Nyt se on todistettu: Rikkaat ovat itserakkaita
Luuleeko Porsche Cayennen maasturilla eteesi kurvannut olevansa jotenkin sinua parempi ihminen? Todennäköisesti, osoittavat Berkeleyn huippuyliopiston psykologian tutkija Paul K. Piffin tutkimustulokset.
Talouslehti Business Insider kirjoittaa Piffin kokeista, joilla hän selvitti yhteiskuntaluokan, narsismin eli itserakkauden ja ansaitsemisen oikeutuksen yhteyttä. Piffin keskeinen havainto oli, että mitä enemmän varallisuutta, sitä itserakkaampi ihminen on ja kokee olevansa oikeutettu parempaan kuin muut.
Piff todisti oletuksensa kokemusperäisillä tutkimuksilla. Ensimmäisessä kokeessa kaksi noin sadan aikuisen ryhmää täytti kyselylomakkeen, jossa selvitettiin heidän kokemaansa oikeutusta ansaita enemmän kuin muut.
Seuraavaksi koehenkilöille näytettiin kuva, jossa tikapuiden kymmenelle puolalle oli asetettu eri tulo-, koulutus- ja ammattiasemassa olevia henkilöitä. Sitten koehenkilöiden tuli osoittaa, mihin väliin he itse katsovat kuuluvansa.
Tulosten mukaan erityisesti korkeakoulutettujen vanhempien varakas jälkikasvu koki ansaitsevansa muita enemmän.
Toisessa kokeessa koehenkilöiden tuli valita seitsemästä neljää ympyrää kuvaavasta kuva, jossa minää kuvaavan ympyrän koko oli heidän mielestään oikeassa suhteessa muita ihmisiä kuvaaviin kolmeen ympyrään.
Sitten heidän taipumustaan narsismiin selvitettiin 40 väiteparilla, kuten "Katson mielelläni itseäni peilistä" ja "En ole erityisen kiinnostunut katsomaan itseäni peilistä". Tämän jälkeen he kertoivat tulotasonsa. Jälleen ylempi yhteiskuntaluokka oli yhteydessä narsismiin ja kokemukseen siitä, että on oikeutettu ansaitsemaan muita enemmän.
Kolmas koe osoitti, että varakkaammat olivat halukkaimpia tarkistamaan ulkonäkönsä ennen toista koetta varten otettavaa kuvaa.
Viimeisessä kokeessa Piff selvitti, vaikuttaisiko egalitaristisista eli tasa-arvoon ja muiden ihmisten huomioimiseen pyrkivistä arvoista muistuttaminen narsismin tasoon. Piff pyysi yhtä ryhmää listaamaan kolme muiden ihmisen huomioimisesta kertyvää asiaa. Kontrolliryhmää Piff taas pyysi listaamaan kolme asiaa, joita he tekevät tavanomaisena päivänä.
Lopputulemana muiden ihmisten huomioimisen hyötyjä pohtineen ryhmän kokemus oikeudestaan ansaita muita enemmän oli alhaisempi kuin ryhmällä, joka keskittyi oman tavanomaisen päivänsä pohtimiseen.
– Tutkimukseni osoittaa, että viimeaikainen narsismin lisääntyminen saattaa keskittyä enemmän yläluokkaisiin yksilöihin ja vähemmän, jos ollenkaan, alempiin sosiaalisiin luokkiin kuuluvien keskuuteen, Piff päätti tutkimuksensa.