AlatpasTarkistin noi vanhat kuvat mitä esittelyssä otettiin. Sitä olkkarin valaisinrasiaa ei noissa näy, mutta saunan kuivausnarut näkyy, mutta emmä ala tossa nyt tolla kuvalla erikseen mitään todistelemaan.
Iltalehti sanoi:Lehti: Vuokravakuusriidat yleistyneet
Lauantai 15.8.2009 klo 08.19
Vuokravakuuskiistat työllistävät yhä enemmän kuluttajariitalautakuntaa, kertoo Taloussanomat.
Vuokra-asunnoilla on kysyntää, vaikka takuuvuokrista kiistelläänkin yhä useammin.
Vuokra-asunnoilla on kysyntää, vaikka takuuvuokrista kiistelläänkin yhä useammin. (ILPO LUKUS)
fakta
Mitä on normaali kuluminen?
# Seinään saa lyödä nauloja tauluja tai peilejä varten, ellei sitä ole erityisesti kielletty.
# Seinän saa maalata sen väriseksi kuin se oli entuudestaan.
# Vakuuden palauttamisen kannalta on tärkeää, että asunnon kunto on dokumentoitu ennen vuokra-asumisen alkua. Asunto kannattaa esimerkiksi valokuvata ennen muuttoa ja kirjata sen kunto yhdessä vuokranantajan kanssa kuntotarkastus- lomakkeeseen.
# Takuuvuokraa varten kannattaa avata niin sanottu vuokravakuustili. Suositeltu käytäntö on avata tili vuokralaisen nimissä, jolloin hän saa pitää kertyneet korot vuokrasuhteen päätyttyä.
# Jos vuokranantaja ei halua palauttaa takuuvuokraa, pyydä kirjallisena selvitys väitetyistä vahingoista.
# Vuokranantajan on pystyttävä osoittamaan vaurioista koituneet kustannukset. Koko vuokravakuutta ei voi jättää palauttamatta sen vuoksi, että asunnossa on pitänyt teettää siivous ulkopuolisella.
# Huoneiston jälkitarkastuksen tekeminen yhdessä olisi molempien etu.
#
Voit tulostaa kuntotarkastus- lomakkeen esimerkiksi täältä
#
Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (linkki)
ota kantaa
Onko sinulla ollut ongelmia vuokratakuiden kanssa?
O
Kyllä Ei
46% 54%
Ääniä 39
keskustele
Onko sinulla ollut ongelmia vuokravakuuksien kanssa?
Vuokravakuuskiistojen määrä on lisääntynyt tänä vuonna selvästi edellisvuodesta. Vuokra-asuntojen takuuvuokrariidat koskevat yleensä asuntoon tulleita vaurioita ja niiden korvaamista.
Viime vuonna lautakunnan ratkaistavaksi tuotiin 42 vuokra-asumiseen liittyvää kiistaa, kun tänä vuonna tapauksia kertyi kesäkuun loppuun mennessä 88. Valitussyitä ei tilastoida, mutta valtaosassa on kyse takuuvuokrista.
- Ylivoimaisesti suurin osa vuokra-asumista koskevista riidoista koskee vuokravakuuksia, kertoo lautakunnan varapuheenjohtaja Tarja Raiskinen.
Vuokralaisten keskusliiton toiminnanjohtajan Anne Viidan mukaan huonoina taloudellisina aikoina vuokravakuuskiistat lisääntyvät. Sama ilmiö näkyi 90-luvun laman alussa.
- Kun vuokramarkkinat ovat kireät, yritetään selvitä mahdollisimman pienillä kustannuksilla myös sellaisista asioista, jotka lain mukaan kuuluvat vuokranantajan maksettaviksi.
Jotkut koettavat rahastaa
Useimmiten valituksen tekee vuokralainen.
Raiskisen mukaan ratkaisut päätyvät suurin piirtein yhtä usein vuokranantajan kuin vuokralaisenkin hyväksi. Valituksia tehdään niin yksityisiä kuin institutionaalisiakin vuokranantajia vastaan.
- Osa vuokranantajista kokeilee kyllä varmaankin niin sanotusti kepillä jäätä, Raiskinen arvelee.
Viidan mukaan kaikki vuokranantajat eivät noudata hyviä vuokratapoja.
- Osa ei miellä vuokratakuuta pantiksi, vaan pitää sitä heille kuuluvana ylimääräisenä tulona. Mukana on aina pieni joukko myös niitä, jotka systemaattisesti koettavat rahastaa asialla.
REKLAMAATIO TAKUUVUOKRAN TÄYSIMÄÄRÄISESTÄ PIDÄTYKSESTÄ
Vastasitte 3.8.2009 lähettämääni reklamaatioon Laitainen 2 B5 takuuvuokran osittaisesta palauttamisesta kirjeellä 7.8.2009, jossa kieltäydyitte palautuksesta ja katsoitte, että takuuvuokra oli pidätetty aiheellisesti.
Perusteluina olette käyttäneet kirjeenvaihdon aikana seuraavia seikkoja:
1. Eteisen maalaukseen käytetty litran sijasta neljä litraa maalia
2. Kattorasian puuttuminen olohuoneesta
3. Saunan kuivausnarujen poistoa
4. Loppusiivouksen uusimista
5. Pation siivousta
6. Vastuutonta elämistä ”seinätkin on rikottu”
Perustelut tekemilleni laskelmille:
1. Koska en voinut olla varma, oliko maalia käytetty eteisessä muihinkin seiniin, kuin siihen johon koira oli raapinut reiän, vähensin osan maalista. En voi olla edelleenkään varma, mihin kaikkeen maalia on käytetty, mutta mikäli se asian ratkaisee, olen valmis ylimääräiset kolme (3) litraa lisäämään takuuvuokran vähennykseen. Päivitetty laskelma löytyy tämän kirjeen lopusta.
2. Kattorasia ei ollut paikalla asuntoon muuttaessani, enkä katsonut sen olevan niin oleellinen seikka, että siitä tarvitsisi teille edelleen ilmoittaa, varsinkaan kun valaisimen asennus olohuoneeseen pääsääntöisesti ei vaadi rasiaa, vaan kytkentä tapahtuu suoraan sähköjohdoilla valaisimen liittimiin.
3. Saunan kuivausnarut olivat asunnossa jo sinne muutettaessa, enkä niitä sieltä katsonut tarpeelliseksi poistaa. Minulla on tästä myös esittelyssä otettu valokuva todisteena.
4. Siivosin asuntoa kahtena päivänä 30.5-31.5 noin 6 tuntia per päivä yksin. Asunto oli kauttaaltaan siivottu.
5. Pation nurmikko oli päässyt kasvamaan pitkäksi sekä lisäksi koira oli kaivanut yhden kuopan nurmelle, jonka ennen lähtöäni mullalla täytin. Lisäksi kivetykselle oli kantautunut hiekkaa, jota en voinut siivota pois, koska taloyhtoön varastotiloistta ei ollut edes katuharjaa. Autottomana harjan ostaminen ja hakeminen olisi tuon viikonlopun aikana ollut hankalaa, enkä olisi muuten aauntoa ehtinyt siivota kuntoon. Katson, että patio oli riittävän hyvässä kunnossa, joten perusteita takuuvuokran pidättämiselle ei ole.
6. Olin teihin puhelinyhteydessä henkilökohtaisesti noin puolitoista kuukautta ennen vuokrasuhteen päättymistä ja kerroin, mitä koira oli seinille tehnyt. Tällöin tiedustelin, voisiko asialle tehdä jo tuolloin jotain ja tarjouduin osallistumaan kustannuksiin, jota korjaamisesta tulee.Tällöin teitä ei asia tuntunut kiinnostavan, vaan totesitte, että asia hoituu normaalin lähtötarkastuksen yhteydessä ja totesitte, että ”pari sataa siihen voi mennä”. Jos tämä seinäasia olisi hoidettu tuolloin jo kuntoon, olisin voinut olla mukana katsomassa, mitä kuluja asiasta tulee, ettekä voisi käyttää mm. remontista koituvia siivouskuluja minua vastaan. Lisäksi teitte asunnossa selkeästi täydellisen pintaremonnin, josta siivoamista tulee jo itsessään, tätäkään ettei voi minulta periä.
Vaadin takuuvuokrasumman 154,10 € palauttamista tilille 460024-42303 viimeistään 31.8.2009. Summasta on vähennetty kolmen litran remppamaalin hinta ALV:ineen.
Mikäli palautukseen ei edelleenkään suostuta, olen pakotettu tekemään valituksen kuluttajariitalautakuntaan, koska katson että veloitatte minulta perusteettomia pintaremontti- ja siivouskustannuksia.
Näytä niille kakkiaisille :thumbup:koska taloyhtoön varastotiloistta ei ollut edes katuharjaa. Autottomana harjan ostaminen ja hakeminen olisi tuon viikonlopun aikana ollut hankalaa, enkä olisi muuten aauntoa ehtinyt siivota kuntoon.
Tota mietiskelin itsekin, että toi "nöyrtyminen" voi näyttää vastapään silmään heikkoutena ja siitähän tollanen tyyppi lisää polttoainetta saa. Täytyisi sitten perustella, että litra maalia koskee ainoastaan tuota reikäkohtaa, muu maalaus on yleistä kunnonkohotusta?Ensiksii tuo tilinumero mihin vaadit summan suorittamista, on väärä, saat privalla paremman tilinumeron.
Toiseksi, älä ruoea tinkimään alkuperäisestä vaatimuksestasi, eli jätä lisäämättä kuluneen maalin määrää. Vasta siinä vaiheessa kun isännöitsijä esittää edes jotain halua sopia, voit tulla hieman vastaan.
Sun vuokraisäntä käyttäytyy sentään suhteellisen tervejärkisesti. Ei väkivallalla uhkailuja, täyttä valehtelua, väärennettyä asiakirjaa, luurin korvaanlyömisiä ynnä muuta kivaa mitä mulle tuli kesällä. Ole kuule tyytyväinen siis!Kärjistäminen ei ole kivaa, kun yleensä se on totuuden venyttämistä, mitä mm. tuo kyseinen isännöitsijä näköjään tykkää harrastaa.
Ei kaikilla kato voi olla aina yhtä vaikeaa kun sulla.Sun vuokraisäntä käyttäytyy sentään suhteellisen tervejärkisesti. Ei väkivallalla uhkailuja, täyttä valehtelua, väärennettyä asiakirjaa, luurin korvaanlyömisiä ynnä muuta kivaa mitä mulle tuli kesällä. Ole kuule tyytyväinen siis!
Jahas, se katkennut ruuvi juuttuikin näemmä päähäsi!Ei kaikilla kato voi olla aina yhtä vaikeaa kun sulla.
Menehän nyt takaisin niitä pöllejä sahaamaan, niin tunnet taas eläväsi.
jos herra dominicilla on tiedossa käytetyn maalin merkki, sekä maalattu pinta-ala, ainakin tikkurilan maaleille löytyy laskennalliset riittoisuuslukemat ihan netistä. olen samaa mieltä erään edellä kirjoittaneen kanssa siitä, ettei tuosta maalimäärästä kannata antaa hyvityksiä, ennen kuin riittoisuuslaskelmat on laskettu.Mun mielestä 4 litraa eteisen maalamiseen on aika paljon. Tuolla maalaa reilusti yli 40neliötä.
Tosin emmätiedä kuinka isosta eteisestä on kyse, tai kuinka monesta maalikerroksesta.