jopa harhaanjohtavaa tietoa.
Yhtiöittämispakon professori Kaarlo Tuori arvelee olleen paljon keskeisempi asia kuin nyt julkisuuteen on kerrottu. Takit ovat kääntyneet nopeasti.
– Kyllähän tää on ihan uusi slogan: "Valinnavapaus on mahdollinen ilman yhtiöittämisvelvollisuutta." Hyvin pitkään juttu kulki näin päin: "Valinnavapautta ei voi tulla ilman yhtiöittämisvelvollisuutta". Uudet sloganit ovat viime päivien ja viikkojen keksintöjä.
Professori Tuori hämmästelee soten toistuvaa perustuslakikompastelua.
– Pidän melko dramaattisena sitä, että soten keskeisissä kysymyksissä törmätään taas perustuslakiongelmiin ja hallituksen lainvalmistelu saa moitteita. Kritiikki, jota perustuslakivaliokunta hallitukselle esittää ei tule yllätyksenä. Arvostelua toistettiin kaikissa keskusteluissa – myös niissä joihin itsekin osallistuin, mutta ei silllä ei ollut vaikutusta.
Lobbaamista ja pyöröovia
Professori Tuori on murheissaan Suomen poliittisen kulttuurin muuttumisesta. Vallan käytäville ovat ilmestyneet lobbarit.
– Meille on rantautunut joustava siirtyminen julkiselta puolelta yksityiselle puolelle. Viestintätoimistoihin on siirtynyt vaikkapa ministerien poliittisia sihteereitä. Muualla maailmassa tätä käsitellään potentiaalisena poliittisena korruptiona. Poliittinen pyöröovi käy tiuhaan.
Eikä sanojaan säästele Turun yliopiston valtiosääntöoikeustieteen professori Veli-Pekka Viljanenkaan. Hallituksen hankkeen tulipalokiire johtaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaisen saatavuuden heikentymiseen. Perustuslakivaliokuntakin varoittaa, että pika-aikataulu ajaisi palvelut kriisiin vuoden 2019 keväällä.
Myös professori Veli-Pekka Viljasen mukaan sotessa yhtiöittämissuunnitelmineen on kyse laajasta julkisten toimintojen yksityistämisestä.
– Periaatteessa kuntien tuottamat ensivaiheen sosiaali- ja terveyspalvelut siirrettäisiin kokonaan pois julkiseltä vallalta. Joko maakuntien yhtiöille tai yksityisille yhtiöille. Aikaisemmin tällaista julkisten tehtävien yksityistämistä on isoimmillaan ollut yksityisten vartiointiliikkeiden toimivaltuuksien venyttämien.
Sote-keskustelussa on puitu erityisesti perustuslain 124 pykälän sisältöä ja sen asettamia rajoja hallintotehtävien yksityistämiselle.
– Ensimmäisen kertaa käsiteltiin näin laajaa yksityistämishanketta. Aiemmin kyse on ollut julkista valtaa tukevasta toiminnasta, ei julkisen vallan syrjäyttämisestä, pohtii professori Veli-Pekka Viljanen.
Kosmetiikka ei riitä valinnanvapauden paikkailuun
Professori Viljanen sanoo, että hallituksen on nyt kirjoitettava esityksensä valinnanvapaus-osuus uudelleen. Suuria pulmia ei voi ratkoa kosmetiikalla.
– Luupin alla ovat erityisesti yhtiöittäminen ja maakuntiin kohdistuva kielto tuottaa itse sosiaali- ja terveyspalveluja. Lisäksi vaikkapa asiakasseteli- ja alihankintasääntelyt eivät ole riittävän yksityiskohtaisia.
Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro lisää vielä löylyä. Valinnanvapaus, yhtiöittäminen ja aikataulu kylvävät ongelmia.
– Riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluja ei pystytä ainakaan ehdotetun uuden mallin käyttöönottovaiheessa takaamaan. Valiokunta viittaa jopa siihen, että sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä voisi kriisiytyä. Lisäksi osa ongelmista liittyy kokonaan puuttuviin tietojärjestelmiin. Esitys myös pikemminkin lisää eriarvoisuutta kuin vähentää sitä.
Pääministeri Juha Sipilä arveli taannoin, että ongelmat voivat olla nopeastikin korjattavissa. Eivät ole, sanoo professori Juha Lavapuro.
– On selvää, ettei kyse ole muutamien päivien tai viikkojen korjauksista. Valinnanvapauslaki on lähetettävä hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi. Valmistelussa on noudatettava hyvää lainvalmistelutapaa lausuntokierroksineen. Myös ne osat, joita valmistellaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, on palautettava uudestaan perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
Professori Lavapuro toivoo, että sote voitasiin viedä eteenpäin parlamentaarisella valmistelulla. Ja että asiantuntijoita kuunneltaisiin ihan oikeasti.
– Uudistuksen on määrä turvata jokaiselle yhdenvertaiset ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Kyse on perusoikeuksista. Tämä keskeinen tavoite on nyt valitettavasti jäänyt poliittisten tahtotilojen jalkoihin.