Kuntaliitto: Huoltosuhde ei korjaannu työuria pidentämällä
julkaistu tänään klo 07:00
Huoltosuhde muuttuu lähivuosikymmeninä kestämättömäksi, eikä tilanne korjaannu työurien pitenemisellä, Kuntaliitto laskee. Jos eläkkeellä ja työelämässä olevien huoltosuhde haluttaisiin pitää nykyisellään, suomalaiset pääsisivät vuonna 2030 eläkkeelle vasta reilusti yli 70-vuotiaina.
Viime vuosien aikana suomalaisten työurat ovat olleet pitenemään päin. Kuntaliiton alue- ja elinkeinoasioiden johtajan Keijo Sahrmanin mukaan se ei kuitenkaan korjaa ongelmaa.
- Varmaa on, että nykymenolla asiat ei järjesty. Pitää tapahtua muutoksia kaikissa asioissa niin eläkeiässä kuin muissa järjestelyissä.
Kuntaliiton laskelma alleviivaa sitä tosiasiaa, että tulevaisuudessa yhtä työssäkäyvää kohti on yhä enemmän niitä, jotka ovat työelämän ulkopuolella. Liiton tuore selvitys kaataa kuumaa vettä eläkekeskustelun myllyyn.
- Tällä hetkellä kunnat nippa nappa selviävät palveluistaan, kuntien talous on hyvin kireä, tällä huoltosuhteella vielä pärjätään ja katotaan mitä tapahtuu eläkeiälle, se on aika dramaattista, Sahrman sanoo.
Elinaika kasvaa ennusteita nopeammin
Nykyennusteiden mukaan 50 vuoden kuluttua ikäihmisiä on kymmenen kertaa enemmän kuin nyt ja 60-vuotias elää vielä kolmanneksen pidempään kuin tämän päivän kuusikymppinen. Kyseessä on siis pitkän ajan trendi, josta ei voi syyttää suuria ikäluokkia. Tilastokeskuksen elinaikaennusteita on toistuvasti jouduttu rukkamaan ylöspäin, kertoo Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto.
- Viimeisen 10 vuoden aikana tehdyt ennusteet on säännönmukaisesti kyllä vähän aliarvoineet ikääntyneiden elinaikaa.
Vaikka suomalaisten pitkä ikä on myönteinen asia, se koettelee julkisen talouden kestävyyttä. Väestörakenne panee kysymään, heikkenevätkö ikäihmisten palvelut ja edut tulevaisuudessa. Kuntaliiton kehitysjohtajan Keijo Sahrmanin mukaan ongelmaa ei ratkaista yhdellä taikaiskulla. Esimerkiksi paljon esillä ollut työurien pidentäminen on vain yksi, joskin tärkeä, muuttuja monimutkaisessa yhtälössä.
- Tuottavuutta pitää tietenkin lisätä ja saada parempaa hintaa tuotteista joita viedään ulkomaille ja sitä kautta valuuttatuloja ja rahotusta meidän kansantalouteen ja näin poispäin.
YLE Uutiset / Tuukka Lukinmaa