Samaan aikaan, kun pääministeriä on hiillostettu mahdollisesta Terrafame-jääviydestä, Sipilän hallituksen liikenneministeri Anne Berner (kesk) on ollut ahkerana liikennekaarensa kanssa.
Monet autonomistajat saivatkin kiihdytettyä itsensä kiitettävän tymäkkään tie- ja some-raivoon Bernerin julkistettua, että yksi suunnitelma olisi pakkolaitattaa jokaiseen suomalaisautoon eräänlainen musta laatikko, jonka keräämien ja lähettämien tietojen perusteella maksettaisiin auton ja teiden käytöstä.
Mustia laatikoita on testattu jo lähes 3 000 autossa. Mukana testeissä ovat olleet muun muassa Trafi ja VTT.
Yhden testatuista laitteista on valmistanut suomalaisyhtiö Aplicom. Maailmalta löytyy muitakin vastaavanlaisten seurantalaitteiden valmistajia, ja Aplicomilla on muutama suomalainenkin kilpailija.
Mutta koska Suomessa on noin 2,5 miljoonaa henkilöautoa ja uusia myydään koko ajan, seurantalaitebisneksessä riittäisi jaettavaa useammallekin alan toimijalle.
Toki sekin on mahdollista, että Bernerin ajamasta järjestelmästä luodaan suljettu, eli autoihin hyväksytään vain tietynlaiset mustat laatikot. Vaikkapa sellaiset, joita juuri Aplicom valmistaa.
Miksi sitten meidän pitäisi olla kiinnostuneita juuri yhdestä seurantalaitealan kotimaisesta yhtiöstä?
Siksi, koska Suomi on pieni maa.
Seurantalaitteita autoihin ehdottavan Bernerin (kesk) valitsi omin käsin liikenneministeriksi - toteuttamaan muun muassa juuri liikenneuudistusta - keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.
Berner ei ole ainoa, jonka Sipilä on saanut napattua liike-elämästä politiikkaan ja keskustan toimintaan.
Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kertoi tammikuussa 2015, miten Sipilä oli henkilökohtaisesti houkutellut keskustan eduskuntavaaliehdokkaaksi kauniaislaisen yrittäjä-toimitusjohtajan.
Artikkelin kuvassa Sipilä ja tuore eduskuntavaaliehdokas paiskasivat leveästi hymyillen kättä eduskuntatalon portailla.
Ehdokas oli Aplicomin perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Helkkula (kesk).
Suomi on pieni maa, jossa on pienet kuviot ja pienet piirit.