Kotimaisten rallien historia

Fiesta

Ralliperuna
Liittynyt
1.7.2011
Viestit
1467
Sijainti
Porvoo
Näin muistelisin. Se että poistettiinko kaikki huomio/vaaran merkit ei ole tiedossani, mutta niitä kyllä karsittiin. Aika lailla romua näissä ralleissa joka tapauksessa tuli.
Ja varmasti kaikkien tiedossa on se että osaltaan näiden ”huonojen” nuottien seurauksena tapahtui Salppurissa sitten se kaikkein ikävin kun päivänselvä huomiopaikka (puut tiessä kiinni ulkomutkassa) ei ollut sillä fyysisellä huomiokyltillä merkattu.
 

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
5395
Sijainti
Suonionkatu 1 C
Vuoden 1989 juniorien SM-sarjan mitalijärjestykseen liittyy erikoinen episodi. Mestaruus meni ilman dramatiikkaa Jukka Heinoselle, mutta hopea- ja pronssimitali vaihtoivat vielä omistajaa viimeisen kisan jälkeisenä päivänä. Kun kauden viimeinen ralli Imatralla oli taputeltu ja pisteet ynnätty, sijoittui Mika Möykky hopealle ja Jarmo Kytölehto pronssille. Marko Mäkinen kertoo kisaraportissaan (VM 11/89) seuraavasti:

Muista mitaleista Imatralla syntyi melkoinen sekamelska, kun seuraavana aamuna kävi ilmi, että luokkatuloksissa oli kisan keskeyttäneiden nimiä. Koko sotku lähti liikkeelle siitä, kun tulospalvelun tietokoneesta puuttui pari tärkeää ohjelmaa. Palkinnot jouduttiin jakamaan epävirallisten tulosten mukaan. Kun eletään syksyä, se tietää samalla junnuralleissa "teknisiä keskeyttämisiä" viimeisen EK:n jälkeen. Näin nousupisteitä säästellään seuraavan vuoden kisoja varten. Imatralla tapahtui siis virhe: maali-AT:n pöytäkirjoja ei tarkistettu tulosluettelon kanssa. Tarvittiin vain yksi hukassa ollut keskeytysilmoitus ja kaksi mitalia vaihtoi yön aikana omistajaansa. Imatran avainhenkilö oli Mikkelin Antti Pursiainen. Pojan erikoiskoeajat olisivat riittäneet luokan toiseen sijaan, mutta kaveri ei ajanut maaliin ja keskeytysilmoitus löytyi vasta aamulla. Samassa luokassa ajanut Petäjäveden Jarmo Kytölehto nousi näin luokkansa kakkoseksi ja kaksi lisäpistettä toi samalla SM-hopeaa. Pahat kielet väittivät heti että homma oli yön aikana hoidettu rahalla. Kun todetaan että Antti Pursiainen on jo maaliskuusta lähtien "keskeytellyt" säännöllisesti, jokaisessa kisassa, niin tämän mahdollisuuden voi unohtaa.
- Hopea tuntuu hyvältä, mutta oli harmi että asiat tulivat ilmi vasta seuraavana aamuna. Sunnuntain herätys oli kuitenkin ikimuistettava, kertoi Kytölehto.
Jarmon ura jatkuu aluksi samalla Opel Mantalla, mutta faxi on käynyt kuumana Englantiin. Tarkoitus olisi hankkia 16-venanen GSi-Opel.
- Pikku-A:n SM-kisat ja tietysti Suurajot ovat ensisijainen tavoite. Ajan Mantalla niin kauan kunnes uusi auto on valmis, jatkoi Kytölehto.
Hopealta pronssille pudonnut Mika Möykky oli aluksi hieman pettynyt kun kuuli uutisen. Mutta sulateltuaan asiaa, tilanne oli paljon valoisampi.
- Mitali kuin mitali, pääasia on että se tuli, vaikka pronssi.


Jos kausien 1987 (Latvanen-Kivenne-Vihavainen) ja 1988 (Grönholm-Kalliomaa) Junnu-SM:t tuottivat klassisia mestaruustaisteluja, niin ihan samaa ei voi sanoa tästä kaudesta 1989. Mestaruuden voittanut Jukka Heinonen lähti vakain tavoittein vuoden 1990 SM-sarjaan N-ryhmän sen hetken parhaalla kalustolla, Delta HF Integralella, mutta valitettavasti muistettavimmaksi suoritukseksi taisi jäädä tämä kaato Jyskälässä.

Mysteeriksi kuitenkin jäi, mitkä olivat ne "pari tärkeää ohjelmaa", jotka Imatran kisan tietokoneesta puuttuivat.
 

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
5395
Sijainti
Suonionkatu 1 C
Tämä voisi mennä myös reitti-ketjuun, mutta menkööt nyt tänne.

Käsittelyssä yksi perinteikkäistä suomalaisista ralleista, Teboil-ralli. Näitä on useampi henkilö ollut piirtämässä rally-mapsiin ja nyt näiden viimeisimpien lisäysten jälkeen sieltä löytyykin katkeamaton sarja 1978-1997. Pidempään putkeen taitaa rally-mapsissa yltää vain Suurajot?

Jokaiseen näistä "uusista" kisoista liittyy sattumalta jotain erikoista tai ainutkertaista:

1980:
Viimeinen - voi olla myös ainoa - kerta, kun SM-rallin yleiskilpailu on voitettu 1-ryhmän autolla. Ja vaikka todennäköisesti aika moni ralliniilo pystyisi luettelemaan muut 80-luvulla SM-rallin voittaneet kuljettajat, niin tämä varmaan puuttuisi lähes kaikkien listalta... kisan voittoon ajoi nimittäin Veli Hirvonen, Joensuun UA. Kyllä Hirvosessa selvästi vetomiehen vikaa oli, siitä osoituksena mm. 1-ryhmän Suomen mestaruus vuodelta 1979. Mutta tämän vuoden 1980 jälkeen hänen nimensä vaikuttaa kyllä kadonneen suomalaisten rallien osallistujalistoilta.
Itse kisa ajettiin karmeissa olosuhteissa ja VM:n otsikoikin "Talviralli ilman nastoja". Moni saattaa muistaa esim. FB:n ralliryhmässä kiertäneen kuvan, jossa Antero Laineen Fiat Ritmo on katollaan ojassa karmeassa räntä-/lumisateessa - se kuva on juurikin tästä kisasta. Laineen lisäksi ennakkosuosikeista myös Kyösti Hämäläinen ja Uffe Grönholm sortuivat ulkoiluun ja Erkki Pitkänen jäi ilmeisesti tekniikkamurheiden takia reitille. Kun vielä Lasse Lampi päätti jättää "kotikisansa" väliin ja säästää autoaan RAC-ralliin, oli pöytä katettu Hirvosen superyllätykselle.

1986:
Viimeinen takavetoisella ajettu SM-rallin yleiskilpailun voitto. Asialla Antero Laine ja Mitsubishi Starion Turbo. Kyseinen yhdistelmä oli yllättäen voittanut jo edellisen SM-rallin Tampereella, ja kun A-ryhmän autojen tiedettiin valtaavan areenat seuraavana vuonna, vaikutti Laine ja Starion varteenotettavalta yhdistelmältä. VM tiivistikin osuvasti: Teboilin jälkeen nelivetokatras oli vieläkin enemmän ihmeissään kuin Tampereella, jossa Antero Laine näytti pojille kaapin paikan. Nyt ei varmaankaan kenelläkään ole epäselvyyttä siitä, että kaapin paikan määrää Johtaja A. Laine. Kaksivetoisella. Nyt toki tiedämme, ettei takaveto-Mitsulla ollut loppupeleissä mitään palaa Mazdaa, Lanciaa ja Audia vastaan.

1989:
Rally-mapsiin dokumentoiduista Teboil-ralleista ainoa, joka oli kalenterisijaintinsakin puolesta talviralli. Vuodeksi 1989 Teboil putosi pitkän SM-putken jälkeen Junnu-SM:n kisaksi (halukkaita SM-rallien järjestäjiä oli huomattavasti enemmän kuin mitä kisoja oli kalenterissa) ja tämä ralli ajettiin itseasiassa vain reilut kolme kuukautta SM-sarjaan kuuluneen vuoden 1988 Teboil-rallin (se kuuluisa doping-kisa) jälkeen. Kisan ylivoimaiseen voittoon ajoi muuten Thomas Lindholm, jonka kohtalona oli jäädä perheensä rallihierarkiassa pahasti veljensä Sebastianin varjoon.

1995:
Historian viimeinen Junnu-SM kisa. Kerran niin hohdokas Junnu-SM ei sarjana ollut vuonna 1995 enää parhaimmillaan. Myös VM:n kisaraportti sinänsä historiallisesta tapahtumasta on todella aneeminen ja epäinformatiivinen. Ehkä aika oli siinäkin mielessä vain yksinkertaisesti ajanut sarjasta ohi. Myöskään Lasse Martikainen ei jäänyt ralliyleisön mieliin sarjan nimekkäimpänä mestarina.

1996:
Viimeinen SM-arvoinen Teboil-ralli ja vuoden 1996 SM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu. Lisäksi on huomionarvoista, että kisa ajettiin vain kaksi viikkoa silloin vielä myös SM-sarjaan kuuluneen Jyväskylän jälkeen. Kisaan lähdettäessä kolmessa neljästä SM-luokasta oli vielä mestaruus jakamatta. Huimin kamppailu nähtiin isossa A-ryhmässä, jossa mestaruus ratkaistiin yllätys yllätys Marcus Grönholmin ja Sebastian Lindholmin kesken. Voitolla Grönholm varmistaisi mestaruuden jo ennen kauden päättävää Tampereen Kesoil-rallia. Kisan avanneella yleisö-ek:lla Grönholm voitti Lindholmia sekunnin. Kahdella seuraavalla pätkällä, yhteensä 47,93 ek-kilometrillä, Bosse ja Basti ajoivat molemmilla sekunnilleen saman ajan. Vertailun vuoksi, N-ryhmän pohjat ajaneet Puhakka (EK2) ja Rovanperä (EK3) hävisivät kärkikaksikolle kokolailla sekunnin per kilometri. Sitten nähtiinkin rallin erikoisuus, nimittäin EK4 ajettiin Alastaron moottoriradalla! Ja siis nimenomaan radalla (2,5 kierrosta), ei huoltoteillä tms. Tällä pätkällä Lindholm voitti Grönholmia peräti kahdeksan sekuntia. Renkaat sulivat, kertoi Bosse VM:ssä. Mutta eihän tuleva kaksinkertainen maailmanmestari ihan niin helpolla kuitenkaan luovuta. Kahdella seuraavalla pätkällä Bosse kiri eroa kiinni kuusi sekuntia ja viimeiselle pätkälle lähdettin Bastin johtaessa kisaa sekunnilla! Flow-tilan päälle saanutta Grönholmia ei voinut enää pysäyttää ja reilun yhdeksän kilometrin pätkällä hän oli kolme sekuntia serkkuaan nopeampi. Näin ollen mestaruus ja yleiskilpailun voitto menivät kahdella sekunnilla Bosselle! VM:lle tuore mestari myönsi ajaneensa viimeiset pätkää "kovempaa kuin Suurajoissa", joka kertonee yrityksen määrästä. Kisasta ei kovin paljon ole liikkuvaa kuvaa tarjolla, mutta youtubesta löytyvässä espanjan kielisessä (kuinkas muutenkaan) koosteessa voi nähdä sekä Grönholmin että Lindholmin kiertämässä moottorirataa ralliautoilla.

https://www.rally-maps.com/Teboil-ralli-1980https://www.rally-maps.com/Teboil-ralli-1986https://www.rally-maps.com/Teboil-ralli-1989https://www.rally-maps.com/Teboil-ralli-1995https://www.rally-maps.com/Teboil-ralli-1996
 

Onzah

Suurmestari
Liittynyt
12.11.2018
Viestit
854
Sijainti
Jossakin Itärallin pätkällä
1980:
Viimeinen - voi olla myös ainoa - kerta, kun SM-rallin yleiskilpailu on voitettu 1-ryhmän autolla. Ja vaikka todennäköisesti aika moni ralliniilo pystyisi luettelemaan muut 80-luvulla SM-rallin voittaneet kuljettajat, niin tämä varmaan puuttuisi lähes kaikkien listalta... kisan voittoon ajoi nimittäin Veli Hirvonen, Joensuun UA. Kyllä Hirvosessa selvästi vetomiehen vikaa oli, siitä osoituksena mm. 1-ryhmän Suomen mestaruus vuodelta 1979. Mutta tämän vuoden 1980 jälkeen hänen nimensä vaikuttaa kyllä kadonneen suomalaisten rallien osallistujalistoilta.
Erittäin ansiokasta dokumentointia, bravo DC ja muut! Hirvonen oli tosiaan paikallinen vetomies, itse muistelisin ainakin että vuoden 1987 SM-Itärallissa Hirvonen oli ajamassa videonauhojen perusteella. Miikkulainen onnistui saamaan jopa Hirvosen haastatteluun. Syykin osallistujalistoilta katoamiseen taitaa tuossa haastattelussa selvitä.

 
  • Like
Reaktiot: DC

Seniorikansalainen

Altmeister
Liittynyt
26.11.2017
Viestit
159
Sijainti
Joensuu
Erittäin ansiokasta dokumentointia, bravo DC ja muut! Hirvonen oli tosiaan paikallinen vetomies, itse muistelisin ainakin että vuoden 1987 SM-Itärallissa Hirvonen oli ajamassa videonauhojen perusteella. Miikkulainen onnistui saamaan jopa Hirvosen haastatteluun. Syykin osallistujalistoilta katoamiseen taitaa tuossa haastattelussa selvitä.

Velsulta loppui rahat mestaruusvuoden jälkeen. Panostus oli ollut kova ja toista samanlaista vuotta ei enää pystynyt palkkatyöläinen tekemään. Kausi 1980 alkoi kuitenkin vielä omalla autolla Tunturissa, jossa tuli yleiskilpailun kolmas sija ja ykkösryhmän voitto. Malski-rallissa helmikuussa ykkösryhmän toinen sija, mutta sen jälkeen auto oli pakko myydä. Ali Haimakainen, joka tunnisti Velsun taidot, lainasi autoaan vuonna 1980 muutamaan ralliin. Teboilin voitto oli sitäkin makeampi kun toiseksi jäi kakkosryhmän Escortilla ajanut Kyösti Hämäläinen, muista nyt puhumattakaan.

Velsu vuokrasi Escortin itäralliin 1983 ja 1987, mutta molemmat kerrat päätyivät ulosajoon. Itse tehdyllä F-ryhmän Starletilla Hirvonen ajoi 1993 - 1994 muutamia ralleja, mutta siihen ajot sitten jäivät.
 

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
5395
Sijainti
Suonionkatu 1 C
vh87.JPG

Eikä Hirvonen lainkaan hassummin muuten laskenut ainakaan tuolloin 1987. Siinä on käyty kovaa kisaa nopeimman takavetoisen tittelistä toisen paikkakuntalaisen, Seppo Mustosen kanssa. Valitettavasti nelosen jälkeen Hirvosen nimi poistuu tuloslistoilta.
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15364
Sijainti
Tampereen lenkki
1996:
Sitten nähtiinkin rallin erikoisuus, nimittäin EK4 ajettiin Alastaron moottoriradalla! Ja siis nimenomaan radalla (2,5 kierrosta), ei huoltoteillä tm
Näihin aikoihin taidettiin tosissaan yrittää opettaa asvalttiajamista suomalaisille lupauksille.
 

Onzah

Suurmestari
Liittynyt
12.11.2018
Viestit
854
Sijainti
Jossakin Itärallin pätkällä
Näytä liitetiedosto 1930

Eikä Hirvonen lainkaan hassummin muuten laskenut ainakaan tuolloin 1987. Siinä on käyty kovaa kisaa nopeimman takavetoisen tittelistä toisen paikkakuntalaisen, Seppo Mustosen kanssa. Valitettavasti nelosen jälkeen Hirvosen nimi poistuu tuloslistoilta.
Niin ja jos katsoo tuotakin haastattelupätkää, niin siinä tapahtuva lähtö ei ollut kaikista onnistunein, kyllä siinäkin sen pari-kolme sekuntia paloi aikaa.
 

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
5395
Sijainti
Suonionkatu 1 C


VM 4/83

Tämä nyt sopisi useampaankin ketjuun, mutta joka tapauksessa... ralleissa käytetyn tekniikan ja laitteiston voidaan sanoa kehittyneen 39 vuodessa. Tuskin osasi Pekka Toivonen vuonna 1983 haaveilla All Livesta ja splitti ajoista.
 

Ardex

Well-known member
Liittynyt
4.12.2018
Viestit
262
Tämän kysymyksen voisi esittää jossain toisessakin yhteydessä, mutta eiköhän tämä kuulu tähän historin havinaa osuuteen parhaiten. Tunturi ja Pohjola-ralleissa on ajettu pitkiä, ellei jopa pisin EK (Sevettijärvi 128,3km), mutta näin alkuveryttelynä mikähän oli vuosi kun tuo erikoiskoe ajettiin? Myös Hankiralli oli kuuluisa pitkistä erikoiskokeista (ja vielä pidemmistä siirtymistä)

MUTTA, mikähän on seuraavien perinteisten autourheiluseurojen pisin EK kautta aikain? Siis ralli (+vuosiluku), EK:n nimi (jos sellainen löytyy) ja tietenkin EK:n pituus (ainoastaan ne hyväksytään, mistä löytyy lähde tai sen voi todentaa)

Pohjanmaa/Seinäjoki rallien pisin EK kautta aikain on: ?
Itärallien pisin EK kautta aikain on: ?
Mänttä 200 Ajojen pisin EK kautta aikain on: ?
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
5026
Sijainti
Parc Fermé
Tämän kysymyksen voisi esittää jossain toisessakin yhteydessä, mutta eiköhän tämä kuulu tähän historin havinaa osuuteen parhaiten. Tunturi ja Pohjola-ralleissa on ajettu pitkiä, ellei jopa pisin EK (Sevettijärvi 128,3km), mutta näin alkuveryttelynä mikähän oli vuosi kun tuo erikoiskoe ajettiin? Myös Hankiralli oli kuuluisa pitkistä erikoiskokeista (ja vielä pidemmistä siirtymistä)

MUTTA, mikähän on seuraavien perinteisten autourheiluseurojen pisin EK kautta aikain? Siis ralli (+vuosiluku), EK:n nimi (jos sellainen löytyy) ja tietenkin EK:n pituus (ainoastaan ne hyväksytään, mistä löytyy lähde tai sen voi todentaa)

Pohjanmaa/Seinäjoki rallien pisin EK kautta aikain on: ?
Pohjanmaasta jaksoin tarkistaa ne reittikartat mitä rallymapsista löytyy (18kpl), melkein 30km pitkä Tohni on tähänmennessä pisin.

Muita huomioita:
- v. 1978 on ajettu Vaasan raviradalla / Sundomissakin kilpaa, kuulostaisi utopialta nykyään
- en tiedä mistä on revitty tämä tieto, mutta vuotta myöhemmin "SS4 No spectators allowed, maps and other stage info were not published"
- ylipäänsä aiemmin on ajettu huomattavasti enemmän Vaasan suunnilla, viime vuosien perusteella pätkät on siirtyneet enemmänkin Seinäjoen lähialueille
- 2015 jälkeen oli aikalailla synkkä jakso v. 2018 saakka, melkeinpä joka vuosi joku pätkä peruttiin syystä tai toisesta. (2015 muistaakseni tuon jo aiemmin mainitun Tohnin kunto meni niin häjyksi ekan ajokerran jälkeen et pätkän toinen veto peruttiin, 2016 ekn perumisesta ei muistikuvia, v. 2018 kilpailusta ja sen startista ei tarvitse vissiin muistuttaa, mitä tapahtui)
- ajatuksen tasolla 2013 reitistä saisi parista erikoiskokeesta vähän yhdistämällä +40km hirmun, ainoa haittapuoli vaan on siinä että 3-tie kulkee välissä
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15364
Sijainti
Tampereen lenkki
TamUA:n tuotannosta en bongannut 2015 Västilää pidempää (27 km)

Mänttä-rallissa on harvoin ajettu edes yli 20 km pätkiä, sama juttu Autoglym/Paalupaikka/Channel Four/Exide-ralleissa
 

Onzah

Suurmestari
Liittynyt
12.11.2018
Viestit
854
Sijainti
Jossakin Itärallin pätkällä
Itäralleista hyvinä veikkauksina kärkipäähän voisi sanoa 2018 Oskola (36,12 KM) ja 1983 Oskola (35.92 KM). Rally-Mapsissa olevista kartoista nuo ovat kaksi pisintä. Vuoden 1970 kartta on työn alla ja siinä Oskola on samanlainen kuin vuonna 1983 eli tuollakin päästään top3:een.

Tuo vuoden 1983 kisa on siinä mielessä hassu, että kilpailussa oli 9 erikoiskoetta, joista kahdeksan muun yhteispituus oli 36,42 kilometriä, ja tuon Oskolan pituus oli sitten yksistään 35,92 kilometriä.
 

Ardex

Well-known member
Liittynyt
4.12.2018
Viestit
262
TamUA:n tuotannosta en bongannut 2015 Västilää pidempää (27 km)

Tämä ei ollut vielä listalla, mutta toiseksi pisin EK (TamUA:n tuotannossa)

Mänttä-rallissa on harvoin ajettu edes yli 20 km pätkiä, sama juttu Autoglym/Paalupaikka/Channel Four/Exide-ralleissa

Jep. Mänttä 200 ajoissa on harvoin ollut yli 20km erikoiskokeita, vain muutama. Mutta jokuhan niistäkin on kuitenkin pisin.
 

Ardex

Well-known member
Liittynyt
4.12.2018
Viestit
262
Itäralleista hyvinä veikkauksina kärkipäähän voisi sanoa 2018 Oskola (36,12 KM) ja 1983 Oskola (35.92 KM). Rally-Mapsissa olevista kartoista nuo ovat kaksi pisintä. Vuoden 1970 kartta on työn alla ja siinä Oskola on samanlainen kuin vuonna 1983 eli tuollakin päästään top3:een.

Tuo vuoden 1983 kisa on siinä mielessä hassu, että kilpailussa oli 9 erikoiskoetta, joista kahdeksan muun yhteispituus oli 36,42 kilometriä, ja tuon Oskolan pituus oli sitten yksistään 35,92 kilometriä.
On siellä vielä pitempiä. Vaikkapa se, missä Vatasen läpimurto oli jo tulollaan, mutta ei vielä siinä rallissa. Piti mennä Vatasen Savon maalle, joka oli myös hänelle tuttua, ennenkuin onnistui.
 

Sun_0)))

Well-known member
Liittynyt
22.7.2020
Viestit
161
Sijainti
Etelä-Pohjanmaa
Pohjanmaasta jaksoin tarkistaa ne reittikartat mitä rallymapsista löytyy (18kpl), melkein 30km pitkä Tohni on tähänmennessä pisin.
Veikkaan että Tohni on ja tulee olemaan pisin pätkä mitä Pohjanmaa rallissa on ajettu

- en tiedä mistä on revitty tämä tieto, mutta vuotta myöhemmin "SS4 No spectators allowed, maps and other stage info were not published"
Pätkä on ollut yleisöltä kielletty eikä sitä ole painettu reittikartoihin, tosin tiekirjasta tuo voisi löytyä. Itse veikkaisin kyseessä olleen joko Järvirannan tai Troiharin pätkä. Pohjat pätkälle ajoi Kyösti Hämäläinen

- ylipäänsä aiemmin on ajettu huomattavasti enemmän Vaasan suunnilla, viime vuosien perusteella pätkät on siirtyneet enemmänkin Seinäjoen lähialueille
EPUA ja Vaasan UA järjestivät Pohjanmaa Rallin vuorotellen 90-luvun puoliväliin asti. Vaasan UA:lla ei taida nykyään olla enää minkäänlaista ralli toimintaa.

- 2015 jälkeen oli aikalailla synkkä jakso v. 2018 saakka, melkeinpä joka vuosi joku pätkä peruttiin syystä tai toisesta. (2015 muistaakseni tuon jo aiemmin mainitun Tohnin kunto meni niin häjyksi ekan ajokerran jälkeen et pätkän toinen veto peruttiin, 2016 ekn perumisesta ei muistikuvia, v. 2018 kilpailusta ja sen startista ei tarvitse vissiin muistuttaa, mitä tapahtui)
Synkin ajanjakso omasta mielestäni on 2000-2009 jolloin ralli ajettiin vain kolmesti ja niistäkin kaksi oli periaatteessa pienoisralleja. 2016 Törnävä peruttiin lämpimien säiden vuoksi.

- ajatuksen tasolla 2013 reitistä saisi parista erikoiskokeesta vähän yhdistämällä +40km hirmun, ainoa haittapuoli vaan on siinä että 3-tie kulkee välissä
Teoriassa tuo olisi mahdollista jos tehtäisiin pieni lenkki Isokylä-Jakkulan kautta jossa menee 3-tien alta alikulku XD
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15364
Sijainti
Tampereen lenkki
Tässä on rally-mapsin tietokannasta kaikki yli 30 km pätkät joita on ajettu Suomessa, ei MM-ralleissa. Korostukset omia, jotka on muualta kuin Hankiksesta tai Tunturista.

56.00km - Hankiralli 1985 - Hyyry
54.50km - Hankiralli 1985 - Vekaranjärvi
52.00km - Arctic Lapland Rally 2017 - Ristilampi
51.00km - Arctic Lapland Rally 2016 - Ristilampi
50.00km - Arctic Lapland Rally 2015 - Ristilampi
49.76km - Arctic Lapland Rally 2019 - Ristilampi
49.00km - Arctic Lapland Rally 2014 - Ristilampi
48.69km - Arctic Lapland Rally 2018 - Ristilampi - Pohjanhovi
48.00km - Arctic Lapland Rally 2013 - Ristilampi
47.00km - Arctic Lapland Rally 2012 - Ristilampi
46.00km - Arctic Lapland Rally 2011 - Ristilampi
44.56km - Arctic Lapland Rally 2022 - Ahmavaara
42.69km - Arctic Lapland Rally 2018 - Siikakämä
42.69km - Arctic Lapland Rally 2019 - Siikakämä
42.69km - Arctic Lapland Rally 2020 - Siikakämä
42.64km - Arctic Lapland Rally 2016 - Siikakämä
42.64km - Arctic Lapland Rally 2017 - Siikakämä
42.64km - Arctic Lapland Rally 2021 - Siikakämä
42.40km - Hankiralli 1982 - Vanonen
38.64km - Hankiralli 1986 - Konivuori
38.37km - Arctic Rally 1992 - Ristilampi-Sarrio
38.10km - Hankiralli 1982 - Kuisma
38.00km - Arctic Lapland Rally 2013 - Siikakämä
38.00km - Arctic Lapland Rally 2014 - Siikakämä
38.00km - Arctic Lapland Rally 2015 - Siikakämä
37.70km - Arctic Lapland Rally 2017 - Hanhikoski
36.80km - Hankiralli 1980 - Löyttymäki
36.65km - Arctic Lapland Rally 2018 - Sarriojärvi
36.35km - Arctic Lapland Rally 2012 - Sarriojärvi
36.35km - Arctic Lapland Rally 2013 - Sarriojärvi
36.35km - Arctic Lapland Rally 2014 - Sarriojärvi
36.19km - Arctic Lapland Rally 2015 - Sarriojärvi
36.12km - Itäralli 2018 - Oskola
35.92km - Itäralli 1983 - Oskola

35.85km - Arctic Lapland Rally 2015 - Hanhikoski
35.66km - Koillis-Savo Ralli 2020 - Riistakoski
35.51km - Kesoil Ralli Laihia 1992 - Peltomaa

35.49km - Arctic Lapland Rally 2011 - Nampavaara
35.40km - Arctic Rally 1992 - Kämä
35.10km - Arctic Lapland Rally 2016 - Sarriojärvi
35.10km - Arctic Lapland Rally 2017 - Sarriojärvi
34.70km - Hankiralli 1984 - Tillola
34.40km - Kymenlaakson ralli 1984 - Inkerilä
34.14km - Koillis-Savo Ralli 2017 - Savulahti

33.80km - Hankiralli 1980 - Iso-Äiniö
33.38km - Arctic Lapland Rally 2020 - Jyrhämäjärvi
33.38km - Arctic Lapland Rally 2021 - Jyrhämäjärvi
33.30km - Hankiralli 1984 - Kesulahti-Kalkkinen
33.22km - Itäralli 2019 - Riutta
33.22km - Itäralli 2020 - Riutta

33.18km - Arctic Lapland Rally 2019 - Sarriojärvi
33.00km - Itäralli 2010 - Oskola
32.83km - Tahko SM-Ralli 2016 - Siikajärvi
32.83km - Tahko SM-Ralli 2017 - Siikajärvi

32.48km - Arctic Lapland Rally 2021 - Sarriojärvi
32.48km - Arctic Lapland Rally 2022 - Sarriojärvi
32.47km - Itäralli 1975 - Kyykkä
32.42km - Nova-ralli 1994 - Iso-Äiniö

32.40km - Arctic Lapland Rally 2011 - Hanhikoski
32.40km - Arctic Lapland Rally 2012 - Hanhikoski
32.40km - Arctic Lapland Rally 2013 - Hanhikoski
32.40km - Arctic Lapland Rally 2014 - Hanhikoski
32.13km - Aku Ralli 1994 - Surkee
32.10km - Hankiralli 1982 - Penttilä
32.00km - Arctic Lapland Rally 2019 - Hautavaara
32.00km - Hankiralli 1985 - Vanonen
31.90km - Hankiralli 1980 - Homma
31.51km - Arctic Lapland Rally 2021 - Ristilampi
31.51km - Arctic Lapland Rally 2022 - Ristilampi
31.39km - Ilomantsi Ralli 2021 - Tukavaara
31.25km - Hankiralli 1993 - Ansio
31.25km - Hankiralli 1994 - Ansio
31.00km - Hankiralli 1993 - Villala
31.00km - Hankiralli 1994 - Villala
30.76km - Arctic Lapland Rally 2015 - Kaihuavaara
30.71km - Hankiralli 1986 - Ansio
30.67km - SM Vaakuna Ralli 2012 - Siikakoski
30.60km - Kouvola-ralli 1987 - Viuhkola

30.30km - Hankiralli 1976 - Hulta
30.30km - Hankiralli 1978 - Hulta
30.02km - Arctic Lapland Rally 2022 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Hanhikoski
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Sarriojärvi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Kaihuavaara
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Murtotunturi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Murtotunturi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Sarriojärvi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Hanhikoski
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2005 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2005 - Sarriojärvi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2005 - Hanhikoski
30.00km - Arctic Lapland Rally 2011 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2012 - Siikakämä
30.00km - SnowRallyRings 2019 - Mustaselkä
 

Ardex

Well-known member
Liittynyt
4.12.2018
Viestit
262
Pohjanmaasta jaksoin tarkistaa ne reittikartat mitä rallymapsista löytyy (18kpl), melkein 30km pitkä Tohni on tähänmennessä pisin.

Kaikki ei vielä välttämättä ole Rallymapsissa (olisi liian helppo vastaus). Mutta on pidempiä

Muita huomioita:
- v. 1978 on ajettu Vaasan raviradalla / Sundomissakin kilpaa, kuulostaisi utopialta nykyään
- en tiedä mistä on revitty tämä tieto, mutta vuotta myöhemmin "SS4 No spectators allowed, maps and other stage info were not published"

Jos tällä tarkoitetaan vuoden 1979 Pohjanmaarallia, niin se on ajettu (kaikki 8 EK:ta, Myös EK4, 7km (LIIPANTÖNKKÄ), pohjat niinkin vaatimattomalle lakeuden sankarille, kilpailun voittajalle, kuin Kyösti Hämäläinen - Heikki Palmuaro, Ford Escort, Köpille 5/8 pohja-aikaa ja muilla toinen)

- ylipäänsä aiemmin on ajettu huomattavasti enemmän Vaasan suunnilla, viime vuosien perusteella pätkät on siirtyneet enemmänkin Seinäjoen lähialueille
- 2015 jälkeen oli aikalailla synkkä jakso v. 2018 saakka, melkeinpä joka vuosi joku pätkä peruttiin syystä tai toisesta. (2015 muistaakseni tuon jo aiemmin mainitun Tohnin kunto meni niin häjyksi ekan ajokerran jälkeen et pätkän toinen veto peruttiin, 2016 ekn perumisesta ei muistikuvia, v. 2018 kilpailusta ja sen startista ei tarvitse vissiin muistuttaa, mitä tapahtui)
- ajatuksen tasolla 2013 reitistä saisi parista erikoiskokeesta vähän yhdistämällä +40km hirmun, ainoa haittapuoli vaan on siinä että 3-tie kulkee välissä

Siinä mielessä jyvällä, että tämä mitä haetaan, on yhdistelmä (mukana kaksi tunnettua EK:ta ja niiden yhdistelmä), jonka yleiset ja juniorit molemmat ajoivat.
Veikkaan että Tohni on ja tulee olemaan pisin pätkä mitä Pohjanmaa rallissa on ajettuPätkä on ollut yleisöltä kielletty eikä sitä ole painettu reittikartoihin, tosin tiekirjasta tuo voisi löytyä. Itse veikkaisin kyseessä olleen joko Järvirannan tai Troiharin pätkä. Pohjat pätkälle ajoi Kyösti HämäläinenEPUA ja Vaasan UA järjestivät Pohjanmaa Rallin vuorotellen 90-luvun puoliväliin asti. Vaasan UA:lla ei taida nykyään olla enää minkäänlaista ralli toimintaa.Synkin ajanjakso omasta mielestäni on 2000-2009 jolloin ralli ajettiin vain kolmesti ja niistäkin kaksi oli periaatteessa pienoisralleja. 2016 Törnävä peruttiin lämpimien säiden vuoksi.Teoriassa tuo olisi mahdollista jos tehtäisiin pieni lenkki Isokylä-Jakkulan kautta jossa menee 3-tien alta alikulku XD
 

Ardex

Well-known member
Liittynyt
4.12.2018
Viestit
262
Tässä on rally-mapsin tietokannasta kaikki yli 30 km pätkät joita on ajettu Suomessa, ei MM-ralleissa. Korostukset omia, jotka on muualta kuin Hankiksesta tai Tunturista.

56.00km - Hankiralli 1985 - Hyyry
54.50km - Hankiralli 1985 - Vekaranjärvi
52.00km - Arctic Lapland Rally 2017 - Ristilampi
51.00km - Arctic Lapland Rally 2016 - Ristilampi
50.00km - Arctic Lapland Rally 2015 - Ristilampi
49.76km - Arctic Lapland Rally 2019 - Ristilampi
49.00km - Arctic Lapland Rally 2014 - Ristilampi
48.69km - Arctic Lapland Rally 2018 - Ristilampi - Pohjanhovi
48.00km - Arctic Lapland Rally 2013 - Ristilampi
47.00km - Arctic Lapland Rally 2012 - Ristilampi
46.00km - Arctic Lapland Rally 2011 - Ristilampi
44.56km - Arctic Lapland Rally 2022 - Ahmavaara
42.69km - Arctic Lapland Rally 2018 - Siikakämä
42.69km - Arctic Lapland Rally 2019 - Siikakämä
42.69km - Arctic Lapland Rally 2020 - Siikakämä
42.64km - Arctic Lapland Rally 2016 - Siikakämä
42.64km - Arctic Lapland Rally 2017 - Siikakämä
42.64km - Arctic Lapland Rally 2021 - Siikakämä
42.40km - Hankiralli 1982 - Vanonen
38.64km - Hankiralli 1986 - Konivuori
38.37km - Arctic Rally 1992 - Ristilampi-Sarrio
38.10km - Hankiralli 1982 - Kuisma
38.00km - Arctic Lapland Rally 2013 - Siikakämä
38.00km - Arctic Lapland Rally 2014 - Siikakämä
38.00km - Arctic Lapland Rally 2015 - Siikakämä
37.70km - Arctic Lapland Rally 2017 - Hanhikoski
36.80km - Hankiralli 1980 - Löyttymäki
36.65km - Arctic Lapland Rally 2018 - Sarriojärvi
36.35km - Arctic Lapland Rally 2012 - Sarriojärvi
36.35km - Arctic Lapland Rally 2013 - Sarriojärvi
36.35km - Arctic Lapland Rally 2014 - Sarriojärvi
36.19km - Arctic Lapland Rally 2015 - Sarriojärvi
36.12km - Itäralli 2018 - Oskola
35.92km - Itäralli 1983 - Oskola

35.85km - Arctic Lapland Rally 2015 - Hanhikoski
35.66km - Koillis-Savo Ralli 2020 - Riistakoski
35.51km - Kesoil Ralli Laihia 1992 - Peltomaa

35.49km - Arctic Lapland Rally 2011 - Nampavaara
35.40km - Arctic Rally 1992 - Kämä
35.10km - Arctic Lapland Rally 2016 - Sarriojärvi
35.10km - Arctic Lapland Rally 2017 - Sarriojärvi
34.70km - Hankiralli 1984 - Tillola
34.40km - Kymenlaakson ralli 1984 - Inkerilä
34.14km - Koillis-Savo Ralli 2017 - Savulahti

33.80km - Hankiralli 1980 - Iso-Äiniö
33.38km - Arctic Lapland Rally 2020 - Jyrhämäjärvi
33.38km - Arctic Lapland Rally 2021 - Jyrhämäjärvi
33.30km - Hankiralli 1984 - Kesulahti-Kalkkinen
33.22km - Itäralli 2019 - Riutta
33.22km - Itäralli 2020 - Riutta

33.18km - Arctic Lapland Rally 2019 - Sarriojärvi
33.00km - Itäralli 2010 - Oskola
32.83km - Tahko SM-Ralli 2016 - Siikajärvi
32.83km - Tahko SM-Ralli 2017 - Siikajärvi

32.48km - Arctic Lapland Rally 2021 - Sarriojärvi
32.48km - Arctic Lapland Rally 2022 - Sarriojärvi
32.47km - Itäralli 1975 - Kyykkä
32.42km - Nova-ralli 1994 - Iso-Äiniö

32.40km - Arctic Lapland Rally 2011 - Hanhikoski
32.40km - Arctic Lapland Rally 2012 - Hanhikoski
32.40km - Arctic Lapland Rally 2013 - Hanhikoski
32.40km - Arctic Lapland Rally 2014 - Hanhikoski
32.13km - Aku Ralli 1994 - Surkee
32.10km - Hankiralli 1982 - Penttilä
32.00km - Arctic Lapland Rally 2019 - Hautavaara
32.00km - Hankiralli 1985 - Vanonen
31.90km - Hankiralli 1980 - Homma
31.51km - Arctic Lapland Rally 2021 - Ristilampi
31.51km - Arctic Lapland Rally 2022 - Ristilampi
31.39km - Ilomantsi Ralli 2021 - Tukavaara
31.25km - Hankiralli 1993 - Ansio
31.25km - Hankiralli 1994 - Ansio
31.00km - Hankiralli 1993 - Villala
31.00km - Hankiralli 1994 - Villala
30.76km - Arctic Lapland Rally 2015 - Kaihuavaara
30.71km - Hankiralli 1986 - Ansio
30.67km - SM Vaakuna Ralli 2012 - Siikakoski
30.60km - Kouvola-ralli 1987 - Viuhkola

30.30km - Hankiralli 1976 - Hulta
30.30km - Hankiralli 1978 - Hulta
30.02km - Arctic Lapland Rally 2022 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Hanhikoski
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Sarriojärvi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Kaihuavaara
30.00km - Arctic Lapland Rally 2000 - Murtotunturi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Murtotunturi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Sarriojärvi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Hanhikoski
30.00km - Arctic Lapland Rally 2002 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2005 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2005 - Sarriojärvi
30.00km - Arctic Lapland Rally 2005 - Hanhikoski
30.00km - Arctic Lapland Rally 2011 - Siikakämä
30.00km - Arctic Lapland Rally 2012 - Siikakämä
30.00km - SnowRallyRings 2019 - Mustaselkä
Varmaan nämä on totta, mutta en minä tätä kysynyt (jos tämä on kysymyksiini vastaus). Kolme täkyä, joista yksi on helppo, toinen vähän vaikeampi ja kolmas kertoo, onko täällä historia kuinka hyvin tiedossa (siihen kolmanteenkin löytyy vastaus netin rallipalstoilta, kun vähän viitsii tehdä töitä sen eteen).
 

Ardex

Well-known member
Liittynyt
4.12.2018
Viestit
262
Vuodesta 1960 vuoteen 2021 on suomessa ajettu 2437 rallia (ennen vuotta 1960 on myös ajettu). Nämä kaikki ei ole Rallymapsissa (mutta toivotaan että ehkä aikaa myöten sinne tiensä löytävät).
 
Ylös