Kuten S.A:n postaamasta ohjeesta tarkasti lukemalla ilmenee ansiosidonnaisen päivärahan saaminen ei ole opiskelijalle käytännössä yhtään sen helpompaa kuin työmarkkinatuen. Aivan samat todisteet pitää esittää kuin työttömyyspäivärahaa haettaessa ja kaikki korkeakoulu tai ammattikorkeakouluopinnot katsotaan päätoimiseksi opiskeluksi. Opiskelijana voi toki olla työttömyyskassan jäsen ja kerryttää ansiosidonnaisen työttömyysturvan edellyttämät työssäolokuukaudet. Työttömuuden koittaessa yliopisto-opiskelijan on tukea saadakseen kuitenkin toimitettava kelaan/työttömyyskassaan todistus siitä, että hän on keskeyttänyt opintonsa vähintään vuoden ajaksi. Keskeytysoikeus ei kuitenkaan koske ammattikorkeakouluopiskelijoita, joiden on siis tukea saadakseen kokonaan erottava oppilaitoksesta. Se, että on ilmoittanut lukuvuoden alussa olevansa poissa lukuvuoden ajan (vähäisistä opintosuorituksista puhumattakaan) ei riitä. Alle 25-vuotiaalle ei riitä edes opintojen keskeyttäminen, vaan opiskelu on päätoimista ensimmäisen tutkinnon suorittamiseen asti.
Keskeytysaikana ei voi ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi. Jos ei ilmoittaudu läsnäolevaksi lukukauden alussa, ei saa opiskelijakorttiin lukuvuositarraa, eikä näin ollen ole myöskään oikeutettu mihinkään opiskelijoille tarkoitettuihin alennuksiin, jotka saadaan opiskelijakorttia vastaan.
Sokerina pohjalla keskeyttämisen jälkeen sovelletaan lähtökohtaisesti kolmen kuukauden karenssiaikaa, jonka aikana ei saa ansiosidonnaista tukea. Viimeistään karenssiajan soveltamisen kautta varmistuu se, että ikuisuusopiskelija menettää työttömyyden koittaessa saavuttamansa edun.
EDIT:
Tarkennetaan sen verran, että tuo "opintojen muuttuminen sivutoimiksiksi" koskee tilannetta, jossa opiskelija on suorittanut kokopäiväisen työn ohessa opintojaan menestyksekkäästi ja työskentely on jatkunut vähintään 10 kuukauden ajan. Toisin sanoen tutkintoa suoritetaan normaaliin tahtiin työssäolosta huolimatta. Tämä ei ts. voi koskea ikuisuusopiskelijoita, koska he eivät pysty osoittamaan opintojen etenemistä enää sen jälkeen kun opinnot ovat kestäneet normaalia pidempään.
Esimerkki ratkaisukäytännöstä, joka soveltuu ikuisuusopiskelijaan:
VO 7448/99/936: B oli aiemmin opiskellut päätoimisesti ammatillisessa oppilaitoksessa. Hänen
ollessa työsuhteessa ajalla
25.4.1994 – 21.8.1998 opinnot eivät olleet edenneet lainkaan. Hän ei
ollut todisteellisesti päättänyt opintojaan. Näin ollen ja ottaen huomioon opintosuorituksista
puuttuvan insinöörityön vaatiman työmäärän, hänet katsottiin päätoimiseksi opiskelijaksi, jolla
ei ole oikeutta työttömyysturvaan.
VO 2096/2001/554: J oli opiskellut diplomi-insinöörin tutkintoon tähtäävissä opinnoissa vuodesta
1998 lukien. Hän oli 1.4.1998 – 31.5.2000 välisenä aikana työskennellyt määräaikaisissa
työsuhteissa Tampereen ammattikorkeakoulussa.
Opinnot olivat edenneet työssä ollessa 10
opintoviikkoa. Hän oli aloittamassa uudessa määräaikaisessa työsuhteessa 1.9.2000. J vetosi
opintojensa harrastusluontoisuuteen ja vaati työttömyysetuutta 1.6.2000 alkaen.
Koska opiskelu
oli korkeakoulututkintoon tähtäävää, ei sitä voitu pitää harrastusluonteisena, joten J:n katsottiin
olevan päätoiminen opiskelija.
Lähde:
http://www.mol.fi/mol/fi/99_pdf/fi/06_tyoministerio/06_julkaisut/07_julkaisu/thj326.pdf