Avokadopasta

Oletko kokeillut avokadopastaa?

 • Olen kokeillut

  Äänet: 2 10,0%
 • En ole vielä kokeillut, mutta vakaissa suunnitelmissa on

  Äänet: 4 20,0%
 • Saatan kokeilla

  Äänet: 1 5,0%
 • En aio kokeilla

  Äänet: 5 25,0%
 • Mikä ihmeen avokadopasta?

  Äänet: 8 40,0%

 • Äänestäjiä yhteensä
  20

Estate

Well-known member
Liittynyt
23.11.2001
Viestit
11920
Avokadopastaa ei tunnu sosiaalisessa mediassa pääsevän pakoon. Seuraukset näkyvät jo kaupoissa:

http://www.mtv3.fi/makuja/uutiset.shtml/tasta-reseptista-tuli-alyton-hitti--kaupoista-ainekset-loppu?1638779
Tästä reseptistä tuli älytön hitti – kaupoista ainekset loppu

19.10.2012 11:10


Suomalaiset sekosivat tästä reseptistä

Pastaresepti paisui sosiaalisen median avulla ruokailmiöksi, johon ruokakaupat eivät osanneet varautua.

– Meiltä on valitettavasti pecorino-juusto loppu yhden reseptin vuoksi, toteaa Itäkeskuksen Stockmannin Herkun juustomyyjä, kun olen hakemassa aineksia siihen kuuluisaan reseptiin, josta kaikki puhuvat.

Ehdin jo innostua hedelmä- ja vihannesosastolla, sillä onnistuin saamaan ostoskoriini lehtipersiljaa. Olo oli kuin saalista vaanivalla metsästäjällä, joka osui napakymppiin. Lehtipersiljaa kun oli kuulemma vaikeaa löytää nyt kaupoista – tämän reseptin vuoksi tietenkin.

Kyse on aivan tavallisen kuuloisesta pastasta. Avokadopastasta. Tämä resepti ei kuitenkaan ole tavallinen, sillä se on kasvanut syksyn aikana todelliseksi ruokailmiöksi. Myös Helsingin Sanomat uutisoi sen leviävän vauhdilla Facebookissa. Uutisten myötä pastaresepti sai niin paljon huomiota, että vaikutukset alkoivat näkyä jo tavallisissa ruokakaupoissa. Reseptin aineksia joutuu nyt saalistamaan toden teolla.

– Kysyimme kaupan HeVi-osastolla, missä mahtaa olla lehtipersiljaa. Myyjä kysyi heti, että "teetkö SITÄ?". Meidän lähikaupasta löytyi pecorinoa, avokadot olivat sen sijaan loppuneet, eräs ystäväni kertoo Facebookissa.

Toinen reseptivillityksestä seonnut helsinkiläinen kiersi pecorino-juuston vuoksi kolme kauppaa ympäri, mutta saalis jäi saamatta. Ainespula on levinnyt myös muualle Suomeen, joten kyse ei ole pelkästään helsinkiläiskulinaristien trendistä. Keskisuomalaisen mukaan osassa Jyväskylän kaupoista loppuivat niin pecorino-juusto kuin avokadotkin.

Reseptin tarina

Reseptin takana on helsinkiläinen kokki ja ravintoloitsija Alexander Gullichsen. Alun perin hittiresepti julkaistiin tänä syksynä ilmestyneessä Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-keittokirjassa, josta tuli myyntimenestys. Miksi reseptistä sitten tuli niin iso hitti? Ehkäpä siksi, että sen avulla pystyy hurmaamaan treffiseuralaisensa.

– Se oli ensimmäinen ruoka, jota vaimolleni kokkasin. Hän on kertonut jälkeenpäin, että meinasi itkeä syödessään – oli kuulemma niin hyvää. Rehellisyyden nimissä kerron, ettei resepti ollut yhdeksän vuotta aivan sama kuin se on nyt. Alkuperäisessä versiossa käytin vuohenjuustoa ja valkoviiniä. Vaimo oli tuolloin laiha kuin kukkakeppi, oli yritettävä saada hiukan lihaa luidensa ympärille, Alexander kertoo blogissa.

Hanna Gullichsen kertoo Makuja-osiolle olevansa yllättynyt reseptin suosiosta.

– No todella yllättynyt olin kyllä. Eihän tämmöistä voinut odottaa. Resepti kyllä oli suosittu heti alussa ystäväpiirissämme. Olen miettinyt, että ehkä siinä vetoaa se tarina, joka siinä on taustalla. Kirjamme on hyvin henkilökohtaisesti kirjoitettu ja ihmisten into reseptistä on ollut niin aitoa. Eihän se riitä, että minä sanon, että "kokeilkaas nyt tätä hemmetin hyvää pastareseptiä", Hanna pohtii.

Ainekset loppu? Ei hätää!

Nyt kun avokadopastasta on kasvanut melkeinpä älytön ilmiö, voi reseptin ainesten löytäminen ruokakaupasta olla paikoin haastavaa. Reseptiä voi kuitenkin varioida useilla eri keinoilla: lehtipersiljan sijaan yrttinä voi käyttää esimerkiksi raikasta korianteria. Lisää makua pastaan saa puolestaan lisäämällä reseptiin hiukan enemmän chiliä ja limeä. Kannattaa myös testata eri basilikalajikkeita, kuten thaibasilikaa.

Entäpä sitten se kaikista haastavin saalis, pecorino-juusto? Stockmannin juustomyyjällä on ässä hihassaan kaikkia meitä avokadopasta-hulluja varten:

– Tähän reseptiin sopii aivan hyvin myös tällainen 9 kuukautta kypsytetty manchego-juusto. Se on vahvuudeltaan samaa luokkaa kuin pecorino.

Kun lähden juustotiskiltä kaikki tarvittavat ainekset korissani, kuulen selkäni takaa tutun kysymyksen: "Anteeksi, onko teillä pecorino-juustoa?".

Katso resepti: Avokadopasta à la Alexander Gullichsen

Avokadopastan alkuperäinen resepti löytyy Hanna Gullichsenin Chicling-blogista. Reseptin löytää myös kaksikon Safkaa-keittokirjasta.

Petra Kiiski/MTV3
Kuinka on foorumistien laita? Onko tullut pastaa jo kokeiltua?
 

Estate

Well-known member
Liittynyt
23.11.2001
Viestit
11920
Itsehän sorruin tänään ja ostin ainekset (pl. pecorino, jota ei löytynyt). Lähimmästä kaupasta avokadotkin olivat viime viikolla lopussa.

Jospa sitä tässä illalla laittelisi.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Kerran olen syönyt herkullista kasvispastaa. Siinä ei ollut avokadoa. En aio kokoeilla.
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Saatan kokeilla.
En ala etsimään tarvikkeita vain siksi että tuo on juuri nyt muotiruoka. Syön jos tarjotaan jossain tai tarvikkeet löytyy kerralla jostain kaupasta ja satun muistamaan mitä ne olikaan. Eli epätodennäköistä että ikinä törmään tuohon safkaan, mutta toki mahdollista.
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Mitä vittua tää nyt on? Ihmiset vetää avokadopastaa siimana, koska se on nyt hitti? Hienoin mahdollinen meininki.


Vois jossain vaiheessa heittää pimpit tolle reseptille. Kyllä siitä kohtuullinen saadaan.
 

Dominic

Senior Member
Liittynyt
9.2.2000
Viestit
47813
Sijainti
Turku
Varsinkin jos on tullut oikein hitti, niin en varmana kokeile. Tunkki.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Kamat odottaa keittiössä. Kohta teen.

PS. Vain lapset alkavat kiukutella tällaisesta.
 

FW08

Registered User of Talent
Liittynyt
9.7.2008
Viestit
22189
Sijainti
Behind the rabbit
Voi vittu oikeesti! Ai nyt tää on "hitti" kun joku on keksinyt yhdistää pastan ja avocadon. Mitä seuraavaksi mahtaa olla luvassa: "Hittiresepti aiheutti ruokakauppakriisin: kaupoista lihapullat ja perunamuusijauheet loppu."

Saatana!
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Mitä seuraavaksi mahtaa olla luvassa: "Hittiresepti aiheutti ruokakauppakriisin: kaupoista lihapullat ja perunamuusijauheet loppu."

Saatana!
Itselläni ei ollut mitään ongelmia löytää kaupasta noita tarvikkeita. Koko juttu taitaa olla jonkun teini-ikäisen itkupotkuraivarin jälkiseurauksena oksennettua mielikuvituksen tuotetta ;)
 

FW08

Registered User of Talent
Liittynyt
9.7.2008
Viestit
22189
Sijainti
Behind the rabbit
Itselläni ei ollut mitään ongelmia löytää kaupasta noita tarvikkeita. Koko juttu taitaa olla jonkun teini-ikäisen itkupotkuraivarin jälkiseurauksena oksennettua mielikuvituksen tuotetta ;)
Avocadot nyt joskus ovat loppu kaikista markettia pienemmistä kaupoista. Tai siis loppu, raakoja tai jo pilalla. Mutta tää on nyt taas tätä uutisointia, että åcksåt pois.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Siis se, että joku virkaheitto iltapäivälehden toimittaja kirjoittaa, että avokadopasta on hitti ja sen tarvikkeet on kaupasta loppu, ei tarkoita

a) Että avokdopasta nyt olisi mitenkään erityinen hitti

tai varsinkaan

b) Että joku tavara olisi kaupasta loppu.

eikä varsinkaan

c) Että tuon toimittajan kirjoitus heijastelisi jollain tavalla koko kansakunnan tuntoja.

Painakaa tämä nyt sinne kaaliinne. Nämä samat virheet tehdään joka vitun kerran kun se keltaisen lehdistön toimittaja rasauttaa sitä näppistään.

Ja seurauksena kamalia itkupotkuraivareita :p
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Enpä ollut moisesta ruokalajista tai villityksestä aiemmin kuullut. Kotona ei varmasti tule laitettua, koska käsiini jäisi aineksia, joita ei normaalisti tule käytettyä. Jos tarjotaan, voin toki maistaa.
 
Ylös