Selostajat

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
TV3 tarjosi aikoinaan kauden 1992 lopulla käydyissä neuvotteluissa F1:n lähetyksistä lähtökohtaisesti huomattavasti enemmän rahaa kuin YLE f1-kisojen näyttämisestä. Lopulta kuitenkin pitkien mutkien kautta YLE ei luopunut kisojen näyttämisestä, mutta vähensi näytettäviä kisoja kanavillaan siirtosummaa vastaan ja TV3 joka muuttui MTV3:ksi sai suuremman vetovastuun kisalähetyksistä. Siirtosumman arveltiin olevan 3-4 miljoonaa markkaa.

Kaudella 1991 TV3 oli muuttanut F1:n suureksi tuotteeksi kun Mika Häkkinen ja JJ Lehto ajoivat sarjassa. Se saattoi olla myös yksi syy Indycarin ja monen muun lajin näkyvyyden vähentymiselle. Kolmostelevisiolla oli kanavan historian aikana monta eri urheilulajia esillä etenkin alkuvuosina.

Kausi 1987 meni vielä kokeiluissa, mutta kausi 1988 oli lajimitaltaan Kolmostelevision kirjavin. Sen jälkeen jo kaudella 1989 alkoi joidenkin lajien vähentäminen ja kaudella 1990 hävisivät muun muassa Superbiken kisat ruuduista.

Suuret puheet myös F3-sarjan suorista lähetyksistä JJ:n kauden 1988 vastaavan kanssa kaudelle 1990 jäivät lopulta toteuttamatta. Myös F3000-sarja hävisi ruuduista ennen kautta 1990.

Ruutulippu kuitenkin näytti molempien sarjojen kisoista materiaalia. Vielä edeltävällä kaudella Indycar ja Trans-Am olivat esimerkiksi yllättävän paljon esillä suhteessa F1:n puoleen.

Ainoa ongelma oli vain kisojen oleminen kolmella kanavalla. Lisäksi Kolmosella oli ollut lähetysten suhteen pakkorako. Ilman Kolmosen ja YLE:n yhteistyötä Suomessa ei välttämättä olisi lähetetty f1-kisoja ollenkaan sillä hintalappu Bernien tahdolta oli liian suuri vain yhden toimijan kannalta.

Toisaalta taas sarjassa ajoi kaksi suomalaista ja YLE:n kaltaisia Keken ajan virheitä ja satunnaisuutta TV3 halusi välttää kaikin keinoin. Ennen kautta 1991 kausilla 1987-1990 TV3 oli lähettänyt kisoja ja niin myös YLE:n kanavat.

YLE tosin lähetti kisoja satunnaisesti ja TV3 lähetti kisoja varsin paljon, mutta alkuvuosina rajoittunut näkyvyys ja myöhemmät taustaongelmat TV3:n omissa urheiluriveissä toivat ongelmia.

Vasta kaudella 1989 ja silloinkin enemmän loppuvuodesta panostus lisääntyi kun JJ Lehto yritti selviytyä kisoihin. Muun muassa aika-ajojen koosteita alkoi näkyä ja esikarsinnastakin tuli hieman laajemmin juttua.

Edellisellä kaudella jo esikarsinnan tultua sarjaan mukaan juttua oli toki tullut, mutta harvemmin. Kaudella 1990 TV3:n panostusta sarjaan lisäsivät myös muiden sarjojen karsiminen ja jo JJ:n paikan varmistuminen kaudelle 1991 Dallaralle syyskuussa toi lisää liikkumavaraa TV3:n kisoihin ja laajennukselle.

Lopullinen sytyke ja ratkaisun paikka oli aivan loppuvuodesta 1990 Mikan Lotus-testit ja kisapaikan varmistuminen testipaikan sijasta. Kausi 1990 olikin TV3:n huonoin kisakausi f1:n lähetysten suhteen vaikka Ruutulipussa kisoista tuli juttua ja lisäksi YLE:n sekoilujen vuoksi Kolmonen lähetti myös pari kilpailua Ruutulipun Erikoislähetyksessä.

Näillä kisoilla kierrettiin TV3:n kisojen koostekieltoa. Samantyyppinen kielto oli muun muassa rallien suhteen vaikka Kolmonen sai näyttää materiaalia kisoista kunhan se ei vain ollut liian tuoretta poislukien poikkeustapaukset. YLE:n ajan sekoiluihin oltiin kyllästytty jo Keken uran loppuun mennessä.

Kauden 1986 alustavien 4-5 kisan televisioinnista YLE sai syytteitä. Muun muassa lehdissä YLE:n f1-toimintaa haukuttiin kivikautiseksi ja samanlaista syyttelyä tuli myös vielä seuraavalla kaudella kun kisat menivät pimentoon YLE:n puolelta. Selostukset saivat myös usein kritiikkiä.

Kauden 1986 lähetysten lopputilanne oli kuitenkin lopulta toinen kun YLE lähetti kisoja yhteensä tusinan verran ja lisäksi radiosta tuli loput tv:ssä näyttämättömät kisat.

Edeltävällä kaudella oli myös tullut kisoja alustavaa suunnitelmaa enemmän. Ja myöhemmin kaudella 87 YLE näytti vielä parista ylimääräisestä kisasta koosteita.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
No sellaiseksi toikki muodostuu jos suurin osa ei laita tietylle alueelle yhtään mitään uutta postia. Voi tähän toikkiin muutkin laitella juttua kunhan tulee asiaa.

Vaikka suurimmalla osalla on myös enemmän nuo Saaren ja Mustakarin ajankohtaiset asiat paremmin mielessä. Toikki on kuitenkin mielestäni tarkoitettu myös muillekin selostajille ja selostamiseen liittyvällä yleisilmiöllä.
 

Hakkis

Hitain hämäläinen
Liittynyt
8.2.2004
Viestit
2450
Onko CCMK harkinnut väitöskirjan tekoa aiheesta Sinivalkoiset äänet - Formula 1 ja suomalaiset selostajat Yleisradiolla ja mainoskanavilla 1970-2000? :D
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Voisi sitä kirjaakin alkaa miettiä jos vain aikaa jää ja ei tule hirvittävästi muuta estettä tielle.:D Tiedot ovat suureksi osin tulleet vanhoista sanomalehdistä mitä on itselläni jo riittämiin. Toki myös asioita on kyselty monista eri lähteistä ja ihmisiltä.

Tosin kyseltäessä ilman kuvallisia todisteita (video) asiat ovat saattaneet muuttua tai sitten lähetykset ovat tulleet eri tavalla. Joitakin kilpailuja televisiosta on ollut täysin mahdotonta saada luotettavasti selville ilman video/varmaa silminnähtävää tietoa sillä lehdet eivät niistä tietoja julkaisseet tai tv:ssä ei aikoinaan kuulutettu ajoissa.

Detroit 1985 ja Rio de Janeiron kisa 1981 YLE:llä olivat sellaisia kisoja joista ei kerrottu yhtään mitään missään. Spontaanit kilpailut ovatkin olleet suuri vaiva näissä etsinnöissä. Myös muutamien varakilpailujen mahdolliset televisioinnit ovat olleet päänvaiva.

Väitöskirja F1:stä ja sen integroitumisesta ei olisi pahitteeksi. Taitaa Kärkkäisellä olla ainoa vastaava aikoinaan kirjoitettuna.:)
 

Krikke

Yleinen höntsäilijä
Liittynyt
25.1.2006
Viestit
755
Sijainti
Selostuskopin katossa
Ei muutakun CCMK ottaa yleisradioon, mainostelevisioon ja kaikkiin niihin liittyviin videofirmoihin (Crea) ja selostajiin yhteytta ja alkaa kirjoittamaan. Joku kun hiukan oikolukee niin siinä on jo kirja valmiina. :D Lupaan avustaa kirjanteossa ja annan videoarkistoni käyttöön... :p

Ehkä hieman utopistista, mutta kyllä näistä jotain kannattaa alkaa rakentamaan ennenkuin nuo vanhojen aikojen selostajaäänet ovat enää muisto vain...
 

ÖÖ.

Well-known member
Liittynyt
2.3.2006
Viestit
688
Parikertaa joutu hierasemaan silmiä kun katsoin MTV:n 45 minuuttia -ohjelmaa. Erikoistoimittaja Bangkokissa Timo Pulkkinen.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kausilla 1990-1991 YLE:llä virallisena kolmosselostajana toimi Mika Sohlberg joka pääsi virallisesti ääneen kauden 1991 viimeisessä kisassa Adelaidessa. Estorilin jälkeen Juha Varjosaari oli jostakin syystä jättänyt pestinsä kommentaattorina ja lähtenyt jolloin Sohlberg kutsuttiin Pentikäisen pariksi.

Kausilla 1992-1993 YLE:n virallisena kolmosselostajana oli Ari Lahti jolle tuli yllätyspesti jo Kyalamiin 1992 kun äänet eivät Kyalamissa toimineet. Sen jälkeen Lahti pysyi pestissään, mutta häntä ei kuitenkaan tarvittu kaudella 1993. Mahdollisesti kaudella 1994 Lahti olisi toiminut kolmantena selostajana kisoissa.

TV3:lla kolmantena selostajana toimi lähinnä Erkki Vanhanen. Nykyään Maikkarilla taitaisi pyöriä kolmosselostajana hätätapauksessa Miiro Koivula tai sitten Helsingin päässä tietoa edes silloin tällöin jakeleva Teemu Nordberg.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kauden 1990 kesällä Kolmostelevisio harkitsi Indycarin näyttämistä kaudelle 1991. Siinä vaiheessa suorien lähetysten määrää ja kauden muidenkin kilpailujen televisiointia haluttiin lisätä. Suurimillaan myös näytettävä kisalista oli tuolloin vaikka se oli vain erittäin alustava.

13-14 kilpailua oltiin valmiina näyttämään ja yksi kilpailu oli vielä vapaavalintainen siinä vaiheessa kautta. Näistä suoria lähetyksiä olisi ollut 10-11 kappaletta. Siinä vaiheessa ovaalikisoista tv:ssä suorana olisi tullut Indy 500 ja Phoenixin ja Michiganin kisat olisivat tulleet koosteina.

Katuratakilpailut oltiin siinä vaiheessa myös halukkaita näyttämään suorana. Mahdollisena suorana lähetyksenä olisi tullut myös yksi ovaalilla ajettava kilpailu eli Milwaukeen kilpailu ja varakilpailuna olisi ollut Nazarethin ovaalikisa.

Varmuudella Surfers Paradisen ja Portlandin kisaa ei olisi näytetty ja myöskin varalta ajettavat Nazarethin ja Milwaukeen kisat olivat epävarmoja. Myöskin osa katuratojen kisoista ei ollut täysin varmoja suoria lähetyksiä, mutta suurin osa kuitenkin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Syyskuussa 1990 myös Indycarin lähettämisen suhteen kaudelle 1991 tilanne oli huonontunut ja Kolmostelevisio ei aikonut panostaa yhtä suuresti lähetyksiin.

Tosin vähentyvä lähetysmäärä avasi tien varakilpailuille ja enemmän suorille yksittäisille kilpailuille. Kaudella aiottiin lähettää suorana Long Beach, Meadowlands, Detroit, Cleveland, Toronto, Vancouver, Denver ja Indy 500.

Näiden lisäksi oli lukuisia varakilpailuja ja yksi vapaavalintaisesti lähetettävä ovaalikisa. Sen oletettiin olevan Phoenixissa. Se olisi tullut koosteena. Mahdollisesti myös Nazarethin ja Milwaukeen kisat olisivat olleet ehdolla.

Indy 500 olisi ollut ainoa suorana lähetettävä ovaalikisa ja muut kilpailut katuradoilta olisivat tulleet suorana. Lähetyksiä olisi ollut siis 8-9 kappaletta ja niistä suoria olisi ollut 7-8.

Näiden lisäksi varakilpailuja oli vielä kaksi muuta eli Michiganin ovaalikisa ja Mid-Ohion katuradalla ajettava kilpailu. Varakisat olisivat tulleet koostelähetyksinä. Vaihtoehtoisesti myös suorina toisin päin saman kaupungin toiseen kisaan nähden. Surfers Paradisea, Elkhart Lakea, Portlandia ja Laguna Secaa ei aiottu ollenkaan näyttää kaudella.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Talvella 1990 ja alkuvuodesta 1991 Kolmostelevisio harkitsi vähentävänsä oletettuja NASCAR-kauden kisoja vain kuuteen lähetykseen. Kaikki kilpailut mukaanlukien myös ovaalikilpailut mahdollisesti yhtä lukuunottamatta olisivat kuitenkin suoria lähetyksiä.

Kauden kisoista olisi siinä tapauksessa näkynyt Daytona 500, TranSouth 500 Darlingtonista, First Union 400 North Wilkesborosta, Banquet Frozen Foods 300 Sears Pointista, Pepsi 400 Daytonasta ja Budweiser At The Glen Watkins Glenistä. Mahdollinen koostelähetys tai suora lähetys olisi ollut Pepsi 400 Daytonasta. Sears Pointin ja Watkins Glenin kisat olivat katuratakisoja. Mahdollisesti myös toinen North Wilkesboron kilpailu Tyson Holly Farms 400 olisi ollut lähetettävissä suorana. Siinä tapauksessa toinen kilpailu samalta radalta jäisi näyttämättä.

Lähtökohtaisina varakisoina olisivat olleet Poconossa ajettavat Champion Spark Plug 500 ja Miller Genuine Draft 500. Ne olisivat olleet myös koostekisoja mikäli niitä olisi näytetty. Kisoja olisi selostanut Lappalaisen ajaessa Harri Pöntinen kommentaattorinaan Juha Varjosaari.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Hieman ennen kauden 1991 alkua vuoden 1990 lopulla Kolmostelevisio ilmoitti vähentävänsä kaudella 1991 näytettäviä Indycarin kilpailuja vain kuuteen lähetykseen. Kaikkien kilpailujen ilmoitettiin kuitenkin tulevan suorina. Ovaalikisoista vain Indy 500 tulisi suorana. Muut kaudella näytettävät 5 kisaa olisivat olleet katuradoilta.

Long Beach, Mid-Ohio, Vancouver, Elkhart Lake ja Laguna Seca olisivat tulleet suorana lähetyksenä. Lopulta kuitenkin kilpailut muuttuivat koosteeksi kauden 1991 talvella vain hieman ennen kauden alkua Surfes Paradisessa poislukien Indy ja kun selvisi myös se, että Palmroth ei välttämättä aja muita kisoja kaudella kuin Indyn niin kaikki muut lähetykset paitsi Indy jäivät näyttämättä.

Kisojen lähetyksiä lähtökohtaisesti kaudella 1991 olisivat selostaneet Matti Kyllönen ja Erkki Vanhanen apunaan mahdollisesti Pentti Lindegren ja kuljettaja-asiantuntijana Tero Palmroth. Lindegren oli päässyt kommentoimaan myös edeltävällä kaudella Denverin kisassa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Pian voi tulla päivitystä noihin vuosien 1965-1968 moottoripyörien kisojen selostajiin ja myös muutamien hajakisojen selostajiin ennen kautta 1965 moottoripyörien puolelta.

Niiden lisäksi yritystä on ollut etsiä näitä vanhan ajan F1-puolen hajaselostajia ja HTV:n Grand Prix-ohjelman selostajia.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1982 Imolan kilpailu olisi saatettu näyttää koosteena TV1:n puolella. Kilpailun näyttäminen olisi perustunut Keken suurta ihmetystä herättäneeseen menestykseen. Pilkkakirveet tylsyivät. Näin kerrottiin myös Helsingin Sanomissa.

TV-lähetys kuitenkin Imolasta peruuntui kun Rosberg ei siinä ajanut vaikka YLE oli kilpailun televisioivien yhtiöiden 32 maan listalla mukana. Muutenkin keväällä 1982 Suomessa YLE:n asenne Keken kisoihin ärsytti vaikka Zolderin ja Monacon aikaan ääni olikin vähän aikaa erilainen kellossa.

Myös radiossa herättiin noihin aikoihin. Imolan radiointi olisi voinut olla suorana lähetyksenä, mutta kisan peruunnuttua sen ohjelmapaikka annettiin jääkiekon MM-kisoille.

TV-puolen selostajana olisi toiminut tuttuun tyyliin Juha Jokinen. Radiossa kisan olisivat selostaneet vakioselostajat Höyry Häyrinen ja Matti Lammi.
 

Krikke

Yleinen höntsäilijä
Liittynyt
25.1.2006
Viestit
755
Sijainti
Selostuskopin katossa
Olen tässä skannaillut muutaman lehtiartikkelin liittyen Kekeen ja kauteen 1982, jos CCMK:ta kiinnostaa niin voin laittaa ne tulemaan. Toinen ajoittuu Zolderin aikaan ja toisessa onkin pitkästi käsitelty Keken voittoisaa Las Vegasin kilpailua. Josko sitten alkaisi pikkuhiljaa ne lähteetkin näkyä näissä jutuissa. :p

Olen muuten ihmetellyt kuinka paljon noissa jutuissasi ilmenee sana "voisi/olisi/saattaisi". Onhan sitä "voinut" YLE lähettää jo Silverstonesta 1950 suoran lähetyksen, mutta tv-toiminta ei ollut alkanut Suomessa, suoraa lähetystä Silverstonesta 1950 ei koskaan kuvattu eikä Suomessa kukaan edes tiennyt mikä on "F1". Mitä järkeä niitä on spekuloida kun ei ole faktaa että näin on tapahtunut tai että näin olisi edes suunniteltu. Jos sellaisia selviä tietoja sinulla on että kisoja on suunniteltu televisioitavaksi, niin siinä tapauksessa on ihan ok. Ja minua lukuunottamatta nämä selostajajutut ei varmaan muita kiinnostakaan. :D

Noin, tulipa nyt kerrankin avauduttua tästä... :alppu: Yritän vastedes olla siivosti.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
No kaudella 1950 ei juuri monikaan lehti edes maailmalla noteeraanut koko lajia kun se oli syntynyt. Kärkkäisen Juhan kirjassa kyllä mainitaan Karjalaisen kirjoittaneen kilpailusta jotain ja siten myöhemminkin 50-luvulla. Etelä-Suomen Sanomissa oli myös ajoittain uutisia.

Tuo Suomen F1-kysymys onkin erittäin ainutlaatuinen järkevyydessään. Aiheesta kirjoittaneita lehtimiehiä oli jo 50-luvulla ja silti asiat tietyssä määrässä pysyivät erittäin alkeellisena aina Keken kauteen saakka.

Toki tietämys oli jo noussut, mutta silti jakautuminen tiedon suhteen oli erittäin mustavalkoista. Oli niitä jotka tiesivät lajista jo erittäin paljon ja niitä jotka eivät edes tienneet mitä F1 oli vaikka lajista oli siihen mennessä tullut jo paljonkin tietoa ja kisojakin oli näkynyt eetterin puolelta.

Osittain ongelmat perustuivat myös siihen, että kauden 1982 ja edeltävän kauden kisoja näkyi lähinnä pienessä piirissä kaapeliverkossa ja pääkaupunkiseudulla.

Rajoitettu näkyvyys ei palvellut paljonkaan yleisöä. Myöhemmin pääkanavilla pelkät koosteetkin keräsivät paljon yleisöä ja lisäsivät tietämystä.

Nuo mahdolliset lähetykset perustuivat vain sen ajan tilanteeseen kun oli herätty tavallaan uuteen lajiin ja kun Keken alkaessa vihdoin menestyäkin niin yleinen painostus hieman nousi.

Ja ne olivat vain mahdollisia lähetyksiä eivät varmoja lähetyksiä poislukien toki ennalta ilmoitetut jotka nekin saattoivat peruuntua. Tai lähetysformaatti muuttua.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Muutenkin kaudella 1982 pikkuhiljaa vaikuttaa siltä, että kilpailuja ei ainakaan alkukaudelta tullut ja kausi on saattanut olla Suomessa eräänlainen välikausi.

Ironisesti Keke vain juuri voitti mestaruuden juuri silloin kun valtamedia vetäytyi taka-asemiin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
F1:n radiokisojen lähetysten esimiehinä toimivat aikoinaan Voitto Raatikainen ja Erkki Kumpunen. Näistä molemmilla oli enemmän moottoripyörien tai rallien kisoista selostuksia. Kumpunen selosteli erityisesti Jyväskylän ralleja.

Kaudella 1982 radiokisoja kaudella tuli Monzan ja Las Vegasin lisäksi 4 kappaletta aiemmin kaudella. Niitä selostelivat Raimo Häyrinen ja Matti Lammi.
 
Ylös