raakku sanoi:
Suomessa on kokoajan huutava lääkäripula, siltikään lääketieteen aloituspaikkoja ei nosteta. Insinöörejä sen sijaan koulutetaan joka vuosi yhä enemmän ja enemmän. Mahtaisikohan johtua siitä että lääkäreillä on homma hanskassa? Lääkäripula on oiva vipuvarsi palkkojen kohottamiselle ja oheistuotteena syntyvät pitkät terveyskeskusjonot tekevät yksityisklinikoiden pitämisen erittäin kannattavaksi.
Joka ikinen rivi tästä väitteestä on aivan täyttä paskaa. Sulje suusi jos et tiedä asioista ja niiden synnystä yhtään mitään ja olet tehnyt "omat päätelmät" pelkkien uutisista kuulemiesi lopputulosten perusteella. Anteeksi nyt että pinnani palaa, mutta minua yksinkertaisesti ottaa kaaliin, kun nämä samat virheelliset uskomukset nousevat kerta toisensa jälkeen täällä esiin.
Lääkäripula johtuu 90-luvun alun lamasta. Silloin koulutusmääriä oli pakko alentaa, koska valmistuneille lääkäreille ei ollut oikeastaan toivoakaan päästä töihin. Eräs ammatistaan kertonut 90-luvun alussa valmistunut lääkäri kertoi tässä vähän aikaa sitten soittaneensa valmistuttuaan jokaisen Suomen terveyskeskuksista läpi, ja mistään ei ollut töitä löytynyt. Lisäksi yliopistoissa oli kohtuullisen suuret vuosikurssit sisällä, jolloin olisi koulutusmäärien pito ennallaan ollut täysin järjetön vaihtoehto.
No, lama loppui ja lääkäreille alkoi taas löytyä kysyntää. Mutta koulutusmääriä ei todellakaan pidetty ennallaan, vaan niitä on nyt lisätty n. 70 %. Lääkäripula alkaa sitäpaitsi olla jo historiaa. Viime syksynä lääriliitto teki poikkileikkauksen terveyskeskusten tilanteesta ja täyttämättömiä virkoja on muutama sata. Reilusti yli puolella terveyskeskuksista on kaikki virat täytettyinä ja suurin osa lopuista on täytettynä ostopalveluilla. Lääkäreitä ei ole liian vähän, ongelma osalla terveyskeskuksista vain on se, ettei sinne haluta töihin. Tietysti keskiverto suomalainen on sitä mieltä, että koska lääkäri on "kutsumus ammatti", tarkoittaa se automaattisesti sitä että lääkärin kuuluuki palvella häntä saamatta juuri mitään vastapainoksi. Eräänlaisia modernin ajan munkkeja, joiden elämä on palvella sinua.
raakku sanoi:
Suurin osa terveyskeskuslääkärin ajasta kuluu identtisenä toistuvaan flunssapotilaiden hoitoon. Kirjoitetaan yskänlääke + antibioottiresepti ja passitetaan kotiin. Aivan älytöntä resurssien tuhlausta. Sairaanhoitajat osaisivat taatusti tehdä saman toimenpiteen.
Tavallisen ihmisen on hankala ymmärtää, miten sairaanhoitajien ja lääkärien työ eroaa toisistaan. Ei ole olemassa mitään opetusainetta nimeltä "lääketiede", jota sairaanhoitajat ovat vain lukeneet vähemmän kuin lääkärit. Lääkärin koulutus pohjautuu sairauden diagnosoimiseen, joka on todella todella vaikea ala. Miksi se on vaikea? Kuka tahansahan osaa sanoa "sul on flunssa", koska ei se ole kovinkaan hankalaa katsoa että "jaaha, nenä tukossa, ääni käheä jne..". Mutta sen sijaan mikä on vaikeaa, on niiden pienten asioiden huomaaminen, jolla erotetaan vakavat tapaukset. Jyvät akanoiden seasta, jota terveyskeskus työ on. Tuo on todella vaikeaa, ja varmasti käy aivan liian usein niin, että mahasyöpää sairastavalle potilaalle löydään käteen närästyslääkeresepti ja lähetetään kotiin. Resurssipula ja yksinkertaiset inhimilliset erehdykset johtavat vääjäämättä tuohon.
Mutta sairaanhoitajien koulutukseen ei kuulu diagnostinen ajattelu. Sairaanhoitajan tehtävä hoitoketjussa on hoitaa. Laki sanoo harvinaisen yksiselitteisesti, että laillistettu lääkäri tekee diagnoosin ja päättää hoidosta. Jokainen voi miettiä miksi siellä lukee noin, eikä mitä minä itse haluaisin siellä lukevan. Diagnostiikka on yksi vaikeimmista aloista mitä maa päällään kantaa. Siihen tarvitaan sekä kattava koulutus että laaja käytännön kokemus, eikä se senkään jälkeen ole helppoa.
Nykyaikana ihmiset tosin käyvät joskus vähän turhankin helposti lääkärissä, vaikka juuri kaksi päivää jatkuneen flunssan takia. Onko se sitten lääkäreiden vika? En sano mitään. Onko se sitä, mitä lääkärit haluavat? Ei todellakaan.
raakku sanoi:
En kuitenkaan rupea laskemaan kuinka monta potilasta kuolee vuosittain jonoihin, sillä jo pelkkä ajatus saa minut voimaan pahoin.
Pakko kuitenkin tässä välissä sanoa, että on olemassa myös lääkäreitä, jotka tekevät paljon tehokasta ja raskasta työtä, esimerkiksi kirurgit. He ovat palkkansa ansainneet.
Kirurgit saavat n. 50 % parempaa palkkaa kuin terveyskeskus lääkäri, mutta ei kumpikaan ole arvottomampi. Lääkärien keskuudessa arvostetaan yleislääketiedettä paljon enemmän kuin maallikoiden, joka sinäänsä on vahinko, koska hyvä yleislääkäri on painonsa arvoinen kullassa. Silloin pitää osata kaikki.
Jonot eivät johdu lääkäreistä, vaan terveydenhuollon yleisestä tilasta. Nyt uuden hoitotakuun pitäisi tuoda helpotusta asiaan. Lisärahalla nämä asiat kyllä hoituvat.