kouvotsvoni sanoi:
En minä niin sanonutkaan, vaan jottei vielä noilla 2e/päivä lounailla yksistään selviä. Toki se 20e riittää ruokaan helposti, jottei nälkää tarvitse nähdä.
Joo, ei 30 euron viikkosapuskabudjetilla opiskelijan tarvitse vetää edes ankeesti.
Esimerkki ruokabudjetista, jolla selviää viikon helposti:
5 opiskelijaruokalassa ruokailua 11 euroa.
Pussi ruispaloja 1,90 euroa.
Kurkku 80 senttiä
300 g leikkeleitä 2,50 euroa
Omenoita 8 kpl n. 1 euro
Mandariinejä 8 kpl n. 1 euro
Sekavihanneksia 400 g 1,50 euroa
Kananmunia 15 kpl 1,50 euroa
Jauhelihaa 400 g 2,50 euroa
5 pussia makaronia yht 1. euro (ei tuu nälkä kun nuo vetäset!)
Ranskalaisia 1 kg 80 senttiä
Lihapullia 400 g 1,40 euroa
Maitoa 2 l 2 euroa
Mehutiivistettä 1,5l 1,80 euroa
Yhteensä: 19,70+11=30,70 euroa (70 senttiä voit lainata vaikka äitiltä tai palauttaa pari kaljapulloa kauppaan)
Eiköhän noilla jo viikon selviä normaali ihminen helposti. Esimerkiksi tuolla jauhelihamäärälla ja 1 pussilla makaronia saa neljäksi päiväksi päiväruoka-annoksen, joten kyllä sillä helposti viikonlopun selviää. Pienellä suunnittelulla ja vaivannäöllä selviää ongelmitta viikon muutamalla kympillä. Jopa kympillä saa viikon sapuskat ongelmitta, 52 400 gramman pussia makaronia riittää kelle tahansa, mutta se kieltämättä menee jo helposti ankeaksi.
En nyt tiedä oikeen sopivaa toikkia tälle, joten tulkoon tänne. Jotkut humanistit oli sitten ollu haastateltavina turun sanomissa koskien opintorahan nostoa. Olivat ihan huumassa siitä muutamasta kympistä, jotka saavat lisää kuukaudessa. Puhuivat viikon ruokabudjetista - aika ankeeta saa vetää jos pärjää jollain 30egellä viikon ruuat. Tulorajoista ei ollut taas halaistua sanaa, ilmankos. Sitten ihmettelevät isona kun eivät saa töitä, kun ei tule kouluaikana tehtyä töitä. Joku mediatutkimushumanisti avautui meillä kuulemma kerran siitä kun kauppislaisilla on paremmat mahkut muka tehdä töitä opintojen aikana. Ja paskat, kyllä sinne siwan kassalle pääsee kuka tahansa.
Mun mielestä tuo haluttomuus "paskahommiin" on opiskelijapiireissä suuri ongelma, koska se estää jatkossa duunipaikkojen saamisen, pahimmassa tapauksessa jopa estää valmistumisen. Olen huomannut joissakin tapauksissa hieman liikaa sellaista mentaliteettia, että jos ei sinne hyväpalkkaiseen hommaan (johon tietenkin kaikki muutkin hakee) päästä, niin so what, sitten ei mennä mihinkään töihin vaan suunnataan vanhemmille imemään peukkua ja asumaan ilmaisiksi. Ja tietenkin valittamaan työnsaamisen vaikeudesta ja yhteiskunnan julmuudesta, ja olemaan kateellisia niille, ketkä ovat työpaikkojensa eteen oikeasti hommia tehneet ja ansainneet hyvät työpaikkansa kesäksi. On turha odottaa, että pääsee juuri sinne haluamaansa hyväpalkkaiseen työpaikkaan, jos ei ole koskaan ollut missään töissä. Silloin pitäisi nöyrtyä ja aloittaa ihan pohjalta, että voi näyttää työhaastattelussa omaavansa edes jotain työkokemusta. Parikymppisenä se on vielä mahdollista, kolmekymppisenä alkaa olemaan jo hankalampaa.
Mun mielestä tulorajan nosto olisi ensimmäinen askel opiskelijoiden elämänlaadun parantamiseen, nykyinen raja on aivan liian vähän ja kannustaa rajan ylityttyä ennemmin makaamaan kotona kuin painamaan hommia. Muutama kymppi opintorahaa lisää ei tunnu missään, verrattuna siihen, että saisi painaa viikossa vähän enemmän töitä. Nykyiselläkin opintorahalla pärjää, jos vain hieman suunnittelee. Jopa varsin korkealla elämänlaadulla!