Tiehallinto kiristää urakkakilpailujen sääntöjä
22.11. 21:33 | Päivitetty 22.11. 21:35
Tiehallinto panee tienhoidon urakkakilpailuihin osallistuvien yrittäjien esivalintakriteerit uusiksi. Syynä on virolaisen AS Tehon tapaus, jossa yritys jätti aliurakoitsijoiden palkkoja maksamatta ja vetäytyi lopulta urakasta kesken kaiken.
Isompia muutoksia tapahtuu vasta vuonna 2010, mutta jo ensi kevään kilpailutuksissa yrityksiltä vaaditaan aiempaa suurempaa liikevaihtoa.
– Näin pystytään varmistamaan, että urakoitsijat ovat taloudellisesti ja teknisestikin riittävän kyvykkäitä tähän toimintaan, sanoo Tiehallinnon hankintajohtaja Jukka Karjalainen.
Hän pahoittelee aliurakoitsijoille syntynyttä tilannetta ja kertoo, että Tiehallinto on nyt pyrkinyt turvaamaan myös heidän saataviaan.
– Viime viikolla neuvottelimme Tehon kanssa siitä, voisiko heidän omia saataviaan käyttää urakoitsijoiden hyväksi.
– Tarvittaessa Tiehallinto siis pidättää Tehon rahat. Me emme kuitenkaan voi maksaa urakoitsijoille ilman Tehon antamaa suostumusta ja valtakirjoja. Se siis määrää, kenelle maksetaan.
Yrittäjien mielestä Tiehallinnon pitäisi nyt kantaa vastuunsa työn tilaajana ja luopua myös omasta urakka-aikaisesta vakuudestaan pienyrittäjien hyväksi. Tämä ei kuitenkaan Karjalaisen mukaan käy.
– Ei, koska se vakuus on olemassa Tiehallinnon omia vahingonkorvauksia varten. Myös meillä on saatavia Teholta. Kuluja on syntynyt muun muassa kesken jääneiden urakoiden teettämisestä muilla urakoitsijoilla.
– Vakuudesta luopuminen ei ole mahdollista sopimusteknisesti, eikä senkään takia, että me olemme omasta toiminnastamme vastuussa muun muassa valtiontalouden tarkastusvirastolle.
Kukaan ei osaa sanoa, kuinka paljon velkojia Teholla Suomessa on. Toimialapäällikkö Kari Happonen Koneyrittäjien liitosta arvioi, että pelkästään heidän jäsenillään on saatavia satoja tuhansia euroja.
– Meillä on oikeusturvavakuutuksen kautta palkattu lakimies, joka yrittää periä rahoja Virosta. Osa yrittäjistä ei kuitenkaan edes viitsi lähteä ryhmäkanteeseen, jos heillä on saatavia vain tuhat tai muutama tuhat euroa.
– He sanovat, että rahojen saaminen on epävarmaa ja että siitä voi tulla isot kulut. Hirveintä on, ettei yrittäjä pysty edes hakemaan oikeuksiaan.
Tehon omaisuuttakaan ei voi ulosmitata, koska yritys tyhjensi Suomen-varikkonsa heti lokakuun alkupuolella.
– Omaisuus olisi pitänyt panna hukkaamiskieltoon heti, kun yritys ilmoitti vetäytyvänsä Suomesta. Siinä ei kuitenkaan toimittu ajoissa, harmittelee Kari Happonen.