Obaman hallinto

Jehu da Drifter

Well-known member
Liittynyt
18.3.2007
Viestit
193
Mielenosoittajia löytyy tosiaan aina, oli se sallittua tai ei. Obamaa äänesti presidentiksi alle 60 % kansasta ja 12 % ei luottanut häneen tammikuussa tehdyssä gallupkyselyssä. Ja onhan niitän varmaan muitakin keinoja mitata suosiota...
Täytyy saivartaa hiukka tässä. Obamaa tosiaan äänesti paljon alle 60% kansasta. Hän sai 69 milj. ääntä, mikä oli 22% kansasta ja vain noin 33% äänestysikäisistä eli "kansa" ei häntä ole valtaan nostanut vaan aktiivinen vähemmistö joka oli tosin isompi kuin vastustajalla.:p
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
"One of the great strengths of the United States," the President said, "is ... we have a very large Christian population -- we do not consider ourselves a Christian nation or a Jewish nation or a Muslim nation. We consider ourselves a nation of citizens who are bound by ideals and a set of values."
Kieltämättä suuren valtiomiehen sanoja.
 

Andy

Jalkarannan Yannickdalmas
Liittynyt
15.8.2002
Viestit
5756
Sijainti
Ypäjä
Obama säikähti vihaista Venäjää (Uusi Suomi 17.9.2009)

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/71714-obama-saikahti-vihaista-venajaa

Selvää on, vaikkei sitä sanota ääneen, ettei suurin huolenaihe Puolan ja Tsekin ohjuskilpiasiassa ole Iranin pitkän kantaman ohjukset, vaan itä-Euroopan puolustaminen aseistautuvaa Venäjää vastaan. Uutisessa kerrotaan, että entinen apulaisulkoministeri John Bolton pitää ohjuskilpiratkaisua vastikkeettomana myönnytyksenä Venäjälle. Varmasti joku keksii paremmankin verrannaisesimerkin, mutta mieleeni tulee USA:n myönnytys, jonka Yhdysvaltain presidentti Carter teki Kiinalle tunnustaessaan Kiinan Kansantasavallan Kiinan tasavallan (Taiwan) sijasta Kiinan ainoaksi lailliseksi hallitukseksi. Sehän siis käytännössä tarkoitti Tiibetin miehityksen tunnustamista. Toivottavasti presidentti Obama ottaa huomioon, että Venäjä aseistautuu ilmeisenä tarkoituksena supervalta-asemansa uudelleenhaltuunotto. Itänaapurimme kohdalla siihen doktriiniin on perinteisesti kuulunut väkivaltainen imperialismi.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Hesarissa ja Olli Kiviseltä vaihteeksi hyvä kolumni pääkirjoitussivulla.

Ja kyllä eurooppalaisenkin oikeistopopulismin kasvu on huolestuttavaa.

Vihapolitikointi muuttaa Yhdysvaltoja


Olli Kivinen

Yhdysvaltain terveydenhoitolain uudistamisen vaikeudet innoittivat monet opposition republikaanit ja myös riippumattomat tarkkailijat sanomaan, että puolue on saanut uuden ja vahvan poliittisen aseen ensi syksyn kongressivaaleihin. Barack Obaman ja muiden johtavien demokraattien loppukiri lain hyväksymisen puolesta tuotti kongressin toisessa kamarissa, edustajainhuoneessa, vain hyvin niukan voiton, koska yksikään republikaani ei äänestänyt sen puolesta ja muutamat demokraatitkin loikkasivat vastustajan leiriin.

Obaman voitto oli tärkeä virstanpylväs – olkoonkin, että republikaanit tekevät parhaansa kääntääkseen tappion voitokseen lainsäädännöllisellä kikkailulla liittovaltion tai osavaltioiden tasolla. Obama oli keskittänyt tarmonsa terveydenhoitolain läpivientiin kongressissa. Se oli keskeinen osa hänen ohjelmaansa.

Nyt Obamalla on mahdollisuus ottaa aloite käsiinsä ja kiinnittää lisää huomiota myös talouspolitiikkaan ja ulkopolitiikkaan. Viimeksi mainitussa hänen saavutuksensa ovat jääneet vähäisiksi, mikä on aiheuttanut pettymyksiä hänen kannattajilleen. Valonpilkahdus nähtiin loppuviikolla, kun Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat päässeensä periaatteessa sopimukseen strategisten aseiden vähennyksestä. Uuteen suuntaan viittasi myös Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun erittäin tyly kohtelu Washingtonissa.

Täpärä voitto kongressissa johti pika-arvioihin republikaanien vahvistumisesta ja jopa Obaman saamasta Pyrrhoksen voitosta – saavutuksesta, joka kääntyy itseään vastaan. Näinköhän on? Muutaman päivän tarkasteluaika on jo viilentänyt tunteita. Juuri nyt voi näyttää siltä, että republikaaneilla olisi mahdollisuus selvään voittoon syksyn vaaleissa. Välivaalit ovat usein vahvan protestin paikka. Puoli vuotta on kuitenkin pitkä aika politiikassa.

Republikaaninen puolue on joutunut oikeistonsa panttivangiksi: eturiviin ovat nousseet oikeata äärilaitaa edustavat – jopa räyhäoikeistoon kuuluvat – miehet ja naiset. Taistelu Obaman terveysuudistusta vastaan saavutti itseään ruokkivan vihapolitikoinnin tason. Vaikutelmaa vahvistivat vandalismi ja uhkailu demokraattien edustajia kohtaan, demokratian halveksunta sekä osin rasistinen kielenkäyttö.

Monia amerikkalaisia asiantuntijoita hämmentää se, mitä vanhalle ja arvokkaalle republikaanipuolueelle on tapahtunut. Puolue on tuottanut maalle merkittäviä valtiomiehiä ja ollut keskeinen tekijä Yhdysvaltain kasvattamisessa maailman voimakkaimmaksi supervallaksi.

Yhdysvalloissa on totuttu kovaan poliittiseen kielenkäyttöön, mutta kuume nousi nyt poikkeuksellisen korkeaksi. Mikä on muuttanut hienon puolueen vihan puolueeksi, kysyy esimerkiksi kirjailija Timothy Egan. Hän vertaa nykytilannetta Ronald Reaganin aikaan. Reagan oli kova oikeistolainen, joka taisteli keskusvallan lisäämistä vastaan, mutta vihan sijasta puolueen yleinen mieliala oli myhäilevä optimismi.

Totaalisen vastarinnan valitsemisessa on selvät vaaransa. Ensimmäinen ongelma on se, että amerikkalaiset arvostavat voittajaa, joka pääsee läpi harmaan kiven, ja Obama saavutti yhden osavoiton. Toinen on sitoutumattomien, poliittiseen keskustaan lukeutuvien äänestäjien suhtautuminen.

Karkeasti laskien maan äänestäjäkunta on jakaantunut kolmeen osaan. Republikaaneilla ja demokraateilla on kummallakin noin kolmanneksen suuruinen "varma" osuus äänestäjistä. Niiden väliin jää liikkuvien äänestäjien joukko. Osa heistä vierastaa nyt nähdyn kaltaista räyhäpolitiikkaa.

Vaarana on myös se, että ylisanat isoäitien tappamisesta, valtakunnan tuhosta, sosialismista ja pakkovallan tulosta kääntyvät republikaaneja vastaan. Näin käy erityisesti siinä tilanteessa, että myös laaja keskiluokka huomaa uudistusten merkityksen itselleen ja havaitsee republikaanien muuttuneen ei, ei, ei -puolueeksi.

Karikkona voi hyvin pitää myös viime vuosina kehittynyttä "teekutsuliikettä", joka käy ruohonjuuritasolla taistelua valtiovallan liian suureksi katsottua valtaa vastaan.

Amerikkalaisten voimakas vapauden kaipuu on vuosien saatossa johtanut todella kummallisiin pienryhmiin, joista osa kannattaa väkivaltaa. Joidenkin ryhmien hurjat sanat Obamasta ja hänen ohjelmastaan – suurin uhka amerikkalaiselle elämänmuodolle sitten 1850-luvun, maailmanloppu, antikristus, Gestapo ja fasisti – ovat löytäneet tiensä teekutsuille ja jopa johtavien republikaanien sanavarastoon.

Kirjavasta liikkeestä saattaa olla vaaleissa hyötyä republikaaneille, mutta sen käyttäytyminen on arvaamatonta, ja yhtä hyvin se voi kääntyä puolueelle taakaksi.

Opposition ongelmia lisää se, että Obaman uudistuksista ensimmäisenä tulee voimaan terveydenhoitolaki, joka vetoaa laajoihin kansanjoukkoihin. Yksityisiin yhtiöihin perustuvassa sairausvakuutusjärjestelmässä on ollut paljon vääryyksiä, joiden vuoksi vakava sairaus on voinut ajaa vakuutettujakin vararikkoon. Republikaanien raivokas yritys torpedoida terveydenhoitolaki antaa demokraateille aseita syyttää republikaanipuoluetta uudistusten vaikeuttamisesta ja kysyä, kuka vastustaa sen ja sen vääryyden poistamista. Republikaanien uhossa uhkaa unohtua, että vaalit voitetaan keskustassa.

Amerikassa käytetään valtavasti rahaa terveydenhoitoon: puolitoista tai jopa kaksi kertaa niin suuri osa maan bruttokansantuotteesta kuin esimerkiksi Pohjoismaissa. Huimaavasta rahankäytöstä huolimatta tilastot terveydenhoidon saavutuksista koko kansan tasolla ovat synkkää luettavaa, olipa kyseessä vaikkapa imeväiskuolleisuus tai odotettavissa oleva elinikä.
 
Ylös