Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Toki verotuksellakin on vaikutuksensa, mutta siihen tolkuttomaan nousuun isosta lamasta vaikutti romahduksen syvyys, jolloin kasvuprosentit on helpommin kovia ja Nokian nousu.
Vertailukohdaksi ei ole järkevää ottaa lamavuosia, vaan muut kansantaloudet (kuten mainitsin). Nokialla oli suurimmillaan n. 1%:n vaikutus BKT:n kasvuun, joten ilman sitäkin olisi mennyt ihan kivasti.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Tuloerojen kasvu muuttuu terveyserojen kasvuksi
Talouselämä

Iso osa suomalaisista on huolestunut tuloerojen kasvusta. Tuoreen kyselyn mukaan 49 prosenttia suomalaisista pelkää, että kansalaisten tuloerot kasvavat entisestään.

Eniten asia huolestuttaa 50-64-vuotiaita ja vähiten alle 25-vuotiaita.

Asia selviää Terveyden edistämisen keskus ry:n teettämästä kyselystä. TNS Gallup haastatteli tuhatta suomalaista alkuvuonna.

Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia olettaa myös terveyserojen kasvavan tulevaisuudessa.

Terveyden edistämisen keskus ry:n kehittämispäällikkö Pirjo Koskinen-Ollonqvistin mielestä uuden eduskunnan ja hallituksen pitäisi miettiä nykyistä enemmän sitä, miten tasa-arvoa ja kansalaisten terveyttä voidaan edistää esimerkiksi verotuksella tai asunto- ja koulutuspolitiikalla.

”Tuloerojen kaventamisella ehkäistään myös terveyserojen kasvua”, hän sanoo.
...
Eiköhän se terveyserojen muiden haittojen paras estokeino ole köyhyyden torjuminen. Siinä on tietysti osansa tulonsiirroilla, jotka tasaavat tuloeroja. Tuloerot sinällään eivät merkitse paljon mitään.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Näin sitä hyvinvointia vahvistetaan, kun kusetaan rankalla kädellä.
Näin kaupunki teettää töitä: Tuntipalkka alle 2 euroa

Rakennustyömailla jatkuu villi meno. Palkkoja poljetaan yleisesti – jopa kaupunkien urakkatilauksissa. Viiden euron polkuhintaisista tuntipalkoista on tullut monessa paikassa jo normi, ja alimmillaan rakennusmiesten tuntipalkat jäävät alle kahteen euroon tunnilta.

Rakennustyömailla käydään yhä härskimpää kissa ja hiiri -leikkiä ulkomaisten työntekijöiden alipalkkauksen tai pimeiden palkkojen peittämiseksi.

Rakennusliiton aluetoimistojen tarkastajilla on paljon epäilyjä esimerkiksi 5–8 euron tuntipalkoista. Aluetoimistojen mukaan todisteiden hankkiminen käy yhä vaikeammaksi.

Esimerkiksi Lappeenrannassa Rauhan alueen loma-asuntorakennustyömaa asetettiin viime joulukuussa saartoon, kun sieltä löytyi työehtosopimuksen alittavia 6-8–euron tuntipalkkoja, Kouvolan aluepäällikkö Kari Lapatto kertoo.

Ongelmien uskotaan siellä edelleen jatkuvan, mutta niihin ei voi puuttua koska työntekijä joko ilmoittaa väärän tuntipalkan tai firma toimittaa tekaistun paperin. Virolaisilla yrityksillä on nykyään Lapaton mukaan käytössä jopa valmiita sopimuspohjia, joita vilautellaan hanakasti liiton tarkastajille. Työntekijät saattavat vaihtua jopa kuukausittain.

– Kierrätys on tullut tännekin.

– Ne tekevät ihan minkälaisia papereita kysytään, ja sitten on taas kaikki hyvin, Juhani Manninen Rakennusliiton Jyväskylän toimistosta huokaa.

Villiä länttä
Turussa

Räikeimmät uudet tapaukset paljastuivat maaliskuussa Turun suunnalla, jossa virolaiselle kirvesmiesporukalle maksettiin alle kahden euron tuntipalkkoja. Noin 380 euron bruttopalkasta käteen jäi noin 320 euroa, päivärahojen kanssa noin 1 000 euroa. Suomalainen kirvesmies tienaa 17 euroa tai enemmän tunnissa.

Alipalkattujen miesten urakasta vastaava tilaaja oli Länsi-Turunmaan kaupunki ja urakoitsijana tai aliurakoitsijana virolaisfirma Eurobuild Group.

Miehet tekivät 10 päivän työputkia, jonka jälkeen oli neljä vapaapäivää kotona. Työpäivät olivat arkisin noin 10 tuntia, ja myös viikonloppuisin oli töitä, Turun aluepäällikkö Jouni Ruotsalainen kertoo.

Rakennusliitolle tapauksesta ilmoitti toinen virolaistyömies, joka käytti niin sanottua kaksoissopimusta. Hänelle maksettiin 200 euron nettopalkkaa. Viron veroviranomaisille menevässä työsopimuksessa tuntipalkaksi oli merkitty 1,75 euroa ja suomalaiseen sopimukseen 9,05 euroa.

Palkat ovat kehitysmaatasoa, ja on vaikea uskoa, että kukaan virolainen suostuisi enää tekemään töitä Suomessa tällaisilla palkoilla.
– Ei Virossa työskentelevä tietenkään. Mutta mieti, jos olet työtön Virossa.

Ruotsalainen on äärimmäisen turhautunut valtiovallan passiivisuuden lisäksi suomalaisurakoitsijoihin, joiden tarjouskilpailuihin suomalaiset p&k-yritykset eivät enää halua edes lähteä mukaan, koska urakat alihinnoitellaan ”30–40 pinnaa alle”.

– Tällaista ei voisi tapahtua, jos kaikki suuret urakoitsijat, kuten SRV, YIT, NCC, hoitaisivat oman tonttinsa.

Päivärahat
osa palkkaa

Tyypillisesti virolaisille rakennustyömiehille maksetaan työstä riippuen 9–13 euron tuntipalkkaa, mikä on suurin piirtein kesätyöläisen taulukkopalkkatasoa.

Se on noin 3–7 euroa tunnissa vähemmän kuin suomalaisella rakennusmiehellä. Palkkatiedot perustuvat ulkomaisilta rakennusliikkeiltä kerättyihin tietoihin eli todelliset keskipalkat voivat olla paljon vähemmän.

– Ainakin urakkatöissä todellinen tuntipalkka saattaa kyllä jäädä paljon alemmaksi, jopa muutamaan euroon. Lisäksi virolaiset usein ilmoittavat palkassa myös päivärahansa, jonka pitäisi siis olla peruspalkan päälle tuleva lisä. He saattavat myös joutua maksamaan nettopalkasta vuokraa, mikä ei näy tietysti missään, Uudenmaan aluepäällikkö Vilppu Oikarinen kertoo.

Sotkuja myös kuntien
ja valtion työmailla

Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas sanoo, että kaksoissopimukset ovat hyvin tyypillinen tapa toimia virolaisissa yrityksissä. Suomessa käytettävässä sopimuksessa on yksi tuntihinta, verottajalle toinen, ja todellinen palkka mitä se sitten onkin, maksetaan pimeänä, Suokas kuvaa kuvion.

Rakennusliitossa nähdään, viimeksi Suokkaan mukaan aivan hiljattain, kuinka suomalaisia p&k-yrityksiä konkreettisesti kaatuu hintojen polkemisen takia.

Alipalkkausongelma on vain pahenemassa. Länsi-Turunmaan tapauksestakin kertoneen Ylen MOT-ohjelman mukaan Venäjältä ja Puolasta on viime aikoina tullut tuhansia rakennusmiehiä.

Alipalkkaus koskettaa Turun tapauksen lisäksi muitakin kuntien ja valtionkin työmaita. Helsingin Sanomien mukaan pääkaupunkiseudulla sotkuja on löytynyt kolmen koulun korjaustöitä tekeviltä alihankkijoilta.

Muutama vuosi sitten myös Musiikkitalon työmaalla paljastui tapauksia, joissa työmiehille maksettiin alle kahden euron tuntipalkkaa.

Työmaapassit ruuhkautumassa
maistraatteihin

Suokkaan mukaan syksyllä rakennustyömailla käyttöön otettava henkilötunnus voi ainakin siivota pimeää työvoimaa työmailta, vaikka se ei korjaakaan palkkaongelmia.

Suokkaan mukaan hyvä uudistus uhkaa nyt kuitenkin puuroutua maistraattien pullonkauloihin, sillä niissä ei ole minkäänlaisia valmiuksia käsitellä jopa tuhansien ulkomaalaisten työntekijöiden sosiaaliturvatunnusten hakemuksia.

– Tällaista viestiä on tullut maistraateilta. Absurdi tilanne, valtio säästää tuottavuusohjelmansa mukaisesti, mutta menettää valtavasti tuloja, jos ei tällaista harmaan talouden työkalua saada nopeasti otettua käyttöön.
Mitä nyt lauantaina ajelin Hangossa, niin sielläkin Hjalliksen hommissa oli virolaisia töissä pilvin pimein. Siis lauantaina.
 

Renessanssinero

Perusfeidaaja
Liittynyt
23.4.2005
Viestit
4950
Sijainti
Vantaa
Näin sitä hyvinvointia vahvistetaan, kun kusetaan rankalla kädellä.
Ex-valtiovarainministeri, tuleva pääministeri piti pöyristyttävänä väitettä, että tietoisesti ollaan haluttu Suomeen kahdet työmarkkinat. Jos niitä ei haluta, niin silloin pyritään estämään niiden syntyminen. Miten hänen tuleva hallituksensa meinaa lopettaa kahdet työmarkkinat? Veikkaan, että ei mitenkään. Ei kaksien työmarkkinoiden kitkeminen voi olla ylivoimaisen vaikea tehtävä.
 

SOKO

Well-known member
Liittynyt
5.8.2007
Viestit
4037
Tähän taas olisi kiva saada sellainen kärsämäärä, joka kertoisi, paljonko ihmisiä on töissä kaikenkaikkiaan, niin saisi siivottua ne 'koulutuksessa' olevat pois tilastosta:

Täältä löytyy koko katsaus:
http://www.tem.fi/files/29968/HUHTI11.pdf

Työnvälitystilaston mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun lopussa 237 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on 24 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Maaliskuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä väheni 10 000:lla.

Työttömistä oli huhtikuussa henkilökohtaisesti lomautettuja 16 100 eli 3 800 vähemmän kuin maaliskuussa. Edellisen vuoden huhtikuusta henkilökohtaisesti lomautettujen määrä laski 8 500:lla. Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 2 200, mikä on 2 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Huhtikuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 476 200 työnhakijaa, mikä on 35 200 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työnhakijoista oli työssä olevia 109 700, joista 65 500 oli yleisillä työmarkkinoilla ja 44 200 sijoitettuna työ- ja elinkeinohallinnon tukitoimenpitein. Työvoimaan kuulumattomia työnhakijoita oli 87 200. Työttömyyseläkkeen saajia oli 39 500, mikä on 9 900 vähemmän kuin vuosi sitten.
Työlllisyysaste mittaa samaa asiaa toisesta näkökulmasta:
Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli huhtikuussa 68,2 prosenttia, mikä oli 1,3 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 68,5 prosenttia. Miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden huhtikuusta 1,6 prosenttiyksikköä 69,0 prosenttiin ja naisten 0,9 prosenttiyksikköä 67,4 prosenttiin.
http://www.findikaattori.fi/41/

Suunta on siis oikea, mutta kirittävää on paljon siihen, että päästään Valtiovarainministeriön "tavoitteena" olevaan 73 % työllisyysasteeseen.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
SAK:n pj Lylyn mukaan yritysverotukseen ei tule tehdä muutoksia. Se nimittäin nyt aivan sopiva, koska se on EU:n keskitasoa.

Niin että jos Suomi haluaisi parantaa työllisyyttä, kilpailukykyä ja tehdä maasta houkuttelevamman maan sijoituksille, niin siihen ei kannata lähteä. Kannattaa mieluummin pysytellä EU:n keskitasolla.

Onkohan Lyly katsonut ikinä karttaa. Ehkä kannattaisi, siitä nimittäin huomaa, että Suomi ei ole sijainniltaan EU:n keskitasoa. Tai onkohan hän koskaan sattunut tutustumaan talouslukuihin, jotka kuvaavat, että mihin maihin sijoitetaan? Tuskinpa vain, sillä silloin hän tietäisi, että Suomi läntisen maailman hännänhuippuja siinä. Mutta ei se mitään, tärkeämpää on pysyä EU:n keskitasolla.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
AY-liikkeen kilpailukyky on Suomessa ainakin huippuluokkaa :ahem: :thumbup:
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Eikös Kreikan ongelmien juurisyy ollut se, jotta kirjanpidollisella kikkailulla ongelmia piiloteltiin.

Onneksi meillä ei harrasteta samaa!
Kunnat parantavat tuloksiaan kikkailulla

Monen kunnan talous on syvemmällä suossa kuin tilinpäätösluvut osoittavat. Kunnat parantelevat laittomasti tuloksiaan poistovähennyksillä ja tasekikkailuilla. Kikkailuilla kunta saa näyttämään tuloksensa todellista paremmalta, vaikka rahoitusvaje kasvaa.

Hallinto-oikeudessa ainakin Riihimäen kaupungin poistosuunnitelma on todettu lainvastaiseksi.

Riihimäellä suunniteltua pienemmillä poistoilla saatiin aikaiseksi 1,8 miljoonan euron näennäinen säästö. Summa vastaa puolen veroprosenttiyksikön tuottoa. Kun veroprosenttia ei koroteta, kuntalainen säästää nyt, mutta maksaa myöhemmin - tai siirtää velan seuraavalle sukupolvelle, tietää sisäasiainministeriön kuntaosaston entinen ylijohtaja Juhani Nummela.

Riihimäellä ei kuitenkaan veroprosenttiin aiota kajota, vakuuttaa kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen. Kikkailuistakin ollaan eri mieltä hallinto-oikeuden kanssa.

Juhani Nummela arvioi tasekikkailun suuruuden olevan koko maan tasolla yli 10 miljardin euron luokkaa. Tämän rahan löytäminen on meneillään olevien hallitusneuvottelujenkin suurimpia avainkysymyksiä. Muuten Suomen tie vie väkisinkin Kreikan tai Portugalin suuntaan.

Selviävätkö kunnat tulevaisuudessa, siihen Juhani Nummela on skeptinen.
... vois tehdä pollin, millon Suomi ajautuu velkasaneeraukseen. Niin ja kuntien velkaa sijoittavat tankkaavat, koska ovat turvallisia papereita - kuten valtionlainatkin oli tuossa 3v sitten :ahem: :thumbup:
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Eikös Kreikan ongelmien juurisyy ollut se, jotta kirjanpidollisella kikkailulla ongelmia piiloteltiin.

Onneksi meillä ei harrasteta samaa!


... vois tehdä pollin, millon Suomi ajautuu velkasaneeraukseen. Niin ja kuntien velkaa sijoittavat tankkaavat, koska ovat turvallisia papereita - kuten valtionlainatkin oli tuossa 3v sitten :ahem: :thumbup:
Kuntatalous harhapolulla - ylijäämä onkin alijäämää.. Olihan tuosta puoli vuotta sitten Suomen Kuvalehdessä (liekö täältä löytyy ennestään linkki?). Aikamoista kikkailua, kun mikään ei halua kriisikunnaksi.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Kuntatalous harhapolulla - ylijäämä onkin alijäämää.. Olihan tuosta puoli vuotta sitten Suomen Kuvalehdessä (liekö täältä löytyy ennestään linkki?). Aikamoista kikkailua, kun mikään ei halua kriisikunnaksi.
Juu, mutta tuossa puhuttiin vain Kirjanpitokikkailusta, jonka ymmärsin lailliseksi ko. artikkelin mukaan. Riihmimäen tapauksessa hallinto-oikeus totesi heidän tavat laittomiksi - mutta silti jatketaan :thumbup:

.. jos tuo alkaa olla 2017 mahdotonta, niin kiva urakka 2016 valittavilla valtuutetuilla :) Kerro siinä sitten äänestäjille "2016 oltiin ylijäämäisiä, kun minut valittiin ollaan selkeästi alijäämäisiä" :d
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Yksityistäminen on paha paha paha!

Tampereella satoja potilaita siirtyi Omapihlajaan
Terveysasemalle on jo palkattu ylimääräinen hoitaja-lääkäri-pari uusia potilaita varten.


Näyttää vahvasti siltä, että Tammerkosken kupeessa, aivan Tampereen ydinkeskustassa, kukoistaa yksi terveysasemien helmi.

Yksityisen Pihlajalinnan hoitamalle Omapihlajan terveysasemalle on kolmessa viikossa ilmoittautunut jo 642 uutta potilasta.

"Olen kuullut tästä pelkästään kehuja", Omapihlajaan juuri siirtynyt uusi potilas Johanna Uusimaa sanoo.

"Sehän on kruununjalokivi", ylistää puhelinhaastattelussa myös Helsingin terveysasemien johtaja Antti Iivanainen. "Helsingin terveysasemilla tehdään paljon samoja asioita, mutta Omapihlajan mallia ei voi kopioida, koska siellä on poikkeuksellisen pätevät lääkärit."

Omapihlajassa lääkärit ja hoitajat ovat työskennelleet alusta alkaen työpareina, joille potilaat listautuvat. Tampere ulkoisti kunnallisen terveysaseman Pihlajalinnalle 2007, ja sopimusta on juuri jatkettu neljäksi vuodeksi.

"Henkilöstö on itse rakentanut toimintamallin, ja työpari saa tehdä työtään hyvin itsenäisesti", Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén kertoo.

Hoitajien rooli onkin poikkeuksellisen keskeinen. Potilas soittaa aina ensiksi omalle hoitajalle, joka arvioi hoidon tarpeen. Jos puheluissa on ruuhkaa, hoitaja vastaa soittopyyntöön samana päivänä. Hoitajien työajasta jopa 30 prosenttia kuluu puhelimessa.

"Tuttu hoitaja tietää, jos potilaalla on esimerkiksi diabeteksen ja verenpainetaudin lisäksi vähän masennustakin. Hän osaa arvioida, tarvitseeko potilas tällä kertaa lääkärille viiden minuutin vai puolen tunnin ajan vai riittääkö, että tämä tulee hoitajan juttusille."

Kun potilas menee lääkärille, merkittävä osa hoidon valmistelusta on jo tehty.

Täällä myös lääkärit arvostavat varauksetta hoitajien osaamista ja luottavat heihin.

"Lääkäri ei koskaan kyseenalaista hoitajan tekemää hoitoarviota. Se on poikkeuksellista", johtava hoitaja Anna-Liisa Kähkölä sanoo.

"Muutoksia on helppo tehdä ja ne suunnitellaan yhteistyössä lääkärien ja hoitajien kesken."

Mikko Wirénin mukaan tärkeää on myös se, että Pihlajalinna on suurimmaksi osaksi työntekijöiden omistuksessa. "Meille tärkeintä on eettisyys, laatu ja vasta sitten taloudellinen kannattavuus. Kansainvälisille pääomasijoittajille taloudellinen tulos on tärkeintä."

Omapihlajan väestövastuuseen kuuluvat asukkaat ovat sairaampia ja vanhempia kuin tamperelaiset keskimäärin. "Siksi ei voi sanoa, että poimisimme rusinat pullasta", Wirén sanoo.

Yksityisten hoitamia terveysasemia moititaan usein myös siitä, että ne lähettävät enemmän potilaita kalliiseen erikoissairaanhoitoon kuin kunnan itse hoitamat terveysasemat. Omapihlajassa asia on päinvastoin.

Wirén odottaa, että Omapihlajaan tulee nykyisten 11 000 potilaan lisäksi noin tuhat terveysaseman vaihtajaa. Uusia potilaita varten on jo palkattu viides hoitaja-lääkäri-työpari.

"Täällä on huippuhyvä, lämmin työilmapiiri", toukokuun alussa vakituisen työpaikan saanut sairaanhoitaja Päivi Lehtonen sanoo.
Ei se mitään jos potilaat on eri mieltä, tärkeintä on vastustaa yksityistämistä.

edit. lähteenä siis Hesari.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Onko muuten Kepussa enämpi yksityisyrittäjiä kuin Kokoomuksessa? Jos ajatellaan että farmarit on yrittäjiä.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Jaska jatkaa satiirilinjalla.
No koitan lähinnä kritisoida yksityistämisen ideologista vastustamista. En kannata sen ideologista kannattamista, mutta jos Suomesta pitää toista löytää niin se on tuo vastustaminen.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
No koitan lähinnä kritisoida yksityistämisen ideologista vastustamista. En kannata sen ideologista kannattamista, mutta jos Suomesta pitää toista löytää niin se on tuo vastustaminen.
Sen asian voi esittää kuten yllä, eikä tehdä itsestään ihan pelleä.:thumbup:

Toi satiiri vaan ei toimi, kun sitä on joka postauksessa.:nope:
 

JPP

as Quo as possible
Liittynyt
2.3.2007
Viestit
24275
Sijainti
lappeen Ranta
Se hyvä puoli tällaisessa foorumilla (ihan millä vaan, ei välttämättä F1) höpöttelyssä on, että voi olla mitä mieltä vaan. Ihan sama haluaako kaiken yksityistettäväksi tai päinvastoin kommunistisen järjestelmän tai jotain siltä väliltä. Kaikissa tapauksissa vaikutus todelliseen tilanteeseen Suomessa tai missä vaan muussakin maassa on aika tarkkaan nolla.
 
Ylös