Pientä tuulenpuuskaa New Orleansissa

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Kyllähän nuo pelastustyöt tuolla New Orleanssin suunnalla on suuremman kerran epäonnistuneet. Liittovaltion hätätilajärjestelmä petti pahemman kerran. Muuta on turha väittääkkään. Myös presidentti Bush on tämän myöntänyt turhia kaunistelematta.

Mutta kyllä ällöttää kaiken maailman Michael Mooren kaltaiset haaskat, jotka tulee jälkikäteen arvostelemaan. Esimerkiksi Mooren väite siitä, että jos Irakiin menneet rahat olisi investoitu uuden padon rakentamiseen olisi katastrofilta vältytty, eivät pidä paikkaansa, kuten on todistettu. Eikä se Bushia voi henkilökohtaisesti nyt ihan kaikesta syyttää, vaikka kaveri virhearvioita on tehnytkin. Eiköhän noita riskianalyysejä oo piirtänyt ihan eri kaverit.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Kun täälläkin kerrotaan, miten sotakulut syö rahat katastrofin hoidolta, niin laitetaas Hesarissa ollut mielipide tänne:
Byrokratia jarrutti avustustyötä USA:ssa

Kolumnissaan "Yhteisvastuun tuhon hinta" (HS 13. 9.) Olli Kivinen levittää Katrina-hirmumyrskyn varjolla sanomaa George W. Bushin kuulemma taantumuksellisesta oikeistopolitiikasta.
Ainoa ongelma on se, että hänen faktansa eivät pidä paikkaansa.
Presidentti Bush ei edusta nyt eikä ole koskaan edustanut sitä Kivisen "oikeistolaista ideologiaa", jolle "valtiovalta ei ole ratkaisu ongelmiin vaan ongelma".
Päinvastoin, Bush on aina korostanut, että valtiovallalla on pysyvä velvollisuus auttaa jokaista kärsivää. Hän on myös käyttänyt verovaroja tämän periaatteen mukaisesti.
Tässä hän on ollut niin aulis, että valtiovaltaa periaatteellisesti vastustava osa amerikkalaista oikeistoa on jo jonkin aikaa ankarasti kritisoinut häntä.
Bushin ensimmäisellä virkakaudella Yhdysvaltain liittovaltion kotimainen budjetti – siis budjetti ilman sotilasmenoja – kasvoi yhteensä 21 prosenttia.
Liittovaltion opetusbudjetti kasvoi 61 prosenttia, energiabudjetti 22 prosenttia, terveyshuollon menot 22 prosenttia ja työvoimahallinnon menot 56 prosenttia.
Pelkästään vuoden 2005 budjetissa Bush pyysi 34 prosentin lisärahoitusta liittovaltion katastrofinhallinnan virastolle Femalle.
Näistä faktoista voi tuskin päätellä, että Bushin hallinto on harjoittanut Olli Kivisen väittämää "keskusvallan alasajoa".
Bush on todellakin siirtänyt yli 200 miljoonaa dollaria valtion virastoilta uskonto- ja yhteisöpohjaisille järjestöille. Kyse ei kuitenkaan ole yksityistämisestä suomalaisittain ymmärrettynä.
Näin siirretyt varat ovat verovaroja, ja sellaisina ne säilyvät, vaikka niitä ei enää kierrätetä tehottoman valtiollisen byrokratian kautta.
Ne ohjataan nyt suoraan järjestöille, jotka tekevät sosiaalityötä muun muassa vankien, asunnottomien ja päihderiippuvaisten parissa.
Nämä ovat järjestöjä, jotka tuntevat paikalliset olosuhteet, pohjaavat vapaaehtoistyöhön, ovat aktiivisia myös virastojen aukioloaikojen jälkeen ja tarjoavat muutakin kuin materiaalista lohduketta.
Myös joitain Feman toimintoja on siirretty alihankkijoille. Edelleenkin tämä laitos kärsii kuitenkin byrokraattisesta tehottomuudesta, jonka juuret juontavat juuri siihen 1930-luvun New Deal -kokeiluun, jota Kivinen pitää niin onnistuneena.
Tosiasiassa tuo kokeilu tuotti hyvin monimutkaisen ja tehottoman liittovaltion byrokratian, jonka kyvyttömyys vastata Katrina-haasteeseen on nyt tullut osoitetuksi.
Syyskuun 11. päivän 2001 jälkeen toteutettu katastrofinhallinnan uudelleenjärjestely – jota edellyttivät demokraatit – on pahentanut tilannetta edelleen, sillä se on tuottanut lukemattomia uusia byrokraattis-hallinnollisia sääntöjä ja proseduureja.
Viivästynyt reagointi hirmumyrsky Katrinan tuhoihin johtui sekä tästä epäonnistuneesta uudelleenjärjestelystä että Yhdysvaltain liitto- ja osavaltiotasojen perustuslaillisesta suhteesta.
Perustuslaillisesti Yhdysvaltain presidentillä on oikeus lähettää liittovaltion voimavaroja katastrofialueelle vain, kun katastrofin uhriksi joutuneen osavaltion kuvernööri niin pyytää.
Jos ja kun pyyntö tulee ajoissa, kulkee se läpi Feman ja kaiken muun, New Dealin jälkeensä jättämän byrokratian.
Byrokratia on tässä yhtälössä ongelma, ja siitä on tuskin mahdollista päästä eroon lisäämällä byrokratiaa.
Vaihtoehdot eivät siis ole jokin myyttinen Bushin "oikeistolainen ideologia", joka tuhoaa valtiovallan, ja Kivisen "yhteisvastuullinen, eurooppalaistyyppinen valtio", joka keskittää kaiken itseensä.
Jälkimmäistä Yhdysvaltoihin ei koskaan tule, koska amerikkalainen historia, kulttuuriperintö, arvomaailma ja mentaliteetti eivät sellaista hyväksy; edellistä ei ole olemassakaan.

Markku Ruotsila
Yhdysvaltain ja
Ison-Britannian
historian dosentti
Helsinki
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Nyt näyttää siltä, että uuteen hurrikaaniin on varauduttu paljon paremmin. Ritan ennustetaan yltyvän luokkaan neljä (tuulen nopeus yli 210 km/h) ennen kuin se iskee Texasin rannikolle.

Jos noista merien lämpenemisen vuoksi tulee hyvinkin yleisiä, niin voi olla, että asutussuunnittelu menee uusiksi tai ihmiset vähitellen hakeutuvat muualle.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Hurmurisija sanoi:
Nyt näyttää siltä, että uuteen hurrikaaniin on varauduttu paljon paremmin.
Näinhän kävi myös tsunamin kanssa. Useiden viikkojen ajan kaikki seismologiset värähtelyt alueella ylittivät uutiskynnyksen ja pariin otteeseen ihmisiä evakuoitiin rannikkoalueilta.

Nyt Rita pulskistuu Meksikonlahdella (on jo luokassa 4) ja koko maailma seuraa henkeään pidätellen mitä tapahtuu......
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Nyt sitten kaikki ideoimaan miten pitäisi parhaiten varautua uuteen tuhoon. Miten viranomaisten pitäisi reagoida? Miten laajalta alueelta ihmisiä tulisi evakuoida? Kaikki vanhainkodit pitänee ainakin tyhjentää koko eteläisestä USA:sta, ettei ketään voida jälkikäteen syyttä heitteillejätöistä. Ja köyhiin on varmaan kiinnitettävä erityishuomiota. He kun eivät kykene lähtemään.

Vai pitäisikö vasta jälkikäteen kertoa mitä olisi pitänyt tehdä? :wink:




Ok, tämä oli pientä piruilua. Mutta toivotaan hartaasti ettei tuhoja eikä varsinkaan ihmisureja synny tämän myräkän seurauksena. :frown:
 

Miguel

beagle
Liittynyt
20.2.2003
Viestit
21803
Sijainti
West highland
Hurrikaani Ritan tuulet yhä hurjempia
Julkaistu 20.9. 20:53
Päivitetty 21.9. 14:53

Miami. Hirmumyrsky Rita on voimistunut nopeasti siirtyessään Meksikonlahdelle, Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa.
Myrsky oli siinä vaiheessa voimistunut neljännen luokan hurrikaaniksi asteikolla, joka on viisiportainen.
Tuulen nopeudet olivat paikoin jopa 217 kilometriä tunnissa.
Myrsky saattoi olla menossa kohti Teksasia ja Louisianaa.
Viranomaiset kehottivat kansalaisia kuuntelemaan tarkoin mahdollisia evakuointiohjeita, ja noudattamaan niitä tarkoin.

Aiemmin aamulla Rita-myrsky oli korotettu jo luokkaan kolme. Tiistain kuluessa se oli yltynyt trooppisesta myrskystä myrskyluokkaan kaksi. Tuulet puhalsivat tuolloin jopa 44 metriä sekunnissa.

HS
:nope: Pahalta näyttää.
 

Runar ja Kyllikki

Next door to Alice
Liittynyt
9.4.2000
Viestit
45727
Sijainti
Suami
Törni sanoi:
Et tietenkään ole. Kaikkihan tällaisen tapahtuman jälkeen osaavat oikeassa olla. Sehän on aivan pirun helppoa.

Se on viisas joka voi juuri nyt kertoa missä päin maapalloa tapahtuu seuraava suuri luonnonmullistus. .
Lauantaina. Rita iskee jenkkeihin.
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Onneksi tuo taitaa laantua kategoriaan kolme ennen iskeytymistään. Tästä huolimatta hurrikaanien aiheuttamat uhat ovat niin suuria, että se tullee vaikuttamaan asutuspolitiikkaan.

Sääilmiöitä on vaikea ennustaa, mikä näkyy tämänkin hurrikaani kohdalla. Ennustettu reitti on hyvin suurpiirteinen.
 

Bobakki

@f1hog
Liittynyt
29.6.2000
Viestit
19758
Sijainti
En oo mistään kotosin
Hurmurisija sanoi:
Sääilmiöitä on vaikea ennustaa, mikä näkyy tämänkin hurrikaani kohdalla. Ennustettu reitti on hyvin suurpiirteinen.
Vähän näyttäis joka tapauksessa siltä, että osuu tohon öljyjutukkeiden kohdalle. Jos lähtis tankkaamaan...
 
Ylös