Kiistaa herättävä tutkimuslöytö: tyydyttynyt maitorasva sittenkin hyväksi sydämelle
Julkaistu 11.06.2010
Päivitetty 11.06.2010
Maitotuotteiden nauttiminen saattaa auttaa suojaamaan sydäntä, selviää tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta. Ja Uppsalan yliopistossa toteutetun tutkimuksen mukaan etenkin naiset saattavat hyötyä maidon hyödyllisistä vaikutuksista, sillä heidän kohdalla maitorasvan katsottiin pudottavan sydäninfarktien kehittymisen riskiä huomattavasti.
Tyydyttyneiden rasvojen uskotaan yleisesti lisäävän sydäntautien riskiä, vaikka väitettä on tosin viime aikoina pyritty kyseenalaistamaan. Maitotuotteissa rasva on nimenomaan tyydyttyneessä muodossa, eli niiden pitäisi periaatteessa nostaa kolesterolia ja altistaa esimerkiksi valtimonrasvoittumistaudille.
Uppsalan yliopiston tutkimuksen tuloksista selviää kuitenkin, että eniten maitorasvoja (korkeimmat maitorasvojen merkkiaineet nauttineilla naisilla sydäninfarktiriski oli 26 prosenttia ja miehillä yhdeksän prosenttia pienemmät.
Ruotsalaistutkimukseen osallistui yhteensä 444 (joista 307 miehiä) sydänkohtauksen saanutta potilasta sekä 556 (joista 308 miehiä) kontrollihenkilöä, joilta kerättiin tietoa muun muassa rasvahappojen biomarkkereista (merkkiaineista), fyysisestä aktiivisuudesta ja ruokavaliosta. Henkilöiden sydäninfarktiriski selvitettiin ehdollisen logistisen regressio-menetelmän avulla.
Tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan, että maitorasvat voitiin yhdistää sydäninfarktien alentuneeseen riskiin varsinkin naisten kohdalla, ja yhteys havaittiin myös tutkittaessa hapanmaitotuotteiden ja juustojen käyttöä koehenkilöiden keskuudessa.
Tutkimus julkaistiin American Society for Clinical Nutrition –lehdessä toukokuussa.
Antti Voutilainen, toimittaja