F1 Televisiointi muissa maissa

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Ei ollut kommentilla tekemistä mitään moderoinnin kanssa, vaan ihan sitä, että jos tiivistäisit sanoamisiasi, niin saisit paljon enemmän lukijoita jutuillesi! Tosi moni on asiasta esim. Vapaalla kertonut.

Toki täällä F1-vapaalla voit toimia miten haluat, mutta olipahan vain vinkki (turhautuneena ilmaistuna) että noissa voisi olla aihioita ihan hyväänkin kirjoitteluun.
Hyvä tietää.:)

Tiedän kyllä nuo kertomiset muiltakin.

Tosin en vain oikein tiedä, että mikä olisi sopiva mitta sanomisille tiivistyksenkin suhteen.:(
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Barcelonan 1997 televisiolähetyksen kuvauksellisia muistoja jo aiemmin muistellun Interlagosin 1995 tapaan tulee tässä viestissä reilusti alkuperäistä tiivistetympänä ja yritän mahduttaa tekstin ranskalaisin viivoin ilmaistuna yhteen ja samaan viestiin.

Ehkä tulee vielä toinenkin viesti, mutta toivottavasti sitä ei tarvitsisi.

Alanpa muistella siis:

- Tämä kilpailu oli kauden kuudes kilpailu joka jossakin mielessä monen mielestä oli ehkä paras kisa vaikka se televisiollisesti kuvattuna oli Espanjan TV3:n ohjausjäljen takia painajaismaisen huono jo vuoden 1997 tilanteet huomioiden

- Sauberin ja Martin Brundlen mahdollinen sopimuskohu jatkui silti tässä kilpailussa huomioimatta eri maissa sitä tosiseikkaa, että Brundle ajoi Jordanilla enää vain testiä ja Nicola Larini oli jo korvattu Gianni Morbidellillä

- Tämä kisa oli monissa englanninkielisissä maissa ja F1 Digital-palvelun maissa sensaatio koska Jordanin Giancarlo Fisichellan ja Ralf Schumacherin tiimiradioista pystyi kuulemaan kisan aikana ja tästä eteenpäin ITV:llä ainakin oli mahdollista kuulla tiimiradioita kuten myös RTL:llä ja TF1:llä

- Ralf Schumacherin starttiongelma ja toinen lähtö kisaan oli ilonaihe koska ITV pystyi epätavallisen kauan, peräti 19 kierrosta putkeen näyttämään kilpailusta ilman mainoskatkoja koska kaikki mainoskatkot näytettiin erittäin järkevästi juurikn kisan lähtöjen välissä ja viimeinen mainoskatko muutenkin ITV:llä oli hyvä koska se näytettiin 12 kierrosta ennen kilpailun loppua ja MTV3:llakin taisi olla juuri tästä syystä hieman eriävämpi tapa mainostensa suhteen ja se ei myöskään tainnut tässä kisassa haitata niin paljon suomalaiskatsojia kuin mitä muuten nousevassa Mika Häkkisen ja Mika Salon edesottamuksia seuraavassa Suomessa useimmiten oli siihen mennessä haitannut

- F1 Digitalin ja F1 Digital+:n lähetyksissä ehkä hienointa oli nähdä Johnny Herbertin nousua aina neljänneksi saakka siinä vaiheessa kisaa kun tavallisella maakohtaisella linjalla mentäessä Herbertistä ei Mika Häkkisen tapaan nähty juuri mitään kisassa tai ei ainakaan niin paljon kuin mitä ehkä olisi pitänyt

- Espanjan TV3:n surkeuden lopullisesti kruunasi ohjaustyön osalta Johnny Herbertin viimeisen kierroksen ja ennen ruutulippua tapahtuneen ohituksen missaaminen David Coulthardista
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Englannissa Espanjan Barcelonan kilpailun osalta kyseinen kilpailu oli Channel 4:lle jälleen uskomattomankin erinomaisesti katsottu kilpailu.

Tämän vuoden kilpailu Barcelonasta oli yleensäkin katsotuin Espanjan Grand Prix Englannissa sitten vuoden 2015 vastaavan kilpailun ja aika hyvät katsojaluvut se keräsi yleensäkin kun 2000-luvulla Espanjan Grand Prix ei kovin usein ole kerännyt liian suuria katsojalukuja Englannissa.

Jälleen kerran varsin pitkään sai odotella katsojalukuja kun niiden hehkutettiin olleen kokonaisen jälkilähetyksenkin osalta reilusti yli 5 miljoonaa katsojaa kunnes luvut sitten putosivat.

Ei tosin ajattelemiini 2-3 miljoonaan tai sen alle vaan oikeastaan keskikatsojaluvultaan vain 4,41 miljoonaan katsojaan ja katsojahuipultaan 4,46 miljoonaan katsojaan jolloin se ei ihan kyennyt lyömään Bakun kilpailun vastaavia katsojalukuja tältä vuodelta puhuttaessa.

Katsojaluku on hieno kun ottaa huomioon myös Englannin Valioliigan viimeisiä jäljellä olleita kauden päätöspelejä olleen ruudussa jolloin katsojaluvut olisivat voineet olla tuntuvasti pienempiäkin. Osin katsojaluvuista varmasti korkeat tekivät myös alun Turva-auton takana ajaminen ja muutamat muut tietyt tilanteet. Melko tylsäksi kisa lopulta tietenkin meni, mutta ei ihan niin tylsäksi kuin mitä kauden alku oli ja puhumattakaan sitten lukemattomista normaaleista Barcelonan kisoista vuosien varrelta.

Aika-ajot Espanjasta olivat heittämällä myös seuratuimmat kolmeen vuoteen jo pelkästään 2,46 miljoonan katsojan voimin ja katsojahuippu 3 miljoonalla katsojalla itse asiassa on paras ylipäänsä myös aika-ajojen osalta keräämä katsojaluku sitten vuoden 2015 Englannissa.

Katsojahuipun osalta kun 3 miljoonaa katsojaa Englannissa aika-ajojen osalta on viimeksi ylitetty vain Sakhirin 2015 ja Sepangin 2015 aika-ajojen osalta ja sitä ylemmistä onkin sitten vuosia vierähtänyt jo reilusti enemmän.

Englannissa eikä vain pelkästään Englannissa on viime aikoina jälleen alettu elää eräänlaista uutta F1-katsojavillitystä lajin osalle. Ehkäpä ensi kerran melko laajamittaisesti sitten vuosien 2012 ja 2013 jolloin edellisen kerran tuntui iloa ja onnea riittävän katsojaluvuissa usein ympäri maailmaa ennen vuosille 2014-2017 osunutta katsojalukujen taantumakautta eri puolilla maailmaa joka joissakin oloissa on ollut jopa jyrkempi kuin Michael Schumacherin Ferrarin dominointiaikaan 2000-luvulla.

On paha myös sanoa, että mikä aivan erityisesti kiinnostaa F1:ssä juuri tällä hetkellä tavallisten ja tiedossa jo olevien asioiden lisäksi?

Onko se uusien katsojien lopultakin tapahtunut ja kauan odotettu tuleminen lajin pariin piilottelemasta vain pelkästään nettimaailman lähetysten parista vai olisiko sitten vanhempi sukupolvi vielä kerran tehostanut omassa ikäkaudessaan katsomistaan ympäri maailmaa kun välillä he olisivat olleet lajin parista poissa kuka minkäkin elämäntilanteen johdosta?

Kaikkiaan tällä kaudella viittä ajettua kilpailua kohti ennen Monacoa jännitystä on riittänyt kolmessa kilpailussa, niistä yksi eli Melbourne oli tuomittu hyvin tylsäksi ja Barcelona vuorostaan vaihtelevan tylsäksi.

Kaikki eivät myöskään ole nielleet äkkinäistä lisääntynyttä kiinnostusta sellaisenaan lajiin.

Viimeisenä parina-kolmena vuotena katsojaluvut ovat usein myös monien pessimistien mielestä olleet niin korkealla kuin ovat olleet vain siksi, että aina kuitenkin on sattunut myös ylipitkinäkin pidetyille kausille riittävän monesti niitä muutamia jännittäviä kilpailuja kauteen jotka ovat estäneet katsojalukujen romahduksen ja monet pelkäävät tällä hetkellä myös tällä kaudella niin käyvän.

Barcelonan osalta kolme edellistä kilpailua sitä ennen tällä kaudella ja myös kolme edellistä jännittävää Barcelonan osakilpailua vuosina 2015-2017 loivat niin kovin suurta pohjaa tämän vuoden Barcelonalle mikä saattoi selittää sen, että miksi sitä osakilpailua niin ympäri maailmaa on paljon katsottu tai vaikka näin esimerkin johtoisesti Englannissa.

Lopuksi Monacon Grand Prix on nyt tärkeä näytönpaikka lajille katsojalukujen osalta niin Englannissa kuin muuallakin. Etenkin kun laji alkaa kilpailla Jalkapallon MM-Kisojen kanssa ja sen varjoon jää ainakin Kanadan Montrealin kilpailu katsojaluvuiltaan ellei ihmeitä tapahdu.

Muutoin kaikki riippuu lajissa pitkälti Ferrarin ja Red Bullin suorituskyvystä ja sen kehittymisestä.

Mikäli Ferrari ja Red Bull alkavat heikentyä niin katsojaluvut kyllä romahtavat, mutta mikäli eivät niin ainakin kesän alkuun asti kaikki näyttää F1:n katsojalukujen osalta todella hyvältä ja kehitys voi jatkua positiivisena myös vaikka Mercedes saisi osia ylivoimastaan takaisinkin niin kauan kun nämä tallit kuljettajineen pysyvät palkintopaikoissa kiinni ja luovat onnistumisten iloa katsojille.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Sveitsissä tosiaan on aikanaan ja on edelleenkin paljon selostettu F1-kisoja ja myös asiantuntemusta on ollut lajin parissa vaikka erikoisesti maassa on ollut moottoriurheilun kieltokin.

Vaikka joihinkin vanhempiin Sveitsin televisiointeihin tai selostajiin olen kiinnittänyt huomiota enimmäkseen ranskankielisen tai italiankielisen alueen suuntaan niin nyt puhun hieman uudemmista ajoista kuin vuosista 1950-1980.

Sveitsin ehkäpä tunnetuin nykypäivän selostaja on maan saksankielisen alueen selostaja Hans-Markus Tschirren. Herr Tschirren tosiaan oli hyvin usein uskomattoman kiinnostava selostaja huolimatta viileän analyyttisestä selostusasenteestaan ainakin yleensä.

Artikulaatio, kisalukutaito ja ulosanti olivat parhaimmillaan jo muun muassa maan ranskankielisen alueen selostajan eli Jacques Deschenauxin taidot jo selvästi ylittävämpiä etenkin Monsieur Formule 1:n vanhempina vuosina ja melkein yhtä tietäväinen moottoriurheilun tietosanakirja kävelevässä muodossa kuin Heinz Prüller tuntui Herr Tschirren myös olevan.

Joskus tietenkin virheitä sattui ja silloin kommentaattori kuten Marc Surer oli kultaakin arvokkaampi selostamossa niitä virheitä korjaamaan.

Tschirren oli tosiaan yhtä mittaa selostajana vuosina 1981-2007 jonka jälkeen Herr Tschirren on kirjoitellut lähinnä vain lehtiin juttuja F1:stä tai pitänyt ajoittain moottoriurheilublogiaan aina viime vuosiin asti joskin vuodesta 2015 lähtien tahti on iän myötä hidastunut huomattavan selvästi aiempaan verrattuna.

Tschirren aloitti maansa saksankielisen television palveluksessa vuonna 1978 ja on näillä näkymin vihdoin ja viimein jäämässä aivan täydelle eläkkeelle vuoden päätteeksi kun vuodesta 2015 lähtien on ollut melkein kokoaikaisella eläkkeellä tietysti muutenkin ja osa-aikaisella eläkkeellä jo vuodesta 2008 lähtien kanavan palveluksesta puhuttaessa.

Tschirren ennen selostajan uraansa lähinnä toimitti F1-juttuja vuosina 1978-1980 vaikka sitä ennen ei ollut niin mainittavaa kiinnostusta eli Herr Tschirren melkoisen mielenkiintoisesti kuitenkin oppi lajin niksit hyvinkin autourheilukielteisessä maassa ainakin sinänsä nopeasti ja oikein.

Tschirrenin jälkeen Sveitsin television selostuksia saksankielisellä alueella jatkoi vuosina 2008-2014 vuosien 1993-2007 aikana enimmäkseen kommentaattorina ollut ja juurikin enemmänkin kommentaattoriksi kuin selostajaksi sopinut Tschirrenin kulttiaseman perijä eli Michael Stäuble ennen kuin Stäuble kai tietääkseni ainakin pääasemallisen selostuksen luovutti seuraajalleen joka sitten nykyään selostaa kisoja kun enimmäkseen Herr Stäuble toimii nykyään studioisäntänä tai toimittajana tai viettää nykyisin 58-vuotiaana jo käytännössä osa-aikaisella eläkkeellä aikansa alkuperäisen selostuslajinsa eli alppihiihtonsa tai laskettelun parissa selostaen.

Stäublen aikaan ajajakommentaattorina oli enimmäkseen Sebastien Buemi ja ennen Stäublen kommentaattoriuraa eniten kommentointeja ainakin melkein koko ajan uransa jälkeen saksankielisellä alueella Sveitsissä vuosina 1987-1992 Tschirrenin kanssa teki vähemmän yllättäen kisoista puhuttaessa Marc Surer.

Hans-Markus Tschirren täyttää tänä vuonna myös 70 vuotta 28.8.2018 ja senkin ajattelin myös mainita kun miehestä tosiaan nyt tuli juttua kirjoitettua.:)
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Englannissa Monacon Grand Prix jatkoi katsojalukujen positiivista kehitystä Channel 4:n osalta.

Viime vuoteen nähden kisaa katsottiin selvästi paremmin Daniel Ricciardon sen voittaessa ansaitusti.

4 miljoonaa katsojaa katsoi keskimäärin ja huippuluku katsojaluvuissa oli 4,06 miljoonaa katsojaa. Lukemat ovat parhaimmat viime vuosilta puhuttaessa ja suurin piirtein vuoden 2015 Monacon katsojalukuja vastaavia.

Toki tietenkin suorana tulleen Monacon osalta katsojaluvut olisivat voineet olla parempiakin takavuosien tai takavuosikymmenten BBC:n aikakauden Monacon kisojen malliin, mutta vähemmänkin katsojia olisi voinut olla.

Edelleenkään aika-ajot eivät olleet Englannissa kovinkaan katsottuja Monacosta puhuttaessa. 1,48 miljoonaa katsojaa katsoi aika-ajoja keskimäärin ja 2,33 miljoonaa katsojaa oli katsojahuipun osuus.

Monacon Grand Prix jatkoi kehuttujen katsojalukujen mallia Englannissa joskin lähimainkaan ei F1 ollut Englannissa katsotuin urheilulaji kuluneena viikonloppuna.

Eniten katsottiin tietenkin Mestarien Liigan Jalkapalloa jonka kehuttiin olleen pitkään aikaan yksi Englannin katsotuimpia urheilulähetyksiä juurikin sen Loppuottelun osalta. Tänä vuonna kun kohtasivat Liverpool ja Real Madrid.

Toki Englannissa jalkapallokin on kärsinyt katsojalukujen menetyksiä maksutelevision takia ja mikäli jalkapallon Mestarien Liigan tai Englannin Valioliigan otteluja yhä nähtäisiin säännöllisesti suorina edelleen joko merkittävän kansallisella mainosrahoitteisella kanavalla kuten ITV:llä tai sitten Englannin oman yleisen television kanavalla eli BBC:llä niin katsojaluvut pyörisivät todennäköisesti enemmän kuin yli 15 miljoonan katsojan lukemissa molempienkin kanavien osalta Englannissa.

Kanadan Montrealista eteenpäin F1 alkaakin Englannissa kilpailla Jalkapallon MM-Kilpailujen kanssa ja silloin tilanne on ollut useimmiten melko epäedullinen paitsi siinä tapauksessa, että Englanti ei menestyisi niissä tai olisi mukana lainkaan.

Kaikkiaan kuitenkin Englannissa ainakin katsojalukujen kehitys vaikuttaa pysyvän hyvänä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Laitan tähän seuraavaksi saksankieliseltä alueelta katsojalukuja yhteenvetona tältä kaudelta toistaiseksi Saksan RTL:n ja Itävallan ORF:n osalta eri kilpailuista tarkemmin.

Tämän kauden kilpailuista puhuttaessa niistä on liikkunut monenlaista, ristiriitaista ja ajoittain erittäin vahvasti liioiteltua katsojalukutietoa joka kuitenkin on onneksi kauden edetessä alkanut tasautua. Tämä siis oikeastaan koskee yksinomaan Saksan RTL:n lähetyksiä ja ei niinkään Itävallan ORF:n lähetyksiä.

Tässä tiivistyksenä katsojaluvut ensin RTL:n ja sitten ORF:n osalta ja RTL:n muutamiin kilpailuihin tulee pientä lisäselvitystäkin:

RTL:n Katsojaluvut vuonna 2018 toistaiseksi

Melbourne: 2,58 miljoonaa katsojaa (Alustava katsojaluku osin liioiteltuna oli 3,28 miljoonaa, mutta pariin muuhun kilpailuun nähden se ei olisi ollut niin paha tilanne niinkään hyväksyä vaikka tietoa ei sinänsä olisi oikaistukaan.)

Sakhir: 4,72 miljoonaa katsojaa (Alustava katsojaluku pyöri järkyttävän yläkantissa, jopa 10 miljoonassa katsojassa laskien sitten toki 'vain' 6,44 miljoonaan katsojaan ennen sittemmin paljastuneita oikeita katsojalukuja.)

Shanghai: 4,28 miljoonaa katsojaa

Baku: 5,09 miljoonaa katsojaa (Alustava katsojaluku pyöri myös järkyttävän yläkantissa, jopa 10 miljoonassa katsojassa laskien sitten toki alemmas ja ennen pitkää lopulliseen oikeaan katsojalukuun asti. Tämä kilpailu oli ennen Monacoa katsotuin kilpailu kaudella.)

Barcelona: 4,73 miljoonaa katsojaa

Monaco: 5,21 miljoonaa katsojaa (Välillä tämän kilpailun katsojaluku oli myös 6,03 miljoonaa katsojaa, mutta ei ihan sentään kuitenkaan.)

ORF:n Katsojaluvut vuonna 2018 toistaiseksi

Melbourne: 251 000 katsojaa (Tämä katsojaluku on lyhyesti mainiten raportoitu aiemmin, mutta päätin sen sisällyttää tähän tällä kertaa poikkeuksena.)

Sakhir: 528 000 katsojaa

Shanghai: 409 000 katsojaa

Baku: 387 000 katsojaa

Barcelona: 402 000 katsojaa

Monaco: 567 000 katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Italian RAI:n katsojaluvuista olen saanut viime aikoina uutta tietoa joskin kokonaisia uusia kausia olen saanut vain tasan yhden kauden verran eli vuoden 1999 kaikkien kilpailujen katsojaluvut olen saanut kerättyä kasaan ja kerron ne seuraavassa viestissä.

Tässä viestissä laitan lyhyesti RAI:n katsotuimmat F1-kisat ainakin näillä näkymin parilta vuodelta mistä varsinkin ensimmäinen yllätti koska olisi tilanteen luullut Italiassakin kiinnostaneen enemmän toisin kuin ymmärrettävästi Saksassa tilanne ei ihmetyttänyt.

Tässä ne tulevat:

1997: Euroopan Grand Prix Espanjan Jerezissä 12,9 miljoonaa katsojaa

1998: Luxemburgin Grand Prix Saksan Nürburgringillä 13,345 miljoonaa katsojaa

Siinä olivat näillä näkymin katsotuimmat kilpailut noina vuosina Italiassa ellei mitään ihmeellistä ilmene.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
RAI:n vuoden 1999 katsojaluvut Italiasta puhuttaessa tulevat tässä:

Melbourne: 1,902 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 10,526 miljoonaa katsojaa

Imola: 10,900 miljoonaa katsojaa

Monaco: 11,250 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 9,778 miljoonaa katsojaa

Montreal: 8,900 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 10,140 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 9,813 miljoonaa katsojaa

A1-Ring: 9,224 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 9,849 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 8,8 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 9,150 miljoonaa katsojaa

Monza: 10,293 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 10,451 miljoonaa katsojaa

Sepang: 7,495 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 6,425 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 1999: Melbourne 1,902 miljoonalla katsojalla

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 1999: Monaco 11,250 miljoonalla katsojalla

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 1999: 144,896 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 1999: 9,056 miljoonaa katsojaa
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuoden 1985 San Marinon Grand Prix nähtiin seuraavalla tavalla alustavasti 32 eri maassa aikanaan eri muodossa.

Laitan tähän alle kaikkien alustavasti kilpailun suorana näyttäneet tai näyttöaikomuksia ylläpitäneet maat ja näiden lisäksi 11 maata näytti kilpailun jälkilähetyksenä ja Suomen Yleisradio tietenkin FOCA:n paperien ulkopuolisena maana. Joidenkin maiden lähetystilanteet myös muuttuivat tai olivat erikoisuuksia normaaliin nähden. Tietenkin listan maiden lähetykset muuttuivat formaatiltaan erikoisiksikin ajoittain ja Suomi ei suinkaan ollut ainoa sinänsä ulkopuolinen lähettäjä. Listasta on tietenkin poissa myös itse isäntämaa jossa kilpailu tietenkin aina nähtiin jotenkin.

Tässä alustavat suoran lähetyksen TV-maat FOCA:n ja Eurovision papereiden mukaan San Marinon Grand Prixistä Imolasta 1985:

Tanska

Iso-Britannia

Ranska

Luxemburg

Monaco

Belgia

Länsi-Saksa

Itävalta

Sveitsi

Hollanti

Espanja

Portugali

Kreikka

Brasilia

Argentiina

Venezuela

Kolumbia

Yhdysvallat

Australia

Meksiko

Kanada

Jälkilähetyksen maat alustavasti kokonaisena sellaisen valmiina lähettämään olivat seuraavat FOCA:n listalla:

Guatemala

Chile

Uruguay

Etelä-Afrikka

Hong Kong

Dominikaaninen Tasavalta

Peru

Ecuador

Panama

Zimbabwe

El Salvador

Jälleen lista oli vain alustava ja listalle tuli kilpailun tullessakin vastaan muitakin uusia suoran lähetyksen maita ja joidenkin maiden lähetykset tosiasiallisesti muuttuivat muuksi muodoltaan ja ääritapauksessa jäivät näyttämättä. Ja tietenkin oli FOCA:n listan ulkopuolisia maita joiden voimin F1-kilpailu Imolasta vuodelta 1985 nähtiin melkein 40 maassa, arviolta 34-39 maata sen kilpailun näytti näillä näkymin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Belgian television vanhemman ajan selostajista sain vihdoin ja viimein lisätietoa pitkien etsintöjen jälkeen.

Vanhin varmistunut Belgian television selostaja oli vuodesta 1963 aina vuoteen 1978 aivan sen vuoden alkuun asti Paul Brand. Paul Brand selosti ainakin Spa-Francorchampsin 1963 kilpailusta eteenpäin. Vuoden 1978 kisoista eteenpäin keskimäärin vuoteen 1994 asti selostajana oli Richard Debeir. Tosin Debeirin uran ensimmäinen kisaselostus oli Nivelles-Baulersin radalla ajettu kilpailu vuonna 1974.

Debeir oli selostanut Thierry Boutsenin uran ehkäpä eniten odotetuimpaan ja oletetuimpaan kotivoittokisaan ennakoissa eli vuoden 1990 Belgian Grand Prixiin mennessä 197 F1-kilpailua. Debeirin selostusuran aikana Belgian televisio alkoi käyttää kommentaattoreita kokeiluluontoisesti vuosina 1978-1980 ja vuodesta 1986 eteenpäin Debeirin pääsääntöisen selostusuran loppuun asti ja osin sen jälkeenkin pääkommentaattorina toimi Christian Lahaye. Lahaye oli kommentaattorina vielä myös Gaetan Vigneronin selostusuran alkuvuosina.

Debeir oli toki sattumanvaraisesti vuoden 1994 jälkeenkin selostajana, mutta pääsääntöinen selostaja oli kuitenkin vuodesta 1994 eteenpäin Gaetan Vigneron. Vigneronin ensimmäinen F1-selostus oli Espanjan Grand Prix 1991 Barcelonan radalta. Ja sattumanvaraisesti taisi selostaa vuosina 1992-1993 silloin tällöin.

Debeir tosin taisi jäädä eläkkeelle tai ainakin hän lähti pois Belgian television palveluksesta vuoden 2004 jälkeen. Vigneronilla tosin on eläkkeeseen vielä aikaa vaikka hänkin taitaa mahdollisesti jäädä tämän kauden jälkeen pois Belgian television selostamosta ainakin F1-kisojen suhteen.

Harmittavasti 1950-luvun Belgian television F1-selostajista aina noin vuoden 1963 alkupuolen kisoihin ja ennen Belgian Grand Prixia 1963 olevaan aikaan asti heistä tietoa ei ole harmittavasti löytynyt.:frown:
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Italian television eli RAI:n osalta olen saanut nyt uusien tutkimuksien jälkeen kokonaan selville vuosien 1996, 1997 ja 1998 kaikkien kilpailujen katsojaluvut.

Harmittavana pienenä puolena edelleen pitää vieläkin hieman etsiä noita RAI:n vuosien 2005-2007 kaikkien kilpailujen katsojalukujen taulukoita kun ne ovat olleet kateissa. Päivitän ne heti kun ne vain löytyvät tai tauon venyessä niiden osalta jossakin vaiheessa mahdollisesti aivan liian pitkäksi laitan sitten tietenkin vaikka vähän uudemmilta vuosilta aina viime vuoteen saakka noita katsojalukuja.

Melko kehittyviä katsojalukuja Italiassa tosiaan vuosina 1996-1998 oli kun Ferrari alkoi nostaa päätään vaikka huonomminkin olisi kisoja voitu katsoa kuin miten niitä katsottiin siihen aikaan.

Alan laittaa katsojalukuja seuraavasta viestistä eteenpäin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuoden 1998 Italian RAI:n katsojaluvut kokonaisuudessaan jokaisesta kilpailusta puhuttaessa tulevat 20 vuoden takaa nyt tässä:

Melbourne: 2,689 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 10,451 miljoonaa katsojaa

Buenos Aires: 6,23 miljoonaa katsojaa

Imola: 5 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 3,60 miljoonaa katsojaa

Monaco: 10 miljoonaa katsojaa

Montreal: 7,24 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 4,80 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 10 miljoonaa katsojaa

A1-Ring: 10 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 10 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 10,87 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 9,401 miljoonaa katsojaa

Monza: 10 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 13,345 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 2,822 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 1998: Melbourne 2,689 miljoonalla katsojalla

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 1998: Nürburgring 13,345 miljoonalla katsojalla

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 1998: 126,448 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 1998: 7,903 miljoonaa katsojaa
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuoden 1997 Italian RAI:n katsojaluvut tulevat kokonaisuudessaan tässä ja nyt tähän alle:

Melbourne: 2,822 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 6,84 miljoonaa katsojaa

Buenos Aires: 6,20 miljoonaa katsojaa

Imola: 5,25 miljoonaa katsojaa

Monaco: 10 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 3,21 miljoonaa katsojaa

Montreal: 5,92 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 3,70 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 5,685 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 9 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 8 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 10 miljoonaa katsojaa

Monza: 10,5 miljoonaa katsojaa

A1-Ring: 7 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 5,68 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 2,689 miljoonaa katsojaa

Jerez: 12,9 miljoonalla katsojalla

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 1997: Suzuka 2,689 miljoonalla katsojalla

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 1997: Jerez 12,9 miljoonalla katsojalla

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 1997: 115,396 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 1997: 6,788 miljoonaa katsojaa
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Laitan tähän vielä vuoden 1996 Italian RAI:n kisojen katsojaluvut kaudelta joka oli RAI:n ensimmäinen yksinoikeuskausi Italiassa sitten vuoden 1990 ja kauden katsotuimmaksi kilpailuksi kaiken päätteeksi osoittautui hyvinkin tuttu kilpailu.

Tämän lisäksi ensimmäistä kertaa todella pitkään aikaan Italiassa F1:n katsojaluvut olivat aikakauteen nähden yllättävänkin tasaisia ja vankkoja kaikin puolin Euroopan kisoistakin puhuttaessa eikä niin hirveästi heilahteluja kaikin puolin nähty kuten vuosina 1990-1995 siihen asti oli nähty vaikkakin harmittavasti yli 100 miljoonan katsojan kokonaismäärän ei aivan päästy:

Melbourne: 3,88 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 5,7 miljoonaa katsojaa

Buenos Aires: 5,16 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 5,50 miljoonaa katsojaa

Imola: 4 miljoonaa katsojaa

Monaco: 6,73 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 4,81 miljoonaa katsojaa

Montreal: 7 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 3,13 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 5 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 5,63 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 6 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 8,808 miljoonaa katsojaa

Monza: 10 miljoonaa katsojaa

Estoril: 6,70 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 2,72 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 1996: Suzuka 2,72 miljoonalla katsojalla

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 1996: Monza 10 miljoonalla katsojalla

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 1996: 90,768 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 1996: 5,673 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Laitan vuoden 2005 katsojaluvut Italiasta seuraavaksi tähän alle. Kadoksissa ovatkin nuo tiedot olleet pitkään.:) Ikävänä asiana keskiarvo katsojien osalta oli edelleen tippumaan päin ja tuolloin mentiin jo alle 7 miljoonan katsojan katsojakeskiarvonkin suhteen yksittäisen kilpailun osalta. Tietenkin osasyynä tähän kaikkeen oli myös kalenterin suureneminen jälleen yhdellä uudella kilpailulla, mutta myös muitakin syitä oli olemassa.

Joka tapauksessa tässä vielä itse katsojaluvut:

Melbourne: 1,146 miljoonaa katsojaa

Sepang: 2 miljoonaa katsojaa

Sakhir: 5 miljoonaa katsojaa

Imola: 12,55 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 5 miljoonaa katsojaa

Monaco: 7,698 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 8,103 miljoonaa katsojaa

Montreal: 8,812 miljoonaa katsojaa

Indianapolis: 9 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 8,436 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 8,753 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 6,896 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 10 miljoonaa katsojaa

Istanbul: 10 miljoonaa katsojaa

Monza: 7,939 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 7,316 miljoonaa katsojaa

Intelagos: 6,216 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 3 miljoonaa katsojaa

Shanghai: 2 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 2005: Melbourne 1,146 miljoonaa katsojaa

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 2005: Imola 12,55 miljoonaa katsojaa

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 2005: 129,865 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 2005: 6,835 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Laitan vuoden 2006 katsojaluvut Italiasta seuraavaksi tähän alle pitkään kateissa olemisen jälkeen. Hienona asiana keskiarvo katsojien osalta nousi tilapäisesti ylöspäin ja tuolloin mentiin jälleen yli 8 miljoonan katsojan katsojakeskiarvonkin suhteen yksittäisen kilpailun osalta.

Tietenkin osasyynä tähän kaikkeen oli myös kalenterin pieneneminen yhdellä kilpailulla, mutta myös muitakin syitä oli olemassa. Vuosi 2006 on näihin päiviin asti ollut viimeinen kausi Italiassa sellaisena kautena jolloin keskimääräistä F1-kilpailua koko kauden mitalta katsoen olisi seurannut yli 8 miljoonaa katsojaa vaikka tietenkin yksittäisissä kilpailuissa on esimerkiksi yli 10 miljoonan katsojan raja tietenkin ylitetty.

Joka tapauksessa tässä vielä itse katsojaluvut:

Sakhir: 10,9 miljoonaa katsojaa

Sepang: 5,7 miljoonaa katsojaa

Melbourne: 2,08372 miljoonaa katsojaa

Imola: 10,232 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 9,6 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 8,769 miljoonaa katsojaa

Monaco: 8,6 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 9,3 miljoonaa katsojaa

Montreal: 5,9 miljoonaa katsojaa

Indianapolis: 10 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 8,339 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 8,864 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 8,573 miljoonaa katsojaa

Istanbul: 9,63 miljoonaa katsojaa

Monza: 10,074 miljoonaa katsojaa

Shanghai: 5,299 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 4,10 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 12,132 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 2006: Melbourne 2,08372 miljoonaa katsojaa

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 2006: Interlagos 12,132 miljoonaa katsojaa

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 2006: 148,09572 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 2006: 8,222754 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Laitan vuoden 2007 katsojaluvut Italiasta seuraavaksi tähän alle pitkään kateissa olemisen jälkeen. Huonona asiana keskiarvo katsojien osalta jälleen laski alaspäin ja tuolloin mentiin jälleen alle 8 miljoonan katsojan katsojakeskiarvonkin suhteen yksittäisen kilpailun osalta. Lähellä oltiin, että ei menty alle 7 miljoonankin katsojan.

Tämä kaikki vain 17 kilpailun kalenterilla.:( Vuosi 2007 on näihin päiviin asti ollut viimeinen kausi vuoden 2008 ohella Italiassa sellaisena kautena jolloin keskimääräistä F1-kilpailua koko kauden mitalta katsoen olisi seurannut sentään tai noin hieman yli 7 miljoonaa katsojaa vaikka tietenkin yksittäisissä kilpailuissa on esimerkiksi yli 10 miljoonan katsojan raja tietenkin senkin jälkeen ylitetty.

Joka tapauksessa tässä vielä itse katsojaluvut:

Melbourne: 1,904 miljoonaa katsojaa

Sepang: 6,3 miljoonaa katsojaa

Sakhir: 11,079 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 8,416 miljoonaa katsojaa

Monaco: 7,797 miljoonaa katsojaa

Montreal: 7,556 miljoonaa katsojaa

Indianapolis: 7,905 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 8,114 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 8,93 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 7,874 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 7,355 miljoonaa katsojaa

Istanbul: 6,805 miljoonaa katsojaa

Monza: 8,313 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 3,8 miljoonaa katsojaa

Fuji: 2,603 miljoonaa katsojaa

Shanghai: 4,602 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 11,524 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 2007: Melbourne 1,904 miljoonaa katsojaa

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 2007: Interlagos 11,524 miljoonaa katsojaa

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 2007: 120,877 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 2007: 7,111 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
10 vuoden takaiset eli vuoden 2008 RAI:n katsojaluvut tulevat tähän alle ja uskomattoman huiman lähelle Felipe Massan maailmanmestaruuteen, mutta silti siitä niin kauaksi (15 sekuntia Massa oli maailmanmestari Globo TV:n legendaarisella kuvataululla Ayrton Sennan tapaan kunnes Hamiltonilla kävi munkki Timo Glockin lipsahduksen myötä...) jäänyttä ajoa katsoi Italiassa viimeisen 10 vuoden mitalta ylivoimaisesti eniten, melkein 13 miljoonaa katsojaa:

Joka tapauksessa tässä vielä itse katsojaluvut:

Melbourne: 1,610 miljoonaa katsojaa

Sepang: 5,512 miljoonaa katsojaa

Sakhir: 7,101 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 7,967 miljoonaa katsojaa

Istanbul: 8,106 miljoonaa katsojaa

Monaco: 9,221 miljoonaa katsojaa

Montreal: 7,87 miljoonaa katsojaa

Magny-Cours: 6 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 7,297 miljoonaa katsojaa

Hockenheim: 7,41 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 6,835 miljoonaa katsojaa

Valencia: 6,45 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 8,173 miljoonaa katsojaa

Monza: 9,801 miljoonaa katsojaa

Yas Marina Bay: 7,44 miljoonaa katsojaa

Fuji: 2,287 miljoonaa katsojaa

Shanghai: 5,184 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 12,996 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 2008: Melbourne 1,610 miljoonaa katsojaa

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 2008: Interlagos 12,996 miljoonaa katsojaa

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 2008: 127,26 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 2008: 7,070 miljoonaa katsojaa
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuonna 2009 Italiassa RAI:n katsojaluvut alkoivat selvästi tippumaan päin jälleen kerran.

Tässä vielä itse katsojaluvut:

Melbourne: 3,978 miljoonaa katsojaa

Sepang: 4,689 miljoonaa katsojaa

Shanghai: 4,567 miljoonaa katsojaa

Sakhir: 7,562 miljoonaa katsojaa

Barcelona: 7,080 miljoonaa katsojaa

Monaco: 7,410 miljoonaa katsojaa

Istanbul: 7,053 miljoonaa katsojaa

Silverstone: 7,138 miljoonaa katsojaa

Nürburgring: 5,412 miljoonaa katsojaa

Hungaroring: 5,033 miljoonaa katsojaa

Valencia: 5,235 miljoonaa katsojaa

Spa-Francorchamps: 6,451 miljoonaa katsojaa

Monza: 7,672 miljoonaa katsojaa

Yas Marina Bay: 4,255 miljoonaa katsojaa

Suzuka: 1,701 miljoonaa katsojaa

Interlagos: 4,745 miljoonaa katsojaa

Abu Dhabi: 4,675 miljoonaa katsojaa

Vähiten katsotuin kilpailu Italiassa 2009: Suzuka 1,701 miljoonaa katsojaa

Eniten katsotuin kilpailu Italiassa 2009: Monza 7,672 miljoonaa katsojaa

Katsojien kokonaismäärä Italiassa 2009: 94,656 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia kilpailua kohti Italiassa 2009: 5,568 miljoonaa katsojaa
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Ja palatakseni hetkeksi nykyaikaan lähimenneisyydestä pitää todeta tähän väliin, että saksalaisittain RTL:n kanavilla ja saksankielisen alueen virkaveljistä puhuttaessa Itävallan ORF:n kanavilla Kanadan Grand Prix Montrealista oli todella mahtava katsojamenestys. Etenkin ensimainitun osalta.

Sebastian Vettelin juhlavoittoa ja muutenkin jopa ilman juhlavoiton tuntuakin katsoi uskomattoman korkea määrä katsojia vähään aikaan tai siltä se ainakin näin nykypäivänä tuntuu. Ainakin välillä.

RTL:n osalta kilpailua seurasi 7,24 miljoonaa katsojaa ja epäilen vahvasti ilman mitään todella suurta ihmettä, että pari iltaa sitten nähtiin juuri tämän kauden katsotuin kilpailu Saksassa.

Itävallan ORF:llä kilpailua jaksoi katsoa 624 000 katsojaa.

Poikkeuksellisesti myös jostain syystä RTL:n viime aikojen selostusta ajatellen tuoreinta kisaselostusta kehuttiin ehkäpä Vettelin juhlavoiton hengessä lähes koko ajan kun taas ORF:n selostusta haukuttiin kiinnostumattomaksi ratatapahtumien suhteen. Kieltämättä oli tylsistymistä varmastikin, mutta huomattavan paljon huonompiakin selostuksia on ollut ja yleensä se huonoin ORF:nkin selostus on pessyt RTL:n huonoimmat selostukset 100-0 joten siihen nähden toivon mukaan ainakin kyseessä lienee ollut vain tapahtumiltaan melkein olemattoman kilpailun aiheuttama tunteenpurkaus fanien keskuudessa kuin varsinainen ongelman alkaminen.
 
Ylös