Sihvonen: Vahva esitys Leijonilta
Suomi eteni jääkiekon MM-kisojen välieriin voittamalla jatkoajalla USA:n maalein 3-2. Suomi johti ottelua aina kolmannen erän puoliväliin asti 2-2, kunnes USA teki kaksi osumaa peräjälkeen. Suomen jatkoaikamaalin teki lopulta puolustaja Sami Lepistö. "Puolustuksen ja hyökkäyksen harmonia oli kunnossa. Paketti oli niin kasassa kuin vain voi olla", Sihvonen iloitsee.
Petteri, mikä on päähuomiosi Suomen ja USA:n eilisestä Leijonille voitokkaasta puolivälieräkamppailusta?
Olen todella otettu siitä vahvasta esityksestä, johon Leijonat kykeni Yhdysvaltoja vastaan. USA:lla ei ollut käytännössä mitään jakoa Suomen kanssa.
Miten kommentoit Leijonien mustaa minuuttia, jonka aikana USA tuli peräti tasoihin 0-2 takaa-ajoasemasta?
Se on sivuseikka. Tuollaista sattuu jääkiekossa. Mielestäni kyse ei ollut edes Leijonien nukahtamisesta.
Missä Leijonat oli eilen parhaimmillaan?
Ehdottomasti viidellä viittä vastaan. Nykyään hoetaan aivan liikaa sitä, että pelit ratkeavat ylivoimalla tai maalivahtien kesken. Eilen erikoistilannemaalit menivät tasan ja maalivahdit olivat yhtä hyviä. Mutta tasakentällisin Leijonat suorastaan dominoi peliä. Suoritus oli kerta kaikkiaan vakuuttava. Koko Leijona-pelaamisen itseluottamus ja pelitapatoteutus luotiin nimenomaan viidellä viittä vastaan.
Mikä Suomen viidellä viittä vastaan pelaamisessa oli niin vakuuttavaa?
Puolustuksen ja hyökkäyksen harmonia oli kunnossa. Leijonat puolusti aivan aukottomasti ja kykenin silti hyökkäämään riittävästi. Paketti oli niin kasassa kuin vain voi olla. Vaikka Leijonat pelasi tosi paljon keskialueen trap-jääkiekkoa, niin asetelma ei kuitenkaan valahtanut sellaiseksi 90-luvun Suomi-kiekkoilun pelkäksi puolustamiseksi ja vastahyökkäämiseksi.
Mikä ero asetelmassa oli siihen 90-luvun jääkiekkoon?
Suomi hyökkäsi lyhytsyöttöpelillä, viljeli kenttätasapainoa ja rintamahyökkäyksiä kosolti. Leijonat pelasi sopivasti hyökkäyksissä kolmea rytmiä. Oli nopeaa, puolinopeaa ja viivelähtöä. Ja kaikkein tärkein asia oli se, että järjestään aivan kaikki syötöt pysyivät lyhyinä. Minulla ei tule mieleen ainuttakaan pitkien syöttöjen sessiota ottelusta.
Miksi lyhyet syötöt olivat niin tärkeitä?
Siksi, että lyhytsyöttöpelin jälkeen viisikon puolustusvalmius on niin eri luokkaa kuin pitkien syöttöjen jälkeen. Nyt hyökkääminen tuki puolustamista ja puolustaminen hyökkäämistä. USA ei saanut minkäänlaista otetta pelin virtauksesta Leijonien kustannuksella.
Tekikö USA jotain väärin?
Kyllä. Periaatteessa USA:kin pelaa kolme rytmiä kuten Leijonat. Mutta eilen USA pelasi jääräpäisesti hirvittävän määrän viivelähtöjä oman maalin takaa.
Sopiko se Leijonille?
Se sopi Leijonille aivan erinomaisesti. Leijonat ehti kunnostaa keskialueelle nälkäisen 1-2-2-trapin kerta toisensa jälkeen.
Odotitko USA:lta toisenlaista pelisuunnitelmaa?
Ajattelin, että USA vastahyökkää nopeasti edes Leijonien kulmapelin jälkeen, mutta siinäkin asetelmassa Leijonien puolustuspelinopeus oli huikeaa luokkaa.
Millä Leijonat tuotti omasta kulmapelistään korkean pelinopeuden?
Lähinnä se oli sitä, että Leijonien kolmas hyökkääjä pysytteli sopivasti korkealla. Suomella oli kaiken aikaa kolme pelaajaa pelin alla. USA ei näin ollen päässyt kunnolla edes tasavoimaisiin vastahyökkäyksiin omasta päästä. Kaiken kukkuraksi Leijonien takakarvaajat suorastaan luistelivat kiinni ja motittivat USA:n puolivillaiset hyökkäykset omista. Mutta alleviivaan, ettei se ollut USA:n huonoutta vaan Suomen hyvyyttä.
Oletko yllättynyt siitä, että Suomi pelaa jälleen välierissä?
On se minulle hieman yllätys, olin sillä kannalla ennen turnausta, että puolivälierissä USA heittää Suomen laulukuoroon?
Missä erehdyit?
Kahdessa asiassa. En uskonut, että Leijonat saa tällä valmennuskaksikolla ja valmentajien marssijärjestyksellä pelin toimimaan näinkin hyvin. Ajattelin, ettei pelikirjan perusteet voi tulla näin vahvasti kakkosvalmentaja Jukka Jaloselta. Toiseksi en ollut tutkinut aivan riittävästi USA:n joukkueen rakennetta. Ottamatta Leijonilta mitään pois, USA oli liikenteessä nuorukaisilla, jotka muodostavat todella kovan joukkueen vasta noin parin vuoden kuluttua.
Annatko Leijonien esityksestä pisteet vain Jukka Jaloselle, eikö Doug Sheddenillä ole osaa eikä arpaa tässä tilanteessa?
En missään nimessä. Päävalmentaja on aina se, jota joko kiitetään tai arvostellaan. Jos Leijonat olisi pudonnut heikolla pelillä, vastuu olisi ollut täydellisesti Sheddenin. Samoin nyt, kun peli toimi ja tulosta tuli, kunnia kuuluu Sheddenille. Hän päävalmentajana on sallinut kaiken sen hyvän tapahtua, mitä joukkueessa on tapahtunut. Leijonat on päässyt aikamoisen sekasotkun jäljiltä hyvälle pelaamisen tasolle. Se on Sheddenin ansiota. Piste.
Eli joko myönnät olleesi väärässä Sheddenin suhteen?
Ei tässä siitä ole kyse. Jos jossain erehdyn, erehdyn siinä, etten uskonut, että MM-kisoissa voidaan mennä sellaisella valmennuskolmikolla, jossa pelikirja tulee kakkosvalmentajalta. Ja sitä paitsi turnaus on pahasti kesken. Vasta koko turnauksen jälkeen on syytä arvioida perusteellisesti valmentajien ja pelaajien onnistumisia. Joka tapauksessa nyt ylitettiin erittäin iso kynnys. Parivaljakolla Shedden-Jalonen ei otettu ainakaan isoa takapakkia. Se, että mennäänkö eteenpäin Raimo Summasen ja Erkka Westerlundin ajasta, on toinen kysymys. Shedden palkattiin tuomaan jotain lisäarvoa Leijonille. Vielä ei olla siinä tilanteessa, että merkittävää lisäarvoa olisi nähty.
Joko voit antaa Kalervo Kummolalle synninpäästön Shedden-valinnasta?
En vielä. Kuten sanoin, turnaus on kesken. Ja tavallaan Sheddenin valinta on tätä turnausta laajempi kysymys. On katsottava jopa se, että mitkä mahdollisuudet Jalosella on jatkaa päävalmentajana tämän turnauksen jälkeen. Sikäli eilinen peli oli Jaloselle kiistatta tärkeä etappi, että voitto tuli pelin taktiikan osalta hänen opeillaan. Kun Mikko Koivu puhui Ylen haastattelussa Kanada-pelin erätauolla lyhyiden syöttöjen merkityksestä, minulle tuli ole, että Jalonen on onnistumassa kakkosvalmentajan tehtävässään niin, että siitä syntyy kantava silta päävalmentajuuteen.
Onko niin, että nyt Shedden voitti sen pelin, joka hänet palkattiinkin voittamaan?
Ei todellakaan. Kyse on Leijonista! Leijonat on viimeisen neljän kauden katsannossa maailman toiseksi tai kolmanneksi paras jääkiekkojoukkue maailmassa. Siltä ajanjaksolta Leijonat on saavuttanut kolme hopeaa ja yhden pronssin arvoturnauksissa. Ei kai ulkomaalaista valmentajaa palkattu sen tähden, että häneltä riittäisi se meriitti, että Leijonat yltää välierään! Ei, ei. Hänet on palkattu kirkastamaan nuo edellä mainitut mitalit. Tosin sikäli on oltava suhteellisuudentajuinen, ettei Sheddenillä ole käytössään parhaat mahdolliset puolustajat joukkueessa. Siksi ei ole mikään katastrofi, jos Leijonat ei voita nyt kultaa. Näillä pelaajilla kulta olisi jopa jymypaukku