- Ysiluokka meni vähän kuin kirjekurssina. Päättötodistukseni keskiarvo oli 6.1. En kestä olla montaa tuntia hiljaa paikoillaan, se ei ole minun juttu, Aki Samuli naurahtaa kiistäen ADHD-diagnoosin.
Kouluja sittemmin käymätön poika päättikin hakeutua suoraan työelämään, josta muodostui uskomaton menestystarina. Kesätyö Nastolan K-Marketin pullopoikana poiki 17-vuotiaalle töitä viideksi vuodeksi. Aki Samuli luovi tiensä pullonpalautuspisteeltä hedelmäosastolle, lihamestarin apajille, maitokaappiin ja lopulta hän vastasi kaupan tilauksista.
Urakiito kaupassa päättyi Aki Samulin omasta tahdosta, sillä hän halusi kokeilla jotain muuta. Kaverinsa houkuttelemana 21-vuotias mies lähti laulamaan karaokea pieneen lahtelaiseen Pikku Hukka -pubiin. Aki Samuli tarjoutui auttamaan paikan omistajaa kiireisenä iltana tiskin takana. Pian mies käärikin jo hihojaan tarjoilijana.
- Vähitellen otin vastuuta ravintolasta ja kohosin ravintolapäälliköksi. Laajennuksen myötä uusi omistaja antoi minun suunnitella ravintolan värimaailmankin, Aki Samuli muistelee.
Ravintolatyön ohella mies järjesti myös kesätapahtumien tuotantoja. Työpäivät ja -yöt venyivät, kunnes Aki Samuli vihelsi pilliin.
- Olin työnarkomaani. Jossain vaiheessa tuntui, etten käynyt edes kotona. En ollut pitänyt lomaa moneen vuoteen. Päätin irtisanoutua ja pitää työelämästä tauon kertyneiden lomakorvausten turvin, Aki Samuli sanoo.
Kotona lorviminen ei kuitenkaan tuntunut hyvältä ja pian Aki Samuli huomasi etsivänsä työnhakusivustoilta sopivaa pestiä. Lahtelainen ravintola etsi viikonloppuapulaisia ja Aki Samuli tarttui syöttiin. Eipä aikaakaan, kun miehellä oli kädessään sopimus vakipaikasta tarjoilijana ja pian jo odotti ylennys vuoropäällikön pestiin. Työnkuviin kuului myös ravintolan yökerhon ohjelman laatiminen artistien buukkauksineen. Sadunomaisesti mies kohosi lopulta ravintolapäälliköksi, jonka vastuulla olivat sekä kivijalkaravintola että kesäkausina Lahden ravintolalaivat.
Aki Samulista tuli 50 alaisen esimies Mustonen & Hakala Oy:n ostaessa ravintolalaivat. Ravintolatoimenjohtajana mies ryhtyi paperihommiin toimistossa. Näyttöpäätteen edessä vaiti nököttäminen ei tuntunut hyvältä.
- Ravintolassa kiire on sitä, että suhataan paikasta toiseen ja kilisee ja kolisee. Toimistolla kiire oli hiljaisuutta ja koneen naputtelua omissa maailmoissa. Kaipasin takaisin ravintolapuolelle, Aki Samuli kuvailee.
Mies ryhtyi jaottelemaan työaikansa toimistopäiviin ja "purkupäiviin", jolloin hän palasi ravintolaan.
- Pääsi taas porukalla nauramaan, kiroilemaan ja purkamaan! Olen läsnäoleva esimies. En vaadi työntekijöiltäni mitään, mitä en olisi itse tehnyt. Olen ollut tiskarina, plokkarina, narikassa, lipunmyynnissä ja niin edelleen. Vaikka olenkin päällikkö, tiedän minkälaista ravintolatyö on.
Aki Samuli on yhtiönsä kera ollut mukana järjestämässä monia tunnettuja tapahtumia. Hän on tuottanut muun muassa Lahden Summer Up- ja Summer Sound -festivaaleja. Miehellä on näppinsä pelissä myös viihderisteilyissä, joista tunnetuin lienee Goom. Ensimmäinen täysin oma Aki Samulin tuotanto oli teinisensaatio Robinin 16 Tour Lahti-Hallissa. Viimeisimpänä saavutuksenaan mies mainitsee Lahden Salpausselän kisojen tuotannon sekä cateringin hoitamisen.