Tasavero

Tasavero

  • Ehdottomasti!

    Äänet: 9 25,7%
  • Kyllä

    Äänet: 4 11,4%
  • EVVK

    Äänet: 3 8,6%
  • Ei

    Äänet: 10 28,6%
  • Ei missään nimessä!

    Äänet: 9 25,7%

  • Äänestäjiä yhteensä
    35

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Bobakki sanoi:
.. taloustieteilijöiden kaavojen mukaan verokantaa alentamalla on mahdollista lisätä kannustimia ja sitä kautta työntekoa ja yrittäjyyttä niin paljon, että tosiasiallinen veronkertymä kasvaa..
Itsekin kuulun tuohon taloustieteilijöiden ammattikuntaan, mutta jujuhan on siinä, että että kaavoja/malleja on lukuisia, jotka päätyvät hyvinkin erilaisiin tuloksiin - riippuen mallien oletuksista. Olen varma, että jos tiedettäisiin hyvinkin varmasti, että esim. lisääntynyt kulutus kattaisi verojen menetykset, niin tasavero olisi tapetilla ihan eri lailla kuin nyt. Näin ei kuitenkaan ole, vaan parhaatkin mallit ovat vain riskaabelia arvuuttelua. Entä jos tasaveroon siirtymisen jälkeen verotulot eivät tuliskaan muualta, kuten ennakoitiin.. ?? Kuka ottaisi vastuun hyvinvointiyhteiskunnan romauttamisesta? Kyse on todella isosta muutkoksesta suomen kaltaiselle taloudelle. Onnistumisen on oltava jokseenkin varmaa, että siihen kannattaa ryhtyä. Jotain viroa ei voi edes verrata lähtökohdiltaa suomeen.
 

Dj Ankka

Ruma kuin rusina
Liittynyt
7.5.2002
Viestit
1025
Sijainti
Vantaa
Tätä tasaveroa ei suinkaan voi verrata autoveroon, mutta kun sitä alennettiin, niin talouspuolen henkilöt olivat yhteen ääneen puhumassa siitä, että jostain pitää saada sitten lisää rahaa valtion kassaan, kun veroa alennetaan. Kävi toisin, verotulot kasvoivat. Kukaan ei voi etukäteen tietää, miten ohmiset käyttäytyy. Itse voin sanoa vain omasta puolestani, että kaikki menisi kulutukseen, mitä lisää tulisi, sen verran tiukoilla eletään tälläkin hetkellä.
 

Giffen:[

The Horned Reaper
Liittynyt
14.5.2004
Viestit
3000
Sijainti
unknown
Willer: tiedät kyllä itsekin että hyvinvointiyhteiskunnasta joudutaan luopumaan joka tapauksessa. Julkinen rahoitus on jo pitkään ollut vakavassa kriisissä ja verotusaste toisaalla taas niin korkealla, ettei tämä voi hirvittävän pitkään enää jatkua. Kysymyshän on tällä hetkellä enää ainoastaan siitä, että ajetaanko hyvinvointiyhteiskunta alas hallitusti, samalla kun yritetään pitää sen parhaat puolet pystyssä vai annetaanko sen romahtaa omaan mahdottomuuteensa.

Suomen malli tarvitsee tällä hetkellä uusia ideoita, vanhat eivät enää toimi. Siksi tällaisia ideoita pitää todenteolla pysähtyä miettimään, kun joku niitä uskaltaa ilmoille päästää. Hylkäämisen perusteeksi eivät kelpaa irralliset uhkakuvat "nyt ne rikkaat varastaa kaiken" tai "kaikki terveyskeskukset lopetetaan". Uhkakuvia on myös nykyisessä järjestelmässämme, eivätkä ne ole ainoastaan kokoomuksen vaalislouganeita. Ne ovat todella vakavia uhkia, joihin Suomen on tulevaisuudessa kyettävä vastaamaan.
 

ettelbruck

Well-known member
Liittynyt
30.7.2000
Viestit
11218
Sijainti
Vantaa/Riihimäki/Ettelbruck
jaska sanoi:
Onneksi taas on luettu toikin alotua.... Valtion verotulot lisääntyis tässä ehotuksessa...
HALOO !?!

Etkö ymmärrä että se alotua (aloitus?) on silkkaa paskaa. Valtion verotulot EIVÄT nousisi. Eivät yritykset ikinä tulisi maksamaan enempää veroa.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
ettelbruck sanoi:
HALOO !?!

Etkö ymmärrä että se alotua (aloitus?) on silkkaa paskaa. Valtion verotulot EIVÄT nousisi. Eivät yritykset ikinä tulisi maksamaan enempää veroa.
Hienosti perusteltu :ahem:
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Laitetaas vielä hesarin pääkirjoitus asiasta. Jos joltakulta löytyy tuo Prima-lehti, niin saa referoida.

Uusi tasaveromalli haastaa yksinkertaistamaan verotusta

Elinkeinoelämän valtuuskunnan projektipäällikkö, kansantaloustieteen tohtori Martti Nyberg hahmottelee Elinkeinoelämän keskusliiton Prima-lehden tuoreessa numerossa (5–6/2005) verotuksen mallin, jossa hänen mukaansa kaikki hyötyisivät. Kyseessä ei ole yksityiskohtainen laskelma vaan pikemminkin ajatuskoe. Evassa on hiljattain käynnistetty Nybergin vetämä veroprojekti, mutta Prima-lehdesssä esitetyt ajatukset eivät ole – ainakaan vielä – Evan linjauksia.
Nyberg tarjoaa verokeskusteluun tasaveromallia, jossa kenenkään verotus ei hänen mukaansa kiristyisi. Yksi tasaveron vastustajien argumentti on, että se nostaisi keskiluokan verotusta. Nybergin mallissa tämä vältettäisiin siten, että kaikki voisivat ansaita 10 000 euroa verovapaasti ja sen jälkeen jokaisesta ansaitusta eurosta maksettaisiin 24 prosenttia veroa. Veroprosentti olisi sama, oli sitten kyseessä päätyö, ylityö tai sivutyö. Myös yritysten veroprosentti olisi sama 24. Malli merkitsisi paluuta osinkoverotuksen hyvitysjärjestelmään, josta juuri EY-tuomioistuimen päätöksen vuoksi jouduttiin luopumaan.
Nyberg lähtee siitä, että hänen tasaveromallinsa ei vähentäisi valtion ja kuntien verotuloja, vaan että ansiotuloverotuksen pienentyneet tuotot korvautuisivat yritysveron tuoton kasvulla. Palkkatuloverotuksen tuotto laskisi hänen mallissaan noin 6,5 miljardia euroa. Nygren laskee, että alhainen ja yksinkertainen yritysverotus toisi verotuksen piiriin Suomen 230 000 yrityksestä huomattavasti nykyistä useamman. Nyt yritysveroista valtaosan maksavat 20 000 suurinta yritystä. "Jos yrittäjän verokanta olisi kaikista tuloista 24 prosenttia, hänen ei tarvitsisi keskittyä tuloksen hävittämiseen verotuksen minimoimiseksi."
Nybergin malli herättää kriittisiä kysymyksiä: onko hänen arvionsa veropohjasta ja yritysten käyttäytymisen muutoksista liian optimistinen? Samaten mallissa on osia, jotka ovat EU-lainsäädännön vastaisia. Mutta tästä huolimatta Nybergin malli on tervetullut puheenvuoro, sillä hänen ajatuskokeensa hahmottaa yhden tavan, miten verotusta voisi radikaalisti yksinkertaistaa.
Keskustelu verotuksesta jatkuu joka tapauksessa. Yksi kiihoke verokeskusteluun on se, että osaajien hyödyntäminen on kansantalouksien menestyksen keskeinen tekijä. "Syntyy paineita miettiä, kannattako työ tehdä ja teettää Tallinnassa eli Etelä-Helsingissä vai Pohjois-Tallinnassa eli Helsingissä", Helsingin yliopiston finanssioikeuden professori Kari S. Tikka heittää tuoreessa Image-lehdessä (5–6/2005).
Tasaveroa vastustetaan myös sillä perusteella, että se merkitsisi tuloerojen kasvua, ja näin tapahtuisi myös Nybergin mallissa; rikkaat rikastuivat huomattavasti enemmän kuin köyhät. Vasta-argumentti on se, että jos yhteiskunnan palvelurakenne ja turvaverkko pystytään säilyttämään, ihmisten vaurastuminen ei ole keneltäkään pois, vaan se loisi uutta kysyntää ja sitä kautta uutta työtä.
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
Eiks verotusta vois sillee radikaalisti yksinkertaistaa, että poistettais se kokonaan? Tasavero nollaprosentilla, kukin kantakoot omat taakkansa? Toi oletetu tulojen kasvu (yrityksillä) on kyllä aikamoista harhakuvitelmaa. Veikkan, että vain murto-osa siitä jäisi kotimaista yritystoimintaa palvelemaan, vai mihin herrat sijoittiasivat hyötymänsä rahat. Kotimaisiin tuotteisiin vai palveluihin?
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Turunsanomista lisää aiheesta
Verotuksen kokonaisuudistusta
pohdittava ennakkoluulottomasti

Varma merkki hallituksen budjettiriihen lähestymisestä on verokeskustelun herääminen. Tällä kertaa siihen antoivat alkusysäyksen sosiaalidemokraattien tuoreen puheenjohtajan Eero Heinäluoman kommentit ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan projektipäällikön Martti Nybergin hahmottelema tasaveromalli.

Heinäluoma sanoi maanantaina radiossa, että veropopulismin aika on ohi. Veroja ei voida laskea, jos hyvinvointiyhteiskunnan palvelut halutaan säilyttää. Nyberg puolestaan esitteli viime viikon lopulla Elinkeinoelämän keskusliiton Prima-lehdessä ajatuskokeen, jossa kaikki verot, kunnallis- ja valtionverot sekä yritys- ja pääomaverot, olisi koottu saman 24 prosentin tasaverojärjestelmän alle.

Tasaveromalli nousi keskusteluun edellisen kerran talvella, jolloin poliitikot ja useat ekonomistit ampuivat sen pikaisesti alas Suomen oloihin soveltumattomana. Tyrmäävät laukaukset lähtivät ilman suurempaa pohdintaa siitä, mitä muu maailma tekee ja mitä muiden tekemiset vaikuttavat Suomeen.

Nybergin tuumailuja on kuitenkin vaikeampi tulittaa, koska kyseessä on kaikkia palkansaajia neutraalisti kohteleva malli. Hänen mallissaan palkkaverokertymä tipahtaisi 10,8 miljardiin euroon nykyisestä 16,7 miljardista eurosta. Palkansaajien käteen jäisi kuutisen miljardia euroa enemmän, mutta myös valtion ja kuntien verotulot putoaisivat saman verran. Vaje verokertymässä katettaisiin yritysten maksamilla veroilla. Yritysten verotus ei kuitenkaan kiristyisi, koska veropohja olisi nykyistä laajempi ja siten maksajia enemmän.

Epäilijät sanovat, että tasavero voi toimia ainoastaan pienissä ja kehittymättömissä yhteiskunnissa. Kuitenkin sen käyttöönottoa pohditaan vakavasti Länsi-Euroopassa. Suurista maista sitä miettivät Kiina ja Venäjä. Viro on lähinaapuri, jossa se on jo käytössä. Yhdysvalloissa suunnitellaan työn verotuksen poistamista kokonaan ja siirtymistä kuluttamisen verotukseen.

Suomen on pakko seurata tarkasti, mitä muu maailma verotukselleen tekee. Siihen pakottaa avoin talous ja riippuvuus ulkomaankaupasta.

Korkea palkkaverotus on tuskin koskaan yksin syynä siihen, että yritys siirtää tuotantoaan pois Suomesta, mutta se voi välillisesti olla ratkaisevassa asemassa. Progressiiviseen palkkaverotukseen sisältyvä korkea rajavero takaa, että palkankorotusvaatimukset ovat suuria, koska muutoin niistä ei jää palkansaajalle käteen mitään. Tämän tietävät myös kaikki Heinäluoman sosiaalidemokraatteja kannattavat korkeapalkkaiset metallin ja paperin ammattimiehet.

Verotuksen suurin sudenkuoppa tällä hetkellä on, että vain reilut puolet työikäisestä väestöstä käy töissä. Verotuksen tasoa on mahdotonta laskea ellei työllisyysastetta saada nostettua. Tasavero voi olla yksi keino. Työteko kiinnostaisi enemmän, jos suurempi osa tulosta jäisi palkansaajan omaan käyttöön.

Puheenjohtaja Heinäluoma on oikeassa muistuttaessaan, ettei veroja tarvitse rakastaa, mutta että ne ovat tarpeellisia hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Nykyisten tasoisten palvelujen ylläpitäminen tulevaisuudessa vaatii kuitenkin ennakkoluulottomia uudistuksia. Pelkkä retoriikka ja käänteinen veropopulismi eivät siihen riitä.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Olen edelleen sitä mieltä, että tästä aiheutuisi hintojen huomattavaa kasvua, eikä ihmisten ostovoima kasvaisi kuvitellulla tavalla.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
jaska sanoi:
Turunsanomat:
Vaje verokertymässä katettaisiin yritysten maksamilla veroilla. Yritysten verotus ei kuitenkaan kiristyisi, koska veropohja olisi nykyistä laajempi ja siten maksajia enemmän.
Ymmärtääkseni kaikki yritykset maksavat veroa. Jos yritysten verotaakkaa nostetaan kuudella miljardilla eurolla, niin miten se voi olla kiristämättä yritysten verotusta - jaska varmaan osaa itse vastata.
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
Konditionaali on ihan hyvä keksintö. Loppupelissä se ei kuitenkaan auta.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Sam sanoi:
Olen edelleen sitä mieltä, että tästä aiheutuisi hintojen huomattavaa kasvua, eikä ihmisten ostovoima kasvaisi kuvitellulla tavalla.
6 miljardin pumppaus kansantalouteen varmaan tuntuisi inflaatiossa. Mutta ei kuitenkaan kauhean radikaalisti, sillä ei kaikki lisätulo pamahada kulutukseen, vaan myös osakkeisiin ja muihin säästöihin. Kaikki kuitenkin auttaisi kotimaista kysyntää = lisäisi työllisyyttä. Sillä säästöt ja sijoitukset valuvat investoinneiksi, ainakin pitkällä aikajänteellä.

Willer, ehdotus ei ole minun, joten en tiedä tuosta yritysverojudanssista liikaa, mutta kun ehdotus tulee EK:sta, niin tuskin se kuitenkaan mitenkään yrityksille epäystävällinen on.

Ja kuten tuosta Turunsanomista voi rivienvälistä lukea, ni "Tarttis tehrä jotain" Eikä jäädä tuleen makaamaan.
 

Giffen:[

The Horned Reaper
Liittynyt
14.5.2004
Viestit
3000
Sijainti
unknown
jaska sanoi:
Ja kuten tuosta Turunsanomista voi rivienvälistä lukea, ni "Tarttis tehrä jotain" Eikä jäädä tuleen makaamaan.
Tämä on nyt taas niitä harvoja kertoja vuodessa kun Jaska on täysin oikeassa.
 

elle

-------
Liittynyt
28.4.2002
Viestit
5538
Taitaa tuossa tasaveroajatuksessa olla kyse siitäkin, ettei kaikkia nykyisiä maksuja preferoida tulevaisuudessa valtion hoidettavaksi. Kannustin nykyisille nettomaksajille. Eräskin sosiaalipolitiikan proffa, tasaveron kannattaja, oli sitä mieltä, että kyseinen tuloveroprosentin laskeminen nostaa väistämättä maksuja.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Tasaverossa (24%) meidän perheen verotus kiristyisi huomattavasti:nope:
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
jaska sanoi:
Willer, ehdotus ei ole minun, joten en tiedä tuosta yritysverojudanssista liikaa, mutta kun ehdotus tulee EK:sta, niin tuskin se kuitenkaan mitenkään yrityksille epäystävällinen on.
Kautta aikain yksittäiset ekonomistit ovat ehdotelleet kaikenlaisia malleja milloin minkäkin ongelman ratkaisemiseksi. Itse olen vakuuttunut, että jos tasavero olisi niin selvä tie onneen, niin valtiovarainministeriön, suomen pankin, tutkimuslaitosten, pankkien... jne. ekonomistit olisivat sitä kilvan tuomassa suomeen. Oikeasti kyse on kuitenkin erittäin monimutkaisesta asiasta, koska verojen radikaali laskeminen vaikuttaa lukuisiin talouden funktioihin. On toki mahdollista, että lopputulos on hyvä, mutta myös täysi katastrofi on mahdollisuuksien rajoissa. Siksi kannattaa vähän miettiä ennen kuin lähtee toteuttamaan näitä 'liian hyviä ideoita'.
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
"Otan tehdystä päätöksestä täyden poliittisen vastuun". Tota on aika paljon liikkeellä nykypäivänä, erityisesti yrityksissä säästöjen nimissä. Se mitä mä olen seurannut, niin toi säästäminen se vasta kallista hommaa onkin. Pääomia muutetaan kilvan rahaksi erilaisten ulkoistusten yhteydessä, jotta seuraava kvartaali saadaan näyttämään hyvältä. Jossain vaiheessa ne pääomat on hivunneet, ja sitten lankeaa lasku maksettavaksi. Aikoinaan viisaita päättöksiä theneet ovat siirtyneet kultaisten kädenpuristusten saattelemina muihin maisemiin ja jälkiä siivoavat ja vastuuta kantavat sitten tehtyihin päätöksiin usein täysin osattomat ihmiset. Tulevaisuus ei näytä kovin lupaavalta.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Periaatteessa olen tasaveron kannalla. Kuitenkin pienillä tuloilla progressiolla on hyvät puolensa. Ehkä nollasta 20.000/v olisi progressio, sen jälkeen tasavero kannustavin vaihtoehto.
 

raakku

Well-known member
Liittynyt
30.4.2002
Viestit
101
Sijainti
imatra
Off-Topic sanoi:
"Otan tehdystä päätöksestä täyden poliittisen vastuun". Tota on aika paljon liikkeellä nykypäivänä, erityisesti yrityksissä säästöjen nimissä. Se mitä mä olen seurannut, niin toi säästäminen se vasta kallista hommaa onkin. Pääomia muutetaan kilvan rahaksi erilaisten ulkoistusten yhteydessä, jotta seuraava kvartaali saadaan näyttämään hyvältä. Jossain vaiheessa ne pääomat on hivunneet, ja sitten lankeaa lasku maksettavaksi. Aikoinaan viisaita päättöksiä theneet ovat siirtyneet kultaisten kädenpuristusten saattelemina muihin maisemiin ja jälkiä siivoavat ja vastuuta kantavat sitten tehtyihin päätöksiin usein täysin osattomat ihmiset. Tulevaisuus ei näytä kovin lupaavalta.
Tähän ei kyllä voi enää paljon lisätä. Erittäin hyvin sanottu.
 
Ylös