Kaiketi tuo halal-teurastuskäytäntö on kehitetty Lähi-Idässä Islamin syntysijoilla. Siellä on kuuma aina ja liha pilaantuu herkästi. Säilyvyyttä ja hygieniaa saadaan vähän lisää ja maittavuutta ja laatua runsaasti, kun teurastettavasta eläimestä saadaan veret ulos lihaksista mahdollisimman tarkkaan. Siksi tappavat teuraseläimen laskemalla kylmästi veret ulos elävästä eläimestä, sydän pumppaa verta ulos. Taju hämärtyy aika nopeasti, ettei se eläin pitkään tuskaa tunne. Kai.
Mm. Suomessa eläin pitää kuitenkin tainnuttaa ensin, eettisistä syistä, ymmärrettävästi. Kaupan hyllyn lihatuotteet on kaikki tehty näin. Tainnutus pulttipyssyllä tai sähköllä ja veret päästetään ulos. Tämä kelpaa menetelmänä myös suomalaisen halal-lihan teurastuksessa, siis islamilaisille. Perinteisesti teurastaja on asialle omistautunut muslimi, joka lukee tapahtuman aikana tiettyä rukousta. Ainakin tietyin osin teurastajaksi kelpaa meillä myös kristitty tai jopa ateisti, kunhan hän ajattelee teurastushetkellä 'pyhiä ajatuksia'.
Tässä hala-liha (tai kosher) casessa on mennyt sekaisin perinne, kulttuuri, kokemusperäinen tieto hygieniasta ja uskonto. Traditiolla on selkeä käytännöllishygieeninen perustelu, joka pätee edelleen suuressa osassa maailmaa. Mutta, kehittyneissä olosuhteissa ei enää päde. Hyvää evästä tulisi pöytään muutenkin. Ja se sika kävisi myös.
Siasta vielä. Aiemmin jo kuvattiin uskomuksen käytännöllislähtöinen, sinällään vastaansanomaton perustelu. Vaikkapa Suomen sikaloissa possut saattavat edelleen syödä hiiren tai rotan, joka karsinaan eksyy. Jos oli tautinen, niin sika sairastuu. Tämä ei haittaa, kunhan liha kypsennetään täysin. Muinoin se kypsennys ei ole aina onnistunut. Eikä taida onnistua Fallujassa tänäänkään.