Pankkikriisi / Bank Run

SOKO

Well-known member
Liittynyt
5.8.2007
Viestit
4037
Käytännössä lainan yksipuolinen irtisanominen on niin radikaali toimenpide, että siihen turvautuminen ei välttämättä ole mahdollista. Lainojen irtisanomisen jälkeen pankki olisi hyvin lähellä valtion haltuun joutumista, sillä reaktiot sekä mediassa että asiakkaiden taholta olisivat niin kovat. Samanlaista uhkaa ei liity yksipuoliseen koronnostoon, koska se on onnistuneesti saatu näyttämään myös laina-asiakkaiden etua palvelevalta toimenpiteeltä.

Pankit ts. saivat nyt käyttöönsä sellaisen instrumentin, jota ne voivat itsenäisyyttään menettämättä myös käyttää. Lopputulos on sama kuin lainan irtisanomisen osalta. Ajatuksenahan on se, että laina-asiakkaat irtisanovat itse lainansa ja siirtyvät toisen pankin asiakkaiksi ja tämä toinen pankki lunastaa asiakkaiden lainat pois koronnostoon turvautuvasta pankista jo ennen kuin 3 kuukauden varoitusaika on edes ennättänyt kulua. **

Aikaisempi arvioni siitä, että korkokattosopimusten markkinointi jatkuu entiseen tapaan, osoittautui muuten todeksi. Näin pankit pääsivät tässä uudistuksessa reilusti voitolle.

**Asia tulee paremmin ymmärrettäväksi mm. Kataisen tuoman huolen kautta. Hän on huolissaan siitä, että sellaiset ihmiset, joilla ei ole mitään syytä olla huolissaan huolestuivat koronnostokeskustelusta. Vanhoilla asiakkailla ei Kataisen mukaan ole syytä olla huolissaan, koska heidän osaltaan yksipuolista koronnostoa ei voida tehdä. Lausunto on täysin järjenvastainen, jos sitä jatketaan toteamalla, että vanhojen asiakkaiden osalta lainat vain irtisanotaan välittömästi maksettaviksi. Ei siis syytä olla huolissaan.
 
Viimeksi muokattu:

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Paljon asiaa. Tämänkö perässä meidän piti ja pitää juosta? Siinä juoksussa jäävät kyllä heikommat jalkoihin. Vahvimmat ja nopeimmatkin juoksevat alas kallionkielekkeeltä.

Taloussanomat

Bushin komea lähtö

Amerikkalaiset joutuvat maksamaan nyt 500 miljardin laskun siitä, että George W. Bush istui Valkoisessa talossa kahdeksan vuotta. Bushin viimeiset virkapäivät ovat synkällä tavalla komeita. Kaikki on romuna ja tulessa.

Amerikkalaisille on valkenemassa, että George W. Bushin kiitelty talousbuumi perustui holtittomaan velanottoon ja keinotteluun. Todellista talouskasvua ei ollut, oli vain hienoja numeroita. Amerikkalaisten todellinen ansiotaso laski hiljakseen koko Bushin kauden ajan.

Amerikkalaiset veronmaksajat ovat raivoissaan ja murheissaan siitä, että he joutuvat maksamaan Wall Streetin pankkien keinottelutappiot 500 miljardia euroa. Presidentti Bush, valtionvarainministeri Henry Paulson ja keskuspankin johtaja Ben Bernanke ovat ilmoittaneet, että ei ole muita vaihtoehtoja.

Presidentti Bush uhkaili keskiviikkona televisiossa, että ellei kongressi suostu nopeasti maksamaan rahoitusmarkkinoiden tappioita, koko Yhdysvaltain talousjärjestelmä luhistuu. Hän sanoi, että miljoonat amerikkalaiset menettävät työpaikkansa, liikeyritykset kaatuvat ja asunnot menevät vasaran alle sekä eläkkeiden arvo laskee.

Hän pelotteli pitkällä ja tuskallisella lamalla, ellei kongressi toimi nopeasti. Bush vakuutti, että ellei rahaa tule, tavalliset amerikkalaiset eivät saa lainaa auton ostoa varten eivätkä voi lähettää lapsiaan opiskelemaan.

Bushin oli pakko tulla televisioon, koska kongressin enemmistö oli noussut kapinaan. Kansanedustajat eivät suostuneet antamaan heti 500 miljardia Paulsonin laatimaa kolmen liuskan paperia vastaan. Paulson vaati valtuuksia käyttää pelastusrahat niin kuin hallitus näkee hyväksi.

Katse uusiin
tähtitieteellisiin lukuihin

Kongressi antaa rahat kyllä pakon edessä, mutta se vaatii edes jonkinlaiset takuut, että ne menevät oikeisiin tarkoituksiin. Se haluaa lausekkeen siitä, että veronmaksajien rahoista ei sentään makseta kymmenien miljoonien kultaisia kädenpuristuksia pankkiireille, jotka tekivät tappiot.

Taloustieteilijät puhuvat televisiossa, että 500 miljardia on vasta lähtöpaukku ja se voi nousta vielä sadoilla miljoonilla. Jopa 1,5 biljoonasta on puhuttu, joka olisi oikeasti tähtitieteellinen luku.

Eräs television haastattelema ekonomisti arvioi, että 500 miljardia tekee jokaista kansalaista kohti 2 000 euroa. Näin pariskunta, jolla on kolme pientä lasta, joutuu maksamaan normaalien verojen lisäksi vielä 10 000 euroa. Summat ovat vain nopeita arvioita, joita ei voi ottaa kirjaimellisesti. Tosin ne kertovat, että talouden kuiville nostamisesta tulee kiviä reppuun amerikkalaisille.

Amerikkalaisten suhtautuminen veroihin on jo valmiiksi hyvin kielteistä – miksi ei olisi, koska he eivät saa verorahoilla mitään. Kun amerikkalainen ajattelee verotusta, hänen mieleensä tulevat hallituksen järjettömät sodat vierailla mantereilla ja kalliiden aseiden kehittäminen verorahoilla sekä maatalouden suurtukiaiset.

Hänen päähänsä ei pälkähdä, että hän voisi saada verorahoilla lapsensa kunnon kouluun, jossa tämä oppii kirjoittamaan ja lukemaan. Hän ei osaa haaveillakaan, että verorahoilla maksettaisiin myös heidän ammattikoulutuksensa, yliopistot ja korkeakoulut. Ja se mitä hän ei erityisesti osaa ajatella, on että hänet leikattaisiin hyvässä sairaalassa vain sen takia, että hän on maksanut veronsa.

Jono elävään
museoon

Suomalaisilla on sellainen käsitys, että amerikkalaiset maksavat vähän veroja. Tuttavieni puheita kuunneltuani minulle on syntynyt käsitys, että amerikkalaiset palkansaajat maksavat ihan kunnon verot. Veroasteen vertaaminen kahden maan välillä on niin mutkikas asia, että on pakko tyytyä sormituntumaan. Arvioisin, että amerikkalaisten palkansaajien verotus on ehkä vähän keveämpää kuin Suomessa, mutta ei merkittävästi.

Bushin hallitus ja sen ideologiset kannattajat mahtailivat Yhdysvaltain dynaamisella taloudella Euroopalle, jota he syyttivät säätelyn jähmettämäksi eläväksi museoksi. Wall Streetilla sai tehdä rahaa vapaasti ja iloisesti sekä ajaa Porschella.

Hyvä presidentti Bush poisti viimeisetkin säännöt, koska talous osaa säädellä itse itseään. Jos väite pitää vielä Wall Streetin romahduksen jälkeen paikkansa, veronmaksajien 500 miljardia löytyy ennen pitkää keinottelijoiden taskuista.

Wall Streetin investointipankit kehittivät Bushin ylpeydeksi uusia nerokkaita rahoitusintrumentteja. Ne olivat kuin taikurin sauvoja, joiden avulla investointipankit saattoivat pelata sata, tuhat tai kymmenen tuhatta kertaa kalliimmissa pöydissä kuin mitä niiden varat olisivat edellyttäneet.

Ei ihme, että myös Euroopassa alettiin vaatia samanlaista rahan tekemisen vapautta. Ranskaan valittiin oikein amerikkalainen presidenttikin Nicolas Sarkozy.

Eurooppalaiset kopioivat innolla amerikkalaisia dynaamisia liiketapoja. Myös suomalaiset konsultit levittivät ulkoistamisen ja tehostamisen ilosanomaa sekä sitä, kuinka työväestä saadaan enemmän irti uhkailemalla ja pitämällä yllä epävarmuutta.

Tulilinjalla oli erityisesti työvoiman jäykkyys eli se, että väkeä ei voitu heittää ulos ja palkata aivan miten haluttaa niin kuin Amerikassa. Suomessa valituksen aiheena olivat talouden liiallinen säätely ja korkeat verot, joita vastaan Jorma Ollila taisteli. Hän tuskin arvasi, että säätely ja korkeampi verotus tulevat takaisin Yhdysvaltoihin.

Amerikkalaisilla on sananparsi, että ooppera ei ole ennen ohi ennen kuin lihava nainen laulaa eli asiat on katsottava loppuun ennen kuin tiedetään.

Yhtenä mahdollisuutena pidetään sitä, että helvetti pääsee irti veronmaksajien rahoista huolimatta. Täällä puhutaan siitä, kuinka nopeasti taloustuho voi edetä luottolamassa. Esimerkiksi ellei pizzeria saa lainaa pankista ostaakseen jauhoja, kinkkua ja mozzarellaa, sen on suljettava ovensa saman tien.

Kuinka monta muuta yrittäjää tämä koskee?
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Paljon asiaa. Tämänkö perässä meidän piti ja pitää juosta? Siinä juoksussa jäävät kyllä heikommat jalkoihin. Vahvimmat ja nopeimmatkin juoksevat alas kallionkielekkeeltä.

Taloussanomat
Kauankohan tuota uusliberalismin ihanuutta jaksetaan katsoa ja mitä sen jälkeen tapahtuu maailmantaloudessa ja -järjestyksessä?
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Kauankohan tuota uusliberalismin ihanuutta jaksetaan katsoa ja mitä sen jälkeen tapahtuu maailmantaloudessa ja -järjestyksessä?
Tilanne rauhoittuu tämän takia noin 10-15 vuoden ajaksi, sitten johtoasemissa olevat ovat vaihtuneet riittävästi, että uudet hölmöydet saadaan aikaiseksi.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Jostain syystä tämä uutinen herättää minussa hilpeyttä :D
Kiinan pankkeja kiellettiin luotottamasta amerikkalaispankkeja

Julkaistu: 15:46

reuters-hs

Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet maansa pankkeja lainaamasta rahaa yhdysvaltalaisille pankeille. Perjantaina annetusta kiellosta kertoi South China Morning Post-sanomalehti eivätkä viranomaiset kommentoineet asiaa.

Kiellon on antanut Kiinan rahoitusvalvontaviranomainen. Se ei salli luottoja amerikkalaispankeille missään valuutassa. Muualle maailmaan luotonanto voi jatkua entiseen malliin.

Kielto perustuu pelkoon, että kiinalaispankkien rahat jäävät Yhdysvaltain laajentuvan ja syventyvän pankkikriisin raunioihin. Kiinan pankeilla on jo ennen kieltoa miljardien dollarien riskit Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoilla.

Perjantaina pankkien välinen lainananto kuihtui entistäkin pahemmin kaikkialla maailmassa. Riskilisät ja korot ovat niin korkealla, ettei raha liiku markkinoilla.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Britannia kansallisti toisen asuntolainapankin, Benelux-maat pelastivat suurpankin ja Islannin Glitnir sitten meni valtion haltuun (tai 75% siitä), mutta Suomeen tämäkään ei vaikuta sentin vertaa..
 

holvius

Well-known member
Liittynyt
14.3.2001
Viestit
2338
Sijainti
Tampere
Britannia kansallisti toisen asuntolainapankin, Benelux-maat pelastivat suurpankin ja Islannin Glitnir sitten meni valtion haltuun (tai 75% siitä), mutta Suomeen tämäkään ei vaikuta sentin vertaa..
Vaikuttaa vaikuttaa, mutta oikeampi kysymys lienee kuinka paljon vaikuttaa. Minusta suuri osa paniikkia. Syyteen tai saveen, niin tuntuu olevan hyvä aika ostaa osakkeita.
 

Puupää

Señor Member
Liittynyt
25.2.2002
Viestit
27306
Sijainti
Skekkoslovakia
Voisi sanoa, että viime aikoina toimii vanha sanonta, ettei kannata nuolaista liian aikaisin...

USA:n edustajainhuone kaatoi esityksen roskapankista! Tämänhän piti olla ennakkoon selvä peli ja ongelma ratkaistu. Tänään jo joissain lehdissä tuuletettiin, että nyt asuntolainankorot laskevat.
Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden kriisi suistui uuteen, täysin arvaamattomaan vaiheeseen maanantaina, kun sen ainoaksi ratkaisukeinoksi tarjottu jättimäinen roskapankki kaatui kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen äänestyksessä.

Tulos oli suuri yllätys, sillä valtiovarainministeri Henry Paulsonin esitystä oli julkisesti vastustanut vain vähemmistössä olevan republikaanipuolueen oikean laidan ryhmittymä.

...

Kukaan ei heti yllätysäänestyksen jälkeen osannut sanoa, kuinka asiassa nyt pitäisi edetä. Paulsonin esityksellä tuskin on enää eloonjäämisen mahdollisuuksia.
 

SOKO

Well-known member
Liittynyt
5.8.2007
Viestit
4037
Ei päivää ilman huonoja uutisia. Nyt saatiin nähdä historiallisen suuri kurssilasku ainakin USA:n puolella. Kiinnostavaa nähdä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Nobel on varmasti tarjolla sille, joka kehittää uutta talousteoriaa tämän hässäkän aikaisten kurssivaihteluiden pohjalta.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Ei ainakaan lisää vakautta tuo päätös ja keinottelijoiden aiheuttama lasku kansalle kasvaa, hip hei.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Voisi sanoa, että viime aikoina toimii vanha sanonta, ettei kannata nuolaista liian aikaisin...

USA:n edustajainhuone kaatoi esityksen roskapankista! Tämänhän piti olla ennakkoon selvä peli ja ongelma ratkaistu. Tänään jo joissain lehdissä tuuletettiin, että nyt asuntolainankorot laskevat.
Mikäli nämä esityksen kaatajat saavat USAn pankkijärjestelmän romahtamaan ja kaikkien talouslamojen äidin aikaiseksi, on se suoritus johon vain harva kykenee.

Politiikoilta voi kyllä odottaa ihan mitä vaan, yleensä ei kuitenkaan liian paljon ymmärrystä ja vastuunkantoa maan asioista.
 

Bobakki

@f1hog
Liittynyt
29.6.2000
Viestit
19758
Sijainti
En oo mistään kotosin
Eiköhän tuota lakia paremman suunnitelman puutteessa nakella ees taas, kunnes se saadaan menemään läpi. Päätöksen viipymisellä taitaa vaan olla suuremmat vaikutukset kuin lain mahdollisella viilailulla.
 
Viimeksi muokattu:

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Päätöksen viipymisellä taitaa vaan olla suuremmat vaikutukset kuin lain mahdollisella viilailulla.
Joo, huonokin laki olisi tässä tilanteessa parempi kuin vetkuttelu. Kun romahdus on tapahtunut, ei ole mitään hyötyä siitä, että mahdollinen laki olisi parempi, tuho on jo mennyt liian syvälle luottamuksen palauttamiseksi.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Ai vittu ma nautin ja kehraan. Nyt kunnon syoksykierretta lisaa.
Mä en nauti enkä kehrää, on kuitenkin 90-luvun lama niin tuoreessa muistissa, aika helvetin harva silloin edes kohtuullisen vähällä selvisi, riippumatta siitä omistiko mitään tahi ei. Tollasesta kun seuraa melko varmasti aivan helvetinmoinen työttömyys ja elämisentason romahdus lähes kaikille, paitsi juristeille.

Taloudellisella lamalla ja romahduksella kun on sellainen taipumus, että täysin siihen syyttömät kärsivät siitä eniten.
 
Viimeksi muokattu:

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Mä en nauti enkä kehrää, on kuitenkin 90-luvun lama niin tuoreessa muistissa, aika helvetin harva silloin edes kohtuullisen vähällä selvisi, riippumatta siitä omistiko mitään tahi ei. Tollasesta kun seuraa melko varmasti aivan helvetinmoinen työttömyys ja elämisentason romahdus lähes kaikille, paitsi juristeille.

Taloudellisella lamalla ja romahduksella kun on sellainen taipumus, että täysin siihen syyttömät kärsivät siitä eniten.
Älä unohda ulosottomiehiä. Teukankin nauraminen varmaan loppuisi kuin seinään jos työpaikka lähtee alta ja 100 ihmistä jonottaa jokaista siivojankin paikkaa saadakseen edes jotain töitä.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Teukankin nauraminen varmaan loppuisi kuin seinään jos työpaikka lähtee alta ja 100 ihmistä jonottaa jokaista siivojankin paikkaa saadakseen edes jotain töitä.
Sä et ottanu huomioon mahdollisutta, että Teukka olisi vimpan päälle masokisti, mitäs siitä jos tulot romahtavat murto-osaan, mahdollinen ostettu omaisuus menettää arvonsa. Lapsellekin on pakko ostaa kaikki vaatteet kirpparilta. Kyllä siinä nauru maittaa.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Muistan vielä henkilökohtaisesti hyvinkin viime laman vaikutuksen ihan jo omaan talouteen, mutta silti minulla on myös pieni vastaava fiilis kuin Teukallakin :eek:
 

Miguel

beagle
Liittynyt
20.2.2003
Viestit
21803
Sijainti
West highland
Europpalaisen tutkimuslaitoksen mukaan odotettavissa on seuraavanlaisia kehityksiä tulevina vuosina.

Global financial crisis – Savers and investors trapped into USD 10,000-billion worth of « ghost-assets »

USD-denominated asset crisis – End of 2008: The US Federal Reserve and its network of « Primary Dealers » fight for their institutional and financial survival

Foreign exchange crisis - Horizon 2011/2013: Sustainable changes in the hierarchy of foreign currencies

Global social crisis – From hunger riots worldwide to the 25 million unemployed of the Very Great US Depression


http://www.leap2020.eu/Global-systemic-crisis-Four-big-trends-over-the-2008-2013-period_a1561.html
Yhdessä niiden artikkeleista sanottiin eläkepommista, joka iskee pahasti amerikkalaiseen(?) eläkejärjestelmään. Kuulemma Suomessa eläkerahastot ovat turvassa.

http://www.leap2020.eu/Global-systemic-crisis-End-of-2008-Pension-funds-go-off-the-rails_a1428.html
 
Viimeksi muokattu:
Ylös