Keskustelua ravinnosta

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Katsoin.

Siitä voin kyllä olla samaa mieltä, että aika eri kamaa tilamaito ja rasvaton maito ovat. Oikein muuhun ei ole kompetenssia sanoa mitään. Tunnun kyllä ihmisiä, jotka kertovat voivansa juoda käsittelemätöntä maitoa, mutta eivät kaupan maitoa. Niihin mekanismeihin sitten, mistä se johtuu, en osaa sanoa. Se, mistä edes yritän muodostaa jotain tieteellistä käsitystä sijoittuu ihan eri alalle.

A1- ja A2-juttu vähän jäi ihmetyttämään. Tai lähinnä mua mietityttää, onko vaikka ranskalaiset holsteinit (suurin osa ranskalaisesta maitokarjasta) jalostettu eroamaan paljonkin noista muiden maiden mustavalkoisista ammujista...
Sikäli jännää, että kun jossain etelämmässä käydään (euroopassa) ja sieltä maitoa kaupasta ostaa, niin tutut sanoo, että siitä maidosta ei tule ongelmia (vatsan puruja... KAASUA.. pröt.. ) ja eikös se kuitenkin ole sielläkin pastöroitua jne jne, mitä kaupoissa myyv.ät
 

DSQ

Elossa
Liittynyt
5.11.2012
Viestit
5377
Sijainti
Huumorin tuolla puolen
kun jossain etelämmässä käydään (euroopassa) ja sieltä maitoa kaupasta ostaa, niin tutut sanoo, että siitä maidosta ei tule ongelmia
Just. Mä kun luulin, että Pohjoismaat olivat sitä seutua, missä laktoosia hajottavat entsyymit ovat yleistyneet genotyypissä.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Just. Mä kun luulin, että Pohjoismaat olivat sitä seutua, missä laktoosia hajottavat entsyymit ovat yleistyneet genotyypissä.
Niin siis itellä ei koskaan ollu onelmaa noissa. Mutta porukat sanoo, että suomen maitoa eivät voi juoda, mutta etelässä maidosta ei tule ongelmaa. Ovat sanoneet että jotain siellä tehdään toisin. Noista lehmä geenitsydeemi jutuista ei ole vissiin oles ollu edes kauhesti juttua. Lehmä kun lehmä, maitoa siitö tulee :D
 

DSQ

Elossa
Liittynyt
5.11.2012
Viestit
5377
Sijainti
Huumorin tuolla puolen
porukat sanoo, että suomen maitoa eivät voi juoda, mutta etelässä maidosta ei tule ongelmaa. Ovat sanoneet että jotain siellä tehdään toisin.
Jaa että noin päin. Enpä yhtään ihmettele. Suomessa lumi ei ole se ainoa, mille voi soveltaa merkitystä "valkoinen paska"... :frank:
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Niin siis itellä ei koskaan ollu onelmaa noissa. Mutta porukat sanoo, että suomen maitoa eivät voi juoda, mutta etelässä maidosta ei tule ongelmaa. Ovat sanoneet että jotain siellä tehdään toisin. Noista lehmä geenitsydeemi jutuista ei ole vissiin oles ollu edes kauhesti juttua. Lehmä kun lehmä, maitoa siitö tulee :D
Kyl kai niitäkin maito pierettää ja siks eivät sitä janoon juo. Tiedä sit jos on silti vatsaystävällisempää? Aika ärhäkkäähän tuo perusmaito täällä on että jos litran vetää pytty kutsuu.
 

DSQ

Elossa
Liittynyt
5.11.2012
Viestit
5377
Sijainti
Huumorin tuolla puolen
Aika ärhäkkäähän tuo perusmaito täällä on että jos litran vetää pytty kutsuu.
Tältä se sitten tuntuu, kun kuuluu vähemmistöön. :frown:

...mutta kerrankin johonkin hyödylliseen. :ahem:

Edit: Siis joo, mulla ei oo koskaan ollut maidon kanssa mitään ongelmia - ei suurtenkaan määrien kanssa.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Tältä se sitten tuntuu, kun kuuluu vähemmistöön. :frown:

...mutta kerrankin johonkin hyödylliseen. :ahem:

Edit: Siis joo, mulla ei oo koskaan ollut maidon kanssa mitään ongelmia - ei suurtenkaan määrien kanssa.
Komp

Litra voi mennä josku "kevytkrapul" sunnuntaina pitsan (pizza... ettei kaik suutu) kanssa ihan kevyesti.. ennen kun korkkaa sen toisen ;)
 

Renngeist

Soldiers of Antisthenes
Liittynyt
24.4.2009
Viestit
18077
Sijainti
Syylien välissä
Nimet ovat kansainvälisiä. :)
Ei välttämättä. Nimittäin jos ovatteen venäläisiä/kyrillisin kirjaimin kirjoitettuja, niin melkein jokaisella kielellä ovat eri.

Esim. ensi vuoden olympia"kylä" on paikallisella kielellä Сочи, suomeksi Sotši/Sotshi, ruotsiksi Sotji, saksaksi Sotschi ja englannin hatusta vedetyllä translitteraatiolla Sochi.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Itse asiassa se kuuluukin kirjoittaa "pitsa". Suomen kielessä ei kuulu enää nykypäivänä käyttää esim. z-kirjainta. :)
Veikkaampa, että joku kokeneempi forumisti on erimieltä tuosta kirjoitusasusta... :frank:
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Pitäisköhän nyt aloittaa kunnon riita vielä, kun ehtii... Pilkunviilausrefleksini heräsivät! :idea:
Sä sait sen haluamasi riidan! Onnittelut!
Vaikka vähän laimea tämä vielä on mutta silti. Fantsua!


Itseasiassa pitsa kirjoitetaan että visvakuona. Tarkistakaa vaikka mistä.
 

Troy

Well-known member
Liittynyt
25.1.2007
Viestit
7935
Sijainti
Very Good.
Sä sait sen haluamasi riidan! Onnittelut!
Vaikka vähän laimea tämä vielä on mutta silti. Fantsua!


Itseasiassa pitsa kirjoitetaan että visvakuona. Tarkistakaa vaikka mistä.
Tarkistin visvakuonosta. Hyi, hyi, mitä kaikkea. Kamala koira.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Katsoin.

Siitä voin kyllä olla samaa mieltä, että aika eri kamaa tilamaito ja rasvaton maito ovat. Oikein muuhun ei ole kompetenssia sanoa mitään. Tunnun kyllä ihmisiä, jotka kertovat voivansa juoda käsittelemätöntä maitoa, mutta eivät kaupan maitoa. Niihin mekanismeihin sitten, mistä se johtuu, en osaa sanoa. Se, mistä edes yritän muodostaa jotain tieteellistä käsitystä sijoittuu ihan eri alalle.

A1- ja A2-juttu vähän jäi ihmetyttämään. Tai lähinnä mua mietityttää, onko vaikka ranskalaiset holsteinit (suurin osa ranskalaisesta maitokarjasta) jalostettu eroamaan paljonkin noista muiden maiden mustavalkoisista ammujista...
En kattonu ohjelmaa, mutta itellä menee vatta nurin jo pitkästä lasista normimaitua, mutta tilamaitoa vois vetää pänikällisen. Homogenointi on homojen hommaa?

Homogenoinnissa maidon rasvahiukkaset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa. Homogenointi siis estää rasvan nousemisen maidon pinnalle, joka on toisen mielestä esteettinen haitta ja toisen mielestä aidon maidon tae.

Pastörointi on lämpökäsittely, jossa tuhotaan mahdolliset tautia aiheuttavat bakteerit kuumentamalla. Menetelmän kehitti Louis Pasteur (1822–1895), joka ei kuitenkaan käyttänyt sitä maidonvalmistukseen vaan etikan ja viinin valmistukseen. Myös osa oluista pastöroidaan.
Raakamaidossa on bakteereita ja entsyymejä kuten laktaasientsyymiä, jotka tekevät maidosta helposti sulavaa. Siksi lähes kaikki laktoosi-intolerantikot voivat juoda raakamaitoa ilman oireita. Pastöroinnissa ja homogenoinnissa kivennäisten, vitamiinien ja proteiinien välinen suhde nyrjähtää. Ja homogenointi aiheuttaa molekyylirakenteiden muutoksia, joista aiheutuu muun muassa kalkin imeytymisongelmia.

Pyörälän mukaan pastörointi ei juuri vaikuta maidon makuun, mutta säilyvyyteen se vaikuttaa ratkaisevasti, koska pastörointi tuhoaa bakteereista yli 99 prosenttia.

Rislakin näkemyksen mukaan meille juotetaan komponentteihin hajotettua ja uudelleen koottua, kalkilla, maitojauheella ja muun muassa heraproteiinilla valkaistua emulsiota, johon lisätään vitamiineja ja kivennäisiä – ja jota kaiken tämän jälkeen yhä kutsutaan maidoksi.

– Lopputulos on lähempänä maidon kaseiiniproteiinista tehtyä huonekaluteollisuuden liimaa kuin alkuperäistä tinkimaitoa.
http://www.taloussanomat.fi/myynti/2011/03/22/nyt-alkoi-maitosota/20113928/135
 

Estate

Well-known member
Liittynyt
23.11.2001
Viestit
11920
En kattonu ohjelmaa, mutta itellä menee vatta nurin jo pitkästä lasista normimaitua, mutta tilamaitoa vois vetää pänikällisen. Homogenointi on homojen hommaa?
Ootko kokeillu juoda homogenoimatonta kaupanmaitoa?
 
Ylös