Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Se on merkillistä, että minut voidaan velvoittaa vastaamaan koko omaisuudellani asuntolainasta vaikka maailmassa voi tapahtua vaikka mitä.
No esim. Jenkeissähän tämä on hoidettu asiakaan kannalta paremmin, asuntolainan vakuutena on asunto. Jos palautat avaimet pankille, niin olet vapaa veloista. Myös henkilökohtainen konkurssi on käsittääkseni meidän "ikuinen velkavankeus" menettelyä inhimillisempi.
 

SamiJ

Well-known member
Liittynyt
13.10.2002
Viestit
9172
Rakennuksilla veronkiertoa sadoilla miljoonilla euroilla
julkaistu tänään klo 06:23, päivitetty tänään klo 08:53

Verohallinnon tarkastukset ovat paljastaneet rakennusalan veronkiertoa satojen miljoonien eurojen edestä. Verottaja on löytänyt Suomessa toimivissa yrityksistä vuonna 2008 alkaneessa Raksa-hankkeessa mm. ilman ennakonpidätystä maksettuja palkkoja yli 128 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna pimeitä palkkoja on havaittu jo yli 41 miljoonan euron edestä. Verotarkastuksissa on tullut ilmi lisäksi kuittikauppaa ja peiteltyä osingonjakoa yhteensä yli sadan miljoonan euron edestä.

Rakennusalan verotarkastusten tulokset Raksa-hankkeessa ovat karua kertomaa: kuittikauppaa lähes 64 miljoonalla eurolla, peiteltyä osingonjakoa on paljastunut 47 miljoonaa euroa.

Tekaistuilla kuiteilla tai vääräsisältöisillä tositteilla on todettu yrittäjien nostaneen rahaa pimeästi itselleen tai maksaneen näin palkkoja työntekijöilleen. Verotarkastajat havaitsivat tekaistuja kuitteja seitsemässä prosentissa tarkastetuista yrityksistä. Lisäksi rakennusalalla jylläävät ns. kertakäyttöyritykset ja kirjanpitorikokset.

Eniten etelässä – pohjoisessa lisääntyy

Verottaja on saanut valmiiksi yli 2 000 yrityksen verotarkastuksen. Joka kolmannessa kohteessa tuli ilmi harmaata taloutta.

Verohallituksen tarkastustulokset kertovat harmaata tai yönmustaa taloutta esiintyvän eniten Uudellamaalla ja myös muualla etelässä.

Mutta veroja jätetään maksamatta myös yhä useammin pohjoisessa – vaikkapa hiihtokeskusten rakentamisketjun harmaantuvassa loppupäässä.

Rakennusliitto: Kansainvälistyvällä alalla käytössä uhkailu

Harmaa talous syö yhteiskunnan varojen lisäksi rehellisten yrittäjien leipää. Eniten rakennusalan talousrikollisuutta tavattiin tarkastuksissa alle neljän miljoonan euron yrityksissä. Pienimmissä yrityksissä verovilppiä harrastettiin enemmän kuin joka toisessa kohteessa.

Verottajan lisäksi Rakennusliitto kantaa huolta alan harmaasta ja pimeästä puolesta. Kansainvälistyminen eli ulkomaalaisten työtekijöiden lisääntyvä määrä tuo muassaan ongelmia. Uhreja ovat usein myös alipalkatut työntekijät. Eniten heitä tulee Virosta.

Aluetoimitsija Kari Koivunurmi kertoo myös, että liiton valvovat työntekijät saavat tuta kovenevassa rakennusmaailmassa uhkailua.

- Meille tulee lähes viikoittain uhkauksia.

- Minkälaisia?

- Uhkaillaan väkivallalla. Minun henkeäni ei ole uhattu, mutta sellaisiakin tapauksia on täällä ollut. .Se on vakava paikka. Mutta ei tässä hommassa pidä ruveta pelkäämään. Muutenhan sitä istuisi vain konttorilla.

"Tiukempi laki tarpeen"

Sekä verohallinnosta että Rakennusliitosta lähetetään päättäjille samaa viestiä: tarvitaan tiukempia lakeja ja voimaa valvontaan. Verohallinnosta ehdotetaan mm. sitä, että kaikkien ulkomailta Suomeen tulevien työntekijöiden olisi rekisteröidyttävä, jotta tilanne saataisiin paremmin hallintaan.

Rakennusliiton toiselta puheenjohtajalta Kyösti Suokkaalta kysyttäessä kuuluu kova moite päättäjille.

- Rosvot saavat Suomessa häärätä?

- Se johtuu suomalaisten poliitikkojen täydellisestä piittaamattomuudesta tämän asian suhteen: Me olemme Rakennusliitosta olleet useita vuosia olleet yhteydessä kaikkiin mahdollisiin poliittisiin tahoihin, jotta tälle asialle tehtäisiin jotain. Ja tähän asti ei tapahtunut oikeastaan yhtään mitään.

YLE Uutiset / Merja Niilola

http://www.yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/11/rakennuksilla_veronkiertoa_sadoilla_miljoonilla_euroilla_2168389.html
Reipasta meininkiä rakennusalalla. Poliitikkojakin kiinnostaa.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Valtiosihteeri Jukka Pekkarinen varoittaa Suomea Kreikan ja Irlannin kohtalosta.

Pekkarisen mukaan Suomen valtiontalous on laitettava remonttiin heti ensi vaalikaudella. Valtiosihteeri sanoo Kauppalehdessä, että jos valtiontaloudessa olevaa kymmenen miljardin euron rahareikää ei saada kiristettyä, Suomi on ensi vuosikymmenellä samassa tilanteessa kuin Euroopan ongelmamaat nyt.

Pekkarisen mukaan tärkein keino on työllisyysasteen nostaminen. Hän uskoo, että myös julkiset ja niiden rakenteet tulee käydä tarkasti läpi.
Jukka on käynyt selvästikin lukemassa foorumin asiapuolta.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Kyllä kova työttömyys on aina ihan helvetin kallista valtiolle.

Ei tule oikein yksilö- eikä firmanmaksamia verotuloja työttömästä, tukia pitää maksaa useassa tapauksessa ja riski kaikenlaiseen muuhun kuluun kasvaa, esim. syrjäytymisen, alkoholismin tms. takia.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Työllisyyden parantaminen on myös parasta köyhyyden ja syrjäytymisen hoitoa. Valitettavasti tässä on vain sellainen juttu, että työllisyyden parantaminen merkittävästi vaatisi selvästi joustavampia työmarkkinoita... ja sehän ei demareille eikä AY-liikkeelle sovi. Pikemminkin suunta on aivan toinen.

Suljetun talouden aikana em. instanssit tekivät ison työn, jotta suomeen saatiin hyvä työsuhdeturva yms. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, eikä vanhat opit enää toimi. Jos niillä ennen rakennettiin hyvinvointiyhteiskuntaa, niin nyt ne tulevat olemaan tuhoisia sille.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa

Hallitus on luovuttanut vapaaehtoisesti valtansa eturyhmille, jotka jakavat toisilleen etuisuuksia ja estävät uudistuksia. Tämä instituutio on Kolmikanta. Nimi tulee siitä, että työnantajat ja työntekijät jättävät laskun aina kolmannen maksettavaksi.

Me olemme se kolmas. Valtio, veronmaksajat, sinä ja minä.
Ulkoparlamentaarinen tupo-juntta edustaa kapeaa eturyhmää, joka koko ajan kaventuu, kokoaikaisen palkkatyön tekijöitä ja teettäjiä. Eturyhmävalta ei kuuntele pätkä-, osa- ja projektiduunareita, tuki- ja vajaatyöllistettyjä, työkyvyttömiä, työttömiä, opiskelijoita, ikäihmisiä, lapsia, yksinyrittäjiä, kotiväkeä…
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Tanskan erittäin korkea veroaste ei ole estänyt maan velkaantumista:

EUROOPAN VELKAKRIISI Sara Anttila, 12:47
Professori: Tanska romahtaa pian
Tanska on tipahtamassa Kreikan ja Irlannin kaltaiseen velkasuohon. Maa lainaa joka tunti 9 miljoonaa kruunua, kirjoittaa talousprofessori Hans Jørgen Whitta-Jacobsen tanskalaislehti Berlingske Tidendessä.

Whitta-Jacobsen maalaa Tanskalle synkkää tulevaisuutta. Maan budjetti oli viime vuonna 50 miljardia kruunua alijäämäinen. Tänä vuonna alijäämän odotetaan nousevan 80–90 miljardiin.

Se ei tanskalaisen asiantuntijakomitean mukaan oli kuitenkaan vielä mitään, sillä komitea ennustaa alijäämän räjähtävän käsiin vuonna 2015, professori kirjoittaa.

Nykytahdilla Tanska ottaa viikoittain lainaa 1,5 miljardia Tanskan kruunua ja velan odotetaan kasvavan samaa tahtia ensi vuonna.

”Elvytyssuunnitelma auttaa ratkomaan ongelmia tässä ja nyt, mutta todelliset ongelmat iskevät vuoden 2015 tienoilla. Jos tämä kehitys jatkuu ilman, että uusia toimia otetaan käyttöön, tulemme ennemmin tai myöhemmin kärsimään nousevista valtionlainojen koroista. Siinä tapauksessa voimme päätyä samaan tilanteeseen kuin Kreikka tai Irlanti ja sitten meidän on pyydettävä apua muilta valtioilta”,Whitta-Jacobsen varoittaa.
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/article539870.ece?s=r&wtm=_-29112010

Tanskalaiset rakastavat verojaan
19.10.2010 17:54 | Kommentit 16 A A
STT–AFP
SANNA TYRY

KÖÖPENHAMINA. Tanskalaiset eivät valita veroistaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan 66 prosenttia maan asukkaista pitää verotaakkaansa sopivana, vaikka Tanskan veroaste kuuluu maailman korkeimpiin. Lisäksi joka kymmenes on sitä mieltä, että voisi maksaa enemmänkin veroja.

Verotaakkansa alle nääntyviä oli vastaajista 20 prosenttia. Heistä veroaste on aivan liian korkea.

Börsen-lehden tutkimusta varten haastateltiin yli tuhatta ihmistä viime viikolla.

Tanskan verotus oli talousjärjestö OECD:n mittauksessa vuonna 2007 maailman korkein: 48,3 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomen sijoitus samaisessa tilastossa oli seitsemäs. Veroaste Suomessa on 43 prosenttia bruttokansantuotteesta.
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tanskalaiset+rakastavat+verojaan/1135261016339
 
Viimeksi muokattu:

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Kyllähän suurin osa Länsi-Euroopasta on samalla tielllä. Missään ei haluta luopua elintasosta, vaikka siihen ei ole varaa. Lainataan vain lisää, eli otetaan elintasoa tulevilta sukupolvilta itsellemme. Tämä jatkuu niin kauan kunnes markkinat sanoo että "ei enää", tai maa havahtuu siihen itse.

Velaksi ei voi elää - tämä on valitettavan monelta poliitikolta unohtunut kun kansa vaatii lisää ja lisää etuja ja byrokratia paperinpyörittäjiä.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
MOT-ohjelma käsittelee tänään suurituloisten verotusta. Asiantuntijaksi on saatu vero-oikeuden professori, joka on itse saanut tuomion veropetoksesta:

TK, 21.5.2003

Keskustan johtaviin talouspoliittisiin taustavaikututtajiin kuuluva Helsingin kauppakorkeakoulun professori Heikki Niskakangas on tuomittu 30 päivän vankeusrangaistukseen veropetoksesta.

Niskakangas on vaikuttanut keskustan talouspolitiikan linjaaja ja hän on mm. Esko Ahon hyvä ystävä. Hän jätti ilmoittamatta verotuksessa 87 293 euron myyntivoiton, jonka oli saanut vuonna 1999 tekemistään osakekaupoista.

Oikeus katsoi, että Niskakangas on tehnyt tahallaan veropetoksen, josta aiheutui valtiolle 17 754 euron vahinko. Jo syksyllä 2001 hänelle määrättiin 30 000 euron veronkorotus, joka otettiin nyt huomioon määrättäessä korvaussummaa.

Oikeudessa Niskakangas vetosi muistamattomuuteen ja siihen, että tuolloin hänen elämäntilanteensa ei ollut hallinnassa. Hän puolustautui myös sanoen, että hän on aina ollut huolimaton. Niskakangas on valittanut tuomiosta.

Niskakangas toimii yritystalouden professorina.
http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/politiikka/36590.html

Veroprogressio loppuu tulohuipulla

julkaistu tänään klo 15:14, päivitetty tänään klo 15:27

Suomen verojärjestelmä suosii suurituloisia, joiden verotettavat tulot ovat yli 200 000 euroa vuodessa. Tälle rajalle yltää kaikkein ankarimmin verotettu tuloluokka, jonka keskimääräinen veroaste on 35. Sen jälkeen veroprosentti nousee vielä yksittäisissä tapauksissa, mutta keskimääräinen veroprosentti laskee.
Veroprogression loppuminen ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista tämäniltaisessa TV1:n MOT-ohjelman jaksossa "Verovapaa vyöhyke”.
Kaikkein suurituloisimmat, miljoonan tai enemmän saavat suomalaiset, maksavat veroja keskimäärin noin 29 prosenttia. Heidän veroasteensa on sama kuin tulonsaajilla, joiden keskimääräinen bruttotulo on noin 45 000 euroa vuodessa. Bruttotuloissa ovat mukana sekä pääoma- että ansiotulot ja veroasteessa kaikki välittömät verot ja maksut, kirkollisveroa lukuun ottamatta.
Veroprogression loppuminen tulohuipulla on seurausta eriytetystä tuloverojärjestelmästä, joka otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1993. Suurituloisimpien suomalaisten tulot ovat pääasiassa osinkoja ja myyntivoittoja. Niitä verotetaan pääomatulojen tasaveroprosentilla, joka nyt on 28.
Ohjelmassa haastateltu Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas pitää vääränä tätä tilannetta, missä kaikkein suurituloisimmat osinkojen ja myyntivoittojen saajat maksavat selvästi vähemmän veroa kuin suurehkojen ansiotulojen saajat.
Tilanne pitää korjata ”kiristämällä osinkoverotusta olennaisesti”, toteaa professori Niskakangas MOT:lle.
YLE Uutiset
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/11/veroprogressio_loppuu_tulohuipulla_2179815.html
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Kah! Obaman hallinto aloitti siellä kulukuurin. Palkankorotukset jäissä 2v julkisella puolella.

Siinä missä Suomessa julkinen sektori hakee palkkajohtajuutta.
Mites tuonne nyt enää rekrytoidaan päteviä osaajia, kun ei ole palkkakilpailua yksityisen puolen hommiin nähden? Menee retuperälle koko systeemi, kun epäpätevät luuserit ovat tekevinään hommia :thumbfh:

Eikun ihan samalla perusteella on puolusteltu kohtuuttoman suuria korvauksia vailla riskiä. Tuo taas tarkoittaa sitä, että kun kerran on päässyt riittävään asemaan keinoista tai taustoista välittämättä, voi tehdä mitä lystää vailla vastuuta ja palkkaus sekä palkkiot juoksevat oli tulos mikä hyvänsä.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Mites tuonne nyt enää rekrytoidaan päteviä osaajia, kun ei ole palkkakilpailua yksityisen puolen hommiin nähden? Menee retuperälle koko systeemi, kun epäpätevät luuserit ovat tekevinään hommia :thumbfh:
Paljonko julkiselle sektorille on sitten tähän mennessä rekrytoitu näitä määritelmäsi mukaisia päteviä osaajia?
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Korkea veroaste ja velkaantuminen samaan aikaan on huono kombinaatio. Nimittäin jos velanottoa hillitään veroja korottamalla, niin uhkana talouden on tukahduttaminen. Verotus on vähän kuin hirttosilmukka. Silloin kun se on löysällä, niin henki kulkee... ja kiristyessä jatkuvasti huonommin.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Mites tuonne nyt enää rekrytoidaan päteviä osaajia, kun ei ole palkkakilpailua yksityisen puolen hommiin nähden? Menee retuperälle koko systeemi, kun epäpätevät luuserit ovat tekevinään hommia :thumbfh:
Ongelma onkin siinä, että tällä hetkellä julkinen puoli on tuossa palkkakilpailussa ja jopa johtaa sitä. Eli vaikka julkisen puolen työntekijämäärä ei lisääntyisi niin verorasitus kasvaa.

Nyt jo keskiarvopalkat menee: Valtiolla suurimmat, yksityinen sektori on kakkonen ja kunta kolmonen (en nyt suoraan löydä/jaksa etsiä tilastoa mutta tästäkin toikista taitaa linkkejä moisiin löytyä)

Ja tuosta yllä linkitetystä tilastosta myös näkyy, että vuodesta 2005 julkisen sektorin palkat (sekä kunta että valtio) oli kasvanut enemmän kuin yksityinen. Eli siellä haetaan palkkajohtajuutta - ei suinkaan edes tasatilannetta yksityisen kanssa.
 
Ylös