Tutkimus: Punainen liha ja väärät suolibakteerit kalkkeuttavat valtimoita
Jani Kaaro/HS
Tutkijat havaitsivat, että punaisen lihan sisältämä L-karnitiini hajoaa suolistobakteerien käsittelyssä aineenvaihduntatuotteeksi, joka kiihdyttää valtimoiden kalkkeutumista.
Tutkijat havaitsivat, että punaisen lihan sisältämä L-karnitiini hajoaa suolistobakteerien käsittelyssä aineenvaihduntatuotteeksi, joka kiihdyttää valtimoiden kalkkeutumista.
Punaisen lihan sisältämä L-karnitiini ja vääränlainen suolistomikrobisto ovat huono yhdistelmä valtimoiden terveydelle. Uusi tutkimus osoittaa, että valtimonkovettumataudin riski voi lisääntyä myös vähärasvaisesta tai rasvattomasta punaisesta lihasta.
Ihmisiä on kehotettu jo vuosia välttämään tyydytettyä eläinrasvaa, koska sen sisältämä kolesteroli lisää riskiä sairastua valtimonkovettumatautiin. Toisaalta punainen liha on johdonmukaisesti yhdistetty sydänsairauksien riskiin, oli se rasvaista tai ei.
Ohion yliopiston tutkijat ovat nyt löytäneet yhtälöstä tärkeän puuttuvan palasen. He havaitsivat, että punaisen lihan sisältämä L-karnitiini hajoaa suolistobakteerien käsittelyssä aineenvaihduntatuotteeksi, joka kiihdyttää valtimoiden kalkkeutumista.
Tutkijat antoivat L-karnitiinia 77 vapaaehtoiselle, joista 26 oli pitkäaikaisia vegetaristeja tai vegaaneja. He havaitsivat, että L-karnitiini johti kaikilla vapaaehtoisilla trimetylamiini-N-oksidin, eli TMAO:n lisääntymiseen. TMAO on L-karnitiinin hajoamistuote, ja sen tiedetään vaikuttavan kolesteroliaineenvaihduntaan. Se hidastaa erityisesti kolesterolin poistumista valtimoiden seinämistä.
TMAO:n määrässä oli kuitenkin selvä ero lihan- ja kasvissyöjien välillä. Kasvissyöjillä TMAO:ta syntyi paljon vähemmän, vaikka he olivat ottaneet L-karnitiinia yhtä paljon. Se viittaa eroihin lihan- ja kasvissyöjien suolistobakteereissa. Lihan säännöllinen syöminen mitä ilmeisimmin ylläpitää bakteeristoa, joka hajottaa L-karinitiinin tehokkaasti vahingolliseksi TMAO:ksi.
Selvittääkseen asiaa tarkemmin tutkijat mittasivat 2 600 vuosittaisessa terveystarkastuksessa käyvän henkilön L-karnitiinitasot clevelandilaisessa sairaalassa. He havaitsivat, että L-karnitiini yksinään ei ollut sydänsairauksien riskitekijä, mutta jos se yhdistyi korkeisiin TMAO-tasoihin, riski sydänsairauksiin lisääntyi.
Viimeisessä tutkimuksessa tutkijat syöttivät L-karinitiinia hiirille. Tulokset osoittivat, että hiirille kehittyi valtimokovettumia, mutta vain, jos niillä oli tyypillinen lihansyöjän bakteeristo. Jos suolistobakteerit pyyhkäistiin pois antibioottikuurilla, kovettumia ei syntynyt.
Tutkijat korostavat, että löydösten valossa ihmisten kannattaisi miettiä lihansyönnin rajoittamista. Erityisen huolissaan pitäisi kuitenkin olla, jos nauttii L-karinitiinia ravintolisänä.
Tutkimuksen julkaisi Nature Medicine.