Tutkimus: Uskonnollisten perheiden lapset ovat muita itsekkäämpiä
TIEDE 7.11.2015 17:48 Päivitetty: 7.11.2015 17:48
Helsingin Sanomat
Uskonnollisessa perheessä kasvamisella näyttää olevan negatiivinen vaikutus siihen, kuinka epäitsekkäästi lapsi käyttäytyy. Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan kristitty- ja muslimiperheissä varttuvat lapset ovat itsekkäämpiä ja tuomitsevampia kuin uskonnottomien perheiden lapset.
Current Biology -lehdessä kuluvalla viikolla julkaistusta tutkimuksesta kirjoittaa muun muassa brittilehti The Guardian.
”Tutkimustulokset herättävät kysymyksen siitä, onko uskonnolla merkitystä moraalisella kehitykselle. Ne tukevat käsitystä, jonka mukaan sekularisaatio on vähennä ihmisten hyväntahtoisuutta, vaan itse asiassa toimii juuri päinvastoin”, tutkimusraportissa todetaan.
Tutkimuksessa seitsemän eri yliopiston tutkijat tarkkailivat yhteensä lähes 1 200:aa lasta Yhdysvalloista, Kanadasta, Kiinasta, Jordaniasta, Turkista ja Etelä-Afrikasta.
Iältään tutkittavat olivat viiden ja 12 vuoden väliltä.
Heistä 43 prosenttia tuli uskonnollisesta muslimiperheestä, 23 prosenttia kristitystä perheestä ja 27,6 prosenttia uskonnottomasta perheestä. Joukossa oli myös juutalaisten, buddhalaisten, hinduvanhempien ja pieniin uskonnollisiin ryhmiin kuuluvien vanhempien lapsia, mutta heidän määränsä ei ollut tilastollisesti merkittävä.
Tutkimus tehtiin näyttämällä lapsille 30 tarran kokoelmaa ja pyytämällä heistä valitsemaan niistä 10 mieluisinta. Samalla lapsille kerrottiin, ettei tarroja riitä kaikille samassa koulussa oleville lapsille. Näin tutkijat selvittivät, kuinka halukkaita lapset ovat jakamaan tarransa.
Tutkimuksen toisessa osassa lapsille esitettiin kuvamateriaalia, jossa lapsijoukko tuuppi toisiaan. Tämän jälkeen tutkijat selvittävät lasten reaktioita näkemäänsä.
Tutkimustulokset osoittavat tutkijoiden mukaan, että kristityistä perheistä ja muslimiperheistä tulevat lapset olivat selvästi vähemmän altruistisia kuin uskonnottomien perheiden lapset. Mitä vanhempia lapset olivat, sitä merkittävämpi ero uskonnollisissa ja uskonnottomissa perheissä kasvaneiden lasten välillä oli.
Tuloksista selviää myös, että muslimilapset tuomitsivat lasten välisen kiusanteon jyrkemmin kuin kristittyjen ja uskonnottomien perheiden lapset, ja vaativat kiusaajille ankarampia rangaistuksia. Kaikkein vähiten tuomitsevia olivat uskonnottomien perheiden lapset.