F1 Televisiointi muissa maissa

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1995 myös eri lähettäjämaiden tekninen kilpailutoteutuskalusto oli huippuluokkaa. Englannin Grand Prixin aikaan BBC:llä oli käytettävissä 200 henkilöä, 30 automaattikameraa ja peräti 4 kappaletta satelliittitarkoituksiin varattua ulkolähetysautoa. Saksan Grand Prixin aikaan RTL:llä oli vuorostaan käytettävissä enemmän miehistöä ja automaattikameroita nopeaan tilanneseurantaan, mutta vain yksi ainoa ulkolähetysauto satelliittitarkoitusta varten.

Saksan Grand Prixin aikana 220 henkilöä ja 57 automaattikameraa hoitivat kilpailun toteutuksen. Kaudella 1995 kansalliset ohjaajat vielä tiettävästi hoitivat kilpailun kuvaamisen, mutta kauden 1994 valitusten perusteella FOCA kuitenkin määräsi kilpailuun valvomon jonka oli tarkoitus viestiä paremmin ohjaajalle ja kansalliselle kuvatuottajalle materiaalin seulonnan ja paremman kisaseurannan varmistumisen.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Italiassa F1-selostajista eräs maan ensimmäisistä ja ensimmäinen säännöllinen kilpailuselostaja oli Piero Casucci vuosina 1964-1968. Satunnaisesti Casucci oli kuitenkin selostanut tätä ennenkin f1-kilpailuja. Casuccin ensimmäinen f1-selostus oli Monacon Grand Prix vuodelta 1959. Sen jälkeen Casucci selosti satunnaisesti f1-kilpailuja muutaman vuoden ajan. Lähinnä Monacosta ja Monzasta. Jälkimmäisen kilpailun hän selostikin joka vuosi vuodesta 1959 aina vuoteen 1974 saakka.

Samoihin aikoihin kun Casucci aloitti säännölliset selostukset f1:ssä niin hän myös jakoi kisojen selostuksia Mario Poltronierin kanssa. Parivaljakko Casucci-Poltronieri selostivat myös Italian television RR-ajoja vuodesta 1964 aina vuoteen 1971 saakka. Kauden 1968 jälkeen Casucci siirtyi sivuun suurimmasta osasta kauden kilpailuja ja Poltronieri jatkoi säännöllisiä f1-selostuksia.

Poltronieristä tuli vakituinen f1-selostaja RAI:n puolella kaudesta 1971 lähtien ja samalla hän hylkäsi myös moottoripyörien RR-ajojen selostukset satunnaisia kisoja lukuunottamatta kokonaan. Samana vuonna Casucci jäi f1-selostuksista melkein lopullisesti sivuun. Hän yksinkertaisesti selosti vain kotikilpailunsa eli Italian Grand Prixin joka vuosi kuten oli tehnyt vuoden 1959 Italian Grand Prixista saakka.

Hänen viimeinen selostuksensa oli vuoden 1974 Italian Grand Prix. Lehtiin oli vielä merkitty hänen nimensä kauden 1975 Italian Grand Prixin kohdalla, mutta vakava sairastuminen esti hänen selostuksensa sen vuoden kilpailussa ja tilalle tuli juurikin Poltronieri joka selosti ensimmäistä kertaa kaikki Italian television lähettämät f1-kilpailut kaudella.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Poltronieri vuorostaan oli Italian virallisena f1-äänenä aina kauteen 1994 saakka. Satunnaisesti hän on kuitenkin f1-piireissä pysynyt lähes näihin päiviin asti Murray Walkerin tapaan vaikka Adelaide 1994 jäikin hänen viimeiseksi säännölliseksi selostukseksi. Poltronieri itse piti aikanaan vaikeimpina selostaminaan kilpailuina f1-puolelta tasan kahta kilpailua eli Monzaa 1978 ja Imolaa 1994.

Moottoripyörien puolella hänen eräs viimeisistä selostamistaan kilpailuistaan oli Monza 1973 joka päättyi Renzo Pasolinin ja Jarno Saarisen kuolemaan. Poltronieri ainakin aikoinaan kehui Saarista lähes maasta taivaisiin Italian television lähetyksissä ja ihan ansaitustikin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Ranskassa f1:n osalta ensimmäinen säännöllinen f1-selostaja oli vuodesta 1960 eteenpäin Stephane Collaro. Vuosien 1974-1975 aikana hän vähensi rajusti omia selostuksiaan f1:n puolella osin muun uran suunnitelmien tullessa selostusten tielle ja samalla myös ORTF:n ja tulevan TF1:n urheilujohdon tulehtuneiden välien myötä. Ajoittain hän oli myös kausien 1975-1976 aikana myös poissa kanavan palkkalistoilta ja f1-puolelta. Kesäkuun 1976 jälkeen Collaro palasi vielä vähäksi aikaa TF1:lle, mutta vain vähäksi aikaa. Lopullisesti Collaron viimeinen selostusvuosi f1:ssä oli 1979. Sen jälkeen miehestä tuli talk show-mies ja paljon muutakin kuin vain pelkkä f1-toimittaja.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Bernard Giroux aloitti f1:n osalta Ranskassa lähetysten selostajana kaudella 1975 Collaron ollessa hyllytettynä ja satunnaisesti jatkoi kilpailujen selostamista aina Collaron ensimmäiseen paluuseen saakka kaudella 1976. Sen jälkeen Giroux sai odotella muutaman vuoden, mutta kaudesta 1980 lähtien Giroux aloitti säännöllisesti selostamaan f1-kilpailuja yhdessä Jose Rosinskin kanssa. Giroux selosti f1-kisoja aina traagiseen kuolemaansa saakka kaudella 1987. Giroux nimittäin menehtyi yhdessä Didier Pironin ja Jean-Claude Guenardin kanssa moottoriveneonnettomuudessa. Giroux oli myös Tour de Francen selostaja ja myös Pariisi-Dakarin selostaja. Samalla hän oli myös kartturikin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Giroux kirjoitteli myös Auto-Motoon juttujaan. Hänen kommentaattorinsa oli ollt f1-kirjoittaja samaan lehteen 10 vuotta ennen kauden 1980 alkanutta yhteistyötään hänen kanssaan. Jose Rosinski jatkoi kommentointejaan myös loppukaudesta 1987 aina kauteen 1989 saakka. Tuolloin pääselostajana f1:ssä oli siihen asti monenmoista muuta työtä tehnyt Christian van Ryswyck.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Christian van Ryswyckillä totisesti oli melko erikoinen nousu f1-selostajaksi saakka. Hän aloitti ORTF:n palveluksessa kameramiehenä jo vuonna 1968 ja samalla mies osallistui kameran välityksellä ja pahimmillaan jopa fyysisesti moniin historian suurtapahtumiin. Pahin vaaratilanne oli varmasti joutua hetkeksi aikaa palestiinalaisterroristien panttivangiksi Münchenissä 1972 ja Vietnamissa 1975 Etelä-Vietnamin romahtaessa.

Ryswyck kuitenkin selviytyi hengissä koettelemuksistaan ja oli kiinnostunut moottoriurheilusta paljon enemmän 70-luvun puolenvälin jälkeen kuin vielä tullessaan ORTF:n palvelukseen. Lopulta oltuaan vuosikausia f1-ratojen äärellä kameramiehen roolissa hän anoi pääsyä TF1:n urheilupuolelle ja pienen yllätyksen myötä pääsikin kanavan urheilutoimittajaksi. Vuodesta 1980 eteenpäin aina kauteen 1986 saakka van Ryswyck selosti Ranskan rallisarjan kilpailuja ja samalla myös silloin tällöin Pariisi-Dakar-rallia.

Lisäksi hän selosti myös TF1:n lähettämiä urheiluautojen MM-sarjan kisoja noina vuosina ja tuli tunnetuksi ainakin Le Mansin 24 tunnin ajojen pääselostajana noina vuosina. Kaudella 1987 van Ryswyck oli alustavasti määrätty pysymään tehtävässään, mutta Bernard Girouxin yllättävä ja surullinen menehtyminen avomerellä tapahtuneeseen tankkerionnettomuuteen yhdessä Didier Pironin ja Jean-Claude Guenardin kanssa aiheutti sen, että miehen eräs haave toteutui joskin kovin ikävällä tavalla.

Hänestä tuli kauden 1987 loppuihin kilpailuihin f1-selostaja TF1:lle ja pesti jatkui aina kauteen 1989 saakka yhdessä Jose Rosinskin kanssa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuosina 1965-1974 Portugalin television lähettämiä f1-kilpailuja selosti säännöllisesti tuona ajanjaksona maan muutenkin ensimmäinen säännöllinen f1-selostaja eli entinen kilpa-autoilija Joaquim Felipe Nogueira. Nogueiraa yritettiin kaudella 1972 korvata Mario Gonzaga Ribeirolla RTP:n toimesta. Onneksi kuitenkin moottoriveneiden, urheiluautojen ja rallikilpailujen puolelta sittemmin enemmän tunnetuksi tullut Ribeiro ei osannut selostaa f1-kisoja oikeastaan mitenkään ja Ribeiro potkittiin ulos RTP:ltä kesken kauden minkä jälkeen Nogueira selostikin aina kauden 1974 Espanjan Grand Prixiin saakka kilpailuja.

Ribeiro ainakin kaikissa selostamissaan kilpailuissaan onnistui lausumaan ainakin ajajien nimet ja kansallisuudet päin seiniä ja viimeinen pisara oli RTP:lle ilmeisesti sen vuoden Monacossa sattuneet jatkuvat f1-autojen rinnastukset moottoriveneisiin tai ralliautoihin joita Ribeiro selvästi enemmän arvosti enemmän kuin ykkösiä. Nogueira ei kuitenkaan unohtanut RTP:n urheilujohdon huonoa asennetta häntä kohtaan ja kauden 1974 jälkeen pysyikin poissa selostamoista.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Adriano Cerqueira tunnetaan edeltäjäänsä Nogueiraa paremmin Portugalissa paikallisena Murray Walkerina. Siinä missä Nogueira oli kuin Raymond Baxter tai vaikka Juha Jokinen tyyliltään niin Cerqueira oli jonkinlainen sekoitus kilpailusta riippuen Juha Jokista, Matti Kyllöstä ja Oskari Saarta. Cerqueiralla riitti aina pirteyttä ja iloista vitsailua Jokisen tapaan, mutta oli toisinaan selostuksissaan yhtä kiinnostumaton radan tapahtumista kuin mitä Jokinekin huonoimmillaan.

Kyllösen kanssa yhteistä oli ainakin tunnelmanluonti selostuksissa ja ainakin kaikkien espanjalaisten, portugalilaisten ja erityisesti brasilialaisten kuljettajien kannattaminen oli yhtä huutoshowta pahimmillaan. Saaren kanssa yhteistä oli ainakin tietotaidon karttumisesta huolimatta tiettyihin maneereihin takertuminen ja liiallinen tiettyjen kuljettajien tai tallien moittiminen.

Hyvänä puolena etenkin miehen ikääntyessä myös artikulointi oli Cerqueiralla selkeämpää ja rauhallisuus korostuen yhdessä kisakokemuksen kanssa piti paketin kasassa huonoimpinakin päivänä. Ainoa tyyppivika Cerqueiralla oli tosin tiettyjen ulkomaisten nimien lausuminen aivan miten sattuu. Keke Rosberg oli ainakin Kik Rosborg.:D Ja vieläpä useammin kuin vain kerran. Cerqueiran ura f1-selostajana alkoi Monacosta 1974 Nogueiran äkkilopettamisen myötä ja päättyi kauden 1989 Adelaidessa 15 vuoden tauon jälkeen. Välillä tosin Cerqueiralla oli myös rikkonaisia kausia sillä Espanjan tapaan maan televisio ei välillä näyttänyt lainkaan f1:siä vuosien 1974-1989 välillä.

Vuonna 1989 päättyi myös Cerqueiran muun moottoriurheiluselostusten tapahtunut ura 25 vuoden jälkeen. Vuodesta 1990 eteenpäin aina vuonna 2005 tapahtuneeseen menehtymiseensä asti Cerqueira toimi myös Portugalin television kanavajohtajana ja lopulta myös urheilujohtajana. Cerqueiran seuraajaa lähetyksissä en tähän hätään muista, mutta harvinaisen huono hänkin oli. Tosin ei ihan niin huono kuin legendaarinen moottorivene-Ribeiro.:eek:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Janos Lingyel oli ensimmäisiä Brasilian television f1-selostajia aikanaan. Lingyel oli syntyjään unkarilainen, mutta vaihtoi Brasilian kansalaisuuteen toisen maailmansodan aikana vuonna 1940. Lingyel selosti muutaman kilpailun Globolle, mutta enimmäkseen kommentoi kanavalle ja teki itsestään huomattavasti tunnetumman Brasilian radiossa. Lingyelin vaimo oli tiettävästi ensimmäinen naispuolinen f1-kommentaattori koskaan ja sekin herätti aikanaan suurta huomiota. Lingyel siirtyi lopullisesti radion puolelle kauden 1975 Englannin Grand Prixin jälkeen.

Lingyel selosti television puolella myös Nürburgringin ja Silverstonen osakilpailut vuodelta 1973. Ensimmäinen f1-selostus mieheltä tapahtui vuonna 1969 eli vuotta ennen Emerson Fittipaldin uran aloitusta ja Lingyel saattoi hyvin todennäköisesti olla ensimmäinen f1-selostaja ainakin Brasilian osalta. Lingyel toimi ennen äkillistä menehtymistään vuonna 1986 vähän aikaa myös Unkarin television f1-lähetysten satunnaisena asiantuntijana.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuosina 1965-1969 Sveitsin television f1-lähetyksiä selosti maan ensimmäinen säännöllinen selostaja Christian Bonnardelly. Bonnardelly selosti enimmäkseen TSR-kanavalle f1-kilpailuja. Bonnardellyn poistuttua kuvioista seuraava selostaja oli Roland Christen Sveitsin osalta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuosina 1969-1973 Sveitsin television lähetyksiä selosti TSR-kanavalla Roland Christen. Viimeisenä säännöllisenä selostusvuonnaan hänen oppipoikanaan oli Jacques Dechenaux. Christenin ura kuitenkin satunnaisena selostajana kaikkiaan kesti aina vuoteen 2011 saakka. Tuolloin oli tullut täyteen 45 täyttä vuotta f1:n puolella ja 47 vuotta kaikkiaan f1-journalistina.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Tänä vuonna tuleekin täyteen Jacques Dechenauxin osalta 40 vuotta Sveitsin television selostajana enemmän tai vähemmän. Mies aloitti selostajauransa kauden 1973 avauskilpailusta Argentiinasta ja selosti ensin putkeen 400 osakilpailua ja pidettyään melko pitkän tauon selosti vielä senkin jälkeen noin 100 osakilpailua.

Kaikkiaan Dechenaux ehti varmuudella selostaa ainakin 500 osakilpailua ja satunnaisesti Indianapolisin 2007 osakilpailun jälkeen on jatkanut yksittäisten kisojen selostamista, mutta pääosin Monsieur Formule Unia voi kuunnella nykyisin radiosta. Siellä hän on selostanut vuodesta 2008 lähtien. Äärimmäisen hieno ja asiantunteva henkilö kaiken kaikkiaan.:thumbup:

Ainoa harmi on vain se, että Monsieur Dechenauxkaan ei valitettavasti ole kuitenkaan aina f1-ympyröissä mukana ja ikäkin alkaa painaa. Toisin sanoen tietomäärä ja asiantuntemus yhdessä yleisen selostustason kanssa on hieno, mutta nopeat kisatilanteet ja niiden väliinjääminen ovat valitettavan yleisiä hänellä nykyään.

Tosin vuodesta 1989 eteenpäin Dechenaux on selostanut vain freelancerina kisoja ja lisäksi vuosina 1994-2001 hän selosti Sveitsin televisiolle kisoja huolimatta toiminnastaan TSR:n urheilujohtajana. Hän jäi tauolle San Marinon 1998 osakilpailun jälkeen ja palasi selostamaan kilpailuja kauden 2001 viiteen viimeiseen osakilpailuun ja sen jälkeen noin sataan osakilpailuun aina Indianapolisiin 2007 saakka. Tarkka määrä hänen selostamistaan kilpailuista on jäänyt hämärän peittoon, mutta tiettävästi hänen selostamiensa kilpailujen kokonaismäärä ei ole ainakaan vielä ylittänyt 600 kappaletta.:dunno:
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuoden 1966 Itävallan television lähetyksiä ei juurikaan ole tullut enempää vastaan viime aikoina joskin Monzan osittain suorassa lähetyksessä näyttämättä jätetyt kilpailupätkät olivat nähtävissä aikanaan kilpailun jälkeisenä keskiviikkona Heinz Prüllerin toimittamassa Grand Prix!-ohjelmassa ORF:n puolella. Puolen tunnin mittaisessa koosteessa nähtiin kisan näyttämättä jätetyt osuudet. Lisäksi myös Watkins Glenin näyttämättä jätetystä kilpailusta nähtiin 25 minuutin mittainen tunnelmakooste samassa ohjelmassa ja samalla selostuksella jälleen kilpailun jälkeisenä keskiviikkona.

Lisäksi Itävallan radiossa kuultiin Spa-Francorchampsin, Reimsin ja Zandvoortin kilpailut suorina lähetyksinä kun televisio näytti vuorostaan kyseisistä kilpailuista vain 5 minuuttia ja maaliintulon.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuoden 1965 Hollannin Grand Prix näytettiin Itävallan televisiossa aikanaan myöhäisillan koosteena aiemmin samana iltana nähdyn Solituderingin ajojen jälkeen selostajana Heinz Prüller. Kaudella 1965 ei juuri vielä f1 kovin paljon ruutuaikaa kerännyt Itävallassa ja sitäkin vähemmän myös radioaikaa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1964 Itävallan televisio eli ORF oli varsin tiukka f1:n näkymisestä maasta. Tuolloin kyseisen maan televisio ei näyttänyt kuin tietyt lähetykset ja muita kilpailuja ei näytetty. Sarjan ulkopuolisista kilpailuista Solituderingin kilpailu nähtiin televisiosta koosteena ja kuultiin radiosta suorana lähetyksenä. Kyseiset näytetytkin kilpailut tulivat koosteina televisiosta ja suorina radiosta.

Tässä listaa kilpailuista:

Monaco: Kooste televisiosta ja suorana radiosta. Tässä lähetyksessä Heinz Prüller aloitti uransa f1-selostajana eli 50 vuotta sitten.:eek!:

Zandvoort: Ei näytetty.

Spa-Francorchamps: Ei näytetty.

Rouen: Ei näytetty.

Brands Hatch: Ei näytetty.

Nürburgring: Kooste televisiosta ja suorana radiosta.

Zeltweg: Kooste televisiosta ja suorana radiosta.

Monza: Ei näytetty.

Watkins Glen: Ei näytetty.

Mexico City: Ei näytetty.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1963 tapahtui Itävallan televisiossa erikoisia asioita f1:n suhteen. Maa nimittäin suostui Eurovision tarjoukseen lähettää Saksan osakilpailun eli Nürburgringin suorana lähetyksenä joten Monaco 1965 ei siis ollutkaan Itävallan ensimmäinen suora lähetys koskaan aiemmin vaan Nürburgring 1963 oli Eurovision yhteiskilpailuna ensimmäinen lähetys.

Monacon kilpailun Itävallan televisio oli lähettänyt aiempaan tapaan kaudella koosteena televisiosta ja suorana radiosta. Lisäksi ORF lähetti kauden aikana f1-sarjan ulkopuolisista kilpailuista koosteena Solituderingin ja oman ensimmäisen Itävallan Grand Prixin eli Zeltwegin osakilpailun. Radiosta molemmat sarjan ulkopuoliset kilpailut kuultiin suorana lähetyksinä.

Muutoin kauden 1963 aikana ei f1:siä juurikaan näytetty Itävallan televisiossa:

Monaco: Nähtiin koosteena televisiosta ja kuultiin suorana radiosta.

Spa-Francorchamps: Ei näytetty.

Zandvoort: Ei näytetty.

Reims: Ei näytetty.

Silverstone: Ei näytetty.

Nürburgring: Nähtiin suorana lähetyksenä Eurovision yhteiskilpailuna.

Monza: Ei näytetty.

Watkins Glen: Ei näytetty.

Mexico City: Ei näytetty.

Prince George: Ei näytetty.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuosina 1960-1961 Itävallan Televisiossa näytettiin Monacon kilpailusta kooste ja muita kilpailuja ei näytetty. Näiden lisäksi televisiosta nähtiin koosteena Saksan Solituderingin sarjan ulkopuolisen kilpailun.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuonna 1959 Itävallan televisio näytti jälleen ensimmäistä kertaa suorana lähetyksenä Eurovision yhteislähetyksessä Monacon kilpailun. Pahoittelut siis aiemmasta kauden 1963 Nürburgringin osakilpailusta.:(

Lisäksi kyseisen maan televisio lähetti Eurovision yhteislähetyksessä myös Saksan AVUS:in osakilpailun suorana ja lisäksi radioi suorana Monzan kilpailun. Alustavasti Itävallan televisio oli valmis lähettämään suorana myös Monzan kilpailun, mutta siitä Itävallan televisio ei päässyt sopimukseen Eurovision kanssa sopimukseen joten kyseisen maan televisio näytti vain koostelähetyksen kilpailusta heti kilpailun jälkeen Eurovision erillisellä suostumuksella.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuonna 1962 Itävallan televisio näytti myös Solituderingin ajot televisioituna koosteena Monacon f1-kilpailun ohella.
 
Ylös