80-90 luvun suurajot

kosmi

Well-known member
Liittynyt
28.2.2009
Viestit
216
Mun mielestä ylempi auto on Audi Sport Quattro ja alempi Audi Sport Quattro S1
 

Audi_sport_UK

Well-known member
Liittynyt
28.2.2010
Viestit
1754
Juuri näin.
Noita "e2" ja vastaavia lisänimiä näkyy välillä käytettävän mutta S1 tarkoittaa aina siivillä varustettua versiota.
Ahaa OK!
Ajattelin vaan, kun taisipa tuo ylempi olla kumminkin se ensimmäinen evoluutio malli Sport quattrosta.
 

Zep

Well-known member
Liittynyt
13.12.2000
Viestit
4105
Sijainti
Veteli
E2 on siipimallin virallinen nimi ja S1 on "kansannimi". Tämä vain sikäli hämää, että ulkomailla saattavat puhutella myös siivetöntä mallia S1:nä...
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15745
Sijainti
Tampereen lenkki
Moro.

Tulipa luettua tämä ketju läpi, ja teki mieli pistää kanssa omia muistoja

Olen Juupajoelta kotoisin, joten rallista kiinnostuminen oli aika itsestäänselvää. Varhaisimmat rallimuistot on vuoden 1989 Mänttä-rallista, jossa Mikkola vei voiton vaikka kartturin paikalla istui muuan Matti Nykänen. Suurajoissa tuli käytyä aina lähimmällä paikkakunnalla. Juupajoen ollessa pois ohjelmasta tulivat Västilä, Päijälä, Ouninpohja ja Siitama tutuiksi. Välillä tuli käytyä kauempanakin, esimerkiksi Himoksen yleisöhurmos vuonna 1994 oli aikamoinen kokemus nuorelle miehelle. Nimmareitakin on tallessa monilta tuon ajan huippukuskeilta.

YLE:n tv-lähetyksiäkin tuli tallennettua VHS:lle melko uskollisesti, ja näitä samoja lähetyksiä onkin tullut viime aikoina ahmittua amjayesin ja kumppaneiden digitoimina - kiitokset siitä heille, melkoisia kulttuuritekoja!

Ralli-innostus lopahti oikeastaan vuosituhanteen vaihteessa homman mentyä jotenkin liian hifiksi, enkä enää ole seurannut koko touhua aikoihin. Silti nämä oman innostusajan vanhat rallit edelleen herättävät tunteita, ja matskua tekisi mieli nähdä aina vain lisää. Lisäksi minulla on taipumusta valokuvamuistiin ja muistan edelleen älyttömiä triviatietoja vanhoista ralleista.

Omassa VHS-arkistossa olisi esimerkiksi vuoden 1989 Suurajoista YLE-lähetyksiä, ainakin on Harjun pätkä Kyllösen selostamana ja muuta mukavaa. Jos joku niitä osaa digitoida, niin voin lähetellä kasetteja. Lisäksi vuosilta 1996-1998 on YLE:llä lähetettyjä BBC:n toimittamia osakilpailukoosteita suomeksi dubattuina suomalaisilla haastatteluilla ryyditettyinä. Ne on tosin puolinopeudella vedetty purkkiin, joten en tiedä mitä niistä enää nykypäivänä on jäljellä.

Vaihdossa kiinnostaisi nähdä vuoden 1990 YLE-lähetykset, niissä oli paljon tilanteita, kuten Kankkusen kaasuvaijeri-episodi, Didier Auriolin toilailut Harjulla ja suurempien numeroiden kuskien kömmähdykset Äijälässä. Omasta VHS-arkistosta nämä jostain syystä tulivat jyrätyksi jo 90-luvun alussa. Joku täällä ketjussa mainitsikin niitä omistavansa :wink:
 
Viimeksi muokattu:

hopo

Well-known member
Liittynyt
28.7.2008
Viestit
119
Moro
taisi Mouton kaataa ja autosta putosi tärkeitä kilpailupapereita kaatopaikalle, joten kartturi kipaisi takaisin hakemaan niitä... ja matka jatkuu...
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Moro
taisi Mouton kaataa ja autosta putosi tärkeitä kilpailupapereita kaatopaikalle, joten kartturi kipaisi takaisin hakemaan niitä... ja matka jatkuu...
Hetki meni hiffatessa, ettei kaatopaikka ole kaatopaikka. :eek:
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Digitoinnista sen verran että tuli juuri hankittua tuollainen USBin kautta toimiva kaappauslaite, pitää jossain vaiheessa testata sillä muutama kasetti ja jos se osoittautuu kovinkin toimivaksi peliksi niin sitten voisi vaikka digitoida muidenkin kasetteja ja laittaa vaihtareita. Mutta tosiaan pitää ekaksi testata se laite, että sulaako saman tien käsiin vai ei. :p
 

Petri Piira

Olivier Gavetta
Liittynyt
5.3.2002
Viestit
2779
hmm taasen joissakin paikoissa Evoluutio kakkosella (E2) tarkoitetaan tätä:
Kyllähän toi E2:nen on, E2:sen Pikes Peak versio. Jos nyt oikein muistan, niin ensimmäiset 19 autoa olivat rallin MM-sarjaan ja toi Pikes Peak on korinumero 20.
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15745
Sijainti
Tampereen lenkki
Katselin tuossa joutessani vuoden 1989 Suurajojen YLE-lähetyksiä ja hämmästelin tuota Alenin, Kankkusen ja Vatasen kolmoiskeskeytystä. Kaikilla siis hajosi menopelit samalla pätkällä? Noissa lähetyksissä on ekana päivänä ja tuohon keskeytykseen asti Kyllösen melko innokasta selostusta, mutta keskeytyksestä raportoinnin jälkeen tulee protestinomaisesti pari pätkää pelkillä autojen äänillä. Kuvaa kyllä audiovisuaalisesti melko hyvin sitä, miten kiinnostus kisan seuraamiseen kaikkosi hetkessä. :D Nämä videot muuten menee ensi viikolla DVD:lle ja ehkä sitä kautta sitten nettiinkin jakoon!

Vuodelta 1990 tuli myös mieleen yksi lähtemättömästi muistiin jäänyt tilanne, jonka haluaisi vielä joskus nähdä - Kenneth Eriksson putoaa Galantillaan autoa syvempään ojaan ja möyrii siinä varmaan parisataa metriä ennenkö lopulta pääsee pois. Jossain amjayesin youtube-arkistosta löytyvässä ulkomaalaisessa koosteessa tämä seikkailu mainitaan, mutta kuvaa ei ole. Sellaista kuitenkin varmasti oli YLE:n lähetyksissä kotivideokuvaajan toimesta. :p
 

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1395
Nämä videot muuten menee ensi viikolla DVD:lle ja ehkä sitä kautta sitten nettiinkin jakoon!
Hienoa! Itselläni ei olekaan tuon vuoden YLE-tavarasta mitään muistikuvaa.

Vuodelta 1990 tuli myös mieleen yksi lähtemättömästi muistiin jäänyt tilanne, jonka haluaisi vielä joskus nähdä - Kenneth Eriksson putoaa Galantillaan autoa syvempään ojaan ja möyrii siinä varmaan parisataa metriä ennenkö lopulta pääsee pois.
Itse muistan -90 kisan YLE-pätkistä sen, kun Auriol saapui Harjun maaliin lasinsiru silmässä... Didi onnistui spinnaamaan kait 300 metrin välein sillä pätkällä :D
 

STP

Well-known member
Liittynyt
15.1.2011
Viestit
162
Muistoja suurajoista

Lueskelin keskustelun läpi ja olipahan mahtavaa jutustelua ja vieläkin mahtavampia videoita. Kiitoksia.

Sitten omia muistojani. Ensimmäiset muistikuvat on jotain suurajotarroihin ja julisteisiin liittyviä, äidin duunipaikka oli 70-80 luvun vaihteessa samassa rakennuksessa tarrat ja julisteet painaneen mainostoimiston kanssa joten sieltä niitä sitten mulle tuli, julkat pitäs olla vielä jossain tallessa tosin seinällä jonkun verran kerkesivät silloin rähjääntymään :)

Ralleihin liittyvä on se miksi tänne löysin alunperin eli olen yrittänyt etsiä videota seuraavasta tilanteesta. Oltiin kaverin kanssa joskus nassikoina kattomassa laajavuoren ek:ta. Siinä starttipäässä. Se startti oli sellanen lippusiimoilla tehty syherö josta sitten lähtivät vasta normaalille pätkälle. Ensin kun tultiin sinne niin piti autoja kattella ja kun pätkä oli alkamassa niin ei sitä nähtykkään kun aikuiset oli peittäny näkymän. Joku ukko sitten sano että menkää poijaat tonne eteen niin näätte ja niin tungettiin ittemme lippusiimaan kiinni. Oltiin siis ekassa mutkassa ulkokaarteen puolella ja niinkuin siihen aikaan 80 luvun alussa autot heitettiin mutkiin sladissa ja Hannu Mikkolan audista lenti kivi suoraan mua otsaan. Sattu niin vietävästi, kaveri kysy pitääkö lähtee? Johon totesin että ei varmasti lähetä, vaikka kivun takia olis kyllä varmaan kannattanukkin.

Joku aiemmin jo mainitsikin että ainakin 1982 ajettiin jonkinlainen syherö siinä laskettelurinteen alla, se saattais sopia sillä tuossa vaiheessa olin 8 vuotias ja jotain sen ikäsiä oltiin. Koitin penkoa netistä kaikki mahdolliset videot mutta missään ei oikeen oo tota laajavuoren pätkän starttia kuvattuna. Jos jollain olis tuosta '82 startista jotain matskua niin olisin äärimmäisen kiinnostunut. Tai muutenkin audien ajan laajavuoren starteista, sillä tuo vuosiluku ei ole välttämättä '82 varmaa on vain Hannu Mikkolan. Audin ja kiven yhteis vaikutuksesta vieläkin muistuva kivu.

Kukaan ei ollut maininnut harjun episodia muistaakseni vuodelta '90 kun harjun ek:n startissa oli jotain häikkää ja sitä lykättiin. Normaalisti kuskit nousi ek:lle gummeruksen katua pitkin mutta tuona vuonna startti paikka oli poikkeuksellisesti hieman aiemmin ja nousivat ylös cygnaeuksenkatua pitkin joten siitä sitten parvekkeelta ihmeteltiin kun meiän talon edessa on kaikki kuskit ja autot taukoa pitämässä.

Kolmas joka tulee mieleen oli samaiselta harjun ek:lta kun olin ennen ek:tä pyörä lenkillä (harrastan siis maantiepyöräilyä) ja läksin lenkille aamulla ennen ek:ta, normaalisti ek sulku oli vasta meidän talon jälkeen harjulle päin mutta tuona vuonna se olikin jo meidän taloa ennen. Sulku oli pystytetty sillä aikaa kun olin lenkillä ja palatessa en päässytkään kotiin kun kilpailutoimisto oli unohtanut jakaa meidän taloon kulku luvat.

Vielä muistu mieleen että '96 oltiin kaverin kanssa kattelemassa jämsän seudulla pikiksiä ja jos oikein päättelin niin herajärven pätkällä oltiin yhessä risteyksessä sisä mutkan puolella. Muuan Carlos Sainz tuli siihen hienosti kylki edellä ja hetken ajan näytti siltä kuin meille olis syntyny katse kontakti, on jääny mieleen jotenkin erikoisena tilanteena kun se tuli hiukan liikaa sladissa ja sitten kasvot suoraan kohti. Tuosta saattaa olla joku kuvakin muistona, jos vaan löydän niin laitan tänne ja samaten tuosta patti tilanteesta on jossain, varmaan mutsilla jyskälässä, kuvia.
 
Ylös