Nelosen ja IS Urheilun tämänkeväinen dopinguutisointi saa nyt ne kasvot, joita on ministeritasolta asti huudettu esiin. IS Urheilun varmojen tietojen mukaan Nelosen kohuttu dopinglähde on ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö.
Hän tapasi tiistaina Jyväskylässä valtakunnansyyttäjänviraston määräämän tutkijan. Ensitapaaminen oli luotettavien tietojen mukaan menestys, ja virasto haluaa jatkaa yhteistyötä Kyrön kanssa. Sen jälkeen se päättää, onko asiasta syytä käynnistää uusi esitutkinta.
Aloite yhteistyöhön tuli Kyröltä, joka jo Neloselle puhuessaan sanoi, että haluaa vihdoin kitkeä lajistaan vuosikymmeniä jatkuneen dopingkulttuurin ja valehtelun.
Valtakunnansyyttäjänvirasto kuuli Kyröä tiistaina ensimmäisen kerran. Jatkotoimista päätetään, kun tutkijan esimiehet tutustuvat materiaaliin.
Kyrö avasi 1990-luvun lopun tapahtumia
Kyröä ei kuultu rikoksesta epäillyn tai todistajan ominaisuudessa, vaan niin sanotussa "muussa" asemassa.
Tässä asemassa voidaan kuulla mm. henkilöä, joka oma-aloitteisesti tietoineen tai konkreettisine todisteineen edesauttaa tutkintaa.
Kyrön kuuleminen ei liittynyt tapahtumiin Lahden MM-kisoissa 2001, kun hänen päävalmentamansa maajoukkue syöksyi kuuden dopingkäryn kautta katastrofiin.
Kyrö avasi tutkijalle sen sijaan tapahtumia ainakin vuosilta 1997 ja 1998. Hän kertoi jo aiemmin Neloselle Hiihtoliiton työntekijän toimittaneen tammikuussa 1998 naisten valmentajana työskennelleelle Kyrölle dopingaineita kätkettäväksi, kun STT uutisoi hiihdon dopingista.
Ketkä kuuluivat sisäpiiriin?
STT:n uutisointi johti poliisitutkintaan ja oikeudenkäyntiin, jossa hiihdon tuolloiset sisäpiiriläiset parhaimmillaan kahdessakin oikeusasteessa kielsivät tietävänsä mitään dopingin käytöstä suomalaisessa hiihdossa.
Sisäpiiriin 1997-98 kuuluivat Kyrön lisäksi ainakin lajipäälliköt Jari Piirainen ja Pekka Vähäsöyrinki sekä päävalmentaja Antti Leppävuori.
Leppävuori ja Vähäsöyrinki kuuluivat asianomistajajoukkoon, jolle käräjäoikeus myönsi vahingonkorvauksia.
IS Urheilu kirjoitti jo 24. huhtikuuta Nelosen lähteen tietojen saattavan johtaa dramaattisesti uudenlaiseen tilanteeseen.
Siinä osaa silloisista asianomistajista aletaan epäillä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa tai petoksesta, jolla haettiin oikeudessa taloudellista hyötyä.
Jos nimikkeeksi katsottaisiin esimerkiksi törkeä petos, rikos ei olisi vielä vanhentunut. Käräoikeuden päätös tuli 1999, hovioikeuden 2000.
Vähäsöyrinkiä, Leppävuorta tai Piiraista ei epäillä rikoksesta, eikä IS Urheilu syytä heitä mistään.
Kyrö sai tuomion dopingasiassa 2004
Kyrö on jo tuomittu dopingasiassa. Hän sai 2004 Vantaan käräjäoikeudessa sakkoja dopingaineiden salakuljetuksesta ja petoksen yrityksestä. Petoksen yritykseksi katsottiin Kyrön STT-oikeudenkäynnissä asianomistajana antama lausunto, jonka mukaan suomalaisessa hiihdossa ei olisi käytetty dopingia hänen valmentaja-aikanaan.
Kyrön nyt antamat tiedot eivät liity mitenkään Marjo Matikainen-Kallströmiin aiemmin Nelosella esitettyihin epopullo-väitteisiin. Kyseisessä tapauksessa Nelosen lähteet ovat eri henkilöitä kuin Kyrö.
IS