http://fi.wikipedia.org/wiki/Inkvisitio
Paavi Paavali III perusti 1542 vakituisen elimen, jonka tarkoitus oli puolustaa uskon eheyttä ja tutkia ja kieltää virheelliset opinkappaleet. Tämä elin, Sacrae Congregationis Sancti Officii, ryhtyi paikallisinkvisitioiden valvojaksi. Siihen kuului paavin nimittämä puheenjohtaja, yleensä kymmenen muuta kardinaalia, prelaatti ja kaksi avustajaa, jotka dominikaanit nimittivät. Sillä oli myös teologian ja maallisen lain asiantuntijoita.
Vuonna 1616 asiantuntijat antoivat vastauksen väitteeseen, että Aurinko on liikkumaton ja maailmankaikkeuden keskus ja maa kiertää sitä, arvion että väite on typerä ja absurdi, ensimmäinen kohta harhaoppinen ja toinen uskossa väärä. Lausunnon perusteella Kopernikuksen De revolutionibus orbium coelestium lisättiin kiellettyjen kirjojen luetteloon.
Sama elin käsitteli 1633 Galileo Galilein tapauksen. Galilein esittämän teorian mukaan Maa kiersi Aurinkoa, eikä kirkko voinut hyväksyä tällaista käsitystä - tosin pitkälti siksi että Galilei heittäytyi härkäpäiseksi sanoen että tosiasian kieltävä olisi idiootti, millä hän loukkasi kaikkia, jopa häntä siihen asti vahvasti tukenutta kardinaali Bellarminia, joka oli inkvisition korkeimpia johtajia. Kirkko ei suinkaan vaatinut asian ehdotonta kieltämistä, vain sen esittämistä vahvistamattomana oletuksena, ei faktana.
Galilei perui lopulta väitteensä 22. kesäkuuta 1633, kuulustelun jälkeen; toisin kuin yleensä väitetään, häntä ei uhattu kidutuksella vaan hän sai ankarat nuhteet. Tuomio on tosin lievempi kuin yleensä luullaan: se sisälsi vain määräykset ettei maata saanut sanoa tähdeksi ja että auringon kiertäminen oli esitettävä hypoteesina eikä tosiasiana; Galilei hyväksyi ja teki muutokset - kirja poistettiin indeksistä. Se ettei uusittua painosta julkaistu, johtui vain siitä ettei yhtään kustantajaa kiinnostanut moinen teos.[1]
Kaikkia kerettiläisiä, ateisteja ja muita harhaoppisia ei kuitenkaan tuomittu inkvisitiossa. Tapauksia hoitivat myös paikallisoikeudet, ja rienaajat voitiin tuomita jopa kuolemaan.