Kotikaljan ja muiden käymisteitse valmistettavien juomien kokkailuotsikko (KILJUSÄIE)

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Panostin tuollaisen koe-erän kotikaljaa.

5l vettä
3dl Tuoppi -kaljamallasta
3dl sokeria (ohje 2dl)
1/2 tl kuivahiivaa (ohje 1/4tl)

Jäämme odottamaan
 

lfb

Flavio
Liittynyt
8.2.2004
Viestit
9965
Sijainti
Helsinki
Joskus teinivuosina laitettiin vähän hiivaa ja sokeria pullon pohjalle ja pullo kaverin vaatehuoneeseen. Pahaa oli, eli ilmeisesti kyseessä oli onnistunut kiljukokeilu.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Muistiinpano löytyi.
Pari pönttöä Coopersin stouttia.
650gr sokeria.
Vettä 18 litraan saakka.

Ei ollut mitään ongelmia. Keiteltiin vierteitä ja kaavittiin mönjää pois pinnalta, koska oli mielikuva että niin voisi tehdä. Kaikki sujui kuin luonnostaan. Aletaan me vaan olla jo ammattilaisia. Pönttöön tuli outoa lähes pesusienimäistä vaahtoa pinnalle. Sekin kaavittiin pois. Kaavitaan kaikki vaan pois. Mikään ei saa uhata menestymistämme.

OG-arvoksi tuli peräti 1,060. Yritettiin tehdä 6,5% Stouttia. Näinkö siitä tuleekin prosentin vahvempaa. Noh, epäonnistumisista oppii.

Oluesta tullee pikimustaa. Voisi jonain kertana yrittää lisätä alkoholiprosentteja sokeria lisäämällä.

11.2.2009 Olut porisee.
Yön aikana oli vesilukko täyttynyt vaahdolla. Nytkö on koko pöntön sisus vaahdossa vai joko kaikki kuohui ulos? En tiedä. En viitsi avata pönttöä. Jos se olisikin täynnä vaahtoa niin en tietäisi pitäisikö vaahto kaapia pois vai ei. Hyvinhän tuo tuossa porisee. Nyt odotellaan.


15.2.2009 su Pullotus.
Puolet oluesta pullotettiin, ja toinen puoli laitettiin sankkoon kirkastumaan. Ei ole minkäänlaista hajua kuinka kirkastuvan oluen käy tuossa sankossa. Näemme sen parin päivän päästä. FG-arvo oli 1,012 ja alkoholivolyymiksi saimme 6,5%, eli lopputuotos kai jotain 6,8%:sta. Ihan hyvin sattui.

17.2.2009 ti Suhahdus.
Korkkasin yhden pullon osittain. Suhahtihan se perkele! Vaahtoa nousi kenties sentin verran. Sitten suljin pullon taas. Perjantaina maistellaan.
Hunajalager ja kahvistout olivat onnistuneimpia tuotoksia, mutta niistä nyt ei löydy mitään tekstiä tietenkään.
 

Örfil

Guest
Kerran olen kiljua juonut eläissäni humaltuakseni. Se oli suoliston puhdistava kokemus.
Ehkä jokin kouvon tyyppinen paneutuminen asiaan tuottaisi parempaa ainesta juotavaksi.
 

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
Panostin tuollaisen koe-erän kotikaljaa.

5l vettä
3dl Tuoppi -kaljamallasta
3dl sokeria (ohje 2dl)
1/2 tl kuivahiivaa (ohje 1/4tl)

Jäämme odottamaan
Saattaa tulla hyvääkin, kun on noin maltillinen tehoaineiden yliannostus. Miten pakkaat valmiin juoman?

Pari kolme kertaa olen väkertänyt pakkauksesta olutta. Ihan juotavaa siitä tuli. Pullotus oli tarkkaa puuhaa. Ensiksi piti keräillä pulloja ja pestä ne. Käymisastiasta sitten täyttö lappoletkulla. En muista, pitikö pulloon lisätä sokeria ennen korkitusta, jotta saisi hiilidioksidin aikaiseksi vai riittikö nesteen mukana tullut möhnä tähän. Möhnä kuitenkin painui pullon pohjalle. Nautittaessa korkkaus ja varovainen kaato tuoppiin. Muutoin möhnät seilaavat ja samentavat juoman täysin.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Saattaa tulla hyvääkin, kun on noin maltillinen tehoaineiden yliannostus. Miten pakkaat valmiin juoman?
En ole vielä edes ajatellut asiaa. Jano ja ruokajuomaksi, joten ensin osa kannuihin jääkaappiin. On mulla tommoksia muovitörppöjä, jos tarttee suljettua säilöntäastiaa. Pitkäänhän tuo ei tartte säilyä.
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Kiljua on vedetty. Vieläkin maistuu suussa, vaikka viimeisimmästä kiljuhuikasta on reilusti 30 vuotta. Ihmisen makuaistilla on aivan järjetön muisti. Näet tänään kiekkopelissä nakkijonossa jonkun eilen kaverisi Ollen seurassa tapaamasi hemmon, jonka kanssa kättelitte ja esittäydyitte ja kävitte mukillisella kausiolutta. Mietit, että kukahan vittu toi on, oisko joku vanha koulukaveri, kun on niin tutun näkönen. Samaan aikaan saat siitä lihapiirakkamökistä sitä ihan maailman parasta sinappia, jota et ole saanut sitten lapsuuden. Aivoissa räjähtää välittömästi ja tunnistat tutun maun ja ilmoitat kyynelsilmin piirakkamyyjälle, että tää on sitä maailman parasta sinappia, että tää on ihan parasta, että mistä tätä saa. ETTÄ MISTÄ TÄTÄ OIKEIN SAA?!? Se eilinen kaveri siinä jonossa miettii, että onneks mä en tunne tota idioottia. Vaikka on se vähän tutun näköinen. Varmaan intissä ollu samassa joukko-osastossa tai joku muu homo.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Saattaa tulla hyvääkin, kun on noin maltillinen tehoaineiden yliannostus. Miten pakkaat valmiin juoman?

Pari kolme kertaa olen väkertänyt pakkauksesta olutta. Ihan juotavaa siitä tuli. Pullotus oli tarkkaa puuhaa. Ensiksi piti keräillä pulloja ja pestä ne. Käymisastiasta sitten täyttö lappoletkulla. En muista, pitikö pulloon lisätä sokeria ennen korkitusta, jotta saisi hiilidioksidin aikaiseksi vai riittikö nesteen mukana tullut möhnä tähän. Möhnä kuitenkin painui pullon pohjalle. Nautittaessa korkkaus ja varovainen kaato tuoppiin. Muutoin möhnät seilaavat ja samentavat juoman täysin.
Me sotkettiin sulaa sokeria käymisastiaan lopuksi, kyllähän tuo vaahtosi välillä ja välillä ei. Pulloihin se kait olisi pitänyt annostella, mutta koska laiskuus, niin noin.
 

Sue_me

Well-known member
Liittynyt
1.8.2005
Viestit
27848
Mie luotan muiden panemiskykyyn niin itse ei tarvitse ruveta kotona duunailemaan.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26848
Yks koulukaveri kotiolutta teki ja sillä oli jotain pieniä käymisastioita joihin sitä pakkasi. Muistan vaan, että kehuskeli kuinka hänellä on yksi astia Tampereen ja yksi kotiseutunsa Jyväskylän rautatieasemalla tallelokerossa pulputtamassa. Että jos liikuskelee kyseisissä pitäjissä ja rahat loppuu, mutta juomaa vailla niin sieltä voi sitten hakea. Oli mielestäni sokeria saunassa -tyylinen sympaattinen varautuminen elämän yllättäviin pikkupulmiin.
 

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
En ole vielä edes ajatellut asiaa. Jano ja ruokajuomaksi, joten ensin osa kannuihin jääkaappiin. On mulla tommoksia muovitörppöjä, jos tarttee suljettua säilöntäastiaa. Pitkäänhän tuo ei tartte säilyä.
Kannu ei välttämättä ole hyvä, jos sen kantta ei saa suljettua tiiviisti. Juomasta tulee väljähtyneen makuista, jos hiilidioksidikuplat pääsevät pakenemaan. Tietysti tuo, että juodaan samantien, helpottaa tilannetta!:ahem:
 
Ylös