Just tismalleen sama peli! Ohessa huono kuva, mutta sama "Ramon 2.2" se on.
Aattelin ostaa ens talveks taloon vakituisesti sellaisen, nyt ollut kaverin mittari lainassa.
Eipä tota kannata omaksi ostaa, jos ei o tarvetta kuin oman kodin mittaukselle.
Kerran kun talvella mittaa, sillä pärjää maailman tappiin. Ei ne radonit siellä nimittäin itsellään miksikään muutu vaikka mittais joka talvi 10 kertaa.
Mainitsit halpismittarit: kamu väitti viikolla että toi Ramon maksoi alta 200 egee aikanaan (joskus <5 v sitten). Musta tuo on jo aika halpa mutta onko Baukkarissa sitten jotain "lakmus"versioita
Itseasiassa toi Ramon on kaltaisekseen (halppikseksi) ihan tarkka mittari. Tuttu radonmittauspalveluitakin tuottava firma on testaillu noita halppismittareita vertaamalla niitä Radon Scoutiin, joka on oikea ammattilaite. Ramon on antanu samoja lukemia about 5% tarkkuudella kuin toi kolmen tonnin hintainen, kalibroitu värkki.
Puuhapeteilyt: tänään tukin keittiöstä lattia/seinärakoja laittamalla villalevyt k.kalusteiden alle/seinää vasten suikaleet, muttei päässyt akryylin kanssa sohimaan niitä valitettavasti umpeen. Mutta keittiökalusteiden alustasta ainakin veto väheni jonkin verran. Kai se vähän sisään tulevaa radoniakin pienentää.
Radonkaasun kulkeutumisen sisätiloihin voi estää vain ilmatiiviillä rakenteella. Löyhä villa ei paljon radonin kulkua estä.
Joo, en aio hirveästi niihin "raatokaasuihin"
panostaa, mutta uudet mittaukset teen tosiaan vielä myöhemmin. Nyt maa ei ollut jäässä koko mittausjaksoa ja siksipä uusi kierros vielä myöhemmin talvella. Helpotti nuo lukemat kyllä sillä kämppä sijaitsee osin kallioisella paikalla ja tässäkin on harjun tai ainakin jonkun kukkulan tynkää + tontille on ajettu paljon soraa aikanaan.
Hyvä ne on tosiaan kertaalleen mitata, että tietää missä elää. Mullakin on tuossa radonvärkki just pöydällä, täällä kun ei ole vielä tullut mitattua.
Muistatkos kun oli joskus aikanaan puhetta ilmanvaihdon säätämisestä sun kanssà? Nyt on uudet ilmanvaihtokojeen puhallinmoottorit paikallaan ja ilmanvaihdon osalta kaikki pelittää, tarttis vaan tehdä tarkempaa säätöä. Kaikki imuaukot säädin "A4" menetelmällä, tuloaukot perstuntumalla mutta ei ole mitään käsitystä että mikä on ilman vaihtumisen suhde :nope:
Mainitsit joskus aikanaan että sulla olis joku alipainemittari, jolla sais osviittaa asiasta?
Mulla on se paine-eromittari edelleen käytettävissä, joten mittauskäynti järjestyy kyllä ihan tost' vaan.
Ilmanvaihdon ilmamääriä (tulo- ja poistoventtiileistä) mä en voi mitata kun ei ole ilmamäärämittaria, mutta siihen löytyy ammattilaisia, joiden palvelukset ei ihan tavattomia maksa. Tuntiliksalla joku käymään yhdeksi tunniksi, niin ne on säädöissään.
Onko sulla kokemusta kuinka nuo ilman tulo/poistomäärät saa kohdalleen ja mitattua? Mulla on talon LVI piirustukset, joissa on mainittu kaikki ilmamäärät paljonko pitäis tulla ja paljonko poistua, mutta mulla ei ole välineitä ja tietoa kuinka se tehdä (intoa kylläkin). Tänne tarttis se pieni alipaine kai saada, mutta kuinka saada suunnilleen oikea? Samalla vaikuttais epäsuorasti radonasiaan (ei liian suuri alipaine) + talon lämpöpolitiikka ehkä paranis, vaikka se on nytkin ainakin öljynkulutuksen osalta todella hyvällä mallilla.
Se ilmanvaihtomies mittaa ja säätää ensin ne iv-venttiilien säädöt oikeiksi, jotta kaikista kulkee oikea määrä hönkyä. Sen jälkeen voidaan paine-eromittarilla varmistaa, että torppa on oikean verran alipaineinen.
Näin se homma kölökkäsee!