Dokumenttiprojekti: Tehtaat ovat meidän
TV2 tiistaina 5.6.2007
Dokumenttiprojekti: Tehtaat ovat meidän
Argentiinalaiset työläiset valtaavat entiset työpaikkansa takaisin
II maailmansodan jälkeen Argentiina oli maailman 8. rikkain maa. Vuosikymmenten huonon taloudenhallinnon, lahjusten ja tukiaisten meneminen rikkaiden taskuun on muuttanut tilannetta. Tällä hetkellä Argentiinan 38 miljoonaisesta kansasta yli 40 % elää köyhyysrajan alapuolella.
Buenos Aires näyttää öisessä ilmakuvassa kuin miltä suurkaupungilta tahansa houkuttelevine neonvalomainoksineen. Päivänvalo paljastaa resuisissa merkkivaatteissa kulkevat ihmiset ja lapset, jotka hampurilaisravintoloiden sijaan etsivät ruokansa kadun varrella lojuvista jätteistä. Presidentti Carlos Menemin valtavuosina raha virtasi kirjaimellisesti kuorma-autolasteissa pois maasta ja vuonna 2001 Argentiina koki taloudellisen romahduksen, kun pankit suljettiin tavalliselta kansalta.
"Argentiina on köyhäksi tehty rikas maa", todetaan kanadalaisten Avi Lewiksen ja Naomi Kleinin dokumentissa, jossa seurataan kapitalismin perusideologian kuperkeikkaa erityisesti Freddyn kokemusten kautta.
Freddy johtaa ydinryhmää, joka valtaa takaisen entisen työpaikkansa, auton varaosia valmistavan tehtaan. Dokumentissa seurataan esivalmisteluja, itse valtausta ja tuskallista odotusta, kun kaiken voi tehdä tyhjäksi yksi tuomarin määräys.
Freddy tekee muiden mukana pitkiä päiviä, mutta koko perhe on tukena, sillä työpaikan menetys ei merkitse vain taloudellista ahdinkoa, vaan omantunnon arvon menetystä, nöyryytystä, joka on vielä pahempaa.
Samalla perehdytään Argentiinan politiikkaan, joka jakaa ihmiset jyrkästi, sillä osa muistaa vielä Peronin kauden ja osa on joutunut pettymään yhä uudestaan ja uudestaan. Moni uhkaa jättää äänestämättä, kun muutosta ei kuitenkaan odoteta.
Vallatuissa yrityksissä noudetaan osallistuvaa demokratiaa: kaikilla on sama palkka ja kaikilla yksi ääni asioista päätettäessä. Tehtaiden lisäksi on vallattu kouluja ja terveysasemia periaatteella "Valtaa. Vastusta. Tuota." Vallatuilla yhtiöillä on koko kansan tuki, jota tarvitaan silloin, kun poliisia vastaan on työntekijöillä käytettävissä vain itse veistetyt ritsat ja lavallinen kiviä.
Menestystarinako? Tehtaiden työntekijöiden mielestä kyllä, entisten omistajien mielestä ei. "Hallitus antaa tehtaan minulle takaisin", uskoo Freddyn entinen työntantaja. Miten käy? Voittaako moraali vai alistuuko se menneisyydelle?
Elokuvan Tehtaat ovat meidän (The Take) on tuottanut Barna-Alper Productions, Kanada, 2004.