Lipposen varjosta vasemmalle
Globalisaatioita ei pidä kannattaa eikä vastustaa. Se etenee huolimatta siitä, mitä mieltä olemme. Globalisaatiota pitää ymmärtää ja osata soveltaa sitä meille sopivalla tavalla. Ei siis niin, että uskotaan globalisaation tarkoittavan amerikkalaista markkinatalousmallia. Kiina ei sitä noudattanut, vaan valitsi oman tapansa osallistua globaaleille markkinoille. Ja on menestynyt jo kaksikymmentä vuotta paremmin kuin amerikkalaisen mallin omaksuneet maat, Amerikasta puhumattakaan.
Nykyisen hallituksen ongelma on se, että se on porvarihallitus. Paavo Lipponen omaksui kritiikittömästi amerikkalaisen markkinatalousmallin siksi, jonka mukaisesti Suomen pitää globalisaation hyökyihin sukeltaa. Siksi nykyhallituksen on vaikeaa korjata kurssia takaisin eurooppalaisen, saati sitten pohjoismaisen markkinatalousmallin suuntaan.
Onhan se porvareille kova paikka ohjata kurssi vasemmalle siitä, mihin Lipponen sen ohjasi. Holtiton yksityistäminen, johon Lipponen oli ihastunut, alkaa paljastua hirvittäväksi virheeksi. Sen piti johtaa palvelujen tehostumiseen, mutta se onkin johtanut palvelujen laadun heikkenemiseen ja hintojen nousuun.
Rehellisyyden nimissä Lipponen olisi voinut kertoa, mihin hänen tavoittelemansa amerikkalainen malli johtaa. Ei se malli johda tuottavuuden kasvuun, kuten hän uskoi. Amerikkalaisten yritysten parempi tuottavuus perustuu siihen, että amerikkalaiset tekevät enemmän töitä. Ero Eurooppaan on yli sata tuntia vuodessa. Siihen suuntaanko tätä maata viedään? Tuottavuuseroa selittää myös se, että Amerikassa on kansantalouden kirjanpidon ulkopuolella yli kymmenen miljoonaa laitonta siirtotyöläistä, joiden tuotos on mukana kansantalouden kokonaissummassa, mutta jotka eivät ole jakajana kun tuotosta lasketaan per henkilö. Harmaita työmarkkinoitako Paavo halusi tähän maahan?
Julkisen sektorin palvelujen yksityistämisessäkään ei kannata ottaa oppia Amerikasta. Sähkötuotannon ja jakelun yksityistämien johti ensin Kalifornian pimenemiseen pariin otteeseen, sähkön hinnan moninkertaistumiseen ja lopulta sikäläisen pörssin suurimpiin kuuluneen yhtiön, Enronin konkurssiin. Olisi Paavon kannattanut hetki harkita ennen kuin Neste, Tele ja Imatran Voima myytiin ulkomaille.
Ymmärrän Sinua Jyrki, jos ottaa koville, mutta suosittelen silti, ettet myy valtion omaisuutta etkä yhtiöitä yhtäkään sen toimintoa.
Todellinen valtiomies ei välitä siitä, että demaripääministeri ajoi kovempaa markkinatalousmallia kuin porvarillinen valtiovarainministeri. Vain sellainen valtio, jolla on taloudelliset resurssit kunnossa, pystyy valitsemaan haluamansa tavan soveltaa globalisaation pelisääntöjä. Persaukisille valtioille säännöt sanelee amerikkalaisten johtama Maailmanpankki. Pidä Jyrki huolta, että saamme itse määritellä, miten peliä pelaamme.