F1 Televisiointi muissa maissa

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitetaan päivitetty lista kauden 1965 Itävallan television lähettämistä kilpailuista. Tuolla kaudella Monacon suoran lähetyksen lisäksi tulivat myös Zandvoortin ja Nürburgringin kilpailun koosteet. Maan television piti lähettää suorana myös maan oma kotikilpailu Zeltwegistä, mutta kilpailu peruttiin liian kapean radan, yleisen vaarallisuuden ja starttirahakiistan takia joten sitä ei tietenkään ajamattomana kilpailuna näytetty. Kausi oli ensimmäinen Itävallan televisiossa myös siten, että useimmista kilpailuista näkyi materiaalia pätkälähetysten muodossa.

Tässä kuitenkin listaa kilpailuista:

Prince George: Ei näytetty.

Monaco: Näytettiin suorana lähetyksenä Eurovision kautta.

Spa-Francorchamps: Näytettiin 5 minuutin pätkälähetyksenä.

Clermont-Ferrand: Näytettiin 5 minuutin pätkälähetyksenä.

Silverstone: Näytettiin 5 minuutin pätkälähetyksenä.

Zandvoort: Näytettiin Eurovision koostelähetyksenä.

Nürburgring: Näytettiin Eurovision koostelähetyksenä.

Monza: Näytettiin 5 minuutin pätkälähetyksenä.

Watkins Glen: Ei näytetty.

Mexico City: Ei näytetty.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuonna 1974 Saksan Grand Prixin Nürburgringin radalla selosti muuan Murray Walker BBC:llä suorana lähetyksenä. Huikean pitkän radan kilpailun televisioinnissa oli apuvälineenä nuorelle Murraylle myös Italian television hyödyntämät helikopterit ja niihin kiinitetyt erikoiskamerat.

Walkerille ja brittiläiselle f1-yleisölle tämä oli ensimmäinen vuosi jolloin Walker alkoi ottaa edes jonkinlaista roolia selostamossa aiempaan f1:n kulttiselostajaan eli Raymond Baxteriin nähden. Alku ei ollut kuitenkaan Murraylle helppo sillä moottoripyörätausta ja muutkin seikat painoivat aluksi enemmän vaakakupissa kuin f1. Joka tapauksessa Walker kuitenkin selosti verraten hyvin kilpailuja noinakin vuosina.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tanskassa on f1-historiaa kaikkiaan varsin vähän ja yhteneväisyyksiä Suomeen oli erityisesti silloin kun Suomessa f1 oli uutta 1970-luvulla. Lähetyshistoriallisesti Danmarks Radio eli DR oli mukana Eurovision f1-kisoissa jo vanhoina aikoina. Tuolloin ja oikeastaan vielä pitkäänkin sen jälken Tanska meni oikeastaan ns. Isoveljen eli Ruotsin SVT:n perässä niihin kisoihin mihin ruotsalaisyhtiökin meni.

Tiettävästi Tanskalla ei ollut omaa f1-selostajaa kisoissa ennen 1970-lukua ja Finn Köbberötä. Myös kisalähetykset Eurovisionin yhteydessä ennen vuotta 1970 ovat samoja ennen sitä vuotta. Tosin pienin poikkeuksin. DR ei useinkaan käyttänyt sille varattua etuoikeutettua paikkaa ja kun toistaiseksi heidän arkistoistaan ei selvää vastausta ole kuulunut niin vajavaiselta näyttää.

Laitan tähän kuitenkin seuraavaksi joitakin tietämiäni kilpailuja siitä mitä DR on lähettänyt tai ainakin mitä tiedoissa sanotaan:

1959 Monacon Grand Prix: Ilmeisesti Eurovision lähetyksestä napatut suoran lähetyksen osuudet klo 14.30-15 ja 17.10-17.45. DR ei todennäköisesti televisioinut kilpailua.

1963 Saksan Grand Prix: Ilmeisesti Sport Eurovisionin yhteislähetyksestä napattu osuus klo 15.15-16.30. DR ei todennäköisesti näyttänyt tätäkään kilpailua.

1964 Monacon Grand Prix: Eurovision suoraan yhteislähetykseen ei DR suostunut lähtemään mukaan. Varmuudella alkuperäinen klo 16-17 osuus Tanskan televisiossa peruttiin ja lähetyksestä napattiin yhdessä NRK:n eli Norjan Television kanssa koostelähetys klo 18.15-18.45. NRK saattoi mahdollisesti lähettää kilpailun suoranakin.

1965 Saksan Grand Prix: Eurovision suoraan yhteislähetykseen DR tiettävästi lähti mukaan SVT:n hoitaessa siirtokorvauksen sen ja NRK:nkin vastaavan lähetyksistä. YLE tiettävästi kieltäytyi tästä kilpailusta. DR:n lähetyksen aikamäärä oli klo 13.45-16.30.

1966 Saksan Grand Prix: Samanlainen suora yhteislähetys samaan lähetysaikaan. Tiettävästi DR lähti mukaan kun SVT kustansi siltä ja NRK:lta siirtokorvauksen pakettihintaan. YLE kieltäytyi tästäkin kilpailusta, mutta televisiolähetyksen toteutus olisi ollut erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta sillä YLE:n henkilöstö oli Saksan kilpailun aikaan Imatralla RR-kisan parissa.

1967 Saksan Grand Prix: DR kieltäytyi liittymästä Eurovision suoraan yhteislähetykseen. Tiettävästi DR lähetti kilpailun koostena klo 17.15-18.

1969 Englannin Grand Prix: DR kieltäytyi liittymästä Eurovision suoraan yhteislähetykseen. Tiettävästi DR saattoi näyttää kilpailun osuuksia klo 15-16.45 välisenä aikana.

1969 Saksan Grand Prix: DR kieltäytyi liittymästä Eurovision suoraan yhteislähetykseen. Varmuudella DR perui klo 15-16.15 olleen suoran lähetysosuuden, mutta NRK:n tapaan DR näytti vähintään koosteen kilpailusta klo 22-22.30. Tosin NRK lähetti kilpailun suorana kokonaisuudessaan.

Seuraavassa viestissä tuleekin sitten Tanskan television lähetyksiä 1970-luvulta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitan seuraavaksi sitten lisää lähetystietoja Tanskan television formulalähetysten osalta 1970-luvulta. Tanskan televisiossakin formulat olivat 1970-luvulla melkoinen kirosana televisiokanavien urheilupäälliköille.

Laitetaan eri vuosilta omat kilpailut per kausi seuraavaksi DR:n suhteen:

1970:

Monacon Grand Prix: DR oli varannut itselleen koostelähetyksen Eurovision yhteislähetyksestä klo 18.05-19. Ruotsi ja Norja lähettivät varmuudella kilpailun suorana lähetyksenä.

1971:

Monacon Grand Prix: DR lähetti kilpailun osittain suorana klo 15.45-17.15 ja tätä kilpailua selosti Finn Kobberö joka oli Tanskan ensimmäinen varsinainen f1-selostaja 1970-luvulla ja yleensäkin. Kobberö oli sulkapallomiehiä. DR:llä oli kaksi muutakin lähetysaikaa kilpailulle. Klo 16.15-17.15 ja NRK:n alkuperäiseen tapaan klo 19.15-19.40. NRK tosin lähetti Monacon suorana lähetyksenä.

Englannin Grand Prix: DR:lle oli varattu lähetysaika Eurovision yhteislähetyksestä klo 14.20-16.30, mutta ilmeisesti kanava peruutti kisaosuutensa. Sen olisi selostanut Finn Kobberö.

Saksan Grand Prix: DR:lle oli varattu lähetysaika Eurovision yhteislähetyksestä, mutta kanava perui sen ja ilmeisesti myös suunnitellun osuuden kilpailusta klo 16-16.40. Kilpailun olisi selostanut jälleen Finn Kobberö.

Italian Grand Prix: DR saattoi näyttää ainakin maaliintulon suorana tästä kilpailusta. DR:llä oli yli neljän tunnin mittainen urheilumaraton sinä päivänä kun Monza näytettiin klo 14-18. Mahdollisesti kilpailu saatettiin näyttää omalla paikallaan suorana, mutta viimeistään ainakin maaliintulosta oli melkoista polemiikkia Tanskassakin. Kilpailun saattoi selostaa Finn Kobberö.

1972:

Espanjan Grand Prix: DR perui koosteen kilpailusta klo 16.50-18. Kilpailun koosteen olisi selostanut Finn Kobberö.

Monacon Grand Prix: DR näytti jälleen osittain suoran lähetyksen kilpailusta ja sitä selosti Finn Kobberö. Alunperin kilpailun olisi pitänyt tulla suorana jälkilähetyksenä klo 16.00-17.10, mutta DR meni jo startista lähtien mukaan suoraan lähetykseen. Sittemmin kanava näytti kisan puolivälistä vähän ja lopun suorana. NRK lähetti tiettävästi kilpailusta koosteen.

Saksan Grand Prix: DR perui kilpailun suoran lähetyksen sillä järjestäjät eivät halunneet korvata helikopterikuvauksen kuluja televisioyhtiölle. Kilpailun olisi selostanut Finn Kobberö.

Itävallan Grand Prix: DR tiettävästi perui jälleen suoran lähetyksen Eurovision yhteislähetyksen osalta. Kilpailu olisi näytetty klo 14.55-17.30 ja sen olisi selostanut Finn Kobberö.

1973:

Monacon Grand Prix: DR näytti kilpailusta lähetysosuuden klo 15.15-16 selostajana Finn Kobberö.

Ruotsin Grand Prix: DR näytti televisiossa vain koosteen kilpailusta myöhään illalla selostajana Finn Kobberö ja Tanskan radiossa kilpailu kuului suorana lähetyksenä. Kilpailussa Tom Belsön piti debytoida mutta rahat jäivät maksamatta hänen edustamalleen tallille. Ja debyytti jäi tekemättä.

Saksan Grand Prix: Tiettävästi varmuudella ensimmäinen Tanskan television näyttämä suora lähetys. Kilpailu oli siitä erikoinen, että Eurovisio joutui ponnistelemaan saadakseen kilpailun valtavalla radalla kuvatuksi. Finn Kobberön selostamaan kilpailuun Tanskan televisio lähetti jopa omat teknikot ja vuokrattuja helikoptereita jouduttiin käyttämään kuvauksissa televisioyhtiöiden vastaavien apuvoimana. Etenkin kun järjestäjille helikopterikuvaus tuntui olemaan liiankin kallista touhua. Tanskan television ohella ainakin RAI Italiasta käytti paljon helikopterikuvausta kilpailulähetyksessä.

1974:

Etelä-Afrikan Grand Prix: DR näytti kilpailusta koostelähetyksen ilmeisesti myöhään illalla. Tässä kilpailussa ei selostanut Finn Kobberö vaan Hans Grönfeldt joka tunnettiin paremmin käsipalloselostajana.

Espanjan Grand Prix: DR näytti kilpailusta koostelähetyksen ilmeisesti myöhään illalla selostajana Hans Grönfeldt.

Monacon Grand Prix: DR mahdollisesti perui tai näytti kilpailun suorana tai koosteena. Sen olisi selostanut Finn Kobberö.

Ruotsin Grand Prix: DR näytti kilpailusta koostelähetyksen ilmeisesti myöhään illalla selostajana Hans Grönfeldt. Suorana kilpailua radion puolella selosti Finn Kobberö.

Englannin Grand Prix: DR näytti kilpailusta koostelähetyksen ilmeisesti myöhään illalla selostajana Palle Holgersen. Holgersen selosti suurilta osin yleensä nyrkkeilyä ja pyöräilyä. Selostustaso Grönfeldtin kanssa oli melko heikkoa sinällään verrattuna Kobberöhön. Tosin Kobberö sai selostaa enemmän kisoja kuin Grönfeldt tai Holgersen joten sinällään erotkin oli ymmärrettäviä.

Saksan Grand Prix: DR näytti kilpailusta puolen tunnin koostelähetyksen hyvin myöhään illalla tai jopa keskellä yötä illan viimeisenä lähetyksenä ja selostajana toimi Finn Kobberö.

1975:

Monacon Grand Prix: DR perui kilpailusta suoran lähetyksensä ja koostelähetyksensä. Kooste olisi tullut klo 18.55-19.30 Finn Kobberön selostamana. NRK:n piti alun perin näyttää kilpailu koosteena, mutta kiitos Jon Herwigin kilpailu selostettiin suorana lähetyksenä.

Ruotsin Grand Prix: SVT:n tapaan kilpailu nähtiin DR:llä suorana ja tämä on tiettävästi harvoja varmasti kaikissa Pohjoismaissa 1970-luvulla näytetty f1-kilpailu. DR:n piti alun alkaen näyttää kilpailu vasta klo 13.30 eteenpäin, mutta kanava aikaisti lähetyksensä alkua aina klo 13.15 asti. Kilpailun selosti Finn Kobberö.

Saksan Grand Prix: DR näytti kilpailusta taas myöhään illalla tai jopa keskiyöllä puolen tunnin koostelähetyksen selostajana Finn Kobberö. Alun perin kanavalla oli kaksikin ohjelmapaikkaa kilpailulle ja sen koosteelle. Klo 16.20-17 ja 17.30-18 olisi olut lähetysten aikapaikat. NRK lähetti koosteen kisasta klo 17.30-18.

1976:

Monacon Grand Prix: DR tiettävästi perui kilpailun suoran lähetyksen ja myöhemmin sen koosteen klo 17.30-18. Kilpailun olisi selostanut Finn Kobberö. NRK tiettävästi lähetti kilpailun koosteen myös klo 17.30-18.

Ruotsin Grand Prix: DR näytti tiettävästi kilpailusta koosteen selostajana Palle Holgersen. Kooste nähtiin myöhään illalla. Mahdollisesti kilpailusta kuultiin myös suora radiolähetys.

Itävallan Gran Prix: DR näytti kilpailusta koosteen tunnin verran kilpailun päättymisestä selostajana Finn Kobberö.

1977:

Ruotsin Grand Prix: DR näytti kilpailusta koosteen selostajana Palle Holgersen. Kooste nähtiin myöhään illalla. Mahdollisesti kilpailusta kuultiin myös suora radiolähetys.

Itä-Yhdysvaltain Grand Prx: DR näytti varmuudella kilpailun 3.10 eli päivän verran kilpailun päättymisen jälkeen koosteena klo 17.15-18. Lisäksi kilpailusta nähtiin mahdollisesti myös Eurovision lähettämä yhteislähetys kilpailupäivänä otsikkonimikkeellä Eurovision Motorlöb. Kilpailu oli ensimmäinen Tanskan television lähettämä kaukomaiden kilpailu. Finn Kobberö saattoi selostaa kilpailun.

1978:

Monacon Grand Prix: DR näytti kilpailusta melkoisen erikoisen yhdistelmälähetyksen. Alun alkaen kilpailun piti tulla Eurovision yhteislähetyksenä klo 16.40-19 melkein kokonaan suorana lähetyksenä. Mahdollisesti kanava oli varautunut aikaistamaan suoraa lähetystä. Lopulta kilpailu tuli taas osittain suorana.

Kilpailun alkuvaihe nähtiin kokonaisuudessaan suorana, mutta sitten DR siirtyi yllättäen muihin ohjelmiin ja siten ainakin kierrokset 37-45 eli kisan ratkaisukierrokset jäivät tanskalaisilta näkemättä. Vasta Niki Laudan kaasuttaessa varikolta takaisin mukaan kisaan varikolta palasi DR mukaan suoraan lähetykseen. Ronnie Petersonin keskeyttäessä DR siirtyi taas pois lähetyksestä ja palasi vasta viimeisille kierroksille ja lopetti lähetyksen heti ruutulipun heilahdettua. Kilpailun selosti tiettävästi viimeisen kerran Finn Kobberö.

Ruotsin Grand Prix: DR näytti kilpailusta suoran lähetyksen selostajana Claus Morre. Morre oli selostustasoltaan nuorempana aivan omassa luokassaan muihin selostajiin verrattuna. Toisin sanoen ero Kobberön ja Morren välillä oli yhtä suuri kuin Juha Jokisen ja Matti Kyllösen välillä Tanskan moottoriurheilussa.

Itävallan Grand Prix: DR näytti kilpailusta koosteen tai osittain suoran lähetyksen klo 16-17 selostajana Claus Morre.

Hollannin Grand Prix: DR näytti kilpailusta suoran lähetyksen selostajana Claus Morre.

Italian Grand Prix: Ehkäpä erikoisin Tanskan Radion eli DR:n lähettämä kilpailu. Erikoisuudessaan vetää vertoja YLE:n lähetykselle vuoden 1986 Englannin Brands Hatchissa, mutta asiaan. Kilpailun piti alun perin tulla DR:n lähettämänä tunnin koosteena klo 17-18. Ronnie Petersonin mestaruuskamppailun ja yleisen urheilukansan painostuksen vuoksi DR päätti lähettää suorana yllätyslähetyksenä kilpailun Monzasta. Lisäksi DR lupasi lähettää suorana tanskalaisille myös Watkins Glenin ja Montrealin kaukokilpailut.

DR liittyi mukaan aivan viime hetkillä ensimmäiseen starttiin mikä tunnetusti päättyi tulimereen ja Ronnien silloiseen loukkaantumiseen. Pitkän viivyttelyn jälkeen DR seurasi myös toista starttia mikä päättyi Jody Scheckterin ajaessa Wolfilla Lesmossa kaiteisiin ja hajottaen verkkoaidan lisäksi myös kaiteen. Kaiteen korjaus kesti uskomattoman kauan suhteessa vahinkoon nähden ja sen jälkeen DR:ltä oli loppua aika kesken.

Yllättäen paikan päällä suorana sitä kilpailua selostanut Claus Morre sai viestin lähetyksen tuottajalta. Siten lähetykselle annettiin vielä yksi tunti lisää aikaa. Kun määräaika loppui taas kesken alkoi DR:n urheilutoimitus tukkeutua vihaisista puheluista muilta urheilun ja muiden ohjelmien ystäviltä. Myös DR:n urheilupäälliköltä alkoi loppua kärsivällisyys kilpailun vain kestäessä.

Lopulta kilpailulle annettiin Morren pitkällisen inttämisen tuloksena vielä yksi tunti lisää aikaa. Lopulta lähetykselle annettiin niin paljon lähetysaikaa kuin kisa kestäisi, mutta surkuhupaisasti kilpailu katkaistiin juuri ennen viimeistä kierrosta ja ruutulippua mistä sitten seurasi melkoinen protestien aalto Tanskan moottoriurheiluväeltä. Kilpailusta ei näytetty edes uusintaa ja sekin nähtiin pahana puolena. Ronnien menehdyttyä Watkins Glenin ja Montrealin kilpailut peruttiin DR:n osalta.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuoden 1979 formulatarjonta oli Tanskassa hyvin heikkoa. Monacon kilpailu tuli tosin kaudella suorana suorastaan todella huonon selostajan selostamana. Kilpailun selosti Jörgen Steen Nielsen ja selostus häneltä oli samaa luokkaa kuin aikanaan Suomessa oli noihin aikoihin Jorma Pulkkisella. Lisäksi DR:n piti näyttää suorana myös sittemmin peruttu Ruotsin Grand Prix Anderstorpista. Mahdollisesti Claus Morrekin selosti yksittäisiä koostekilpailuja.

Vuoden 1979 jälkeen Tanskan televisio taisi olla 1-2 vuotta näyttämättä kisoja ja sen jälkeen se näytti vähintään ainakin kerran kauteen kisoja aina vuoden 1995 alkuun asti. Ainakin vuodesta 1995 eteenpäin Tanskan televisio on yleensä näyttänyt kisoja koko kauden mitalta mutta muistaakseni Espanjan tapaan myös näyttämättömiäkin kausia mahtuu mukaan. Claus Morre oli hyvin pitkään mukana Tanskan formulalähetyksissä ja hän selosti vielä ainakin Jan Magnussenin aikana ja Mika Häkkisenkin ensimmäisen maailmanmestaruuden tanskalaisille.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Ei sinällään f1-aiheista televisiointiin liittyvää asiaa, mutta kaudella 1972 moottoriurheilun tarjonta Tanskassa oli myös erikoista. Le Mansin 24 tunnin lähetyksestä DR poimi lauantain osalta pieniä pätkiä moottoriurheilulähetykseensä Eurovision urheilutarjonnasta. DR näytti Le Mansin 24 tunnin kilpailusta sen sunnuntaina yllättäen täysin suorana kilpailun maaliintulon ja kisan viimeisen tunnin muutenkin. Kilpailun selostajana toimi Gunnar Nu Hansen.

Nu johtui aina kyseisen herran nyt-sanonnoista.:D Hansen jaksoi kyllä huutaa kuin sireeni kyseisen kisan tiimoilta kun Jo Bonnier ajoi sen kuuluisan kolarinsa. Tuon vuoden 1972 Le Mansin 24 tunnin ajoa kaiketi tarjottiin Suomeenkin ja mahdollisesti kilpailusta jotakin saatettiin YLE:n puolella jopa näyttääkin. Mene ja tiedä. Selostajina mahdollisen suomenkielisen lähetyksen osalta olisi toiminut todennäköisesti joko Juha Jokinen tai Timo Putkonen. Putkonen ainakin selosti Interserie-sarjan ajoja tuona vuonna. Pitää noitakin tietoja vielä joskus tarkistaa kunhan aikaa vain tarpeeksi olisi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitetaan seuraavaksi sitten televisiointihistoriaa Norjasta. Jääkarhujen maalla on ollut Pohjoismaista huonoin tuurin moottoriurheilun kuninkuusluokkaa ajatellen. Harald Huysman oli oikeastaan kaikkein lähimpänä f1-unelmaa norjalaisista kausilla 1990-1991. Pål Varhaug on tietysti Auto GP:ssä mukana, mutta jo menetettyään GP2-paikkansa ei juuri toivoa ole ilman isoja rahoja päästä kuninkuusluokkaan ja silloinkin akseli Caterham-Marussia+mahdollinen uusi talli lähivuosina voisi olla ainoa paikka hänelle. Aika saa sen näyttää.

Televisioinnin puolella Norjassa ylivoimaisesti eniten jo varhaisajoilta lähtien kisoja selosti huomattavasti enemmän ampumahiihtopuolella vaikuttanut Jon Herwig Carlsen. Carlsen kuitenkin oli jossain määrin aivan omassa luokassaan f1-tietämyksen suhteen vanhoina aikoina Pohjoismaiden yleiseen f1-selostustasoon verraten ja lähinnä Ruotsin television vastaavat selostajat olivat häntä parempia. Carlsen aloitti vuonna 1969 Nürburgringillä selostusuransa ja oli toinen norjalainen f1-selostajana koskaan. Sen sijaan maan kaikkien aikojen ensimmäisen f1-selostajan nimi on jäänyt hämärän peittoon. Se jää nähtäväksi, että jääkö huonolla onnella jopa ikiajoiksi.:frown:

Jossain määrin Carlsen kuitenkin kärsi NRK:n haluttomuudesta näyttää formuloita, mutta silti Norjassakin vaikuttaisi niitä kuitenkin tulleen myös 1980-luvulla ja 1990-luvullakin ainakin vähintään yksittäisiä kilpailuita kauteen. Ainakin jo vuoden 1994 jälkeen Norjassakin on taidettu näytää koko kausi kauteen sillä Carlsen oli ainakin Imolassa paikan päällä sitä selostamassa ja muissakin kisoissa kaudella taisi selostaa useinkin. Tietysti 2000-luvulta lähtien viimeistään asia on ollut näin. Carlsen taisi lopettaa f1-uransa pääsääntöisesti vuoteen 2007 ja viimeisen kerran hän selosti f1:siä tiettävästi niinkin viime aikoina kuin vuonna 2012. Silloin hän ainakin selosti viimeisen kerran ampumahiihtoa.

Vanhoina aikoina eli vuodesta 1959 eteenpäin NRK luotti varsin usein Ruotsin television eli SVT:n vanavedessä kulkemiseen tanskalaisen DR:n tapaan ja vain satunnaisesti NRK lähetti omia kisojaan tai otti lähetyksensä Eurovision ostopakettina. Tässä kuitenkin listaa tiettävästi Norjan television lähettämistä kilpailuista lajin alkuvuosikymmeniltä:

1959 Monacon Grand Prix: Ilmeisesti Eurovision lähetyksestä napatut suoran lähetyksen osuudet klo 14.30-15 ja 17.10-17.45. NRK ei todennäköisesti televisioinut kilpailua DR:n tapaan.

1963 Saksan Grand Prix: Ilmeisesti Sport Eurovisionin yhteislähetyksestä napattu osuus klo 15.15-16.30. NRK ei todennäköisesti näyttänyt tätäkään kilpailua DR:n tapaan.

1964 Monacon Grand Prix: Eurovision suoraan yhteislähetykseen ei NRK suostunut lähtemään mukaan. Lähetyksestä napattiin yhdessä DR:n eli Tanskan Television kanssa ainakin varmuudella koostelähetys klo 18.15-18.45. NRK saattoi mahdollisesti DR:stä poiketen lähettää kilpailun myös suorana yllätyslähetyksenä sillä Eurovision koko televisiodiili saatiin muutenkin valmiiksi vain päiviä ennen Monacon koko kilpailuakaan Eurooppaan. Ja NRK oli yleisesti halukkaampi lähtemään tanskalaisista kollegoistaan poiketen SVT:n pakettimaksuun mukaan. Tämä oli varmuudella ensimmäinen Norjassa nähty f1-kisa ja myös ainoa mitä ei vanhoina aikoina selostanut Jon Herwig Carlsen.

1965 Saksan Grand Prix: Eurovision suoraan yhteislähetykseen NRK tiettävästi lähti mukaan SVT:n hoitaessa siirtokorvauksen sen ja DR:nkin vastaavan lähetyksistä. YLE tiettävästi kieltäytyi tästä kilpailusta. NRK:n lähetyksen aikamäärä oli klo 13.45-16.30.

1966 Saksan Grand Prix: Samanlainen suora yhteislähetys samaan lähetysaikaan. Tiettävästi NRK lähti mukaan kun SVT kustansi siltä ja DR:ltä siirtokorvauksen pakettihintaan. YLE kieltäytyi tästäkin kilpailusta, mutta televisiolähetyksen toteutus olisi ollut erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta sillä YLE:n henkilöstö oli Saksan kilpailun aikaan Imatralla RR-kisan parissa.

1967 Saksan Grand Prix: NRK kieltäytyi liittymästä DR:n tapaan Eurovision suoraan yhteislähetykseen. Tiettävästi DR lähetti kilpailun koostena klo 17.15-18. Sen sijaan NRK ei todennäköisesti televisioinut kilpailua lainkaan tai näytti korkeintaan koosteen kilpailusta.

1969 Englannin Grand Prix: NRK kieltäytyi liittymästä DR:n tapaan Eurovision suoraan yhteislähetykseen. Tiettävästi NRK saattoi DR:n tapaan näyttää kilpailun osuuksia klo 15-16.45 välisenä aikana.

1969 Saksan Grand Prix: NRK näytti kilpailun Jon Herwig Carlsenin alkaessa yllättäen selostaa ensimmäistä f1-kilpailua Eurovision välityksenä Saksasta suorana lähetyksenä. DR vuorostaan kieltäytyi liittymästä Eurovision suoraan yhteislähetykseen. Varmuudella DR näytti Tanskassa vain suoran lähetyksen osuuksia. Carlsenin selostusta norjalaiset moottoriurheilun ystävät saivat ihailla vielä koosteen muodossa NRK:lla kilpailupäivänä klo 22-22.30.

Seuraavassa viestissä tuleekin sitten Norjan television lähetyksiä 1970-luvulta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Jatketaan sitten NRK:n lähettämien kilpailujen lähetyksiä 1970-luvun osalta:

1970:

Monacon Grand Prix: Nähtiin suorana lähetyksenä Jon Herwig Carlsenin selostamana.

1971:

Monacon Grand Prix: Kilpailu piti nähdä NRK:n koosteena klo 19.15-19.40 Carlsenin selostamana, mutta lopulta kilpailu tuli suorana lähetyksenä samalla selostuksella.

Englannin Grand Prix: Nähtiin mahdollisesti NRK:n lähettämänä Eurovision yhteislähetyksenä klo 14.20-16.30. Mahdollisesti Norjan televisio saattoi peruuttaa kilpailun näkymisen.

Saksan Grand Prix: Nähtiin mahdollisesti NRK:n lähettämänä koosteena klo 16-16.40, mutta mahdollisesti kilpailu myös peruttiin television ohjelmistosta. NRK perui ainakin Eurovision suoran lähetyksen kisasta.

Italian Grand Prix: Nähtiin mahdollisesti NRK:n lähettämänä suorana Eurovision yhteislähetyksenä klo 14-18 välisenä aikana. Tiettävästi NRK:kin lähetti DR:n tapaan kilpailusta varmuudella ainakin sen maaliintulon, mutta mene ja tiedä tuosta.

1972:

Espanjan Grand Prix: Nähtiin mahdollisesti NRK:n koosteena klo 16.50-18. Mahdollisesti kilpailu perutiin ohjelmistosta ja samalla ainakin Eurovision suora lähetys hylättiin DR:n tapaan.

Monacon Grand Prix: Nähtiin Carlsenin selostamana osittain suorana lähetyksenä jonka pituus oli kaikkiaan 65 minuuttia. Alkuperäinen lähetysaika olisi ollut klo 16-17.10 välillä ollut Eurovision lähetysosuus eli kilpailu oli ilmeisesti tarkoituskin lähettää vain osin suorana. Mahdollista on toki ollut myös suoran lähetyksen peruuntuminen muutenkin.

Ranskan Grand Prix: Nähtiin Carlsenin selostamana koostelähetyksenä.

Englannin Grand Prix: Nähtiin Carlsenin selostamana koostelähetyksenä.

Itävallan Grand Prix: Nähtiin mahdollisesti NRK:n toimesta Eurovision yhteislähetyksenä klo 14.55-17.30, mutta kilpailu saatettiin myös peruuttaa Norjan television ohjelmistosta.

1973:

Monacon Grand Prix: Kilpailusta nähtiin mahdollisesti edellisvuoden tapaan osittain suora lähetys Carlsenin selostamana NRK:ssa.

Ruotsin Grand Prix: Kilpailusta nähtiin koostelähetys NRK:ssa Carlsenin selostamana.

Saksan Grand Prix: Kilpailun koostelähetys todennäköisesti peruttiin NRK:ssa. Norja ei ainakaan liittynyt mukaan Eurovision lähetyslistalle kilpailua varten.

1974:

Etelä-Afrikan Grand Prix: Kilpailun koostelähetys todennäköisesti peruttiin NRK:ssa. Norja ei ainakaan liittynyt mukaan Eurovision lähetyslistalle kilpailua varten.

Espanjan Grand Prix: Kilpailun koostelähetys todennäköisesti peruttiin NRK:ssa. Norja ei ainakaan liittynyt mukan Eurovision lähtyslistalle kilpailua varten.

Monacon Grand Prix: Kilpailusta nähtiin mahdollisesti kooste Carlsenin selostamana NRK:ssa.

Ruotsin Grand Prix: Kilpailusta nähtiin koostelähetys NRK:ssa Carlsenin selostamana.

Englannin Grand Prix: Kilpailun koostelähetys todennäköisesti peruttin NRK:ssa. Norja ei ainakaan liittynyt mukaan Eurovision lähetyslistalle kilpailua varten.

Saksan Grand Prix: Kilpailun koostelähetys todennäköisesti peruttiin NRK:ssa. Norja ei ainakaan liittynyt mukaan Eurovision lähetyslistalle kilpailua varten.

1975:

Monacon Grand Prix: Alun perin NRK:n oli tarkoitus lähettää kilpailusta kooste klo 18.55-19.30, mutta kiitos Carlsenin väsymättömän taivuttelun NRK:n urheilujohtajat päättivät liittyä mukaan Eurovision suoraan lähetykseen viime hetkellä.

Ruotsin Grand Prix: Kilpailusta nähtiin NRK:ssa varmuudella ainakin Carlsenin selostama koostelähetys, mutta mahdollisesti kilpailu saattoi tulla Ruotsin ja Tanskan tapaan jopa suoranakin lähetyksenä. Joka tapauksessa neljän Pohjoismaan tv-yhtiöt eli SVT, YLE, DR ja NRK lähettivät kilpailusta materiaalia.

Saksan Grand Prix: NRK lähetti kilpailusta Carlsenin selostaman koosteen klo 17.30-18.

1976:

Monacon Grand Prix: NRK lähetti kilpailusta Carlsenin selostaman koosteen klo 17.30-18.

Ruotsin Grand Prix: NRK lähetti kilpailusta koosteen Carlsenin selostaman koosteen.

Itävallan Grand Prix: NRK saattoi lähettää koosteen tunnin verran kilpailun päättymisen jälkeen tai jopa pätkälähetyksen kisasta Carlsenin selostamana.

1977:

Argentiinan Grand Prix: Mustavalkoinen 5 minuutin pätkälähetys NRK:ssa selostajana Carlsen.

Monacon Grand Prix: Suora lähetys NRK:ssa selostajana Carlsen.

Ruotsin Grand Prix: Suora lähetys NRK:ssa selostajana Carlsen.

Hollannin Grand Prix: Suora lähetys NRK:ssa selostajana Carlsen.

Itä-Yhdysvaltain Grand Prix: Mahdollisesti kilpailun suora lähetys Eurovision yhteislähetyksestä peruttiin ja kilpailusta nähtiin Norjassa ainoastaan NRK:n lähettämä Eurovision Motorlöp-lähetys klo 17.15-18 päivän verran kilpailun jälkeen Carlsenin selostamana. Toisin kuin Tanskassa Norjassa tehtiin melkoinen kulttuuriteko seuraavan kisan suhteen.

Japanin Grand Prix: Eurovision Motorlöp Japan-ohjelmanimen alla Jon Herwig Carlsen selosti NRK:lle Fujin radalta varhain aamulla ajettua kilpailua tiettävästi ainoana miehenä Pohjoismaista kilpailua suorana lähetyksenä. Jokisen Juha taisi kilpailua pelkästään koosteena Pasilasta käsin.

1978:

Monacon Grand Prix: Eurovision Motorlöp Monaco-ohjelmanimen alla Carlsen saattoi selostaa kilpailun NRK:lle klo 16.40-19 välisenä aikana.

Ruotsin Grand Prix: Kilpailu Anderstorpista tuli mahdollisesti koosteena tai suorana lähetyksenä NRK:lla Carlsenin selostuksella.

Itävallan Grand Prix: Kilpailu tuli tiettävästi varmuudella vain koosteena tai osittain suorana lähetyksenä klo 16-17 aikavälillä NRK:ssa Carlsenin selostamana. Mahdollisesti myös suoranakin kilpailu on voinut tulla.

Hollannin Grand Prix: Kilpailu tuli tiettävästi suorana lähetyksenä Carlsenin selostamana.

Italian Grand Prix: Kilpailu tuli Norjassa tiettävästi suorana lähetyksenä Carlsenin selostamana. Mahdollisesti kilpailusta on nähty myös vain myöhäisillan koostelähetys.

Lisäksi NRK perui Ronnie Petersonin kuoleman jälkeen ohjelmistoon suoraksi lähetykseksi kaavaillut Itä-Yhdysvaltain ja Kanadan osakilpailut. Samalla 1970-luvun osalta ovat epäselvää myös lukuisat NRK:n lähettämät pätkälähetykset ja niiden määrät pitkin vuosikymmentä.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuonna 1984 Belgian televisio käytti viimeisen Zolderin kilpailun kuvaamiseen kaikkiaan 13 automaattista kamera-alustaa. Näistä kameroista 11 kappaletta olivat sijoitettu ympäri Zolderin rataa ja loput kaksi kameraa olivat erikoisissa paikoissa. Yksi automaattikamera oli sijoitettu rata-alueella lentävään helikopteriin ja yksi automaattikamera kuvasi vain pelkästään varikolla tapahtuvaa toimintaa eli se oli sijoitettu varikolle.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuonna 1977 ja paljon sitäkin ennen f1-kommentaattorina ja lisäksi myös lähetysten kierrosaikojen kellottajana ja tiedustelijana toimi ORF:n puolella Heinz Prüllerin aisaparina Reinhard Windeler. Fujissa hänen paikallaan kommentaattorina toimi Niki Lauda joka joutui vähän aikaa jopa selostamaan kilpailua Prüllerin ollessa muualla.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Kanadalaista moottoriurheilua ja niiden mukana myös f1:siä selosti vuosina 1961-1977 legendaarinen Indy 500-selostaja Kanadassa ja muutenkin erittäin tunnettu Indycarin selostajalegeda Johnny Esaw. Esaw olikin eräitä viimeisiä vanhan ajan selostajia ja urheilun käveleviä tietosanakirjoja jotka osasivat huonoimmillaankin toimittajana kysyä oikeat kysymykset. Erääseen aikaan jopa Jackie Stewart itse sanoi Esawin selostusten olevan parempia kuin itse Murray Walkerin.

Tosin Walker alkoi niihin aikoihin kun Stewart laukoi sellaisia mielipiteitä niin vasta ryhtyä todella kunnolla selostamaan f1-kisoja jolloin ei tietenkään kaikilla ollut vielä hyvää mielikuvaa Walkerista tai hänet nähtiin enemmän moottoripyörien tai rallien selostajana. 1970-luvun alussa Murraylla ei tosiaan ollut helppo tehtävä täyttää Raymond Baxterin tyhjäksi jättämää paikkaa.

Lopulta sekin onnistui jo muutaman vuoden kuluessa ja jo 1980-luvun alussa monet olisivat halunneet pitää Walkerin mieluummin selostajana kuin Baxterin mikäli Walkerin mentori olisi tullut takaisin selostamaan f1-kisoja. Tosin Baxter käänsi selkänsä lajille kerran lopetettuaan vuonna 1973 sen selostamisen eikä sen jälkeen palannut niitä selostamaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
RAI:n ensimmäinen f1:siä selostanut henkilö Italian television lähettämissä f1-kisoissa Italiassa oli hyvin todennäköisesti myös radioon lukuisia f1-kilpailuja selostanut Nando Martellini. Martellini selosti ainakin Pescaran osakilpailun ja Juan Manuel Fangion voiton Nürburgringiltä kaudella 1957 täydellä varmuudella ja muistaakseni herra Martellini oli äänessä myös kaikkein vanhimmissa Eurovision varmuudella näihin päiviin asti säilyneissä kilpailuissa etenkin italiankielisellä puolella. Ja vanhimmat Italian Eurovision lähetykset tallessa olevista sellaisista ovat vuodelta 1953 tai 1954.

Martellinin viimeiset f1-selostukset ovat muistaakseni vuodelta 1963 koska sen jälkeen parivaljakko Casucci-Poltornieristä tuli Italiassa lähes unohtumaton selostajakaksikko joskin Poltronieristä tuli sittemmin vielä suurempi ikoni formuloiden selostamiselle Italiassa. Martellini selosti äärimmäisen paljon myös jalkapalloa ja viimeiset jalkapalloselostuksensa hän antoi vuoden 1990 jalkapallon MM-kisoissa lähinnä kunniavieraana. Viimeisen urheiluselostuksen ylipäänsä Martellini selosti Barcelonan olympialaisissa 1992.

Formuloiden osalta Martellini jatkoi kuitenkin erittäin satunnaisen tv-selostamisen lisäksi kuitenkin säännöllistä f1:n radioselostamista aina vuoteen 1967 saakka. Vuodesta 1968 eteenpäin Martellinista tuli melkein yksinomaan pelkkä jalkapalloselostaja ja vain harvoin hän selosti jalkapallon ulkopuolisia lajeja ja moottoriurheiluselostukset jäivät kokonaan häneltä pois. Jalkapallon EM-kisat 1968 Martellini selosti ensimmäisenä monista jalkapallon arvokilpailuistaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Saksassa moottoriurheilu on ollut tavallaan suosittua aina Grand Prix-sarjan ajoilta asti eli 1930-luvulta. Toisaalta Saksassa on ollut tavallaan pitkään myös vähäistä katselua lajin osalta vaikka saksalaisilla on ollut historian saatossa varsin paljonkin seurattavaa jo Itävallan Niki Laudan aikoina televisiopuolella. 1980-luvulla Saksassa television katsojaluvut näyttivät kasvavan kattoon nuoren Stefan Bellofin myötä sitten 1970-luvun puolenvälin ja McLarenilla ajaneen Jochen Massin, mutta nekin luvut laskivat kun Bellof kuoli ja Niki Lauda lopetti uransa. Kaudella 1989 RTL:n lukemat olivat vielä menettelevän hyvät lukemiltaan, mutta vuonna 1990 tuli silloinen lasku ja hännänhuippu.

Kautta 1989 RTL:n lähettämien kilpailujen osalta luvut olivat 6-7 miljoonaa katsojaa keskimäärin ja vähintään 5,5 miljoonan katsojan verran. Vuonna 1990 f1-kisoja seurattin kesken vuoden yhdistyneessä Saksassa 5 miljoonan katsojan edestä RTL:n kanavilla. Vuonna 1991 lähinnä Michael Schumacherin mukaantulo lajiin esti katsojalukujen tippumisen todella alhaiseksi. Lopulta katsojaluvut RTL:n osalta olivat 4,5 miljoonaa katsojaa. Ne olisivat voineet olla jopa alle 3 miljoonan katsojan ilman Schumin mukaantuloa lajiin.

Kaudella 1992 katsojaluvut olivat vain 4 miljoonaa katsojaa keskimäärin kaudella Schumin voitosta huolimatta. Kaudella 1993 katsojaluvut olivat RTL:n osalta heikoimmat. 3,55 miljoonaa katsojaa keskimäärin jaksoi seurata kautta Saksassa Schumin uudesta voitosta huolimatta. Seuraavassa viestissä laitankin sitten loput keskiarvot Schumin aikakauden f1-kilpailuista ja niiden seurannasta Saksassa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitetaan sitten RTL:n lähettämien f1-kisojen keskiarvot eri kausilta koko kautta katsoen vuosien 1994-2006 väliltä eli Saksan kultaisen formulaseurannan aikakausilta:

1994: 3,74 miljoonaa katsojaa

1995: 5,63 miljoonaa katsojaa

1996: 6,40 miljoonaa katsojaa

1997: 7,90 miljoonaa katsojaa

1998: 9,19 miljoonaa katsojaa

1999: 8,91 miljoonaa katsojaa

2000: 9,87 miljoonaa katsojaa

2001: 10,44 miljoonaa katsojaa (Tällä kaudella kaikkein eniten katsotuin f1-kilpailu Saksan televisiossa ilmeisesti koskaan poislukien 1970-luvun ja 1980-luvun formulalähetyksiä nähtiin jossain välin kautta ja tällä kilpailulla oli Saksassa 15-20 miljoonaa katsojaa tai jopa enemmän.)

2002: 9,32 miljoonaa katsojaa

2003: 8,97 miljoonaa katsojaa

2004: 8,51 miljoonaa katsojaa

2005: 6,94 miljoonaa katsojaa

2006: 7,62 miljoonaa katsojaa (Michael Schumacherin jäähyväiskilpailu keräsi yllättävänkin vähän katsojia Saksassa ottaen huomioon tuolloin mahdollisen koko uran loppumisen. Kisa keräsi 14 miljoonaa katsojaa. Ja pelasti RTL:n kauden siihen asti todella huonon keskiarvon. Se olisi ollut huonoimpia kausia Saksassa sitten vuosien 1995-1997 eli hieman parempi kuin vuoden 1994 katsojien keskiarvo.)

Schumin aikakaudella 10 miljoonan katsojan kisoja Saksassa pidettiin jo yleisesti ottaen erittäin paljon katsojia keränneinä kilpailuina. Ennen Schumin valtakautta ehkä katsotuin kilpailu oli kaudella 1985 tapahtunut Niki Laudan uran viimeinen kilpailu. Lisäksi Saksassa katsottiin Schuminkin valtakaudella jonkin verran edelleen ORF:n lähetyksiä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitetaan sitten katsojakeskiarvoa kausilta 2007-2009 RTL:n osalta:

2007: 5,5671 miljoonaa katsojaa

2008: 5,14 miljoonaa katsojaa

2009: 5,21 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitetaan vielä Sebastian Vettelin ja Schumacherin paluun jälkeisen valtakauden kokonaiskatsojakeskiarvoja Saksan RTL:n osalta:

2010: 6,29 miljoonaa katsojaa

2011: 5,94 miljoonaa katsojaa

2012: 5,58 miljoonaa katsojaa

2013: 5,28 miljoonaa katsojaa

Laitan vielä parhaan ja huonoimman kausiseurannan RTL:n osalta vuosina 1989-2013 viimeisen 24 vuoden ajalta:

Paras tai eniten seuratuin kausi: 2001 10,44 miljoonaa katsojaa keskimäärin kilpailua kohti

Huonoin tai vähiten seuratuin kausi: 1993 3,55 miljoonaa katsojaa keskimäärin kilpailua kohti
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitetaan sitten jonkin verran päivitettyä uutta lisätietoa Hollannin television lähettämistä F1-kilpailuista vuosien ja vuosikymmenten ajalta. On hyvin epävarmaa, että näytettiinkö aivan ensimmäistä Hollannin kilpailua mitenkään televisioidusti vuonna 1952? Mahdollisesti kilpailu saatettiin kuitenkin kuvata elokuvateatteriesitystä varten. Vuonna 1955 Hollannin televisio kuitenkin aiemmasta sanomastani poiketen näytti suorana lähetyksenä ainakin oman kotikilpailunsa eli aikaisemminkin kuin 1960-luvulla nähtiin Hollannissa suoria lähetyksiä.

1950-luvun muista f1-lähetyksistä 1957 Saksan Grand Prix nähtiin filmattuna lähetyksenä elokuvateattereissa ja 1958 Hollannin Grand Prix mahdollisesti joko suorana tv-lähetyksenä tai ainakin filmattuna lähetyksenä elokuvateattereissa jälleen Saksan Grand Prixin tapaan. Vuonna 1959 ja siitä eteenpäin joka vuosi on nähty Hollannissa Monacon kilpailu.

Hollannin televisio näytti kilpailun suorana, mutta kilpailun kuvaus toteutettiin vain kolmella kuvakameralla joten helppoa ei seuranta ainakaan ollut. Kaksi kameroista oli sijoitettu taktisesti korkeille paikoille ja yksi kamera kuvasi koko kilpailun ajan lähtösuoraa ja varikkoaluetta. Hollannin kilpailu nähtiin kaudella joko filmattuna lähetyksenä elokuvateattereissa tai mahdollisena suorana lähetyksenä. Ranskan osakilpailu Reimsistä nähtiin filmattuna elokuvateattereissa. Eli järin suurta tarjonta ei ollut Hollannin televisiossakaan lajin ensimmäisellä vuosikymmenellä. Hollannin lehdistö tosin oli kiinnostunut lajissa erittäin paljon ja Carel Godin de Beaufortin suosio oli aina korkealla siinä maassa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Hollannin televisio näytti vuonna 1960 suorana lähetyksenä ainakin Monacon ja Hollannin Grand Prixit. Muista kilpailuista ei tiettävästi näytetty mitään tai vain filmikatsausten materiaalia. Tosin aiempaan viestiini lisäten Hollannissa tosin voitiin 1950-luvulla ja aivan 1960-luvun alussa nähdä erillisenä jälkikatsauksena usein Belgian osakilpailut naapurimaan läheisyyden vuoksi ja satunnaisesti elokuvakatsauksena myös Saksan osakilpailuja.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuonna 1961 nähtiin ensimmäistä kertaa isompia määriä lähetyksiä Hollannissakin kauteen. Tässä Hollannin television lähettämät kilpailut kaudelta:

Monaco: Nähtiin suorana lähetyksenä.

Zandvoort: Nähtiin suorana lähetyksenä.

Spa-Francorchamps: Nähtiin koostelähetyksenä.

Reims: Nähtiin suorana Eurovision yhteislähetyksenä myös Hollannissakin joten tästä pahoittelut aiempiin viesteihin joissa väitin asiaa toisin.

Aintree: Nähtiin koostelähetyksenä.

Nürburgring: Nähtiin koostelähetyksenä.

Monza: Nähtiin suorana lähetyksenä.

Watkins Glen: Ei näytetty.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuonna 1962 Hollannissa nähtiin jälleen erittäin paljon suoria lähetyksiä tai ainakin varsin paljon koostelähetyksiä. Yksi pätkälähetys, yksi kokonainen jälkilähetys ja yksi elokuvateattereissa filmattu lähetys nähtiin myös kaudella.

Tässä lähetyksiä:

Zandvoort: Nähtiin suorana lähetyksenä.

Monaco: Nähtiin suorana lähetyksenä hollantilaisten sankari de Beaufortin karsiutumisesta huolimatta.

Spa-Francorchamps: Nähtiin koostelähetyksenä.

Rouen: Nähtiin kokonaisena jälkilähetyksenä de Beaufortin pistepaikan saamisen takia.

Aintree: Nähtiin koostelähetyksenä.

Nürburgring: Nähtiin koostelähetyksenä.

Monza: Nähtiin koostelähetyksenä.

Watkins Glen: Nähtiin 5 minuutin mittaisena pätkälähetyksenä keskellä yötä.

Prince George: Nähtiin elokuvateattereissa filmattuna lähetyksenä.
 
Ylös