F1 Televisiointi muissa maissa

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuoden 1991 RTL:n ensimmäisen yhtämittaisen yksinoikeusvuoden katsojaluvut tulevat seuraavaksi tässä viestissä. Vuonna 1991 katsojaluvut Saksassa eivät olleet kaikkiaan järin suuret.

Pitkään vaikutti siltä, että jäädään todella huonoihin katsojalukuihin lajin mielenkiinnon ollessa tuolloin Saksassa kun ei ollut saksalaista kuljettajaa tai edes mahdollisesti saksalaista, lajiin tulevaa kuljettajaa välittömässä näköpiirissä ennen kuin äkkiarvaamatta muuan Michael Schumacher tuli lajiin mukaan oltuaan toki vaikuttava ensin muissa luokissa ja lisäksi tietenkin jo parin-kolmen vuoden ajan ollut jatkuvasti noususuhdanteessa kiinni.

Kuitenkin totuus oli, että ilman Michael Schumacheria Saksassa ei olisi oltu juuri kiinnostuttu formuloista. Aikaisempina vuosina katsojaluvut toki olivat olleet kaikkiaan ja etenkin satunnaista osakilpailua kohti hyviä, mutta silloin yleensä kilpailujen tullessa F1:n osalta Saksassa useilla eri kanavilla myös katsojalukujen yhteisluvut olivat väistämättä nostaneet kokonaiskatsojalukuja korkeammalle kuin mitä ne välttämättä olisivat edes olleet vaikkapa yhden kanavan lähetysoikeutta kohti.

RTL:n ensimmäisen yksinoikeusvuoden 1991 erityispiirteenä olivat tuttuun vanhan ajan saksalaiseen formulaseurantaan liittyen myös katsojalukujen valtavat heilahtelut suuntaan ja toiseen eri kisojen osalta ajoittain tai vaihtoehtoisesti niiden pysyminen todella samaa luokkaa edustavana.

Toisaalta vuonna 1991 Saksassa kuitenkin alkoi jo muutosta tulla aiempaan verrattuna katsojaluvuissa siinä, että keskikauden laskua huomioimatta katsojaluvut pysyivät jo kaikkiaan melko hyvinä nimenomaan omalle aikajaksolleen ja loppuvuosi 1991 vain piristi katsojalukuja aivan kahta viimeistä kilpailua huomioimatta.

Alkuvuodesta 1991 Saksan kanavilla oli jälleen myös muita saksalaisille varsinaisia ohjelmia joita haluttiin katsoa ja koska formulat vain osuivat samalle kanavapaikalle tai joissakin tapauksissa muuten vain mukavasti vaikkapa kesäiltaan niin sen takia niitä sitten katsottiin.

Keskikauden huonous johtui osin myös saksalaisittain hienosta ja kuumasta kesäsäästä mikä ei sitten houkutellut paljoakaan katsomaan kisoja ja Hockenheimin kotikilpailuun monet menivätkin sitten tuttuun tapaan enemmän katsomaan kilpailuja tai tekemään muuta kuin seuraamaan sitä televisiosta käsin.

Tässä kuitenkin vuoden 1991 katsojalukuja RTL:n osalta Saksasta 25 vuoden takaa:

Phoenix: 5,71 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 5 miljoonaa katsojaa

Imola: 6,67 miljoonaa katsojaa

Monaco: 7,5 miljoonaa katsojaa

Montreal: 4,5 miljoonaa katsojaa

Mexico City: 4 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 2,19 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 1,68 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 1,53 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 2,26 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 7,09 miljoonaa katsojaa

Monza: 6,99 miljoonaa katsojaa

Estoril: 8,07 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 5,78 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 1,52 miljoonaa katsojaa

Adelaide: 1,51 miljoonaa katsojaa

Eniten katsotuin kilpailu: Estoril 8,07 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu: Adelaide 1,51 miljoonaa katsojaa

Katsojia kaikkiaan Saksassa 16 osakilpailun kautta kohti: 72 miljoonaa katsojaa

Katsojia keskimäärin Saksassa yksittäistä osakilpailua kohti: 4,5 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Kanadan Grand Prix ei tänä vuonna paljoa katsojia kerännyt Englannissa. Channel 4:n koostekilpailua myöhäisillassa katsoi 2,15 miljoonaa katsojaa keskimäärin ja katsojahuippukin oli vaatimattomat 3,13 miljoonaa katsojaa. Katsojaluvut olivat huonoimmat Kanadan Montrealin kilpailun katsojaluvut Englannin televisiossa reilusti yli 20 vuoteen, kenties 25-30 vuoteen. Jopa paljon parjatulla vuoden 2006 Kanadan osakilpailulla oli Englannissa enemmän katsojia kuin tämän vuoden kilpailussa.

Keskikatsojamäärältään luku vuonna 2006 oli 3,92 miljoonaa katsojaa ja katsojahuipultaan tuolloin 6,19 miljoonaa katsojaa mikä oli myös vuoden korkein katsojaluku ainakin muistaakseni Englannissa tuolloin kun katsottiin katsojalukuja huippuluvun perusteella. Joka tapauksessa Channel 4:n aika-ajo tämän vuoden kilpailun osalta oli huono katsojaluvuiltaan myöskin.

1,51 miljoonaa katsojaa oli huonoin sitten vuoden 2006 Kanadan Grand Prixin aika-ajon. Vuosina 2008-2015 Montrealin aika-ajo keräsi huonoimmillaankin Englannissa vähintään ainakin 2 miljoonaa katsojaa ja usein enemmänkin. Viime vuonnakin yli 3 miljoonaa katsojaa vaikka sekin oli jo huono katsojaluku.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Kanadan Montrealin kilpailua ja sen saamaa kritiikkiä vasten kokonaan uusi Azerbaidzhanin Grand Prix tai Euroopan Grand Prix oli nimensä mukaisesti todellinen yllätys positiivisella tavalla vaikka huonomminkin olisi voinutkin mennä ja toki edelleen katsojaluvuissa ja elämyksessä selostuksellisesti olisi ollut parantamisen varaa brittimedian osalta.

Bakun uudella radalla ajettua kilpailua seurasi keskikatsojamäärissä mitaten 2,64 miljoonaa katsojaa ja parhaimmillaan katsojahuipulla mitaten 3,85 miljoonaa katsojaa mikä on toki edelleen huonoin Euroopan Grand Prix sitten vuoden 2006 Saksan Nürburgringillä ajetun Euroopan Grand Prixin jälkeen, mutta tämän kauden mittapuulla joko toiseksi tai kolmanneksi eniten katsotuin osakilpailu Englannissa.

Kilpailun katsojalukuja paransi myös Channel 4:n osalta se, että se nähtiin iltapäivällä parhaaseen katseluaikaan suorana. Lisäksi poikkeuksellisen pitkästä aikaa Englannissa F1-kilpailu hallitsi myös iltapäivän omia kanavien keskinäisiä katsojalukujakin omaan esitysaikaan muihin ohjelmiin nähden.

Bakun uuden radan aika-ajoa sen sijaan ei kuitenkaan paljoakaan seurattu ja se myös näkyi hyvästä yrityksestä huolimatta. Vain 1,39 miljoonaa katsojaa katsoi lähetystä keskimäärin ja parhaimmillaan 2,15 miljoonaa katsojaa katsojahuipultaan. Katsojaluvut olivat keskikatsojamäärän perusteella huonoimmat sitten vuoden 2006 Euroopan Grand Prixin aika-ajon ja huonoimmat 2008 Euroopan Grand Prixin aika-ajon joka tuolloin ajettiin Espanjan Valenciassa. Toisaalta taas Espanjan Valencian ja Azerbaidzhanin Bakun aika-ajojen huippuluku 2,15 miljoonan katsojan voimin oli sama vuonna 2008 ja 2016.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Saksassa vuorostaan F1 oli Kanadan Montrealin aikaan RTL:llä yllättävänkin paljon katsottu kilpailu. Katsojaluvut olisivat voineet olla paremmatkin, mutta varsinaista paljon pelättyä katsojaromahdusta ei kuitenkaan tapahtunut. 3,81 miljoonaa katsojaa katsoi tämän kauden Kanadan Grand Prixiä Saksassa.

Toki Jalkapallon EM-kisat ovat Saksassa silti tällä hetkellä se kovin juttu Saksan televisiossa koska toistaiseksi näytettyjen ottelujen valossa Saksan omien ottelujen katsojakeskiarvo on ollut 26 miljoonaa katsojaa ja erittäin paljon katsojia keräävät myös muutkin ottelut kuin vain Saksan ottelut EM-kisojen osalta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Azerbaidzhanin Bakussa ajettu nimellisen tuntuinen Euroopan Grand Prix kiinnosti kuitenkin melko paljon katsojia myös Saksassa. Ilman Monacon katsotuinta kilpailua kaikkien aikojen ensimmäinen Bakussa ajettu kilpailu olisi ollut tämän kauden katsotuin kilpailu, mutta se joutui tyytymään toiseksi katsotuimman kilpailun asemaan tällä kaudella.

Katsojaluku RTL:llä oli Bakusta puhuttaessa 4,60 miljoonaa katsojaa. Edellinen Euroopan Grand Prix Espanjan Valenciassa vuonna 2012 ja siellä ajettuna keräsi RTL:n kanavilla 5,8 miljoonaa katsojaa.

Eli melko huono katsojaluku sinänsä siis vertailun pohjalta muihin vuosiin verrattuna siis, mutta hyvä tällä kaudella.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuonna 1994 RTL:n oma F1-kausi oli lähetysten ja katsojalukujen valossa poikkeuksellisen eriskummallinen tapahtuma. Toisaalta RTL:n kanavilta formuloita katsottiin, mutta toisaalta taas edelleenkään lajista ei tunnuttu paljoa piittaavan.

Michael Schumacherin murskaava ylivoimakaan Benettonilla ei tuntunut herättävän saksalaisia katsomaan lajia enempää televisiosta vaikka toki lajia muutoin seurattiin tarkasti ja katsottiin melko tarkkaan esimerkiksi RTL:n omia moottoriurheiluaiheisia makasiiniohjelmia mikä oli jälleen kerran samankaltainen piirre suomalaisten F1-seuraajien kanssa vertailtaessa.

Esimerkiksi monet suomalaiset eivät välttämättä ennen vuotta 1994 1990-luvulla ja siitä puhuttaessa juuri koskaan katsoneet F1-kisaa tai katsoivat niitä vain harvoin tai korkeintaan silloin tällöin, mutta Ruutulippu-ohjelmaa ensin TV3:lla ja myöhemmin MTV3:lla seurattiin ajoittain uskomattomankin paljon vaikka toki sinänsä F1-kisat olivat alkaneet kerätä oman katsojakuntansa taakseen ja sinänsä vuosina 1994-1995 tilanne juurikin vakiintui.

Siltikin satunnaiskatsoja vuosina 1990-1994 todennäköisemmin seurasi F1:stä Suomessa Ruutulipun kautta aivan samaan tapaan kuin saksalainen satunnaiskatsoja katsoi noina vuosina RTL:n omia moottoriurheilun makasiiniohjelmia. Tai siltä ainakin hyvin usein tuntui.

Kun saksalaiset sitten alkoivat vuoden 1994 aikana pikkuhiljaa herätä katsomaan kisoja niin kilpailujen katsomiseen vaikutti myös Schumacherin oleminen kahden kilpailun kilpailukiellossa ja muutenkin jo ehdollisen kilpailukiellon aikana ennen lopullista kilpailukieltoa Monzaan ja Estoriliin Schumacherin ajoja tunnuttiin seuraavan kovin pidättyväisissä ja harmittelevan oloisissa tunnelmissa.

Uuden Tyynenmeren Grand Prixin kilpailu TI Circuit Aidan radalla keräsi katsojia Saksassa äärimmäisen varhaisesta kellonajasta huolimatta ilmeisesti Michael Schumacherin voiton, uutuudenviehätyksen takia ja ympäri maailmaa nimenomaan vielä ensimmäinen Aidan radan kilpailu olikin vielä jotenkin onnistunut mielenkiinnon herättäjä joskin toki varhaisen kisa-ajankohdan takia varsinkin Euroopassa tai molemmissa Amerikoissa ei aina katsojaluvuilla hurrattu. Suomessakin kilpailu jäi vuosina 1994-1995 erittäin vähän katsotuksi varhaisen ajankohdan takia.

Alkukauden jälkeen sattuikin Imolan Musta Viikonloppu ja erikoisesti tuolloin Saksassa katsojaluvut kääntyivät jostakin syystä laskuun ja lasku jatkui aina kesäkauden kuumemmalle kynnykselle asti.

Sitä ennen syitä haettiin välillä niin Schumacherin murskaavasta ylivoimasta jolloin katsojilla ei tuntunut olevan tarvetta katsoa kilpailuja aivan yhtä innostuneesti kuin muutoin ja välillä taas vuorostaan Monacon 1994 jälkeinen pelko Imolan 1994 tapahtumien uusiutumisesta ja kahden kuljettajan eli Roland Ratzenbergerin ja Ayrton Sennan kuolema sinä kisaviikonloppuna aiheuttivat Saksassa myös pelkoa siitä, että Schumille voisi sattua aivan samalla tapaa kilpailuissa kuin mitä Sennallekin kävi.

Tämä jonkin verran karkotti väliaikaisesti satunnaiskatsojia koska Sennan elvytystilannetta Imolan 1994 kolarin jälkeen oli näytetty laajalti ympäri maailmaa ja ne eivät olleet kaikkien silmille katsottavaksi tarkoitettua tai sopivia nähtäväksi. Ennen pitkää kaiken jälkeen katsojaluvut olivat hitaassa nousussa ja ennen Schumin kilpailukieltoa RTL odotti Italian Monzan ja Portugalin Estorilin kilpailuille 5-7 miljoonan katsojan lukuja ja jopa ehkä 10 miljoonankin katsojan lukuja. Lopulta kilpailukielto ymmärrettävästi romahdutti katsojaluvut.

Aivan loppuvuodesta 1994 Schumacherilla oli alkukauden ja jopa kauden puolivälin murskaavan ylivoiman takia mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus ja sitä Saksassa jännitettiinkin. Lopulta Australian Adelaiden kilpailua heräsi seuraamaan ensimmäistä kertaa sitten Niki Laudan tai vaikkapa Stefan Bellofin vuosien 1980-luvulla 10 miljoonaa katsojaa.

Saksassa riemua ei säästelty kun Michael Schumacher voitti maailmanmestaruuden Damon Hillin keskeyttäessä. Lopulta paljon jälkikohua aiheuttanut kolari Damon Hillin kanssa kuitenkin jäi suoralta tutkinnaltaan hämmästyttävän vähäiseksi kun jo 20.11.1994 Schumacher vapautettiin syytteistä ja 31.12.1994 Schumacher julistettiin jo vuoden vaihduttua vuodeksi 1995 lopullisesti maailmanmestariksi kun myös teoreettinen mahdollinen valitusaika vuoden 1994 F1-kauden eri kisojen päätöksistä meni umpeen.

Erikoisesti vuonna 2004 kuitenkin 1994 Adelaiden kolaritapaus nousi sen verran suureksi kohuksi uudelleen jälkikäteen, että tuomaristo tutki asian ja sinänsä päätyi eri tulokseenkin. Tuomiosta ei voinut kuitenkaan valittaa enää etenkään niin monen vuoden jälkeen kerta kaikkiaan.

Tämä on sen jälkeen toiminut esimerkkinä sille, että pienintäkin mahdollista epäoikeudenmukaisuutta saa F1:ssä muuttaa ja tutkia valitusteineen jos niin haluaa kunhan se tapahtuu tietenkin sen kilpailuvuoden sisällä milloin ajetaan vaikka kausi ei olisi vielä alkanutkaan sinänsä radalla tai kun kausi radalla olisi jo ollut ohi ja kunhan se vain tapahtuu ennen päivämäärää 31.12 kutakin vuotta kohti. Yksi viimeisimpiä ja äärimmäisiä muutoksia oli tietenkin aikanaan Belgian Grand Prixin 1988 Benettonien hylkääminen kisan lopputuloksista vasta joulukuussa 1988 joten hyvinkin myöhäinen ajankohta voi olla ratkaiseva silloin kun maailmanmestaruus voisi olla tärkeä.

RTL:n kisojen osalta kilpailuja Saksassa vuonna 1994 ennen kaikkea F1:n osalta seurasivat jälleen kerran nuoriso, nuoret aikuiset tai lapset. Muun muassa eräs Adelaiden 1994 valvoneista saksalaislapsista oli muuan Sebastian Vettel...

Sen sijaan työikäiset aikuiset aina suurin piirtein eläkeläisiin asti eivät olleet erityisenkään suuria katsojia F1:n osalta Saksassa joskin kasvamaan päin olivat heidänkin osuudet katsojista ja välillä jotenkin tuntui siltä, että Saksassa ei oikein pidetty Schumacherin Benettonilla ajamisesta, mutta hänen kylläkin haluttiin menevän Ferrarille mihin hintaan hyvänsä ennen pitkään. Tätä teoriaa tuki myös vuoden 1995 katsojaluvut sinänsä Schumacherin hallitsevasta maailmanmestarin vuodesta ja mestaruuden uusimisestakin huolimatta.

RTL oli järkyttynyt myös F1-televisointioikeuksien hinnoista vuonna 1994 kun se maksoi 17 miljoonaa dollaria niistä silloin ja menestys ja kiinnostus tuolloin olivat olleet mitä olleet. Ilman Schumin mestaruutta tai menestystä RTL oli myös harkinnut vetäytymistä F1:n lähettämisestä. Kun Schumi sitten voitti mestaruuden niin paluuta entiseen ei ollut. Ei RTL:llä eikä Saksan formulakansalla.

Samalla tapaa myös katsojaluvut sinänsä mullistuivat tai viimeistään tulisivat mullistumaan vuosina 1995-1997 vain entisestään kohti vuosien 1998-2006 todella kovien katsojalukujen putkea Saksassa. Vasta aivan viime vuosina ollaan oltu lähellä vuoden 1994 tai sitä vanhempien vuosien katsojalukuja Saksassa ja luvut sinänsä olivat vuonna 1994 ihmeteltävänkin huonoja ylivoimaan nähden siinä mitä Schumi esitti.

Vuosina 1992 tai 1993 ja puhumattakaan sitä aiemmin vuoden 1994 katsojaluvut olisi voitu ymmärtääkin, mutta ei oikein vuonna 1994. Ilman Adelaiden 10 miljoonan katsojan kisaa tai hieman vaatimattomammalla kauden päätöskisalla katsojaluvuista olisi RTL:n katsojaluvut jääneet jopa sittemmin näinä vuosina huonointa formulavuotta eli 1993 Saksassa huonommaksi. Ja se myös jäi vuotta 1992 huonommaksi.

Katsojalukuihin saattoi onnekkaasti vaikuttaa myös Argentiinan Buenos Airesin kilpailun peruuntuminen jolloin sen paikalla pidettiin virallinen varakilpailu eli Espanjan Jerezin kilpailu Euroopan Grand Prixin nimen alla.

Tässä kuitenkin itse katsojaluvut RTL:ltä Dekra-miehen eli itse Michael Schumacherin vuoden 1994 Maailmanmestaruusvuoden osalta:

Interlagos: 3,5 miljoonaa katsojaa

TI Circuit Aida: 5,19 miljoonaa katsojaa

Imola: 3,87 miljoonaa katsojaa

Monaco: 2,04 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 1,87 miljoonaa katsojaa

Montreal: 2 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 1,8 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 3,5 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 4,66 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 4 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 5 miljoonaa katsojaa

Monza: 1,6 miljoonaa katsojaa

Estoril: 1,7 miljoonaa katsojaa

Jerez: 5,56 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 3,55 miljoonaa katsojaa

Adelaide: 10 miljoonaa katsojaa

Eniten katsotuin kilpailu: Adelaide 10 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu: Monza 1,6 miljoonaa katsojaa

Katsojia kaikkiaan Saksassa 16 kilpailun kautta kohti: 59,84 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Saksassa RTL:n kanavilla yksittäistä F1-kisaa kohti vuonna 1994: 3,74 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän vuoden Itävallan Grand Prix ei Englannissa noussut mihinkään kovinkaan suureen huomioon vaikka toki mielenkiintoinen kilpailu muuten olikin. 2,28 miljoonan katsojan keskikatsojamäärällä ja 3,11 miljoonan katsojan katsojahuipulla mitaten parempaankin olisi voinut olla mahdollisuuksia kun ennen kilpailua sen veikattiin parhaimmillaan olevan Channel 4:llä jopa toiseksi eniten katsojia keräävä kilpailu toistaiseksi ajetuista kilpailuista.

Toisaalta lähetyksen koostemuodon sanottiin olevan myös selittävä tekijä vaikka ei itse selostuskaan kyllä parhaimmasta päästä ollut. Itävallan kilpailun aika-ajot olivat sen sijaan myös todella huonot vain 1,39 miljoonalla katsojalla keskimäärin mitaten ja 1,65 miljoonan katsojan katsojahuipulla mitaten.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän vuoden ehkäpä tärkein näytönpaikka ja lähetys Channel 4:lle Englannissa eli oma Englannin Grand Prix Silverstonen nykyisellä radalla keräsi television ääreen 3,10 miljoonan katsojan keskikatsojamäärän ja vaikka kaikkein innokkaimmillaan hehkutettiin huippuluvuksi jopa 5 miljoonaa katsojaa niin sittemmin huippuluku katsojaluvuissa oli 3,89 miljoonaa katsojaa mikä on sillä mitaten kauden toiseksi katsotuin kilpailu ja vain Bahrainin Grand Prix on edelleen katsotumpi kilpailu kaudella. Myös keskikatsojamäärä on hyvä nimenomaan tämän vuoden kilpailuja katsoen ja mitaten.

Tietenkin F1-kisan katsojaluvut olisivat voineet olla paljonkin paremmat ilman Jalkapallon EM-Kisojen Loppuottelua tai Wimbledonin Tennistä mikä myös verotti katsojalukuja jossakin määrin. Channel 4:lle tämä kilpailu oli todella tärkeä mittapuu nimenomaan kun kanavalla on ollut ensi vuodeksi suunnitteilla ainakin toistaiseksi lisätä suorien lähetysten määrää ja painotukset osuisivat kauden puoliväliin tai loppupuolelle kuten nytkin, mutta suuremmissa määrin.

Tämän kauden tapahtumilla radalla on paljon merkitystä katsojalukuihin niin Englannissa kuin muissakin maissa. Kauden neljä ensimmäistä kilpailua tuntuivat keräävän F1:n osalta melkein maasta riippumatta todella huonoja katsojalukuja kerran toisensa jälkeen, mutta sen jälkeen jatkuvasti mielenkiinto on ollut kasvussa ja hyvinkin huonossa suunnassa olleet katsojaluvut ovat olleet jo lähteneet nousuun useissa eri maissa.

Hollanti sitten onkin katsojaluvuissaan aivan oma lukunsa kiitos nuoren Max Verstappenin menestyksen tai erittäin potentiaalisen menestyksen silloin kun sitä on tarjolla. Toisaalta mitään todella tuntuvia katsojalukuja ei ole tänä vuonna ollut ainakaan Itävallan kilpailua ennen oikein missään maassa Euroopan maiden katsojaluvuista puhuttaessa ellei nyt sitten poikkeuksena oteta Hollantia siinä missä vuonna 2014 Tanska esimerkiksi oli myös vahva poikkeus sääntöön.

Tai 2000-luvun loppuvuosista puhuttaessa Puola oli myös vahva poikkeus katsojaluvuissa ennen Robert Kubican loukkaantumista ja käytännössä uran loppumista F1:ssä.

Englannin Channel 4:n lähetyksiin palatessa ja niistä puhuttaessa Englannin Grand Prixin aika-ajot olivat kuitenkin vaatimattomat tuttuun tapaan katsojaluvuiltaan. 1,85 miljoonaa katsojaa katsoi lähetystä keskimäärin ja 2,07 miljoonaa katsojaa oli katsojahuippu ja se on ollut huonoin aika-ajo sitten vuoden 2007 Englannin Grand Prixin aika-ajon ja vain marginaalisesti parempi kuin vuoden 2006 Englannin Grand Prixin aika-ajo.

Englannin Grand Prix tänä vuonna siis näin loppuyhteenvetona oli menettelevän hyvä ja jopa hieno tälle kaudelle katsojaluvuissa mitaten, mutta toisaalta taas tämän vuoden Englannin Grand Prix oli vähiten katsotuin Englannin Grand Prix sitten vuoden 2006.

Muutoin se olisi järkyttävä asia, mutta Wimbledon vei myös Jalkapallon EM-Kisojen Loppuottelun alustusten tai muiden ottelujen uusintojen takia pois Channel 4:ltä katsojia joten siinä mielessä sille voisi vähän antaa anteeksi joskin ei tietysti mitenkään hirveän paljon.

Lisäksi mikäli Unkarissa ja Saksassa tai puhumattakaan siitä eteenpäin Mersujen ongelmat tai muut yllättävät tapahtumat valtaavat lajia niin silloin katsojaluvut voivat nousta jopa korkeallekin tänä vuonna, mutta mikäli Mersujen valtakausi palaa jälleen todella vahvaksi ilman sisäisten ristiriitojen leimahdusta niin silloin katsojaluvut todennäköisesti Englannissa ja mikäli ei Englannissa niin ainakin muualla ne tulevat romahtamaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän vuoden Itävallan Grand Prix joka viime vuoden kilpailunsa osalta oli Saksassa käytännössä tavallaan kotikilpailu kun Saksan Grand Prix jäi ajamatta niin oli RTL:llä lähtökohtaisesti erittäin paljon katsojia kerännyt kilpailu. Aivan ensitiedoissa puhuttiin 5 miljoonan katsojan katsojaluvusta jolla se olisi ollut heittämällä toiseksi katsotuin kilpailu tällä kaudella ja vähän myöhemmin 4,48 miljoonan katsojan katsojaluvusta.

Sittemmin lopullinen katsojaluku oli 4,29 miljoonaa katsojaa mikä oli ainakin menettelevän hyvä vaikka sinänsä huonompi kuin viime vuonna ja vain vähän parempi kun Itävallan Grand Prix palasi pari vuotta sitten uudelleen kalenteriin.

Itse selostus vuorostaan tuntui olevan jälleen melko ala-arvoista ja eivät selostajat oikein tunnu enää nauttivan työstään tai ovat olleet jokseenkin kyllästyneen oloisia latteuksineen vaikka joskus tuleekin edes jotakin hyvää muuta taustatietoa. Ja kun joskus harvoin osaavat selostaa oikein niin sitten keskittyminen menee päin persettä tai sitten ei vain osata säilyttää sitä suhteellisuudentajua rata-asioissa.

ORF:n lähetyksiin verrattuna alkaa olla nykyisin jo todella huonoja etenkin kun Ernst Hausleitner on jo saanut käytännössä kaikkien saksankielisten katsojien tuen taakseen sinänsä ja Heinz Prüller käytännössä on jo siirtänyt manttelinsa hänelle selostusten saralla.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän vuoden Englannin Grand Prix jatkoi Saksassa katsojaluvuiltaan menettelevän hyvää linjaa vaikka Itävallan tapaan parhaimmillaan potentiaalia parempaankin olisi voinut olla ilman muita tärkeitä urheilutapahtumia. RTL:n katsojaluvut olivat tällä kertaa marginaalisesti paremmat Silverstonessa kuin Red Bull Ringillä. 4,32 miljoonaa katsojaa katsoi kilpailua Englannista.

Toisaalta selostus oli melkein yhtä huono kuin viime kisassa ellei jopa huonompi jatkuvan turva-autokitinän, ylipitkien mainosten ja muutenkin joidenkin tilanteiden täydellisen missaamisen ja keskikastin kuljettajien haukkumisen takia. Ei paljoa huonoimmillaan puutu kuin vain se, että MTV3:n selostajat alkaisivat puhua kohta selostamossa koulusaksaa niin tuloksena on kasa samaa p:tä.:yuck:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän kauden Unkarin kilpailua Englannissa seurasi Channel 4:n suoran lähetyksen osalta sinänsä melko vähän porukkaa keskimäärin, mutta kilpailun huippuluvulla mitaten se olisi ollut tämän kauden katsotuin kilpailu. Lähetystä seurasi keskiarvoisesti 2,80 miljoonaa katsojaa ja kilpailun huippuluku oli jopa hetken aikaa mitattuna 4,16 miljoonaa katsojaa mikä olisi tehnyt siitä katsotuimman kilpailun koko kaudella. Silti lähetys oli erittäin hyvin katsottu.

Tosiasia oli kuitenkin myös se, että kilpailun katsojaluvut Englannissa olivat silti heikoimmat sitten vuoden 2006 Unkarin Grand Prixin eli 10 vuotta sitten oli tämän kauden kisaa heikompia katsojalukuja Unkarin kilpailun osalta. Unkarin Grand Prixin aika-ajo oli huonoin katsojaluvuiltaan Englannissa sitten vuoden 2008, mutta silti katsotumpi kuin vuonna 2006 tai 2007. Hungaroringin radan aika-ajoa katsoi keskimäärin 1,54 miljoonaa katsojaa ja parhaimmillaan edes hetkenkin aikaa 2,32 miljoonaa katsojaa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tänä vuonna paluun kalenteriin kahden vuoden jälkeen edellisvuoden pakkotauon jälkeen tehnyt Saksan Grand Prix Hockenheimin radalla keräsi jälleen melko vähän katsojia sinänsä Englannissa, mutta huippuluvultaan se olisi ollut jälleen kauden katsotuin kilpailu ja jopa selvemmin kuin Unkarin Grand Prix Hungaroringin radalta.

Channel 4 lähetti kilpailusta pitkän koosteen tai melko lähelle sellaisen vanhan ajan Kolmoskanava/YLE-tyylin melkein kokonaisen tai kokonaisen jälkilähetyksen jossa oli erittäin paljon kuitenkin kisatapahtumia.

Sinänsä ihmettelin kyllä ennen kautta suoran lähetyksen valintana mieluummin Hungaroringiä kuin Hockenheimia, mutta ensi kaudeksi Channel 4 on luvannut enemmän ainakin alustavasti suoria lähetyksiä.

No kuitenkin kilpailu Saksasta keräsi ruutujen äärelle Englannissa 3,20 miljoonaa katsojaa keskimäärin ja enimmillään kilpailua seurasi huippulukunsa osalta peräti 4,33 miljoonaa katsojaa mikä olisi sillä mitaten eniten katsotuin kilpailu tällä kaudella Englannissa. Hockenheimin kilpailu oli kuitenkin jälleen katsojaluvuistaan huolimatta silti vähiten katsotuin kilpailu Englannissa sitten vuoden 2006 Hockenheimin kilpailun.

Katsojaluku oli kuitenkin erittäin lähellä vuoden 2012 Hockenheimin kilpailua ja vain noin miljoona katsojaa huonompi keskiarvoltaan kuin vuoden 2014 Hockenheimin katsojaluku ja huippuluvulla ei enää paljoakaan huonompi kuin vuonna 2012 tai 2014. Toisaalta sitten taas vuosina 2007-2011 Saksan Grand Prixit vaihtelevasti niin Hockenheimista kuin Nürburgringiltä käsin ovat olleet selvästi suositumpia näihin kisoihin verrattuna katsojaluvuiltaan Englannissa.

Hockenheimin kilpailun aika-ajo oli vuorostaan myös huonoin sitten vuoden 2006 ja selvästi vuosia 2007-2014 huonompi katsojaluvuiltaan. Keskimäärin vain 1,24 miljoonaa katsojaa jaksoi seurata Englannissa lähetystä ja 1,69 miljoonaa katsojaa katsoi lähetystä edes hetken aikaa.

Näin kesätauon aluksi on sanottava, että karmeasta alkuvuodesta huolimatta Englannissa katsojaluvut ovat olleet noususuhdanteessa. Erittäin hitaasti tosin, mutta sentään nousussa kuin laskussa. Aika-ajot ovat ymmärrettävästi pysyneet Mersun ylivoimankin takia vähän katsottuina, mutta itse kilpailut ovat sentään olleet aivan viime aikoina ja ennen kesätaukoa melko jännittäviä ja paremmalla tv-ohjauksella olisivat olleet vielä parempia seurata kun hienoja ohitusnäytöksiä olisi näytetty enemmän ja selvästi enemmän kuvattu myös sinisten lippujen kiistatilanteita.

Jotta ei vain aina syytettäisi pelkästään Esteban Gutierrezia siitä estelystä kun siellä on ollut niitä muitakin kuskeja jotka selvästi estelevät tai ovat estelleet ja jopa pidempäänkin kuin Gutierrez saamatta silti lähellekään niin paljon lokaa niskaan kuin mitä meksikolainen on toki pari viime kisan temppua huomioimatta saanut muutenkin ja jo ennen kuin oli oikeasti ongelmakaan herkälle, valitettavasti vielä toisinaan melko puusilmäisellekin ja itsepäiselle hienohelmaselostaja-fanisukupolvelle.:frank: Vaikka näistä lähinnä isoin vastuu fanien mielipiteen muokkauksesta on selostajilla ja kun joitakin ei sitten muutenkaan keskikasti kiinnosta niin soppa on ennakkoluuloissa ja typeryydessä sitten valmis tulille pataan. Ja puusilmäisyydessä enemmän selostajilla on osuutta kuin faneilla.

Tämä näin omana mielipiteenä vaikka mitä vähemmän joillakin on lajin seurantavuosia tai vasta aletaan seurata lajia niin tuollaisilla yksikantaisilla ja äkkipikaisilla tokaisuilla myös minkä tahansa maan selostajista riippumatta tehdään pahaa jälkeä nykymaailmassa.

Varsinkin kun nykyään tunnutaan joko kannattavan sitä ääretöntä yhden suunnan mielipidettä tiedon saralla muusta piittaamatta tai sitten vaihtoehtoisesti ääretöntä, tietämättömyyttä, suuna päänä olemista kuin pantterin karjaisun säikäyttämät paviaanit, typeryyttä ja mielenkiinnottomuutta mihinkään muuhun kuin korkeintaan kärkikuskiin jos aina edes siihenkään. Ja tämä kaikki vielä aikakautena jolloin kaikki tieto on ehkäpä parhaiten haettavissa kuin koskaan ennen ja jopa kärsitään ajoittain informaatiotulvasta!

Mikäli minä ikinä joutuisin Maikkarin selostamoon niin verenpainelääkkeet saisi kyllä ottaa mukaan ja toivoa, että verenpaine ei romahda tai nouse raivosta kohtuuttomiin lukemiin.:mad:

Ja jotta en ihan Höyryn tyyliin ala ottaa kierroksia koneeseen liikaa näistä viime päivinä tätä rakastamaani lajia ravistelleista karmeuksista, suoranaisista sokeuksista siihen mitä tulee lajin tuomaritoimintaan, rangaistuslinjaan ja naurettavan lyhyeen sinisten lippujen sääntöön niin on todettava, että kesätauon jälkeen mennäänkin sitten Belgian Spa-Francorchampsiin.

Kyseinen kisa ei ole ollut Englannissa pitkään aikaan mitenkään erityisen seurattu kilpailu ollut. Keskimäärin hädin tuskin on aina ylitetty 3 miljoonaakaan katsojaa aina edes huippuluvultaankaan joten tällä kaudella Channel 4 voi hyvinkin yllättää ja saada tililleen ensimmäisen yli 3 miljoonaa katsojaa keränneen Belgian Grand Prixin pitkään aikaan keskiarvoisesti ja ainakin edes huippuluvussaan katsojista puhuttaessa.

Paljon toki on kiinni siitä, että karkaako Mersu horisonttiin kesätauon jälkeen vai pystyykö Red Bull tai Ferrari ja aivan viime päivien karmeasta lopustaan huolimatta ennen kesätaukoa myös Williams kuromaan eroa kiinni?

Vaikka tähän päätteeksi on todettava kyllä, että menettelevän välttävästä jopa hyvään suorituskykyyn ennen kesätaukoa tällä kaudella kyennyt Williams taitaa valitettavasti taistella vain Force Indian kanssa kyllä lähtökohtaisesti vain sarjan nelospaikasta tällä kaudella ilman jotakin todella konkreettista ja mieluiten heti tulevaa yllätystä vaikka Spassa tai sitten Italian Monzassa.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Unkarin Grand Prix tällä kaudella kuitenkin kiinnosti melko paljon katsojia myös Saksassa. RTL:n kilpailua seurasi 4,62 miljoonaa katsojaa mikä oli suurin piirtein sama kuin viime vuonna vaikkakin aivan hiuksenhienosti sanoen myös vähän vähemmän. RTL:n selostus tuntui nyt hieman paremmalta kuin mitä viime aikojen tai viime vuosien kilpailut ovat olleet, mutta kyllä silti se tietty väsymys ja kyllästyneisyys paistaa läpi toki hyvistä yrityksistä huolimatta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän vuoden Saksan Grand Prix oli monessa määrin juhlaa. Ensimmäisestä Saksan Grand Prixistä oli kulunut Grand Prix-sarjan ajot mukaan laskien 90 vuotta ja lisäksi Saksan Grand Prix palasi takaisin lajiin edellisen vuoden pakkoloman jälkeen.

Saksan Grand Prix oli aluksi saksalaisten riemujuhlaa aina Grand Prix-sarjan lopulle ja Toisen Maailmansodan alkuun asti, mutta Toisen Maailmansodan jälkeen ei yksikään saksalainen kovista toiveista huolimatta koskaan voittanut Saksan Grand Prixiä ennen kuin muuan Michael Schumacher sen sitten viimein vuonna 1995 voitti ja sen jälkeen aika useinkin on saksalainen kuljettaja voittanut kyseisen kilpailun.

RTL juhli myös kun tavallaan on ollut viime vuoden poissaolon huomioon ottaen 25:s kerta kun RTL on näyttänyt Saksan Grand Prixin. Vuosina 1984-1990 RTL televisioi toki muita F1-ajoja Saksaan, mutta ei koskaan itse Saksan Grand Prixiä vaan sen lähetti aina joko ARD tai ZDF. Joka tapauksessa toki valtavan historian unohtaen pienimuotoinen juhlakilpailu keräsi kuitenkin hienosti katsojia ruutujen ääreen vaikka toki sinänsä pieni harmin tunne jäi päällimmäiseksi kun kyse kuitenkin oli ensimmäisestä Saksan Grand Prixistä kahteen vuoteen.

Kilpailu oli kahden vuoden takaiseen yleisöfloppiin nähden hieno menestys vaikka lippujen hinnat olivat ainakin tiettävästi hyvin korkeat ellei peräti suolaiset vaikka toki kahden vuoden takaiset järjettömimmät hintavaraukset eri merkkituotteille oli poikkeuksellisesti ilmeisesti katastrofin edes jotenkin opettamana jätetty pois. Televisiollisesti kahden vuoden takaiseen karmeaan selostusfloppiinkin nähden tuolloisena RTL:n omana 30-vuotisjuhlavuotena tämän vuoden Saksan Grand Prix oli selostusarvoltaan ainakin miellyttävämpi kuin tuolloin ja lisäksi tämän kauden normaaliin keskivertokilpailuun nähden edes parempi sinänsä.

Tosin parannettavaakin kyllä olisi ollut ja edelleen tilannetaju oli melko huono. Välillä uhkasi mennä itsestäänselvyyksien lateluksi taas kerran ja keskikastin asiantuntemus on aivan viime vuosina alkanut pelottavasti ohentua jopa RTL:nkin osalta vaikka tähän asti ehkä kenties juuri Nico Hülkenbergin takia RTL on nimenomaan edes yrittänyt ja myös jaksanut keskittyä ylläpitämään huonoimmillaan edes kelvollista asiantuntemusta keskikastin tallien tapahtumista.

Siltikin itse olen pidemmän aikaa silti jo seurannut ORF:n eli Itävallan television selostuksia kun keskimäärin toimii kaikki selostusta ja kokonaisasiantuntemusta myöten paremmin ja koko kauden mitta on tähän asti toiminut paremmin kuin RTL:llä joka onnistui mielestäni vain tässä Saksan Grand Prixissä ja yhdessä alkukauden kisassa toimimaan jotenkin kelvollisena formulalähettäjänä.

RTL:n suoritustaso ennen kesätaukoa on mielestäni ollut siis parhaimmillaan vain korkeintaan hyvää, mutta huonoimmillaan jotain aivan yhtä karmeaa kuten MTV:n selostus Suomessa. Välillä tosiaan ei puutu muuta kuin se, että Oskari Saari tai Maikkarin selostusryhmä alkaisi puhua koulusaksaa selostamossa niin sama määrä p:tä tulee eri kielipaketissa vain.

Yleisesti ottaen kuitenkin RTL on suoriutunut veteraaneineen kelvollisen välttävästi ennen kesätaukoa. Belgian Grand Prix on myös merkkipaalu kun Saksan eräänlaisen Formulailmiön mahdollistajan eli Michael Schumacherin debyytistä lajiin tulee kuluneeksi ennen pitkää täsmälleen 25 vuotta.

Katsojaluvusta sitten viimein puhuttaessa tämän vuoden Saksan Grand Prix Hockenheimin radalta keräsi 4,94 miljoonaa katsojaa RTL:n pariin ja se on enemmän kuin vuonna 2014 joskin tietysti harmittavasti vähemmän kuin vuonna 2010 tai 2012 kun ajettiin Hockenheimin radalla Saksan Grand Prix ja myös vähemmän kuin vuonna 2013 jolloin ajettiin tietenkin viimeisin Nürburgringin kilpailu.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän vuoden Belgian Grand Prix kesätauolta palaamisen merkeissä ei tuttuun tapaan ollut erityisen hyvin katsottu kilpailu. Spa-Francorchampsin kilpailua katsottiin Channel 4:n puolella kaikkiaan 2,60 miljoonan katsojan keskikatsojamäärän ja 3,01 miljoonan katsojan huippulukemin voimin.

Suoraksi lähetykseksi kilpailu sinänsä missä tahansa muualla kuin Belgiassa olisi katsojalukemiltaan Englannin F1-lähetysten taustaa katsottaessa melko huono, mutta Belgian Grand Prix ei ole Englannissa kerännyt katsojia pitkään, pitkään aikaan yleensä yli 3 miljoonaa katsojaa edes huippuluvuillaankaan mitaten.

Edelliset 3,5 miljoonan katsojan luvut olivat Belgian kisoista puhuttaessa vuosilta 2008, 2010 ja 2011. Edellinen 4 miljoonan katsojan kilpailu oli 2000-luvun alussa tai aivan 1990-luvun lopulla ja edellinen yli 5 miljoonan katsojan Belgian Grand Prix taitaa mennä aikavälille 1992-1996 mikäli Belgian kisoista puhutaan brittien näkökulmasta.

Aika-ajo sitä vastoin oli todella huono. 1,34 miljoonaa katsojaa jaksoi katsoa aika-ajoa keskimäärin Channel 4:lta ja 1,82 miljoonaa katsojaa katsoi sitä parhaimmillaan. Kauden jatko tuntuu katsojalukujen osalta riippuvan paljon siitä, että tuleeko MM-taistosta muutakin kuin vain Mersun ikioma keskinäinen taistelu.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Belgian Grand Prix Spa-Francorchampsin radalla ei hirveästi innostanut katsojia ruutujen äärelle Saksassakaan joskin katsojaluvut tänä vuonna olivat paremmat kuin viime vuonna, pari vuotta sitten tai vuonna 2012. Tämän kertainen Belgian Grand Prix keräsi ruutujen äärelle 4,66 miljoonaa katsojaa RTL:n kanaville eli kaikkiaan pientä elpymistä tuntuu olevan havaittavissa ja mikäli MM-taisto vielä jännittävämmäksi muuttuu niin katsojaluvuille se tietää vain hyvää. Ainakin tänä vuonna ei vielä näyttäisi tapahtuvan mitään lopullista romahdusta katsojaluvuissa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Englannissa Channel 4:n kilpailu Italian Monzasta kauden viimeisenä Euroopassa ajettavasta kilpailusta keräsi Englannissa oikeastaan melko vähän katsojia keskimäärin, mutta erittäin hyvän katsojaluvun sen huippuluvun osalta nykypäivän haasteet tietäen. 2,57 miljoonaa katsojaa keskimäärin katsoi lähetystä ja 4,02 miljoonaa katsojaa seurasi kilpailua parhaimmillaan edes hetkenkin aikaa.

Siltikin tämän vuoden Monzan kilpailu oli vähiten katsotuin Monzan kilpailu Englannissa tavallisen katsojaluvun osalta sitten vuoden 2006 Monzan kilpailun jolloin kilpailua seurasi marginaalisesti enemmän katsojia eli 2,60 miljoonaa katsojaa ja mikäli katsojahuipun osalta mitataan niin siinä tapauksessa tämän kerran kilpailu oli vähiten katsottu Italian Grand Prix sitten vuoden 2007 jolloin Englannissa sitä seurasi huippuluvun osalta 4,2 miljoonaa katsojaa.

Aika-ajojen osalta Englannissa tämän vuoden Italian Grand Prix keräsi 1,70 miljoonaa katsojaa keskimäärin ja lähetystä parhaimmillaan katsoi edes hetkenkin aikaa 2,63 miljoonaa katsojaa huippuluvun osalta. Valitettavasti aika-ajo oli Monzan vastaavista heikoin sitten vuoden 2008 jolloin aika-ajoa katsoi keskimäärin 1,8 miljoonaa katsojaa ja korkeimmillaan 2,7 miljoonaa katsojaa huippuluvun osalta Englannissa.

PS. Näin jälkikäteen isoon tekstiin lisättynä huippuluvulla mitaten Monzan kilpailu olisi ollut itse asiassa Englannissa juuri ja juuri kauden katsotuin kilpailu Channel 4:llä mitä tällä hetkellä pitää edelleenkin sinänsä Bahrainin osakilpailu 4,01 miljoonan katsojan keskikatsojaluvullaankin...
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
RTL:n puolella Saksassa Italian Grand Prix Monzan radalta keräsi 4,68 miljoonaa katsojaa mikä oli hieman vähemmän kuin viime vuonna, mutta parempi katsojaluvuiltaan tämän kertainen kilpailu silti oli kuin pari vuotta sitten tai vuonna 2012 olikaan. Näyttäisi siltä, että hieman parempaan päin katsojaluvut ovat Saksassakin nousemassa.
 

Racecardriver

Well-known member
Liittynyt
24.3.2012
Viestit
354
Voisiko CCMK tehdä listan F1-sarjan kokonaiskatsojamäärästä viimeisen 26 vuoden ajalta?
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Voisiko CCMK tehdä listan F1-sarjan kokonaiskatsojamäärästä viimeisen 26 vuoden ajalta?
Katsotaan sitä vielä. Joissakin aiemmissa viesteissäni olen noitakin lukuja laittanut tähänkin toikkiin. Noin vuosina 1989-1990 F1:stä todella tuli aikanaan maailmanlaajuista seurannaltaan ja vuosina 1991-1994 ennen Ayrton Sennan menehtymistä kasvuvauhti oli todella hurjaa ja Sennan menehtymisen jälkeen aivan lopullisesti formuloista tuli todellinen ilmiö joskin tietysti oli sitä ollut jo kauan. Katsojalukujen osalta siis vaikka toisinkin päin olisi voinut käydä.

Noin vuosina 1989-1990 ensimmäistä kertaa puhuttiin 500 miljoonan-1 miljardin kokonaiskatsojaluvuista vaikka vielä vuonna 1989 katsojaluvut taisivat olla 300-400 miljoonan katsojan luokkaa ainakin varmemmin. Vuosi 1990 oli sitten jo sen verran enemmän seuratumpi, että sen jälkeen viimeistään on ollut ainakin 500 miljoonaa katsojaa yleensä formuloilla paitsi aivan nykyvuosina kun katsojaluvut ovat olleet tippumaan päin ja yleisesti ottaen vuodesta 1994 tai 1995 vähän näkökulmasta riippuen jo todella laajasti miljardiluokkaa ovat olleet katsojaluvut ja tätä aiemmin vuosina 1991-1993 vähän jälleen myös näkökulmasta riippuen.

Vuoden 1990 katsojaluvut maailmanlaajuisesti näin aivan äkisti muistettuna taisi olla 523 miljoonaa katsojaa. Se ainakin oli useimmiten mainittu luku, mutta aivan suurimmillaan jo miljardikin mainittiin.
 
Ylös