Jari-Matti Latvala

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10363
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
McRae


Starts total:146
Retirements:60 (41.1%)
Total victories:25 (17.1%)
Podiums:42 (28.8%)

Colinin koko aktiiviura ajettiin ennen superrallisääntöä, joten keskeytyksiä on reilusti. Voittoja suhteellisesti enemmän kuin Latvalalla ja Hirvosella, podiumeja vähemmän.
 

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1374
En nyt aivan lähtisi Latvalaa vertaamaan Grönholmiin tai McRaehen.
Latvalalla ulosajot ja virheet johtuivat mielestäni epäonnistumisen pelosta ja siitä, että teki asiat aina mahdottoman vaikeiksi itselleen.
McRaella ulosajot johtuivat enemmän rajusta ajotyylistä, kuin mistään jännittämisestä. Ja mikäli jossitellaan, niin kyllähän Coliniltakin meni pari mestaruutta auton vikoihin 97-98.
Grönholmkin voitti 2 mestaruutta ja niitä ei tuurilla voiteta eikä sillä, ettei pysty keskittymään olennaiseen.

Lisäksi superrallin myötä lajin luonne on muuttunut melko radikaalisti. Ennen keskeytys tarkoitti keskeytystä eikä säälipisteitä.
 

F1-fani82

Well-known member
Liittynyt
26.11.2007
Viestit
7490
Sijainti
Vantaa
Grönholmin taitaa olla listatuista ainut, joka ajoi uransa aikan noin puolet kisoista ilman super ralli -sääntöä.

EDIT: No se olikin tuossa mainittuna tähdellä.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4318
Sijainti
Parc Fermé
Onko kukaan vielä foorumilla lukenut Latvalan kirjaa? Mielipidettä kirjasta?
Tulee todennäköisesti hommattua lähiviikkoina. Kirjan lukemiseen voi toki mennä hetki...

Lisäksi superrallin myötä lajin luonne on muuttunut melko radikaalisti. Ennen keskeytys tarkoitti keskeytystä eikä säälipisteitä.
Toki nykyään ei tarvitse olla koko kisaa sivussa sen takia et pyörä taittuu epäonnisesti alle ekalla pätkällä...
 

jabajee

Well-known member
Liittynyt
9.12.2019
Viestit
138
Onko kukaan vielä foorumilla lukenut Latvalan kirjaa? Mielipidettä kirjasta?
Äänikirjana kuuntelin koko kirjan, kun oli just ilmestynyt bookbeatiin.
Oli ihan mielenkiintoinen ja vaikka näin rallia paljon seuraavana olinkin tietoinen Latvalan ongelmista niin kyllä tuo kirja avasi enemmän sitä miksei Latvalasta koskaan tullut mestaria. Mieli ja henkinen kantti oli ehkä heikompikin kuin mitä keskustelupalstoilla ja penkalla huhuiltiin. On oikeastaan ihme ettei henkisesti paljon vahvemmavat kilpakumppanit käyttäneet em. ominaisuuksia enemmän hyväkseen. Tai voihan olla, että käyttikin, mutta se ei kirjassa tullut ilmi.
Äänikirjaa suosittelen kyllä.
 

sasha

Well-known member
Liittynyt
17.5.2019
Viestit
184
Äänikirja lukulistalla. Näkyi olevan Storytelissä ja elisakirjassakin.
 

Kagg

Well-known member
Liittynyt
19.8.2012
Viestit
139
Bossea ja Jari-Mattia yhdistää myös se, että kaasussa oli yleensä tasan kaksi asentoa. Sellainen rikupalo-tyylinen hyvien sijoitusten varmistelu ja auton varma maalin tuominen ei kummallekaan sopinut. Se oli joko tulos tai ulos ja valitettavasti liian usein ulos.
Sitähän tuo Bosse harmitteli tuossa Tuomisen podcastissa. 2007 kun se mestaruus oli piinallisen lähellä ihan ajamallakin, niin Irlannin ralliin lähdettäessä Bosse johti sarjaa ja ajatteli mielessään voitolla varmistavansa mestaruuden tai jotain vastaavaa, ettei jää sitten Walesin ralliin liikaa ajettavaa. No metsäänhän se siellä Irlannissa meni ja sitä Bosse harmitteli, kun olis vaan rauhassa ajellut maaliin ja napannut isot pisteet. Mutta kun se ei miehen luonteeseen oikein sopinut.
 
Viimeksi muokattu:
  • Like
Reaktiot: SJ

sasha

Well-known member
Liittynyt
17.5.2019
Viestit
184
Aloitin jo kuuntelemaan. Hirveät paineet on jo pienenä poikana laitettu kotoa... :(
Tuki on hyvä asia, mutta liika on liikaa...
 

Bullet Tooth Tony

Well-known member
Liittynyt
24.9.2016
Viestit
94
Kirja ei oikeastaan jätä tilaa spekuloinnille siitä, että miksi JM ei lopulta koskaan voittanut maailmanmestaruutta.
Kirja on hyvin avoin. Avoin jopa ironisuuteen asti JM:n todetessa kirjassa, ettei hänen saisi olla niin avoin julkisesti.
Kirjan ostettuani ja luettuani arvostukseni JM:a kohtaan nousi. Hän todella ja vilpittömästi antoi aivan kaiken omaa terveyttään myöten ralliautoilulle huipputasolla.
Toivottavasti intohimo ja elämänlanka säilyvät. Ja ennen kaikkea rinnalle löytyy nainen, jonka kanssa kemiat kohtaavat ja häslääminen jää pois.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4318
Sijainti
Parc Fermé
Aloitin jo kuuntelemaan. Hirveät paineet on jo pienenä poikana laitettu kotoa... :(
Tuki on hyvä asia, mutta liika on liikaa...
Tähän on samaistuttava. Meinasi jo kirjan lukeminen loppua alkutekijöihin kun rupesi niin vahva myötähäpeän fiilis olemaan.

Omasta mielestä kirja nyt ei välttämättä mitään uutta antanut rallin aktiiviseuraajille, vähän jopa tuntui et joitain asioita jäi käymättä/mainitsematta. Kirjailijalla oli myös muutama painovirhepaholainen/väärä fakta eksynyt joukkoon, mutta ehkä sen voi nyt debyyttiteoksessaan antaa anteeksi.
 

carl

Well-known member
Liittynyt
28.1.2009
Viestit
1324
Aikaisemmin on totuttu kritisoimaan Latvalan henkistä kanttia, kuinka pää ei kestä tiukassa kisatilanteessa, mutta kirjan julkaisun myötä on tullut vähän erilainen käsitys. Nyt tuntuu siltä, että pitää pikemminkin hattua nostaa kuinka hyvin hän on onnistunut ajamaan urallaan siitä huolimatta, vaikka mielen kanssa tasapainoilu on tuonut hänelle ajoittain melkoisia haasteita ajamiseen. Ei moni muu pystyisi samaan. Jyskälä 2010 yksi hyvä esimerkki mahtavasta onnistumisesta.
Tässä videossa vastaavasti esimerkki siitä, kuinka välillä on "ahistanut" oikein huolella ( kohdasta 0.18-0.58 asti) :
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4318
Sijainti
Parc Fermé
Nyt tuntuu siltä, että pitää pikemminkin hattua nostaa kuinka hyvin hän on onnistunut ajamaan urallaan siitä huolimatta, vaikka mielen kanssa tasapainoilu on tuonut hänelle ajoittain melkoisia haasteita ajamiseen.
On se hyvä et joku osaa kirjoittaa mun ajatelmia paremmin sanoiksi. Miestä on ahdistanut oikein huolella aika montakin kertaa uran aikana...

Ainoa virhe mikä äkkiseltään tuli mieleen kirjasta parin kirjoitusvirheen lisäksi oli JWRC-aikakausi v. 2004 (joka oli merkattu kyllä kirjassa WRC3-luokaksi mutta periaatteessa meinaa samaa koska eellä on WRC, N-ryhmä jne) jossa mainittiin Ford Puma ja Fiesta... eikös JML ajanut tuota luokkaa 1600-kuutioisella Igniksellä?
 

Antti--91

Forza Schumi
Liittynyt
6.11.2009
Viestit
665
Sijainti
Turku
Kirjoitin viime viikolla lyhyen arvostelun erääseen Facebook-ryhmään ja kopioin ja liitän sen nyt tähän:
Tuli luettua Latvalan kirja läpi tän päivän aikana. Kyllä, hän on osunut kiviin ja kävipä niinkin että ensin lähti Torppa alta ja sitten vietiin vielä Toyotakin hehehee. Ne kommentit tiedetään ja olen niitä itsekin viljellyt
😄
Mutta kirjassa on paljon mielenkiintoista tarinaa alkaen uran alusta ja sitä käytiin kausi kerrallaan läpi pääasiallisesti kronologisessa järjestyksessä. Paljon siis lajiin liittyvää asiaa mitä ei seiskasta tai iltapäivälehdistä löydy. Ja täytyy sanoa että vaatii se tietynlaista rohkeutta käsitellä kirjassa varsin avoimesti esim. mielialaongelmia ja koko uraa varjostanutta heikkoa paineensietokykyä ja sen ympärille kytkeytyviä ongelmia. Siihen on taviksellakin 2020-luvun Suomessa tietynlainen kynnys että puhuu asioistaan tai ongelmista läheisille tai esimiehelle, saati sitten huippu-urheilun maailmassa. Ja mielestäni tyylikäs veto, että Latvala kertoi tarinansa niin urastaan kuin yksityiselämästäkin kirjan muodossa eikä somen tai roskalehdistön kautta. En nyt muista sanantarkkaan miten Latvala itse asian muotoili, mutta jotenkin niin että kirja on eräänlainen päätepiste monelle asialle jottei niitä tarvitse enää tulevaisuudessa vatvoa ja revitellä tms. Muutenkin varmaan helpompaa pysyä ns. yhdessä totuudessa kun asiat on koottu kirjan eikä yksittäisten somepostausten muotoon.
Mutta joo, voin suositella lajista kiinnostuneille
👍
Lähtökohtaisesti inhoan sitä, että ihmisten terveydentilasta tms. spekuloidaan netissä, mutta kirjan luettuani ja Latvalan touhuja seuranneena olen kohtuu varma että miehellä on aspergerin oireyhtymä tai ainakin piirteitä siitä. Itseltä kyseinen diagnoosi löytyy ja ainakin omalla kohdallani siihen liittyy valtava määrä tietoa liittyen erityiskiinnostuksen kohteisiin, "normaalia" ihmistä voimakkaampi innostus tehdä kiinnostavia asioita (työ, harrastus, etc), tietynlainen sosiaalinen kömpelyys, joskus ihan täydellinen meltdown kun kaikki menee pieleen, täsmällisyys ja järjestelmällisyys yms. Niin moni pikkuseikka kiinnitti ainakin mun huomion juuri sen takia kun kuulosti niin kovin tutulta.

Toinen juttu mistä en kirjoittanut tuossa ylempänä olevassa tekstissä, niin just tuo että kuinka paljon paineita on sysätty niskaan jo lapsesta alkaen. Se on hienoa että lapsi tai nuori saa kotoa kannustusta ja tarvittaessa taloudellista tukea harrastukseensa ja tässä tapauksessa tulevaan ammattiinsa, mutta välillä jäin miettimään että kuinkahan paljon JML:n isä on elänyt omaa unelmaansa poikansa kautta. Ja eikös niillä ollut isä-poikasuhteessa jotain muitakin säröjä kuin Maisa. Jonkun kolarin tai epäonnistumisen jälkeen eivät isänsä kanssa vissiin puhuneet asiasta pitkään aikaan 🙄
 

sasha

Well-known member
Liittynyt
17.5.2019
Viestit
184
Niin samaa mieltä edellisten kanssa!!
Uskomatonta, ettei J-M ole saanut kunnollista mentaalista apua aikaisemmin.
Loistava avautuminen tämä kirja!
Vielä on kesken ja sen verran rankkaa kuunneltavaa, että ei pitkään pysty kerrallaan...
 

jabajee

Well-known member
Liittynyt
9.12.2019
Viestit
138
Ja eikös niillä ollut isä-poikasuhteessa jotain muitakin säröjä kuin Maisa. Jonkun kolarin tai epäonnistumisen jälkeen eivät isänsä kanssa vissiin puhuneet asiasta pitkään aikaan 🙄
VÄLILLÄ myös älytön voitontahto ja kyvyttömyys nähdä kokonaisuus koituivat kohtaloksi, kirjassa todetaan.

Tästä esimerkkinä käy Saksan MM-ralli loppukesällä 2014. Latvala johti – jälleen kerran – kisaa, mutta pilasi mahdollisuutensa yliyrittämiseen.


Maltillisella ajolla hän olisi voittanut toisen MM-rallin peräkkäin ja noussut pisteissä sarjaa johtaneen Ogierin kantaan.


”Mieleni mustui, enkä kestänyt sitä, että Neuville oli minua nopeampi. Nostin vauhtia, vaikka ajoin lujaa jo siinä vaiheessa. Ajatus oli täysin järjetön yli minuutin johtoasemassa. Itsevarmuuteni kasvoi liian suureksi. En pystynyt ajattelemaan rallin voittamista kokonaisuudessaan, vaan aloin keskittyä yhden pätkän voittamiseen ja Neuvillen kaatamiseen. Luotin sokeasti omiin kykyihini enkä pystynyt antamaan sekuntiakaan periksi”, Latvala kertoo kirjan sivuilla.

Latvalan matka päättyi ulosajoon viinitarhaan. Kädessä oli kaikki avaimet voittoon, mutta hän sortui itsekkyyteen.


Tapaus jätti syvät jäljet Latvalan isän Jari Latvalan ja pojan väleihin.


”Meni kauan, ennen kuin Jari-Matti pystyi puhumaan tapahtuneesta isänsä kanssa, eikä kumpikaan ole täysin sinut asian kanssa vieläkään”, Smolander-Slotte kirjoittaa.
 

SJ

F1 asijan tuntia
Liittynyt
6.9.2011
Viestit
4162
Lähtökohtaisesti inhoan sitä, että ihmisten terveydentilasta tms. spekuloidaan netissä, mutta kirjan luettuani ja Latvalan touhuja seuranneena olen kohtuu varma että miehellä on aspergerin oireyhtymä tai ainakin piirteitä siitä. Itseltä kyseinen diagnoosi löytyy ja ainakin omalla kohdallani siihen liittyy valtava määrä tietoa liittyen erityiskiinnostuksen kohteisiin, "normaalia" ihmistä voimakkaampi innostus tehdä kiinnostavia asioita (työ, harrastus, etc), tietynlainen sosiaalinen kömpelyys, joskus ihan täydellinen meltdown kun kaikki menee pieleen, täsmällisyys ja järjestelmällisyys yms. Niin moni pikkuseikka kiinnitti ainakin mun huomion juuri sen takia kun kuulosti niin kovin tutulta.
Useimmilla ihmisillä on tällaisia piirteitä ja ne negatiiviset ominaisuudet korostuvat varsinkin hermostuneessa tilassa, siinä ei ole mitään ihmeellistä. Diagnoosin saa sitten, kun ne ottavat vallan normaalista elämästä ja niistä tulee tahdonvastaisia reaktioita. Pelkkä henkisen kantin puute ei tee kenestäkään aspergeria, eikä edes kevyt henkinen väkivalta perheen sisällä.
 

sasha

Well-known member
Liittynyt
17.5.2019
Viestit
184
Nyt on äänikirja kuunneltu. Todella hyvä!
Uskomattoman avoin ja rehellinen kirja. Suosittelen!
 
Ylös