Tulevassa hallituksessa muhii Helsinki-kiista – Keskustan työryhmä vastustaa uusia asuntoja
Keskustan työryhmän raportin mukaan Helsingin asuntopula pahenee, jos asuntotuotantoa kiihdytetään
Tulevat hallituspuolueet saattavat ajautua erimielisyyksiin Helsingin asuntopolitiikasta. Keskustan puoluehallituksen asettaman talousmaantieteellisen työryhmän raportin mukaan Helsinkiä vaivaavaa asuntopulaa ja asumiskustannusten nousua ei tulisi ratkaista kiihdyttämällä asuntotuotantoa.
Viime kesänä julkaistun raportin mukaan asuntojen lisärakentaminen vetää Helsinkiin ja muihin suuriin kaupunkeihin lisää asukkaita. Tämä "kasvukeskusten paisuttaminen" taas johtaa vain asumiskustannusten nousun jatkumiseen.
Poikkeuksellisen väitteensä talousmaantieteellinen työryhmä perustelee muun muassa tilastoilla, joiden mukaan asumiskustannukset Helsingissä ovat nousseet, vaikka asuntokanta on vuoden 1971 jälkeen kasvanut kaksi kertaa nopeammin kuin Helsingin väestö.
Fakta
Helsingin yleiskaava olettaa, että kaupungissa on vuoteen 2050 mennessä vähintään 860 000 asukasta.
Kaavan tarkoitus on ohjata Helsingin kehittymistä pitkällä aikavälillä.
Kolmannes uusista asukkaista on tarkoitus asuttaa uusille alueille ja kolmannes täydennysrakentamalla nykyisiä alueita. Kolmannes on tarkoitus asuttaa bulevardeiksi muutettavien moottoriteiden sisääntuloväylien varrelle.
Valtuusto päättää valmiista yleiskaavasta viimeistään 2016.
Helsingin kaupunginvaltuustossa keskusteltiin eilen ensimmäistä kertaa Helsingin uuden yleiskaavan luonnoksesta. Yleiskaavaluonnoksessa varaudutaan asuntotuotannon selkeään lisäämiseen.
Jos keskusta omaksuu talousmaantieteellisen työryhmänsä käsitykset asuntopolitiikasta, yleiskaavaluonnoksen suunnitelmat ajautuvat vastatuuleen. Talousmaantieteellisen työryhmän raportin mukaan Helsingin seudun maankäytön-, liikenteen ja asumisen aiesopimuksessa kaupunkiin kaavailtu 12 000 – 13 000 asunnon vuosittainen lisärakentaminen on seudun väkilukuun nähden liian suuri.
Raportin mukaan Helsingin asuntopula on rakenteellinen ilmiö, joka vain pahenee asuntokannan kasvaessa.
Helsingin yliopiston kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen ei innostu Keskustan raportin ideoista. Hänen mukaansa on selvää, että lisärakentamisella voidaan vaikuttaa asumisen kustannusten nousuun. Asumisen kustannukset ovat viime vuosikymmeninä nousseet Helsingissä asunnontuotannon kasvusta huolimatta, koska väestön määrä ja tulotaso ovat kasvaneet.
"Perussääntö on se, että jos asuntojen hinnat ja vuokrat ovat jollain alueella korkeat, niin ne ovat korkeat sen takia, että yritykset ja ihmiset haluavat sinne. Tämä taas kuvastaa sitä, että alueelle olisi hyvä saada lisätarjontaa", Loikkanen sanoo.
Hänen mukaansa Helsingin seudulla on paljon välitilaa, jolle rakentaminen kannattaisi nyt aloittaa. Niin yritysten kuin julkistenkin toimijoiden on helpompaa toimia tiiviissä kaupungissa.
"Tämä on Suomelle kilpailukykykysymys. Jos näissä asioissa saadaan edistystä aikaan, niin palkkavaatimukset tulevat alhaisemmiksi", Loikkanen sanoo.
Kaupungin tiivistäminen on Loikkasen mukaan myös ekoteko.
"Euroopan ympäristöjärjestö on jo todennut, että Helsingin seutu on varoittava esimerkki tällaisesta hajautuneesta rakenteesta, joka on ympäristösyistä ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta ongelmallinen."
Helsingin kaupunginvaltuutettuna toimivan keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen mukaan raporttia pidettiin keskustan puoluehallituksessa mielenkiintoisena keskustelunavauksena. Laaninen kuitenkin korostaa, ettei raporttia voi pitää puolueen kannanottona asuntotuotannon hidastamisen puolesta.
"Ideologisesti keskusta on toki aina uskonut, että kilpailukyky syntyy hajautuksesta", Laaninen sanoo.
Helsingin kaupunginvaltuutettujen piirissä työryhmän raportti on herättänyt huolta. Vihreiden kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara käsitteli raporttia kovasanaisesti blogissaan. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö lähetti tiistaina sdp:n kaupunginvaltuutetun Pilvi Torstin kanssa Helsingin Sanomille kannanoton, jossa he esittävät hallitusneuvotteluja vetävälle Juha Sipilälle kysymyksiä Helsingin tulevaisuudesta. Männistö ja Torsti muistuttavat, että kaupungistuminen on globaali megatrendi ja ihmettelevät kaupunkipolitiikan puuttumista hallitusneuvottelujen agendalta.
Myös Helsingin kauppakamari on vedonnut asunnontuotannon nopeuttamisen puolesta.