Syön parhaillaan...

Estate

Well-known member
Liittynyt
23.11.2001
Viestit
11920
Parisen tuntia vielä niin on juhannusjuusto eli juustokeitto valmista. On hyvää.

Tekeekö täällä moni muu juhannusjuustoa?
Sattuipas!

En ole koskaan maistanut. Tämän luettuani kuitenkin kyselin juuri torstaina äidiltä kyseisestä ruoasta. Eipä ollut äitikään koskaan itse tehnyt, mutta maistanut sentään oli joskus. Eikä ollut tykännyt.
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42723
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa

Sattuipas!

En ole koskaan maistanut. Tämän luettuani kuitenkin kyselin juuri torstaina äidiltä kyseisestä ruoasta. Eipä ollut äitikään koskaan itse tehnyt, mutta maistanut sentään oli joskus. Eikä ollut tykännyt.
Aika mielenkiintoista. Vaikka olen ihan maaltamaalta(en kuitenkaan Olgan) kotoisin, niin en ole ikinä kuullutkaan tuollaisesta keittämällä tehtävästä juustosta. Kotona tehtiin ternimaidosta uunissa juustoa, jota sanottiin sonnin-, tai mullintöyssyksi. Keittämällä ei koskaan. Eikä meillä ollut kotona lehmiä. Naapurista ternimaitoa ja silleen...

SA:n lainaus sanoi:
Jos päätät juhannuksena yllättää läheisesi juhannusjuustolla eli makialla juustokeitolla, varaa siihen reilusti aikaa. Keitto syntyy yksinkertaisista aineksista - 6 litraa Valio Vanhanajan maitoa, 1 ruokalusikka juustonjuoksutinta ja puoli teelusikkaa suolaa. Aloita lämmittämällä maito kattilassa kädenlämpöiseksi, lisää juustonjuoksutin ja odota noin tunti kunnes maito on juoksettunut eli juustomassa on erottunut herasta. Leikkaa ristiviillot juustomassaan ja kuumenna seos miedolla lämmöllä kiehumapisteeseen, alenna lämpöä ja keitä hiljalleen noin 6-8 tuntia ja mausta suolalla.

Mitä kauemmin maltat keittoa keittää, sitä syvän punaisemmaksi keitto muuttuu. Sokeria ei keitto välttämättä kaipaa, sillä keittämisen aikana maidon oma sokeri karamellisoituu ja makeuttaa keiton. Nauti kylmänä.
On kyllä täysin uusi juttu mulle tuo punainen juusto. Knoukkari voisi kertoa aiheesta lisää, jonsei vallan suuttunut hukkumisarvuutteluista?
 

Estate

Well-known member
Liittynyt
23.11.2001
Viestit
11920
Aika mielenkiintoista. Vaikka olen ihan maaltamaalta(en kuitenkaan Olgan) kotoisin, niin en ole ikinä kuullutkaan tuollaisesta keittämällä tehtävästä juustosta. Kotona tehtiin ternimaidosta uunissa juustoa, jota sanottiin sonnin-, tai mullintöyssyksi. Keittämällä ei koskaan. Eikä meillä ollut kotona lehmiä. Naapurista ternimaitoa ja silleen...
Meillä on kutsuttu tuota ternimaidosta tehtävää juustoa ihan vain uunijuustoksi.

Tuo keitto ei taida eteläiseen perinteeseen juuri kuulua?
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42723
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa

Meillä on kutsuttu tuota ternimaidosta tehtävää juustoa ihan vain uunijuustoksi.
Joo, samoin, mutta nuo sonni ja mulli-jutut olivat 'hassuja' lisänimiä uunijuustolle.


Tuo keitto ei taida eteläiseen perinteeseen juuri kuulua?
Eipä, en ole tosiaankaan tätä päivää ennen ikinä kuullut. Pitääpä kysäistä keskipohjalaisilta sukulaisilta ko. juttua heinäkuussa. Josko on sielläpäin tunnettu tuo keittojuusto?
 

Lunssila

Well-known member
Liittynyt
6.6.2008
Viestit
18215
Nousee oksennus kurkkuun noita keitto- ja uunijuustojuttuja lukiessa. :yuck:
 

JPP

as Quo as possible
Liittynyt
2.3.2007
Viestit
24280
Sijainti
lappeen Ranta
Saarioisten kinkkupitsa on sellainen, että sitä pystyy syömään ihan sujuvasti. Kylmänä menee se. Sen sijaan wsoy:n, vai mikä jalostaja se on, metvurstipitsa taas pitää nimenomaan paistaa korppuisan rapeaksi mikrossa ennen nauttimista.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Ei saatana. Olin eilen setälle kuskina kun oli syntymäpäivänsä. Kyläpaikassa sitten mussutin uunituoretta leipää ja pullaa koko illan. Kuukauden ollu leivättä salateilla ja sit tollanen hiilaripommi. Päässä surrasi aamuyön rankkasateen kans kilpaa. Nyt vedin aamupalaksi juustokeittoa. Tuli heti parempi olo.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Moni inhoaa mikropitsoja, mutta mielestäni Saarioisten jauhelihapizza on parasta pitsaa, jota olen koskaan syönyt. Atrian vastaava ei minua vakuuttanut.
Tonnikala on myös ihan bueno. Atrian ne on enempi sellaisia lettuja joiden täyte on teollisuussörsseliä. Huonoimmat pakastepitsat on huonompia kyllä kuin nuo Saarioiset.
 

FW08

Registered User of Talent
Liittynyt
9.7.2008
Viestit
22189
Sijainti
Behind the rabbit
Lohileipää. Hyvää!

Sinäputken makuhermojen toimintakykyä olen ennenkin epäillyt. Nyt tuli varmistus: eivät toimi.
 

Sinäputki

Troll
Liittynyt
13.7.2010
Viestit
4216
Sijainti
Trollhättan
Makuasioista ei voi kiistellä, kysykää vaikka kurskilta. Nyt syön Rainbow'n viipaloitua sekaleipää, jonka välissä kinkkua, juustoa sekä kurkkua.
 

kurski

Oisko minkä tyyppistä ?
Liittynyt
6.10.2009
Viestit
18422
Parileipää, Oivariinillä, kinkkuleikkeellä, juustolla + Kabanossin makkaraa.
 
Ylös