Colorado Springsin alueella Coloradossa asuu noin 620,000 asukasta. Se on siis suunnilleen Helsingin kokoinen, vahan Suur-Helsinkia pienempi kaupunki. Varakas, ja perinteisesti Californiasta muuttaneiden suosiossa.
Mish raportoi tanaan siita kuinka pahaan jamaan Colorado Springs on paatynyt. Se kertoo siita mihin tilanteeseen lopulta ajaudutaan kun ei voida enaa velkaantua lisaa, eika kukaan tingi saavutetuista eduistaan. Paitsi erona on se etta CS ei halua nostaa verotusta, vaan mieluummin karsii palveluita. Suomessahan Helsinki vaan nostaisi veroayria jos alkaisi tehda tiukkaa, eiko totta?
No tassa miten kavi Colorado Springsille:
1. Tanaan yli kolmannes katuvaloista lakkaa toimimasta. Ihmiset saavat selviytya risteyksista ilman valojen kaskytysta.
2. Poliisin helikopterit on pistetty myyntiin nettiin.
3. Kaupunki irtisanoo palomiehia, vice teaminsa, murtotutkijoita, passipoliiseja, eika palkkaa lisaa.
4. Puisto-osasto poisti puistoista roskakorit viime viikolla ja pisti sen sijaan kyltit jossa kehottivat ihmisia kantamaan omat roskansa pois ihan itse. Jos ihmiset haluavat ruohon olevan kauniisti trimmattu, kaupunki ehdottaa talkootyyliin ihmisten tuovan omat ruohonleikkurinsa. Muussa tapauksessa puisto-osasto ajaa nurmikot vain kahdesti kuussa.
5. Ja sitten niihin vapaa-ajan keskuksiin, joita suomalaisillakin pikkukaupungeilla riittaa yllin kyllin... Seka sisa- etta ulkouimalat, ja kourallinen museoita sulkevat ovensa lopullisesti maaliskuun lopussa, ellei yksityiselta sektorilta loydy niille jatkajaa.
6. Asfaltin saatavuus on nyt sitten loppu. Kaupunki ei maksa teiden paallystamisesta, vaan ohjaa ihmiset aluehallinnon alaisuuteen, joka pystyy vastaamaan noin 10%iin kysynnasta.
Taustalla on kuitenkin sinansa toimiva demokratia. Colorado Springsissa kysyttiin aanestajilta marraskuussa valitsisivatko he mieluummin kiinteistoveron korotuksen vai tallaisten peruspalveluiden karsimisen. Ihmiset valitsivat jalkimmaisen, ja syyksi ilmoittivat sen etta eivat luota kaupungin kykyyn kayttaa kansalaisten rahoja viisaasti.
Colorado Springsin tilanne on muuten kylla sama kuin kaikkialla USAssa. Julkisen sektorin tyontekijat ovat rajusti ylipalkattuja ja heilla on kasittamattomia etuisuuksia joista ei saa tinkia. Joidenkin arvioiden mukaan kaupungin kulut yhdesta alaportaan suorittavasta tyontekijasta ovat $89,000 per vuosi, kun yksityisella sektorilla saa saman tyon teetettya $24,000lla.
Voisiko nain olla Suomessakin? No EIIIIII tietenkaan, Suomessa kunnat ja kaupungit eivat haaskaa rahaa, eika valiportaan johtoa ole yhtaan liikaa. Hei, what's another 800,000 virkamiesta between friends?!
Ja kaikkein karmeinta tassa on se etta koska julkinen sektori on taysin jarjestaytynytta, koko kriisi johtaa juurensa vain siihen etta julkisen sektorin tyontekijat eivat halua tinkia saavutetuista eduista. Tama siitakin huolimatta etta palkkaerot ovat tosi raikeat, ja etuisuudet (esim. elakkeet, joita ei yksityisella sektorilla ole saatavilla kuin omasta kukkarosta kaivamalla) ovat huikeita. Koko kriisi saataisiin ratkaistua minimaalisella palkkojen alennuksella.
Siksi monet pitavat palveluiden karsimista PR-showna, jonka tarkoitus on saada ihmiset veronkorotusten taakse. Yksi asia on kuitenkin aika varmaa. Nykyiselle kaupunginvaltuustolle koittaa aika vaikeat ajat kevaan vaaleissa. Ja ehka AY-liikkellekin. Kun ensin palokunta yksityistetaan ja kaikki liiton edustajat saavat kenkaa, muuttunee aani kellossa poliisien ja muiden virkamiesten taholta.
Lisays: Nevadan osavaltio suhtautuu AY-liikkeeseen tiukemmin ja on ajamassa lapi 25% palkka-alen. Elakepommiin ei kuitenkaan puututa, joten se rajahtaa kasiin sitten vahan tuonnempana. Samaan aikaan osavaltio kuitenkin joutuu leikkauksista huolimatta lainaamaan yli miljardin saadakseen maksettua tyottomyystukea tyottomilleen.