YLE:
Euroopan unioni on julistanut vuoden 2012 aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuodeksi. EPP-ryhmä haluaisi herätellä Euroopan väestönkehityksestä julkisen keskustelun.
- Meillä on käsissämme pahempi kriisi kuin käynnissä oleva talouskriisi. Eikä siitä edes puhuta, sanoi slovakialaismeppi Edit Bauer EPP-kokouksessa Turussa.
Euroopassa 60-vuotiaiden määrän on arvioitu lisääntyvän puolella vuoteen 2050 mennessä.
Parhaillaan Turussa koolla oleva Euroopan kansanpuolueen (EPP) europarlamenttiryhmä käsitteli perjantaisessa istunnossaan eurooppalaista väestökehitystä ja ikääntymistä.
- Euroopassa on käynnissä demografinen talvi, kuilu ja itsemurha. Vaikuttaa siltä, ettemme ymmärrä, että Eurooppa täyttyy vanhuksista, sanoi espanjalainen EPP-ryhmän varapuheenjohtaja Jaime Mayor Oreja.
- Tämä on kaikkein merkittävin ongelma Euroopassa, mutta siitä ei puhuta tiedotusvälineissä. Se on ongelma, jota ei ratkaista kahdessa päivässä, hän jatkoi viitaten Euroopan talouskriisin hoitoon.
Oreja halusikin tehdä sitoumuksen EPP-ryhmänsä nimissä.
- Käsittelemme asiaa syvällisemmin ja olemme mukana kaikissa instituutioissa, jotka käsittelevät tätä asiaa.
Eläkeiät ylös
Eläkeasiat kuuluvat EU:ssa jäsenmaiden itsenäisen toimivallan piiriin. Esimerkiksi Itävallassa 72 prosenttia kansalaisista jää eläkkeelle ennen varsinaista eläkeikää. Naisten eläkeikä on tällä hetkellä Itävallassa 60 vuotta, miesten 65.
- Uudistuksiin eläkeiän nostamiseksi on ryhdytty tänä keväänä. Ilman komission ja europarlamentin painostusta tätä ei olisi tapahtunut, itävaltalainen Heinz Becker sanoi.
Tarkotuksena on nostaa maan eläkeikä 65 vuoteen vuoteen 2033 mennessä. EU-komissio kehotti helmikuussa myös Suomea harkitsemaan vanhuuseläkeiän nostoa niin, että eläkkeellejäämisikä nousisi eliniän odotteen mukaisesti.
Eläkeikä vaihtelee Euroopassa 60 ja 65 vuoden välillä. Euroopan nuorimpana jäädään eläkkeelle Sloveniassa, keskimäärin 58,5-vuotiaana.
EPP:ssä nostettiin esiin huoli tulevien sukupolvien maksutaakasta.
- Mitä pidempään teemme työtä, sitä pidempään olemme maksajina, emme saajina. Tämä on äärimmäisen tärkeää, itävaltalainen Becker painotti.
Sari Essayah (kd.) kertoi kokousväelle, että Suomessa painitaan juuri demografisen haasteen kanssa.
- Pidempiä työuria ei saada vain niin, että nostetaan eläkeikää. Tulee pitää huoli myös työelämän laadusta, hän muistutti.
EPP-ryhmään kuuluu europarlamentissa 271 jäsentä. Ryhmä on parlamentin suurin. Suomalaisista mepeistä siihen kuuluvat kokoomuslaiset Eija-Riitta Korhola, Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa sekä kristillisdemokraattien Essayah.