80-90 luvun suurajot

Maddy

Active member
Liittynyt
20.9.2005
Viestit
31
Mitäs tossa Jyväskylän 94 vuoden koosteen 2. päivässä tapahtuu, kun autoista mitattiin painot ja molemmat Toyotan tehdasmiehet oli tosi "jännityneitä" sillä hetkellä?..
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Otetaanpa seuraavaksi käsittelyyn Suurajot 1993 - jostain syystä oma suosikkivuosikertani 90-luvun Suurajoista. Studioisäntänä Harri Pöntinen ja ladun varressa tunnelmia välittävät Juha Peltoperä ja Tapio Suominen.
.....


Kattava ennakkopätkä jossa alussa Ruutulipun juttu Subarun testeistä uudella Imprezalla. Ennakkopätkässä juttua tallien testeistä, Alénin ja Mäkisen "syvä"haastattelut, asiaa etuautoista sekä katsausta historic-ralliin, viime vuoden Jyskälään ja MM-sarjan tilanteeseen:
http://videos.streetfire.net/video/WRC-1993-Rally-1000-Lakes_645269.htm

Avauspäivän pätkät 1-11 (mm. Valkola, Myhinpää, Ruuhimäki)
http://videos.streetfire.net/video/WRC-1993-Rally-1000-Lakes_645276.htm

Live-lähetys Harjun kaupunkipätkältä kokonaisuudessaan sekä lopussa päivän päätöstunnelmat Ehikin maalipäästä hämärän jo laskeutuessa:
http://videos.streetfire.net/video/WRC-1993-Rally-1000-Lakes_645282.htm

.....


Colin McRae tosiaan vilahtaa tuossa Ruutulipun jutussa, mutta lopulta hemmo nähtiin Jyskälässä tositoimissa seuraavan kerran vasta vuonna 1996. Muistaako kukaan miten tuo kuvio meni, eli miksi Colin jäi kisasta pois, meinasiko Subaru ajattaa kisassa kolmea autoa vai saiko Markku kisaan auton vain sen takia että Colin jäi pois.
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Toisen lenkin pätkät 16-22 (Leustu, Västilä, Uskila, sekä Tampereen city-pyöritys useamman kameran voimin):
http://videos.streetfire.net/video/WRC-1993-Rally-1000-Lakes_645287.htm

Live-lähetys Siitaman menopätkältä - Pöntisen kanssa selostamossa hyvää läpänderiä heittämässä sanavalmis vuoden -85 maailmanmestari, joka muuten oli ainut senhetkisistä suomalaisista maailmanmestareista joka ei osallistunut kyseisen vuoden Jyskälään.
http://videos.streetfire.net/video/WRC-1993-Rally-1000-Lakes_645292.htm

Päätöspäivän koostetta (Soimaharju, Mutanen, Töppöspohja ja voittajahaastattelut Vartiamäen maalista suorana)
http://videos.streetfire.net/video/WRC-1993-Rally-1000-Lakes_645304.htm
 

Jantsa.K

Well-known member
Liittynyt
21.12.2008
Viestit
69
Hienoa nähdä parasta A-ryhmää :thumbup:
Tiukka kisa, harmi että Markku putos jo alussa pois, olis varmasti heittäny vielä oman lusikkansa soppaan.
 

Ayrton-Ana

Well-known member
Liittynyt
5.2.2005
Viestit
901
Kiitokset taas vaivannäöstä! Vasta tuli katottua viimenenkin 1994-lähetys ja uutta vuosikertaa pukkaa heti jatkoks. :thumbup:

1993 oli kanssa tasokas vuosi vaikka kolmen kärki repäskin ihan omille luvuilleen. Vatasen mieleenpainuvimpia ajoja uran loppuvaiheilta ja melkoinen kontrasti Vatasen 1994 Suurajoihin. Ero onnistumisen ja epäonnistumisen välillä on kyllä kovin pienestä kiinni rallissa. Mitäs se Kankkunenkin joskus sano, välillä voi mennä vaikka kuinka kovaa mutkiin ja tietää, että mikä tahansa onnistuu, kun taas joskus pelit lahoo ensimmäiseen sisäkurvassa vaanineeseen kiveen.
 

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1395
Suuret kiitokset jälleen kerran myös täältä!

Hienoa aikaa oli tuo A-ryhmän huipputehojen jakso. Rallitkin olivat vielä kunnollisia pituuksiltaan.
 

Palle

Well-known member
Liittynyt
20.5.2006
Viestit
157
Sijainti
Espoo, Finland
Kiitos paljon mjs näistä videoista, uskomatonta nähdä suomalaisia rallilähetyksiä ajalta jolloin olin itse alle puolivuotias. :p
 

Micael

Micael
Liittynyt
24.5.2004
Viestit
17751
Sijainti
East of Eden
Pöntisen selostus tuo elävästi mieleen ne elokuiset, sateiset ja pimenevät illat ja yöt, jolloin päivän rallireissun jälkeen palattiin mökillemme saunan lämmitykseen.

Kuunnteltiin iltalähetyksiä sekä TV:stä että radiosta ja siinä oli oma tunnelmansa, ja elettiin vielä päivän tapahtumat uudestaan samalla, kun suunniteltiin jo seuraavan päivän aikataulua.
 

kosmi

Well-known member
Liittynyt
28.2.2009
Viestit
216
Kiitoksia taas loistavista nauhoista... Harmittaa vaan, kun nykyään ei enään tehdä yhtä laadukkaita ja hyviä lähetyksiä.

Oli muuten aika mielenkiintoinen tuo Subarun käyttämä nappivaihteisto.. Eli ratin etuosasta vaihteet ylöspäin ja ratin takaa alaspäin. Tuntuis vähän sekavalta käyttää noin....:confused:
 

LanciaDeltaS4

Active member
Liittynyt
13.4.2009
Viestit
32
Ensinnäkin iso kiitos loistavasta ketjusta! Itse olen suuri rallin ystävä ja etenkin muistelen lämmöllä vanhoja hyviä aikoja. Eka Jyskälän olin katsomassa vuonna -78 muutaman kuukauden ikäisenä. Ja siitä eteenpäin on noita tullutkin kierrettyä lähes poikkeuksetta. Ensimmäiset muistot Jyskälän suhteen tosin hieman erikoisia, eikä liity sinällään itse ajoihin. Vuosi oli ehkä -83, oltiin katsomassa Audin huoltoa jossain tien varressa yöaikaan(tai ainkin pimeällä), siinä sitten pojat pisti audi kasaan, kun yhtäkkiä yksi heistä heitti vasaran metsään. Minä tietysti 5v kundina tuota kovasti kummastelin ja sitten hainkin tuon vasaran muistoksi itselleni metsästä. Rikki näytti olevan, mutta jotenkin vaan fiilis oli uskomaton kun 5 vuotiaana sai Audin huoltomiesten vasaran.

Toinen muisto lienee samalta vuodelta, oltiin ajelemassa jonnekin majapaikkaan yöksi, radiossa soi Kake Randelinin Jannu Huoleton, kun faija huomasi ojan pohjalla auton katollaan. Sitä sitten ukko ja kummisetä meni tsekkaamaan, mun jäädessä autoon ja niinhän siinä kävi että oltiin ekoja onnettomuuspaikalla ja kuski oli kuollut autoonsa. Jännä tämän muiston kohdalta se että muistan edelleen tosiaan myöskin ton biisin mitä radiosta juuri tuolloin tuli.

No, se noista muistoista. Kyllä sieltä pätkiltäkin muistoja piisaa, melko hataria kuitenkin jostain syystä. Ehkä siksi en sitten mitään yksittäistä juttua muista kun joka vuosi tuolla oltiin. En tiedä.

Yksi suurimpia ongelmia tämän päivän rallissa(monen muun asian lisäksi), on kuskejen persoonattomuus. Melkosia mannekiineja lähes kaikki. Yksi ainoita ilosia poikkeuksia on Gigi Galli, mutta muuten on melko hiljaista. Ennenvanhaan lähes jokainen kuski oli suuri persoona ja lausunnot ja teot oli vähän sitä sun tätä. Se oli kanssa osittain homman suola. Hengetötä tuo homma nykyään on muutenkin ja homma pitäs palauttaa enemmän vanhaan muottiinsa. Pimeällä ajaminen takas ym. Samoin pitäs autoista tehdä enemmän semmosia että ne olis vähemmän teknisiä ja vaatis enemmän kuskilta.

Erityinen kiitos vielä MJS:lle mahtavista videoista, noita on tullut tuubista pitkään jo katseltua ja kiva päästä vielä kiittämään tässä. Sitä tosin ihmettelen että onko osa videoistasi kadonnut? Esim. oma suosikkini kaikista, 1000 lakes tribute: http://www.youtube.com/watch?v=FGGKsdMdWsA&feature=related Eikös toi ole sun tekosia?
 
Viimeksi muokattu:

Krikke

Yleinen höntsäilijä
Liittynyt
25.1.2006
Viestit
755
Sijainti
Selostuskopin katossa
Täytyy kyllä mjs:lle nostaa hattua korkealle noista Suurajo-pätkistä! :thumbup: Harmi että ite oon ollu niin pieni nulikka vielä tuolloin, ettei mitään muistikuvia ole ajasta, jolloin WRC oli vielä rallia. :dunno:
 
Viimeksi muokattu:

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1395
Olisipa hauska tietää, että mikä komponentti sai aikaan Subarussa tuon epäsäännöllisen vihellyksen. Ainakin -93 Myhinpään ja Siitaman koostevälähdyksissä autosta lähtee tööttäystä etäisesti muistuttava ääni. Torvi se ei varmastikaan ole, enkä usko että turbokaan...

Luulin, että McRae ei olisi alunperinkään tullut Suurajoihin 1993, mutta ilmeisesti joku viimehetken hässäkkä oli kyseessä. Kolme vuotta myöhemmin Subaru teki samanlaisen liikkeen Piero Liattille, kun nuotituksen jälkeen mies komennettiin takaisin kotiin. Olisiko McRaen tuon(kin) vuoden lukuisilla kaadoilla ollut vaikutusta ja budjetissa alkoi olla vajetta? Colin rullasi Indonesiassa, Argentiinassa ja muistaakseni myös Suurajojen testeissä ja sekä sitten itse kisassa 1996.
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Suuret kiitokset mjs:lle. Mahtavaa katsottavaa molemmat vuosikerrat. Itselleni vuosi 1993 oli se jolloin seurasin ensimmäisen kerran Suurajoja. Laadukasta jälkeä teki kansallinen ylpeytemme Yleisradio. Maikkarin toteutus on jäljessä lähestulkoon kaikessa. Pöntinen ja Peltoperä olivat loistava kaksikko.

Kilpailusta voinee sanoa sen, että Kankkunen ajoi hienon kilpailun ja ansaitsi voiton ja Vatanen oli yhtä selvä kakkonen. Alenin kisa jäi valitettavasti aivan liian lyhyeksi. Mäkisen suoritus "vanhalla" Lancia Delta Integralella oli todella huikea. Pienemmällä lähtönumerolla kolmas paikkakin olisi ollut mahdollinen.
 

Ammattikatsoja

Well-known member
Liittynyt
17.3.2004
Viestit
77
MJS oliskoos sulla vuoden 1989 kisaa laitettavaks nettiin? Tiedän että sen kaappaaminen vie jonkinverran aikaa, kun silloin tuli lähetyksiä melko monta telkkarista (siis tarkoitan YLE-lähetyksiä, enkä mitään n.30min kisakoostetta).. Mulla on tietty tuo VHS-muodossa, mutta olis kiva saada se koneelle kans, että sit joskus vois arkistoida nää Jyskälä-koosteet myös CD/DVD muotoon..
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Meikäläisen VHS-arkistot alkaa vuodesta 1991 eteenpäin, eli vuoden 1989 kisasta ei valitettavasti löydy materiaalia. Ja erittäin mukava kuulla että näistä videoista on muillekin kuin itselle iloa, tarkoituksena on nimenomaan ollut herättää muistoja ja "valistaa" niitä jotka eivät noita lähetyksiä olleet näkemässä tai ovat ne ehkä unohtaneet. Seuraavalla listalla on vuorossa vuosi 1992, sen vuoden kisa on vähän pätkitymmässä muodossa nauhoitettuna kuin 1993-1994, jostain syystä kaukosäätimen käyttäjä on halunnut säästää videonauhoja ja päättänyt sulloa 4 päivän lähetykset yhdelle kasetille, maksoi mitä maksoi. Eli jotain studio-osuuksia niistä puuttuu mutta tärkeimmät tapahtumat ja kaikki ajokuvat on mukana.
....

Kolme vuotta myöhemmin Subaru teki samanlaisen liikkeen Piero Liattille, kun nuotituksen jälkeen mies komennettiin takaisin kotiin. Olisiko McRaen tuon(kin) vuoden lukuisilla kaadoilla ollut vaikutusta ja budjetissa alkoi olla vajetta? Colin rullasi Indonesiassa, Argentiinassa ja muistaakseni myös Suurajojen testeissä ja sekä sitten itse kisassa 1996.
Tämäkin kisa tulee aikanaan nähtäväksi mutta sen verran muistan tuosta, että ainakin kisan ennakolähetyksessä puhutaan tapauksesta jossa McRae oli juuri ennen Jyskälää -96 FIA:n kuultavana jostain tapauksesta Argentiinan(?) rallissa, eli saattoi olla niin että McRaen ajaminen kisassa ei ollut varmaa ja sen takia Liatti oli nuotituksessa ikäänkuin varmuuden vuoksi, jos FIA olisi pistänyt Colinille ajokieltoa. Se incidentti liittyi ylinopeuteen tai olisiko Colin jopa osunut johonkin katsojaan huoltopaikan lähellä tai vastaavaa, en muista tarkalleen.
 

jiipee64

Well-known member
Liittynyt
29.4.2008
Viestit
133
Sijainti
Jyväskylä
>>Meikäläisen VHS-arkistot alkaa vuodesta 1991 eteenpäin, eli vuoden 1989 kisasta ei valitettavasti löydy materiaalia


saattais löytyä vanhempaakin..

arkistoissa on PALJON VHS kamaa (ja BETA) mutta en muista enään mitä

Ei vaan oo oikein aikaa tohon siirtelyyn formaatista toiseen

Halukkaita???
 

illi

Well-known member
Liittynyt
25.1.2009
Viestit
368
>>Meikäläisen VHS-arkistot alkaa vuodesta 1991 eteenpäin, eli vuoden 1989 kisasta ei valitettavasti löydy materiaalia


saattais löytyä vanhempaakin..

arkistoissa on PALJON VHS kamaa (ja BETA) mutta en muista enään mitä

Ei vaan oo oikein aikaa tohon siirtelyyn formaatista toiseen

Halukkaita???
kuvasin -67 mäkisen pelti auki homman ja muutakin kaitafilmikamaa on.
 

makka

suurajofriikki
Liittynyt
9.4.2008
Viestit
1210
Sijainti
Jyvaskyla
kaitafilmiä

kuvasin -67 mäkisen pelti auki homman ja muutakin kaitafilmikamaa on.
Mäkin tiedän yhden hemmon, jolla olis 1974 kaitafilmiä siirrettäväksi digitaalimuotoon...

Olen valmis osallistumaan homman rahoitukseen, jos vaan saataisiin noi aarteet talteen
 

henkka_ok

penkkapelle
Liittynyt
24.9.2008
Viestit
1371
Sijainti
Etelä-Pirkanmaa
Meikäläisen VHS-arkistot alkaa vuodesta 1991 eteenpäin, eli vuoden 1989 kisasta ei valitettavasti löydy materiaalia. Ja erittäin mukava kuulla että näistä videoista on muillekin kuin itselle iloa, tarkoituksena on nimenomaan ollut herättää muistoja ja "valistaa" niitä jotka eivät noita lähetyksiä olleet näkemässä tai ovat ne ehkä unohtaneet. Seuraavalla listalla on vuorossa vuosi 1992, sen vuoden kisa on vähän pätkitymmässä muodossa nauhoitettuna kuin 1993-1994, jostain syystä kaukosäätimen käyttäjä on halunnut säästää videonauhoja ja päättänyt sulloa 4 päivän lähetykset yhdelle kasetille, maksoi mitä maksoi. Eli jotain studio-osuuksia niistä puuttuu mutta tärkeimmät tapahtumat ja kaikki ajokuvat on mukana.
....
Mulla on 91-03 jokseenkin täydelliset VHS:t. Jotain oon Philipsinperkuleella (VHS+DVD) koettanu siirtääkin jo mutta vituix on menny, joko VHS-nauhan huonouden tai vermeen tilttaamisen takia. Jos kesällä innostuis niin 90-luvun loppua vois olla DVD-muodossa. (en lupaa mitään ettei kukaan pety) Ja motivaationa lähetysten tallentaminen kestävämpään muotoon, pikku-Henkka on kelaillu nuo 91-93 nauhat niin huonoon kuntoon että on vähän jo tuskaa katsoa. Toisaalta, muistaapahan melkein ulkoo vieläkin (noh, ainakin luulee muistavansa).
 
Ylös