Intia on apartheidmaa
On aika puhua monikasvoisen Intian ihmisoikeustilanteesta vuonna 2011.
Intiassa vallitsee apartheid – aivan kuten syvästi paheksutussa Etelä-Afrikassa 1990-luvun alkuun asti. Apartheid ei ole kuvaannollista vaan kirjaimellista: satoja miljoonia ihmisiä erotellaan Intiassa yhä syntyperänsä perusteella orjiin ja herroihin.
Kastilaitos on ainakin noin 3 000 vuotta vanha työnjaon järjestelmä, ja se määrää edelleen elämänkulkua kehdosta hautaan. Sen vaikutus ei vuonna 2011 näy yhtä räikeästi Delhin, Mumbain tai Chennain kaltaisissa metropoleissa kuin maaseudulla, jossa asuu noin 865 miljoonaa ihmistä eli 72 prosenttia intialaisista.
Syrjintä kastien perusteella kriminalisoitiin vuoden 1950 perustuslaissa. Lainmuutos ei ole tehonnut. Kahden viime vuosikymmenen ajan kastilaitos on vain vahvistunut.
Kielteinen kehitys johtuu intialaisten tutkijoiden mukaan siitä, että kun 1990-luvulla kastittomat ensimmäisen kerran mobilisoitiin poliittisiksi massaliikkeiksi, Intiaan nousi merkittäviä kastittomia poliitikkoja ja kastittomille annettiin kiintiöpaikkoja esimerkiksi korkeakouluihin ja valtion virkoihin.
Kauhistuneet ylemmät kastiluokat ovat vastanneet tiukentamalla otettaan kastisyrjinnästä.
...
Miksi Intia on säästynyt kansainvälisiltä boikoteilta? Siksi, että maassa on käytössä näennäisen demokraattinen monipuoluejärjestelmä ja se on iso markkina-alue. Intiaan myös yhdistetään edelleen humanistista perintöä, joka kuului Intian itsenäisyysliikkeen johtajan Mahatma Gandhin väkivallattomaan yhteiskuntafilosofiaan.
Se on kangastus. Gandhilainen Intia ei toteutunut edes Gandhin elinaikana.
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Intia+on+apartheidmaa/1135263796239/?cmp=tm_etu_paakirjoitus