Näin kaupunki teettää töitä: Tuntipalkka alle 2 euroa
Rakennustyömailla jatkuu villi meno. Palkkoja poljetaan yleisesti – jopa kaupunkien urakkatilauksissa. Viiden euron polkuhintaisista tuntipalkoista on tullut monessa paikassa jo normi, ja alimmillaan rakennusmiesten tuntipalkat jäävät alle kahteen euroon tunnilta.
Rakennustyömailla käydään yhä härskimpää kissa ja hiiri -leikkiä ulkomaisten työntekijöiden alipalkkauksen tai pimeiden palkkojen peittämiseksi.
Rakennusliiton aluetoimistojen tarkastajilla on paljon epäilyjä esimerkiksi 5–8 euron tuntipalkoista. Aluetoimistojen mukaan todisteiden hankkiminen käy yhä vaikeammaksi.
Esimerkiksi Lappeenrannassa Rauhan alueen loma-asuntorakennustyömaa asetettiin viime joulukuussa saartoon, kun sieltä löytyi työehtosopimuksen alittavia 6-8–euron tuntipalkkoja, Kouvolan aluepäällikkö Kari Lapatto kertoo.
Ongelmien uskotaan siellä edelleen jatkuvan, mutta niihin ei voi puuttua koska työntekijä joko ilmoittaa väärän tuntipalkan tai firma toimittaa tekaistun paperin. Virolaisilla yrityksillä on nykyään Lapaton mukaan käytössä jopa valmiita sopimuspohjia, joita vilautellaan hanakasti liiton tarkastajille. Työntekijät saattavat vaihtua jopa kuukausittain.
– Kierrätys on tullut tännekin.
– Ne tekevät ihan minkälaisia papereita kysytään, ja sitten on taas kaikki hyvin, Juhani Manninen Rakennusliiton Jyväskylän toimistosta huokaa.
Villiä länttä
Turussa
Räikeimmät uudet tapaukset paljastuivat maaliskuussa Turun suunnalla, jossa virolaiselle kirvesmiesporukalle maksettiin alle kahden euron tuntipalkkoja. Noin 380 euron bruttopalkasta käteen jäi noin 320 euroa, päivärahojen kanssa noin 1 000 euroa. Suomalainen kirvesmies tienaa 17 euroa tai enemmän tunnissa.
Alipalkattujen miesten urakasta vastaava tilaaja oli Länsi-Turunmaan kaupunki ja urakoitsijana tai aliurakoitsijana virolaisfirma Eurobuild Group.
Miehet tekivät 10 päivän työputkia, jonka jälkeen oli neljä vapaapäivää kotona. Työpäivät olivat arkisin noin 10 tuntia, ja myös viikonloppuisin oli töitä, Turun aluepäällikkö Jouni Ruotsalainen kertoo.
Rakennusliitolle tapauksesta ilmoitti toinen virolaistyömies, joka käytti niin sanottua kaksoissopimusta. Hänelle maksettiin 200 euron nettopalkkaa. Viron veroviranomaisille menevässä työsopimuksessa tuntipalkaksi oli merkitty 1,75 euroa ja suomalaiseen sopimukseen 9,05 euroa.
Palkat ovat kehitysmaatasoa, ja on vaikea uskoa, että kukaan virolainen suostuisi enää tekemään töitä Suomessa tällaisilla palkoilla.
– Ei Virossa työskentelevä tietenkään. Mutta mieti, jos olet työtön Virossa.
Ruotsalainen on äärimmäisen turhautunut valtiovallan passiivisuuden lisäksi suomalaisurakoitsijoihin, joiden tarjouskilpailuihin suomalaiset p&k-yritykset eivät enää halua edes lähteä mukaan, koska urakat alihinnoitellaan ”30–40 pinnaa alle”.
– Tällaista ei voisi tapahtua, jos kaikki suuret urakoitsijat, kuten SRV, YIT, NCC, hoitaisivat oman tonttinsa.
Päivärahat
osa palkkaa
Tyypillisesti virolaisille rakennustyömiehille maksetaan työstä riippuen 9–13 euron tuntipalkkaa, mikä on suurin piirtein kesätyöläisen taulukkopalkkatasoa.
Se on noin 3–7 euroa tunnissa vähemmän kuin suomalaisella rakennusmiehellä. Palkkatiedot perustuvat ulkomaisilta rakennusliikkeiltä kerättyihin tietoihin eli todelliset keskipalkat voivat olla paljon vähemmän.
– Ainakin urakkatöissä todellinen tuntipalkka saattaa kyllä jäädä paljon alemmaksi, jopa muutamaan euroon. Lisäksi virolaiset usein ilmoittavat palkassa myös päivärahansa, jonka pitäisi siis olla peruspalkan päälle tuleva lisä. He saattavat myös joutua maksamaan nettopalkasta vuokraa, mikä ei näy tietysti missään, Uudenmaan aluepäällikkö Vilppu Oikarinen kertoo.
Sotkuja myös kuntien
ja valtion työmailla
Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas sanoo, että kaksoissopimukset ovat hyvin tyypillinen tapa toimia virolaisissa yrityksissä. Suomessa käytettävässä sopimuksessa on yksi tuntihinta, verottajalle toinen, ja todellinen palkka mitä se sitten onkin, maksetaan pimeänä, Suokas kuvaa kuvion.
Rakennusliitossa nähdään, viimeksi Suokkaan mukaan aivan hiljattain, kuinka suomalaisia p&k-yrityksiä konkreettisesti kaatuu hintojen polkemisen takia.
Alipalkkausongelma on vain pahenemassa. Länsi-Turunmaan tapauksestakin kertoneen Ylen MOT-ohjelman mukaan Venäjältä ja Puolasta on viime aikoina tullut tuhansia rakennusmiehiä.
Alipalkkaus koskettaa Turun tapauksen lisäksi muitakin kuntien ja valtionkin työmaita. Helsingin Sanomien mukaan pääkaupunkiseudulla sotkuja on löytynyt kolmen koulun korjaustöitä tekeviltä alihankkijoilta.
Muutama vuosi sitten myös Musiikkitalon työmaalla paljastui tapauksia, joissa työmiehille maksettiin alle kahden euron tuntipalkkaa.
Työmaapassit ruuhkautumassa
maistraatteihin
Suokkaan mukaan syksyllä rakennustyömailla käyttöön otettava henkilötunnus voi ainakin siivota pimeää työvoimaa työmailta, vaikka se ei korjaakaan palkkaongelmia.
Suokkaan mukaan hyvä uudistus uhkaa nyt kuitenkin puuroutua maistraattien pullonkauloihin, sillä niissä ei ole minkäänlaisia valmiuksia käsitellä jopa tuhansien ulkomaalaisten työntekijöiden sosiaaliturvatunnusten hakemuksia.
– Tällaista viestiä on tullut maistraateilta. Absurdi tilanne, valtio säästää tuottavuusohjelmansa mukaisesti, mutta menettää valtavasti tuloja, jos ei tällaista harmaan talouden työkalua saada nopeasti otettua käyttöön.