Kyrsivat nykysanonnat... :mad:

Juskanen

Naisilleninen
Liittynyt
3.8.2003
Viestit
6598
Sijainti
lähiö
Hahhaha, käytän vaikka mitä teitä ärsyttäviä ilmauksia. "Normisettiä" ja "semi-ok" ynnä muut yhdistelmät noista on varmasti päivittäisiä. Tavan sanaa taas käytän, kun olen kotikonnuilla siihen tottunut. Ainakin Pohjois-Savossa on ihan tavallista käyttää "tavan"-ilmausta tavallisen sijasta.

:thumbup:
 

Olga

.
Liittynyt
13.10.2001
Viestit
40436
Sijainti
lakitukossa
Kyrsiikö uudet sanat?

Etävanhemmat ja bonuslapset tulivat nykykieleen
25.10.2009 7:32
STT

Etä-äiti, käenpoikanen ja avoppi kuuluvat monessa perheessä vakituiseen sanavarastoon. Uusperheiden yleistyminen on tuonut suomen kieleen liudan uusia ilmauksia, joita tarvitaan kuvaamaan monimutkaistuvia perhesuhteita.

"Kaikki muutokset vaikuttavat kieleen. Ne tuovat uusia sanoja ja muuttavat vanhojen sanojen merkityksiä", kertoo Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros.

"Esimerkiksi rekisteröityjen parisuhteiden myötä sanan häät merkitys on laajentunut."

Uusperheen äiti Anne Kurki esittelee perhesuhteita kuvaavia uudissanoja humoristisessa teoksessaan uusperhe-suomi-sanakirja.

Teoksesta käy ilmi muun muassa, että avoppi on avopuolison äiti (eräänlainen anoppi) ja että käenpoikaseksi nimitetään joskus lasta, jonka vanhemmista toinen on hylännyt perheensä kokonaan. Bonuslapsi on puolison lapsi, johon itsellä ei ole verisidettä.


Jotkut uusperhesanat ovat päässeet jo viralliseenkin sanakirjaan, Grönros kertoo. Uusimmassa Kielitoimiston sanakirjassa kerrotaan muun muassa, että erillään asuvista vanhemmista lähivanhempi asuu lapsen kanssa ja etävanhempi eri osoitteessa.

Anne Kurjen kirjassa on Grönrosin mielestä myös useita mahdollisia sanakirjasanoja.

"Exä (entinen kumppani) varmasti tulee ennen pitkää sanakirjaan, se on hyvin laajasti käytetty sana."

Sanojen matka sanakirjaan kestää useita vuosia. Kielitoimiston sanakirja-ammattilaiset keräävät niitä sanastamalla eli poimimalla sanoja arkistoon muun muassa tiedotusvälineistä.


Kaikki uusperhesanat tuskin pääsevät koskaan yleiskielen sanakirjan sivuille.

"Sanoja syntyy hyvin paljon, ja hyvin pieni osa niistä pääsee sanakirjaan. Valintaan vaikuttaa muun muassa se, miten yleinen ja laajalle levinnyt sana on", Grönros toteaa.

"Esimerkiksi uusperhe-suomi-sanakirjassa mainitut nyxä (exästä johdettu nykyistä kumppania kuvaava sana) ja uo (eli UO eli uusionni, eronneen vanhemman uusi kumppani) ovat erikoisalan sanastoa, eikä kaikki erikoisalan sanasto leviä yleiskieleen."
Miten sinun suuhusi 'sopivat' jutussa mainitut uusperhesanat?
 

Olga

.
Liittynyt
13.10.2001
Viestit
40436
Sijainti
lakitukossa
Lisää uutta sanastoa

helikopteriäiti = ylihuolehtiva äiti, joka pörrää koko ajan lapsen ympärillä

sirkustelu = etälapsen ylenpalttinen hemmottelu

kurlaus eli curling-vanhemmuus = lapsen tieltä yritetään raivata aivan kaikki esteet

itkupillimehu = kiukuttelevan kultapossun lohtumehu

naakka = haukkumanimi naispuoliselle exälle

hirvikärpänen = ehdotettu haukkumanimi miespuoliselle exälle

käki = äiti tai isä, joka hylkää perheensä ja jättää lapsensa kokonaan toiselle vanhemmalle

yhäri = yksinhuoltaja

totaaliyhäri eli TY = yksinhuoltaja, jonka entinen kumppani on kokonaan poissa kuvioista

laastarisuhde = eron jälkeinen ensimmäinen suhde

liidokki = ei kovin vakava seurustelukumppani

MUO = mahdollinen uusionni; lupaavalta vaikuttava seurustelukumppani
No voihan hirvikärpänen!!!
 

Pobeda

Well-known member
Liittynyt
18.4.2008
Viestit
936
No voihan hirvikärpänen!!!
Paksureisinen, litteä ja liukas jota jota ei saa helposti hengiltä ja joka pudottaa siipensä koska sen on tarkoitus jäädä eikä lähteä enää minnekään.
 
Viimeksi muokattu:

AJ

Well-known member
Liittynyt
19.7.2000
Viestit
69605
Sijainti
Toinen Maailma
kurlaus eli curling-vanhemmuus = lapsen tieltä yritetään raivata aivan kaikki esteet
Tätä mä en kans ymmärrä. Johtuu kait siitä, että mä ajattelen tuon Curlingin hieman eri tavalla. Siinähän "vanhemmat" eli pelaajat pyrkivät voittoon ja "lapset" eli kivet ovat vain ja ainoastaan pelivälineitä. Osa lapsista poistetaan surutta pelistä, osaa käytetään vain estämään naapurien kakaroiden etenemistä. Ja naapuri sitten poistaa sen esteen pelistä käyttäen siihen omaa lastaan. Ainoa, josta oikeesti välitetään on ilmeisesti se yksi lempilapsi, joka yritetään sutia sinne nänniin. On ilmeisesti rintaruokinnasta koko ikänsä tai ainakin siihen asti, kun peli alkaa taas alusta ja osat vaihtuvat.


Haluaisinkin käyttää tilaisuutta lanseerata mahdollisesti uusi kyrsivä nykysanonta: Flipperivanhemmuus.

Flipperivanhemmat sysäävät lapsensa julmaan maailmaan antamatta kunnon eväitä elämään. Sinne vaan muiden tönittäväksi ja sysittäväksi ja kun lapsi sitten palaa vanhempiensa luokse hakemaan turvaa, tämä yritetään kaikin keinoin paukauttaa takaisin maailmaan tuodakseen vanhemmilleen enemmän pisteitä ja kunniaa.
Lopulta lapsi ajautuu sellaiseen kierteeseen, että lipsahtaa vanhempien käsistä kadotukseen, mutta välittävätkö vanhemmat tästä mitään? Eivät, vaan paukauttavat uuden muksun samalla tavalla taipaleelle, kunnes lapset loppuvat. Tällöin he joko ostavat niitä lisää tai kiroavat maailmaa, joka ei anna heille tarpeeksi ilmaispelejä.
 
Ylös