Formula 1 - 2020 - 16 - Sakhirin GP

Cmoney

Well-known member
Ylläpitäjä
Liittynyt
12.8.2004
Viestit
13446
Mun mielestä Juusela ihan ok.
Hyvä Leclercin gridipenaltti Abu Dhabiin.

Niin saiko Valtteri samat kovat renkaat alle, kuin siihenkin asti oli ajanut muutaman kiekan niillä vai vaihdettiinko vielä vanhempi setti alle?
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13375
Huikea kilpailupäivä tosiaan oli viime illan jännitysnäytelmä näin Itsenäisyyspäivän jälkisanoiksi todeten!

Tässä hieman otsikointia mietteineen kuluneelta eiliseltä:

Viva Checo!

Huonomminkin olisi voinut mennä, mutta Mercedeksen varikkomoka toi voiton lopultakin ansaitusti Sergio 'Checo' Perezille!

Etenkin kun niiltä Sauberin poikkeuksellisen hienoilta päiviltä lähtien ja vielä sitäkin enemmän jo melkein olemattomana pidettynä mahdollisuutena McLaren-ajan epäonnistumisen jälkeen sitä on odotettu, toivottu...

Voi olla Meksikossa, että tulee lähiaikoina näin aivan kauden päätteeksi olemaan sellaisia katsojamääriä kuvaruudun äärellä joihin ei ole ihan hyvinkään pitkään aikaan totuttu!

Ei ainakaan sitten Hector Rebaquen päivien tai ennen kaikkea Meksikon viime voittajan eli Pedro Rodriguezin.

Tuon Ratojen Zorron (Sukunimi pidempänä sattui olemaan de la Vega näin huvin vuoksi todeten.) edellisestä voitosta Meksikoon oli tullut ennen tunteikasta eilispäivää monen pahan asian runtelemaan maahan kuluneeksi vuorokautta vaille 50 ja puoli vuotta.

7.6.1970 Pedro Rodriguez voitti viimeisen, edeltävän virallisen voiton Meksikolle Belgian Grand Prixissä.

Se oli toinen ja viimeinen kun Rodriguezin elämä päättyi ennen aikojaan ja huolimatta toki vielä siitä, että ennen menehtymistään ehti voittaa vuoden 1971 Kevätpalkintojen Kilpailun eli tuttavallisemmin sanoen vuoden 1971 Spring Trophyn 9.4.1971 ja oli elämänsä toiseksi viimeisessä kisassa eli Hollannin Grand Prixissä 1971 kiinni voitossa ennen tyytymistä toiseen tilaan hyvin sateisella ja sen päätteeksi liukkaalla radalla päivänä jolloin Jacky Ickx toisena märän kelin erikoismiehenä voitti.

Zandvoort 1971 oli paljon kehuttu kisa lajin ehkä silloisten parhaiden sadekelin ajajien välillä niistä ajajista jotka eivät olleet maailmanmestareita ja ihan silläkin arvonimelläkin he olisivat olleet kuin pilvissä muiden yläpuolella.

Niin taidokkaita he eli Senor Rodriguez ja Monsieur Ickx toden totta olivat sateella!

Paul Ricardin keskeytys jäikin tietämättään miehen viimeiseksi kisaksi kun 11.7.1971 kävi turma josta ei vain voinut selvitä hengissä Norisringin Interserie-ajon osalta.

Ensimmäinen voitto tallina Iso-Britanniaan siten Lotuksen

Tämä erikoisuus tapahtui myös viime illan kilpailussa.

Sitten vuoden 2013 ei ole Iso-Britanniaan tallina tullut ainuttakaan voittoa kun Melbournessa 2013 muuan Kimi Räikkönen sattui voittamaan tallille eli tuolloin kilpailulisenssiltään Lotukselle.

Racing Pointilla on ollut kovin vaihteleva historia toki juontuen alun alkaen maineikkaasta ja myös voittaneesta Jordan-tallista.

Vähän aiemmin olisi ollut erikoista kuulla eräs asia:

Ei välttämättä niinkään Puolan Kansallislaulua vaan peräti Kenian Kansallislaulua kenties sillä tallin eräässä vaiheessa oltuaan vähän aikaa Sports Pesan nimen alla virallisissa papereissa se olisi ollut kenialaisen vedonlyöntifirman talli ja kieltämättä sellaisenkin kuuleminen olisi ollut mielenkiintoista.

Ja kaiken päätteeksi eihän siitäkään liian kauan aikaa ole, että Force India tallin edeltäjänä, edeltäjän edeltäjänä tai jopa vielä tätäkin kaikkea kerran edeltäen osin sekavan omistajasuhdekäytännön takia joutui konkurssiin ja talli oli hävitä jopa kokonaan koko lajista!

Siihen taustaan nähden tämä kaikki antaa rohkaisevia merkkiä tulevaan ja pystyvään työhön.

Mercedeksen visaisia pulmia tulevaan?

Mercedeksen osalta taas puhuen:

George Russell ei todellakaan tullut ajamaan terveisiä ja onhan merkkejä kyvykkyydestä ollut nähtävissä tälläkin kaudella kilpailukyvyttömälläkin kalustolla siihen asti kun se vain on antanut myöten.

Russell tuntuu tällä hetkellä olevan hyvinkin verrattavissa kuin Jacques Villeneuveen tai itse Lewis Hamiltoniin. Sen verran taidokas ja näyttävä on ollut saman tien kun vain auto on ollut oikea.

Valtteri Bottaksen osalta taas puhuen ei kilpailu oikein tavallaan juuri huonommin voinut mennä.

Ilman muuta pahin syy tässä kisassa meni kerrankin itse Mersun miehistön piikkiin tavallaan, mutta siitä huolimattakin Bottaksen olisi pitänyt yrittää pärjätä paremmin kuin miten pärjäsi eli mieluusti olla palkinnoilla tai voittaa.

Etenkin kun Hamiltonia ei olisi ollut maisemissa.

Tietysti mikäli Hamilton vieläkin mestaruuden varmistaneena olisi vieläkin sairaana niin tilanne sitten olisi toinen, mutta siihenkin nähden ei kisa kyllä ollut hyvää mainosta Bottakselle.

Bottaksella pitkin kautta ja viime kauttakin lähdöt eivät ole olleet hyviä.

Ja oikeammin sanottuna kuin ovat (Niitäkin on ollut viimeisen parin vuodenkin aikana vaikka herjailun perusteella voisi luulla, että ei ole ollut ainuttakaan tai niitä olisi ollut liian vähän.) niin enemmän Valtterin ongelmana on ollut pidemmän aikaa eräänlainen pussiin jääminen ja sitä kautta altistua muiden ohituksille liikaa.

Toisaalta taas liiallinen paikkansa pitäminen altistaisi kolareille ja kun Bottakselle on tullut kolareita harvoin kun on niin niiden myötä yleensä sitten on tullut niitä ikävästi lisää.

Joten ei sekään kehitys mitään toivottavaa ole.

Toisihan se sitä särmää ehkä lisää, mutta todennäköisesti herjailun määrä pysyisi vakiona tai jopa vain kasvaisi kun kolareista ei pisteitä tule.

Jo tänä vuonnakin Bottaksen olisi pitänyt olla lähtökohtaisen ellei ihan suoraan lopullisesti mestaruudessa tai edes siinä hyvin lähellä kiinni, että jäämisen Mercedeksellä olisi voinut perustella.

Kun niin moni muukin olisi pärjännyt samoin kuin Bottas ja pahoin pelkään, että jopa myös jo paremmin.

Siihen nähden on ollut Valtterilla onnea, että on saanut ajaa niinkin pitkään huipputallissa kuin on.

Ja näihin kaikkiin aikoihin verrattavissa jopa jo paljon kritisoitu debyyttikausikin huipputallissa tuntui olevan parempi kuin kaikkein huonoimmillaan ajatellen yksikään sen jälkeinen kausi on ollut!

Toisaalta onhan aina mahdollisuus siihen, että ensi vuosi vihdoin ja viimein olisi parempi kuin mikään sitä ennen ja mestaruus tulisi veteraanimiehenä Suomeen.

Vanhimpana sitten itse Keke Rosbergin.

Valitettavasti siihen pitäisi tehdä vain niin kovin, kovin paljon töitä.

Kun tämä kausi oli lyhyempi hetkeen niin seuraava kausi on pidempi ja vaikeampi.

Siihen nähden ei luotto ole korkealla.

Ura ei välttämättä ole ohi Valtterilla varmaankaan edes Mersun paikan menettäenkään, mutta mestaruushaaveet ilman radikaaleja sääntömuutoksia kyllä ovat.

Uuden Viidakkopojan Ajot

Pietro Fittipaldi toi maineikkaan sukunimensä edustusta lajiin ensi kerran sitten vuoden 1994 ja Christian Fittipaldin joka tosiaan oli lempinimeltään Ratojen Viidakkopoika tai Lehväkypärä johtuen hänen ajokypäränsä vihreistä, lehtiä tai lehvää muistuttavista kuvioista.

Nuoren Fittipaldin ensiajosta ei kuitenkaan varmasti jäänyt liian liikoja hyvää mieltä päälle.

Viimeisenä joutui kisan aloittamaan ja viimeisenä sen myös päätti.

Joitakin pienempiä virheitä sattui matkan varrella eikä nekään nyt aivan älyttömän järkeviä tekoja olleet.

Piti kuitenkin auton radalla siinä missä muun muassa eräät Verstappen ja Leclerc eivät kokemuksestaan huolimatta silti nuorina kyenneet pitämään huippuautoissaan.

Tiedä sitten, että mikäli paikkoja ei myöhempää jatkoa ajatellen lajiin löydy niin jäikö tämäkin esiintyminen vain kuriositeetiksi lajiin?

Samalla kertaa tosin Kevin Magnussen ei ajanut oikeammin juuri yhtään sen paremmin kun auto tälläkin hetkellä Haasilla on ollut todella huono läpi kauden.

Siten ainut kisailu on ollut lähinnä myös karmeita kisoja osin läpi kauden ajaneita Antonio Giovinazzia ja Kimi Räikköstä vastaan ja ei aina oikein silloinkaan hommat mene nappiin.

Abu Dhabin Mietteet

Kauden päätökseen ei juurikaan jää mietteitä paljonkaan.

Kaikki tai melkein kaikki on tältä formuloiden nk. Tynkäkaudelta päätetty eikä sellaisenaan mielenkiintoa juuri jää.

Tosin Racing Pointin yllätysvoiton myötä (Tosin Perez ajoi tätä ensivoittoa enteilevästi Istanbulissa myös palkinnoille ja jossain määrin läpi kauden talli on joillakin radoilla ollut erittäinkin hyvä ihan omin voimin ilman yllätyksiä.) mielenkiintoa varmasti tulee uudestaan esille.

Tilanne muuttuu normaaliksi sillä hetkellä kun Lewis Hamilton palaa sairaslomaltaan tai Romain Grosjean myöskin omalta sairaslomaltaan.

Nähtäväksi jää, että tuleeko kisasta pannukakku vai tuleeko siitä kenties yllättävä marmeladiherkku nautittavaksi sitten viime kisan tapaan viime tingassa kuitenkin!
 
Viimeksi muokattu:

Teme-84

Well-known member
Liittynyt
28.8.2003
Viestit
4165
Sijainti
Kokkola
Bottas toki ajoi huonosti, oli vaikea vastata Russellin vauhtiin jo ennen kuin tallin sekoilu alkoi. Mutta ei se ole tuurikaan Bottaksen puolella.. Jotenkin taas meni niin "tutulla kaavalla" sitten se rengassekoilu, kun siinä oli Bottas jälleen kerran suurempi kärsijä, Russellhan jäi taakse tuloksissa vain, koska tuli vielä se rengasrikko. Toki Russellista oli tulla suurempi kärsijä jälkeenpäin, mutta välttyi hylkäykseltä. Mutta silti vaikka oli kyllä ihan ok antaa Ykän pitää pisteensä, niin tallin 20 000e suuruiset sakot lähinnä huvittaa.

Toki jossei ollut tuuria Bottaksella, ei ollut Russellillakaan. Nämä on näitä erikoisia juttuja, vähän kuin Villeneuve 1996. Debyyttikisassa oli menossa vihellellen voittoon, mutta sitten alkoi öljyt tulla pihalle ja lopussa takana tulleen Hillin auto oli niin liejussa, ettei olisi heitä enää uskonut tallikavereiksi. Toivottavasti Yrjö saa jatkaa Abu Dhabissa, sopisi varmaan kuvio Aitkenillekin. Mitä vielä tuureihin tulee, Bottas olisi hyötynyt huimasti eilen säännöstä mikä kieltäisi autojen ottamisen peräkanaa varikolle. Nuo jatkuvasti pieleen menevät lähdöt on vaan harmittava homma. Tällä tavalla se on melkein kaikista turhauttavinta kun liikkeelle lähtee tosi hyvin, mutta kiihtyä ei auto meinaa kunnolla ja aina sitten vähintään yksi tyyppi livahtaa ohi. Ja sitten ei saa edes otettua sijaansa takaisin..
 

Cmoney

Well-known member
Ylläpitäjä
Liittynyt
12.8.2004
Viestit
13446
Bottas toki ajoi huonosti, oli vaikea vastata Russellin vauhtiin jo ennen kuin tallin sekoilu alkoi.
Startti teki paljon mielikuviin. Ennen ekoja stoppeja piti eron alle 3 sekunnissa, kun ei vielä paljoa vaikuta downforceen.
Stoppien jälkeen kierrosajat

Russell: krs 47 alkaen 56,644 56,731 57,130 57,112 56,831 57,112 57,076 57,048 1.05,2 1.04,7 (nämä VSC) 56,977 56,865 56,975 56,910 57,158 sitten krs 62 1.19,4 kun sekoilu-pit stopille.

4krs myöhemmin pysähtynyt Bottas: krs 51 alkaen 56,705 56,960 56,704 56,676 1.06,7 1.01,3 (nämä VSC) 56,779 57,044 56,613 56,563 57,510 sitten krs 62 1.20,4 kun sekoilu-pit stopille.
 

Ratahans

Well-known member
Liittynyt
8.5.2001
Viestit
751
Startti teki paljon mielikuviin. Ennen ekoja stoppeja piti eron alle 3 sekunnissa, kun ei vielä paljoa vaikuta downforceen.
Stoppien jälkeen kierrosajat

Russell: krs 47 alkaen 56,644 56,731 57,130 57,112 56,831 57,112 57,076 57,048 1.05,2 1.04,7 (nämä VSC) 56,977 56,865 56,975 56,910 57,158 sitten krs 62 1.19,4 kun sekoilu-pit stopille.

4krs myöhemmin pysähtynyt Bottas: krs 51 alkaen 56,705 56,960 56,704 56,676 1.06,7 1.01,3 (nämä VSC) 56,779 57,044 56,613 56,563 57,510 sitten krs 62 1.20,4 kun sekoilu-pit stopille.
Siinpä se, Valtterin olis pitänyt pystyä hallitsemaan kisa kokonaisuudessaa paremmin. Mutta sepä ei ole pelkästään Valen käsissä. Joten Toton puhuttuttelu tiimille lienee paikallaan. Ja nuo rengasrikot (paitsi Hamiltonilla?) Suurin ongelma Valtterin auton nuhaisuus lähdöissä... sieltä ei tule ohi pelkästään tallikaveri vaan poikkeuksettta kiihdytyksessä "kaikki muut". Onko moottori saanut kipeää jossain vaiheessa, vai mikä siellä maksaa. Mugellossa, näytti siltä kuin Hamiksella olis ollu eri moottori, Montzan eka kierroksesta puhumattakaan.
 

YaZka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2002
Viestit
766
Sijainti
Tampere
Stroll pysty pitään Sainzin käytetyillä mediumeillaan takanaan, mutta Botista tuli kyllä porukkaa ohi, joku ei nyt täsmää, taitaa olla kasetti 77 aika sekaisin.

Edit: Strollilla olikin paljon ajetut mediumit, ei hardit.
 

Jakke74

Member
Liittynyt
30.1.2014
Viestit
17
Stroll pysty pitään Sainzin käytetyillä mediumeillaan takanaan, mutta Botista tuli kyllä porukkaa ohi, joku ei nyt täsmää, taitaa olla kasetti 77 aika sekaisin.

Edit: Strollilla olikin paljon ajetut mediumit, ei hardit.
En puolustele Bottaksen surkeaa ajamista millään lailla, mutta mietin kanssa että miksi se ajaminen meni sen turva-auton jälkeen vielä entistäkin huonommaksi vaikkei renkaat ollut sen vanhemmat. Voiko ne renkaan mennä kuralle siinä, että ne otettiin siellä varikolla pois pääsi jäähtymään ja sen jälkeen vielä ajeltiin sen turva-auton jälkeen?
 

F1-fani82

Well-known member
Liittynyt
26.11.2007
Viestit
6869
Sijainti
Vantaa
En puolustele Bottaksen surkeaa ajamista millään lailla, mutta mietin kanssa että miksi se ajaminen meni sen turva-auton jälkeen vielä entistäkin huonommaksi vaikkei renkaat ollut sen vanhemmat. Voiko ne renkaan mennä kuralle siinä, että ne otettiin siellä varikolla pois pääsi jäähtymään ja sen jälkeen vielä ajeltiin sen turva-auton jälkeen?
Bottaksen mukaan kävi juuri näin. Rengaslämmöt laski alas. Voiko käytetyissä ero vielä isompi, jos kumin muruset kovettuu tms.?
 

F1-fani82

Well-known member
Liittynyt
26.11.2007
Viestit
6869
Sijainti
Vantaa
Mutta monta kolaria Leclerc on tällä kaudella aiheuttanut? Tuntuu, että aika kolariherkkä kaveri tällä hetkellä eikä osaa ajaa sijoilla 6-12.
 

BlackArrow

Well-known member
Liittynyt
18.7.2020
Viestit
256
En puolustele Bottaksen surkeaa ajamista millään lailla, mutta mietin kanssa että miksi se ajaminen meni sen turva-auton jälkeen vielä entistäkin huonommaksi vaikkei renkaat ollut sen vanhemmat. Voiko ne renkaan mennä kuralle siinä, että ne otettiin siellä varikolla pois pääsi jäähtymään ja sen jälkeen vielä ajeltiin sen turva-auton jälkeen?
Bottashan sai samat kovat renkaat ei pistetty uusia renkaita.
 

Davros

Well-known member
Liittynyt
14.5.2013
Viestit
3781
Mutta monta kolaria Leclerc on tällä kaudella aiheuttanut? Tuntuu, että aika kolariherkkä kaveri tällä hetkellä eikä osaa ajaa sijoilla 6-12.
Kaksi selkeää omaa virhettä, Sotshissa oli ehkä enemmän kisatilanne Strollin kanssa. Jos lasketaan ne missä on ajellut yksinään pihalle niin sitten toki enemmän.

Kuitenkin vasta kolmas kausi ykkösissä, jos vertaa esim. siihen, miten paljon Max perseili tossa vaiheessa, niin ei näytäkään enää niin pahalta. Eiköhän se tuosta rauhotu, kuten Verstappenkin on pikkuhiljaa tehnyt. Kuitenkin on aina kisan jälkeen nostanut käden ilmaan ja ymmärtänyt virheensä, toisin kuin em. hollantilainen. Se on ihan hyvä merkki.
 

Davros

Well-known member
Liittynyt
14.5.2013
Viestit
3781
Sergio Perezillä meni suurin määrä kisoja F1-historiassa ennen ensimmäistä voittoa. Sakhirin GP oli Perezin uran 190:s. Meni aika heittämällä tuon tilaston kärkeen, edellinen ykkönen oli Mark Webber, kun voitti aikanaan Nürburgringillä kisassa nro 130.

Oli itse asiassa ennen eilistä eniten kisoja ilman voittoa -tilastossa kakkosena, vain Andrea de Cesarisin takana.
 

Meloni

Well-known member
Liittynyt
26.11.2018
Viestit
63
Siitä asti on ärsyttänyt kun Juusela siirtyi maikkarille ja oli olevinaan niin kova formulamies. Paljastunut, että kyseessä ihan perus tuulihousu f1-fani, joka ei ole koskaan tilanteen tasalla kisojen aikana.Oskarikin oli hyvin kyllästynyt työhönsä viimeisinä kausinaan ja se tuli läpi ikävällä tavalla selostuksen huonona tasona.
oli kyllä raikas tuulahdus kun joutui Juusela toteamaan Russelin rattimieheksi eikä ollut sitä ainaista Valtterin hehkutusta. Kimi kun oli vielä Ferrarilla niin aina oli vain että Valtteri sitä Valtteri tätä eikä koskaan ole Valtterin vika missään kolarissa
 
  • Like
Reaktiot: SJ

Meloni

Well-known member
Liittynyt
26.11.2018
Viestit
63
Kyllä menee ensi vuosi täysin hukkaan Russelin urasta jos sitä ei nosteta kunnon talliin, herätys siellä Totolla nyt
 

Jakke74

Member
Liittynyt
30.1.2014
Viestit
17
Bottashan sai samat kovat renkaat ei pistetty uusia renkaita.
Nii-i samat renkaat jotka otettiin sivuun jäähtymään sen sähläyksen ajaksi. En kai sanonut, että uusia renkaita olisi laitettu, vaan että oli vähän ajetut. Täyttä spekulaatiota mun osalta, mutta juttuja mitä noista renkaista on lueskellut ja lähetyksissä kuullut, niin käyttäytyvät välillä melko kummallisesti jos pääsevät jäähtymään välissä.
 
Ylös