Hovioikeuden selvitys: Tuomarit heittävät rasistista herjaa – juhlissa kouritaan naisia
Hovioikeuden jäsenet saattavat raportin mukaan käyttää tauoilla ja päätösneuvotteluissa halventavasti ilmaisuja kuten neekeri, ryssä, juutalainen ja homo.
Helsingin hovioikeudessa tehty selvitys paljastaa epäasiallista kielenkäyttöä ja seksuaalista häirintää tuomioistuimessa. Tuomarit kertovat oikeudenkäyntien tauoilla rasistisia vitsejä ja arvostelevat mm. asianosaisten ulkonäköä halventavasti, selvityksessä todetaan.
Kyse on touko-kesäkuussa Helsingin hovioikeudessa tehdystä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvityksestä. Kaksi hovioikeudenneuvosta sai presidentti Mikko Könkkölältä tehtävän, kun aiemmin tehty määräaikainen kysely oli paljastanut ongelmia. Itsenäisesti työskennelleet selvittäjät kokosivat kirjallisia vastauksia ja haastattelivat hovioikeuden työntekijöitä.
Varsinainen parikymmensivuinen selvitys on määrätty salassa pidettäväksi, mutta MTV3:n uutiset sai haltuunsa kaksisivuisen yhteenvedon. Teksti on erittäin yllättävää, jopa hätkähdyttävää kaikessa karuudessaan.
Selvityksen mukaan Helsingin hovioikeudessa esiintyy epäasiallista kielenkäyttöä.
- Tämä ilmenee rasistisina vitseinä sekä erilaisina vähemmistöjä koskevana alentavana kielenkäyttönä. Tällaista esiintyy istuntojen tauoilla ja päätösneuvotteluissa sekä muissa työntekoon liittyvissä tilanteissa. Näissä yhteyksissä saatetaan käyttää halventavaan sävyyn ilmaisuja kuten ”neekeri”, ”ryssä”, ”juutalainen” tai ”homo” yms, selvityksessä todetaan.
Epäasiallista kielenkäyttöä esiintyy selvityksen mukaan ”varsin laajasti” hovioikeudessa, mutta eri osastojen välillä on eroja. Kyse ei siis ole vain yksittäistapauksista.
Lisäksi tuomarit arvostelevat tauoilla avustajia, asianosaisia ja tulkkeja halventavasti. Kommentteja esitetään ulkonäöstä ja naisista saatetaan puhua ”femakkoina”. Selvityksen mukaan seksuaalirikoksista puhutaan vähättelevästi kuten myös niiden uhreista ja prostituoiduista.
Kiusaamista, nöyryyttämistä ja seksuaalista häirintää
Selvityksen mukaan hovioikeudessa esiintyy myös sanallista kiusaamista ja nöyryyttämistä. Henkilöstöryhmien sisällä ei ole merkittäviä ongelmia, mutta osa esittelijöistä kokee jäsenten taholta epäasiallista käytöstä. Kansliahenkilökunta kokee, että heille puhutaan epäasiallisesti.
Raportti kertoo myös seksuaalisesta häirinnästä. Erilaisissa juhlatilanteissa miespuoliset tuomarit ovat esimerkiksi kourineet naispuolisia esittelijöitä ja tehneet seksuaalisia ehdotuksia.
Selvityksen mukaan tällainen on tasa-arvolain mukaista syrjintää.
Päivittäisessä työssä tällaista ei selvityksen mukaan esiinnyt, mutta silloinkin naiset saattavat kuulla seksuaalisävytteistä sanallista vihjailua. Kommentteja saatetaan esittää kävelytyylistä.