Jos toimittajan käyttämät termit ovat oikein, syy on pelkästään "uhrin". Hänen olisi työsopimuksensa aikana pitänyt saada soviteltua työttömyyspäivärahaa, jota hän jutun mukaan haki vasta erottuaan töistä. Sen sijaan hänelle oli maksettu työmarkkinatukea, jota hänen ei olisi työssä käydessään enää pitänyt saada, koska sitä maksetaan vain pitkäaikaistyöttömille (jollainen hän lakkasi olemasta saatuaan työsopimuksen). Jäikö työhönpääsyn ilmoittaminen ja sovitellun työttömyyspäivärahan hakeminen ajallaan tekemättä? Työntekijän itse irtisanoutuessa tulee kolmen kuukauden karenssi, joten ei hän enää siinä vaiheessa ole oikeutettu työttömyystukiin.
Minusta uutisessa lukee sangen selvästi, että naista arvelutti työn vastaanottaminen (ei työaikoja, pelkkään provisioon perustuva palkka) ja tämän vuoksi kyseli apua virkailijalta ja haki sovilteltua päivärahaa. Ja siihenhän viittaa (täyden) työttömyysetuuden
uudelleen hakukin. Toisin sanoen "väärin käytön epäily" lienee aiheetonta. Joskin näinhän työttömiä toki kuuluukin aina epäillä.
Siinä nainen teki virheen, että irtisanoutui itse. En sitten tiedä olisiko työnantaja voinut irtisanoa tehottoman myyjänsä. Toisaalta eipä tainut välttämättä työantajaa kiinnostaa... Tilannehan oli joka tapauksessa naiselle mahdoton. Ja tässä suhteessa tuo 3 kk karenssi on / oli mielestäni kohtuuton. Kun tilanne on tuollainen, tulisi ilman muuta konsultoida jälleen te-toimistossa / kelassa siitä miten pitäisi menetellä. Siis etukäteen. Mutta tämä virhe on sellainen, johon moni byrokratiaan tottumaton voisi kompastua.
KELA kuitenkin oli armollinen, ja perui työmarkkinatuen takaisinperinnän. Ilman sitähän olisi seurauksena ollut vain lisää paperisotaa ja toimeentulotuen hakemista ja käsittelyä. Jos hakija olisi saanut soviteltua päivärahaa niiltä neljältä kuukaudelta, hän olisi saanut vähemmän kuin mitä työmarkkinatuesta sai, joten "uhri" jäi voitolle.
Niin tuosta saa kuitenkin sen käsityksen, että kauan kesti sotkun selvittäminen. Tosiaan toimeentulotukea varmaan joutui hakemaan. Liekö sitten saanut sitäkään täysimääräisenä karenssin ja "selvitystilan" takia. Joten selvästi on uhri, eikä "uhri"....
Niin se takautuva takaisinperintä perustui tod.näk. irtisanomiseen itse eli sen takia 3 kk + osa neljännestä kuukaudesta. Varmasti tuo saatu 800e on laskettu työtulona eli totta kai sai sinä aikana vähemmän mitä täydestä työmarkkinatuesta olisi saanut. (ja tuskinpa siis olisi perittykään täyttä määrää eli saatu työtulo huomioitu)
----
Nainen oli aktiivinen eli vastaanotti työtä, vaikka epäilyttikin. Sikäli voikin kysyä, että menikö tämä ihan oikein tai oikeudenmukaisesti? Itse siis kiinnitän huomiota siihen, että kannattiko työnvastaanotto vai ei? Eikä todellakaan ole aina näinkään näkyvästä / "helposta" asiasta kuin "irtisanomisesta itse" eli voi olla todella monimutkaisia vaikeasti tulkittavia syitä.
Ja viiveistä olen eri mieltä eli esim. YTK sovitellun päivärahan maksuun tulee hakupäivästä (joka on hyvin lähellä maksupäivää) aina lisää 1-2 vkoa (jos jotain muuta, kuin työttömyyttä), joka ei paljoa naurattanut kun lompakko huusi tyhjyyttään.....Tuolla voi kokeilla paljonko muuttunut tilanne vie aikaa...
https://ytk.fi/jos-jaat-tyottomaksi/milloin-paivarahani-maksetaan- Ja melkolailla varmasti sama asia toistuu jos kyse on toisesta kassasta tai vaikkapa kelasta. Näissä tapauksissa tulee aina erillinen käsittely/kokous (ja esim. liitteitä)